to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 14.01.2022

Πολιτισμός

«Πυρά» σωματείων κατά Σκυλακάκη για την άρνηση επικύρωσης της ΣΣΕ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

«Αντί όμως να συμβάλλετε στο να τηρηθούν όλοι οι όροι της ΣΣΕ, δίνοντας μια μικρή ικανοποίηση στους εργαζόμενους που επί μια ολόκληρη 10ετία όχι μόνο δεν είχαν πάρει καμία αύξηση αλλά αντίθετα είχαν υποστεί μειώσεις που έφταναν μέχρι και 50%, μας αρνηθήκατε σθεναρά επικαλούμενος την πανδημία», σημειώνουν σωματεία από τον χώρο του πολιτισμού στην επιστολή τους προς τον αν. υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη


Επιστολή προς τον αν. υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος από κοινού με άλλα σωματεία σχετικά με την καθυστέρηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών της επικύρωσης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας,  που έχει  υπογραφεί μεταξύ Εργαζομένων και  Διοίκησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε και στον υφ. Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη, στον Πρόεδρο και Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Αναλυτικά, η επιστολή: 

«Κύριε Υπουργέ,

Ένα χρόνο πριν, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας και των πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων στην Εθνική Λυρική Σκηνή, είχαμε συνάντηση μαζί σας κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, λόγω της άρνησής σας να επικυρώσετε την Συλλογική Σύμβαση που τα σωματεία είχαν ήδη συμφωνήσει και συνυπογράψει με τη διοίκηση της Λυρικής, την πρώτη σύμβαση μετά το 2008. Η σύναψη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά από τόσα χρόνια ήταν μια σημαντική κατάκτηση για τους εργαζομένους κι ένα θετικό στοιχείο για τη διοίκηση της ΕΛΣ. Αντί όμως να συμβάλλετε στο να τηρηθούν όλοι οι όροι της ΣΣΕ, δίνοντας μια μικρή ικανοποίηση στους εργαζόμενους που επί μια ολόκληρη 10ετία όχι μόνο δεν είχαν πάρει καμία αύξηση αλλά αντίθετα είχαν υποστεί μειώσεις που έφταναν μέχρι και 50%, μας αρνηθήκατε σθεναρά επικαλούμενος την πανδημία. Μετά από τις πιέσεις μας, ζητήσατε να γίνουν κάποιες αλλαγές, με την προοπτική να την επικυρώσετε όταν αυτές γίνουν. Παρά την πάγια αντίθεσή μας στην υποχρέωση να επικυρωθεί μια ΣΣΕ από το ΥΠΟΙΚ ενώ έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, κάναμε  μια υποχώρηση και φροντίσαμε να ενσωματώσουμε τις αλλαγές που προτείνατε με σκοπό να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να ολοκληρωθεί θεσμικά η Συλλογική Σύμβαση. Αντί όμως να τηρήσετε την υπόσχεσή σας, εφαρμόζετε εδώ και ένα χρόνο μια παρελκυστική πρακτική έτσι ώστε να αποδεχτούμε σαν εργαζόμενοι την μη εφαρμογή του συνόλου της Συλλογικής Σύμβασης. 

Απαιτούμε να τηρήσετε άμεσα την υπόσχεσή σας και να επικυρώσετε τη Σύμβαση. Δεν έχετε δικαίωμα να εμπαίζετε τους εργαζόμενους, που καθημερινά προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους, παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η  πανδημία. Ειδικά σε μια περίοδο που έχουμε ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη κατανάλωσης, με συνέπεια ακόμα κι αυτές οι ελάχιστες παροχές να έχουν ήδη εξανεμιστεί.
Σας δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που επιμείνετε στην άρνηση της επικύρωσης της ΣΣΕ θα προβούμε σε κινητοποιήσεις που θα επηρεάσουν τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του θεάτρου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ-ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ  ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)