to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:07 | 06.05.2015

Πολιτική

«Πυρετός» συναντήσεων: Η άρση της ασφυξίας προϋπόθεση της διαπραγμάτευσης και της λύσης (ενημέρωση)

Στη Ρώμη σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης - Συναντήσεις του υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τους Μ. Σαπέν, Πιερ Μοσκοβισί, Εμ. Μακρόν χτες Τρίτη - Με τον Μάριο Ντράγκι συναντήθηκαν ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος


Ενημέρωση:

Η άρση της  χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που έχει επιβάλει η ΕΚΤ είναι ο βασικός όρος  που θέτει η ελληνική κυβέρνηση  προς τους  εταίρους στην συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση. Σημαντικές πρωτοβουλίες για να ξεκλειδώσει η ρευστότητα ενόψει και της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, σήμερα Τετάρτη, αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Στη Ρώμη ο Γ. Βαρουφάκης

Τη Ρώμη επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Χθες ο ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε στο Παρίσι με τον τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και με τον υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.

 

Σύνοψη ως τις 11 το βράδυ της Τρίτης:

19:00 

Για αυτή την ώρα έχει οριστεί η συνάντηση Δραγασάκη-Τσακαλώτου-Ντράγκι.

 

15:40 Θα κλείσουμε συμφωνία, αλλά όχι τη Δευτέρα λέει ο Τ.Βίζερ του EWG

Ο Βίζερ, που έχει γνώση των συζητήσεων στο Brussels Group, υπονόησε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο συμφωνίας, αφήνοντας όμως ελπίδες ότι αυτό θα γίνει εντός του Μαΐου. «Ο μήνας αυτός είναι καλός για συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά. 

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την έκτακτη σημερινή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Έλληνα ομόλογο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα και την οποίαν ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως «ευχάριστη και χρήσιμη», εξήγησε στους δημοσιογράφους τους λόγους του έκτακτου αυτού ραντεβού με τον Γάλλο ομόλογό του.

_________________________________________________________

Ανοιχτά χαρτιά και καθαρούς κανόνες αξιώνει η κυβέρνηση από τους δανειστές - εταίρους της χώρας ως προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την επιτυχή έκβασή τους με μια λύση επωφελή τόσο για την Ελλάδα όσοκαι για την Ευρωζώνη. Ο σημαντικότερος όρος είναι η άρση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που έχει επιβάλει η ΕΚΤ στη χώρα, ενάντια στις διαβεβαιώσεις που είχαν παρασχεθεί, αλλά και στην ουσία της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου του Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό οι αυριανές αποφάσεις της ΕΚΤ είναι κρίσιμες.

Οι σημερινές συναντήσεις

Σημαντικές πρωτοβουλίες για να ξεκλειδώσει η ρευστότητα ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα συναντηθούν στις 17:30 στη Φρανφούρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα, με το Γάλλο ομόλογο του θα συναντηθεί στο Παρίσι ο Γιάννης Βαρουφάκης και στη συνέχεια στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.



Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είχε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, κατά την οποία συζήτησαν «θέματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης». Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τέλη Μαίου ή αρχές Ιουνίου. Παραμένουν οι διαφωνίες στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Επαφές με ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και αξιωματούχους θα έχει στις 8 και 9 Μαϊου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενόψει του κρίσιμου Γιούρογκρουπ στις 11 Μαίου, καθώς την επομένη η Ελλάδα καλείται να καταβάλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη δόση των 760 εκατομμυρίων ευρώ. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)