to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:36 | 09.07.2020

Πολιτική

Λάσπη κατά Γαβρόγλου από τους «σχολάρχες που χρηματοδοτούν τη ΝΔ»

Λάσπη κατά του πρώην υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου επιχειρεί να ρίξει ο Σύνδεσμος των Σχολαρχών με ανακοίνωσή του μιλώντας αόριστα για «ανταλλάγματα». Πρόκειται για τον ίδιο Σύνδεσμο που χρηματοδοτεί τη ΝΔ και που κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς τον Μάιο του 2017, ασκούσε πιέσεις για την απελευθέρωση των απολύσεων των εκπαιδευτικών.


Φαίνεται ότι ενόχλησε τον Σύνδεσμο των Σχολαρχών η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την ΟΙΕΛΕ και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα τον Κώστα Γαβρόγλου. 

Αναλυτικά ο Κ. Γαβρόγλου απαντά:

Ο Σύνδεσμος  Ιδιωτικών Σχολείων, με μια γεμάτη υπονοούμενα ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τον Μάιο του 2017, τους προσφέραμε ανταλλάγματα χωρίς να διευκρινίζεται ούτε ποια ήταν αυτά ούτε και για ποιον λόγο. Ήταν η περίοδος όπου οι Θεσμοί μας ασκούσαν τεράστια πίεση και μάλιστα με εκβιασμούς ότι θα σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο, αν δεν ξαναδωθεί το δικαίωμα στους σχολάρχες να απολύουν τους εκπαιδευτικούς χωρίς καμία άλλη διαδικασία. Επειδή γνωρίζαμε τους ανοιχτούς διαύλους αρκετών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων με τους Θεσμούς, τους καλέσαμε για να δηλώσουμε ανοιχτά και στους ίδιους την απόλυτη άρνηση μας στο αίτημα των θεσμών το οποίο ήταν προφανώς υποβολιμαίο από τα εργοδοτικά συμφέροντα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η συνάντηση ήταν σύντομη μιας και οι ιδιοκτήτες επέμεναν σθεναρά στις ελεύθερες απολύσεις. Μετά από έναν μήνα, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την τελική επικράτηση της δικής μας πολιτικής πάνω στις ωμές απαιτήσεις των ιδιωτικών συμφερόντων, καταφέραμε να πάρουν οι θεσμοί πίσω την αρχική τους θέση. Αν τώρα ο Σύνδεσμος έχει να πει κάτι παραπάνω, ας αφήσει τους υπαινιγμούς και τις ρητορικές ακροβασίες και ας καταθέσει τι ακριβώς εννοεί.

Η ίδια η ανακοίνωση εκθέτει τους σχολάρχες στα μάτια της κοινωνίας καθώς αποτελεί κυνική παραδοχή του ρόλου που διαδραμάτισαν ως «πέμπτη φάλαγγα» στις προσπάθειες της Κυβέρνησης Σύριζα να κλείσει τις αξιολογήσεις και να οδηγήσει τη χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή. Ελπίζουμε να μην καταφέρουν τώρα να «περάσουν» όλα όσα δεν κατάφεραν να «περάσουν» το 2017 επιχειρώντας, ανεπιτυχώς, να εργαλειοποιήσουν τους Θεσμούς μετατρέποντάς τους σε πολιορκητικό κριό. Ωστόσο, το γεγονός ότι, όπως άλλωστε παραδέχονται οι ίδιοι στην ανακοίνωσή τους, ορισμένα από τα ιδιωτικά σχολεία είναι επίσημοι σπόνσορες της ΝΔ αποτελεί παράμετρο που όντως εγείρει αξιώσεις και προσδοκίες από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Χρηματοδοτούσαν τη ΝΔ

Έγγραφα από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων που δείχνουν ότι ιδιωτικά σχολεία χρηματοδοτούσαν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, φέρνει στη δημοσιότητα η σημερινή έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών.

Συγκεκριμένα, στη διετία 2016-7, υπήρξαν οκτώ συνολικά ιδιωτικά σχολεία τα οποία χρηματοδότησαν το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη με ποσά που ξεκινούν από τα 1000 και φτάνουν μέχρι και τις 20.000 ευρώ. Τα έγγραφα αυτά φέρουν την υπογραφή του τότε γενικού διευθυντή της ΝΔ, Νίκου Παπαθανάση.

Εξώδικο της ΟΙΕΛΕ στην Κεραμέως για τους «σχολάρχες που χρηματοδοτούν τη ΝΔ»

Εξώδικη διαμαρτυρία απέστειλε την Πέμπτη η ΟΙΕΛΕ προς την Υπουργό Παιδείας για την εξαιρετικά σοβαρή, σημερινή αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών, όπου τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία αυτό που ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ ανέφερε στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Ότι, δηλαδή, η ΝΔ χρηματοδοτείται από συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και ότι αυτοί που διοικούν το Υπουργείο Παιδείας είναι επί της ουσίας οι εκπρόσωποι των σχολαρχών.

Η δημοσιογράφος φέρνει στο φως συγκεκριμένες λίστες της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τη χρηματοδότηση της Νέας Δημοκρατίας από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για τα έτη 2016 και 2017 (δεν έχουν ακόμη εκδοθεί στοιχεία για τα επόμενα έτη). Στους χορηγούς του κόμματος περιλαμβάνονται κάποια ιδιωτικά σχολεία των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι είναι ηγετικά στελέχη του Συνδέσμου των ιδιοκτητών.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία, με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο, απευθύνεται πρόσκληση στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που μετατρέπει τα ιδιωτικά σχολεία σε ένα απέραντο allinclusive εκπαιδευτικό supermarket, που διαλύει κάθε ίχνος εργασιακού δικαιώματος και που μετατρέπει τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό σε «εθελοντή» πάροχο υπηρεσιών κάθε είδους (από συνοδεία σχολικών μέχρι απογευματινές δράσεις και φύλαξη) με συμβάσεις-λάστιχο. Της  ζητείται, δε, να επιδιώξει ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης για να λυθούν τα όποια ζητήματα.

Αναλυτικά το εξώδικο:

oiele1.jpgoiele3.jpg

Νόμιμες οι χορηγίες στη ΝΔ, λέει η Ένωση Σχολαρχών

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει σε «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ της ότι ορισμένες εκπαιδευτικές εταιρίες, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες, συμμετείχαν στην χρηματοδότηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κατά τα έτη 2016-2017.

Υπενθυμίζουμε ότι οι χορηγίες εταιριών και ιδιωτών προς τη ΝΔ ήταν μια διαδικασία διάφανη και γινόταν με τα σχετικά παραστατικά, όπως συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατικές κοινωνίες, άρα είναι γνωστή και δημόσια – άλλωστε η εφημερίδα αντλεί δεδομένα από την Επιτροπή Διαφάνειας και δεν ανακάλυψε κάποια… υπόγεια διαδρομή.

Ακριβώς επειδή η διαδικασία ήταν διάφανη, γι’ αυτό και κάποιες εκπαιδευτικές εταιρίες συμμετείχαν. Δεν θα συμμετείχαν ποτέ, για παράδειγμα, αν η ροή χρήματος γινόταν μέσω λιβανέζικων offshore…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)