to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:11 | 30.11.2022

Διεθνή

Πυρηνικά και Ουκρανία συζητήθηκαν με τη CIA επιβεβαιώνει ο επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας

Επιβεβαιώνει την αμερικανική πλευρά η Ρωσία αναφορικά με τη θεματολογία της συζήτησης που έγινε στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα τον Νοέμβριο τα κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών κατασκοπείας και μυστικών πληροφοριών των δύο υπερδυνάμεων


Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι συζήτησε για τα πυρηνικά και την Ουκρανία με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπερνς.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην Τουρκία στις 14 Νοεμβρίου στην υψηλότερου επιπέδου διαπροσωπική επαφή μεταξύ των δύο χωρών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Ρωσία σπάει για πρώτη φορά και επίσημα τη σιωπή σχετικά με το τι συζητήθηκε με τον κορυφαίο άνδρα της CIA, αρκούμενη μόνο στο να σχολιάσει ότι το θέμα είναι ευαίσθητο. Η Ουάσιγκτον από τη μεριά της είχε δηλώσει ότι ο Μπερνς απηύθυνε μια προειδοποίηση προς τη ρωσική πλευρά για τις συνέπειες που θα προέκυπταν από την οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία στο μέτωπο της Ουκρανίας, κάτι που οι Ρώσοι έχουν επανειλημμένα διαψεύσει ως πρόθεσή τους ή πιθανό ενδεχόμενο.

Η Ελίζαμπεθ Ρουντ, επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Μόσχα, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti ότι ο Μπερνς «δεν διαπραγματεύθηκε τίποτα και δεν συζήτησε μια διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία».

Ενώ ο Ναρίσκιν δήλωσε στο πρακτορείο: «Από την πλευρά μου, επιβεβαιώνω την δήλωση της κυρίας Ρουντ. Επιπροσθέτως, μπορώ να τονίσω ότι οι βασικές ορολογίες που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο σε αυτήν την συνάντηση ήταν "στρατηγική σταθερότητα", "πυρηνική ασφάλεια", "Ουκρανία" και "καθεστώς του Κιέβου"».

Επιβεβαίωσε επίσης τη δήλωση της Ρουντ ότι οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει δίαυλο επικοινωνίας για τη διαχείριση των κινδύνων και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη τέτοιας συζήτησης αν προκύψει η ανάγκη.

Λαβρόφ: Ζωτικής σημασίας η αποφυγή πυρηνικής σύρραξης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε σήμερα την επίσημη ρωσική θέση για το σενάριο μιας πυρηνικής ανάφλεξης στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί κάθε είδους στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων, ακόμη και αν αφορά μόνο συμβατικά όπλα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Είναι απαραίτητο να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, ακόμη και με τη χρήση συμβατικών όπλων. Η κλιμάκωση μπορεί να καταστεί ανεξέλεγκτη», δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το TASS.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Δύση πιέζει την Ουκρανία να συνεχίσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αντί να την παροτρύνει να μπει σε μια εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση με προοπτική τον τερματισμό του πολέμου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)