to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 10.12.2019

Διεθνή

Πυρά κατά Τζόνσον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές


Δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνει τις επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις ελλείψεις του πολύ αγαπημένου στους Βρετανούς Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) καταγγέλλοντας το καθεστώς λιτότητας που έχει επιβληθεί επί σειρά ετών διακυβέρνησης των Συντηρητικών.

Επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις, ο ηγέτης των Τόρις φαίνεται ότι κερδίζει το στοίχημά του για την επικράτηση στις πρόωρες εκλογές , την δεύτερη τέτοια ψηφοφορία από το δημοψήφισμα του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από δύο αναβολές.

Αλλά, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, για πρώτη φορά χθες εμφανίσθηκε αποσταθεροποιημένος από την φωτογραφία του 4χρονου άρρωστου αγοριού ξαπλωμένου στο πάτωμα του διαδρόμου στα Επείγοντα νοσοκομείου.

Ενας δημοσιογράφος προσπάθησε να του δείξει την φωτογραφία στο κινητό του μπροστά στη τηλεοπτική κάμερα και ο Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε να την κοιτάξει, έβαλε το κινητό του δημοσιογράφου στην τσέπη του και συνέχισε να επαναλαμβάνει τις υποσχέσεις για καλύτερη χρηματοδότηση του δωρεάν συστήματος υγείας χωρίς να δείξει την παραμικρή συμπόνια. Αργότερα παραδέχθηκε ότι η φωτογραφία είναι «τρομακτική» και ζήτησε συγγνώμη.

Για τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, που στήριξε την προεκλογική του καμπάνια στην υπεράσπιση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά επικρίνεται για την «αναποφασιστικότητά» του ως προς το Brexit, η φωτογραφία «αποτελεί παράδειγμα για αυτό που συμβαίνει στο NHS».

«Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσοκομείων όπου οι ασθενείς κινδυνεύουν λόγω της έλλειψης προσωπικού, έλλειψης εξοπλισμού, έλλειψης συντήρησης των κτιρίων», δήλωσε ο ίδιος σήμερα το πρωί στο BBC, καταγγέλλοντας την «υποχρηματοδότηση του NHS κατά την διάρκεια του καθεστώτος λιτότητας των τελευταίων εννέα ετών».

Μετά το Brexit, που είναι η πρώτη προτεραιότητα των ψηφοφόρων, έρχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτό θεωρείται το βασικό σημείο του πολύ αριστερού προγράμματος των Εργατικών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov.

«Κάθε μέρα που η συζήτηση επικεντρώνεται στην πίεση που δέχεται το NHS αποτελεί τακτική νίκη για τους Εργατικούς και ήττα για τους Συντηρητικούς», τονίζει ο δημοσιογράφος Jack Blanchard του Politico.

Υποσχέσεις χρηματοδότησης

Σε μία προσπάθεια να ξεφορτωθούν την εικόνα της λιτότητας που τους ακολουθεί, οι Τόρις δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τα κονδύλια του NHS σε 34 δισεκατομμύρια λίρες (40,2 δισεκατομμύρια ευρώ) στα επόμενα πέντε χρόνια.

Το Εργατικό Κόμμα δεσμεύθηκε από την πλευρά του να αυξήσει κατά 4,3% τον ετήσιο προϋπολογισμό του NHS, να προσφέρει δωρεάν ετήσιες οδοντιατρικές εξετάσεις και να προσφέρει υποτροφίες εκπαίδευσης νοσηλευτών.

Η εφημερίδα ταμπλόιντ The Mirror, η οποία δημοσίευσε την φωτογραφία του άρρωστου αγοριού στην πρώτη σελίδα του χθεσινού της φύλλου, επανέρχεται σήμερα με άλλη φωτογραφία ενός 9μηνου κοριτσιού ξαπλωμένου σε καρέκλα στα Επείγοντα, όπου βρισκόταν στην αναμονή επί 6 ώρες.

«Ιδού μία ακόμη φωτογραφία που δεν θα θελήσετε να κοιτάξετε κ. Τζόνσον», είναι ο τίτλος.

Ελπίζοντας να κάνει την επικίνδυνη αυτή πολεμική να ξεχαστεί λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Μπόρις Τζόνσον ανέβασε στο Twitter βίντεο που παρωδεί την ταινία Love, actually. Εμφανίζεται να χτυπά την πόρτα μίας ψηφοφόρου, υποσχόμενος με την βοήθεια πλακάτ ότι «με λίγη τύχη, μέχρι τον επόμενο χρόνο, θα έχουμε υλοποιήσει το Brexit (αν το Κοινοβούλιο δεν το μπλοκάρει και πάλι)».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν παίζει επίσης το χαρτί του χιούμορ σε βίντεο που ανέβασε επίσης στο Twitter όπου απαντά στα επιθετικά μηνύματα αναφερόμενος, για παράδειγμα, στο «κομμουνιστικό καπέλο»: «Τι είναι το κομμουνιστικό καπέλο; Αυτό που φοράω είναι κασκέτο! Είναι κάπως σαν κάποιος να έλεγε ότι έχω ένα μαοϊκό ποδήλατο. Εχω ένα ποδήλατο!».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)