to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πυρά για τις πρακτικές της Ryanair

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα


«Επιεικώς απαράδεκτες, προσβλητικές και εκβιαστικές» χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων τις δηλώσεις του εμπορικού διευθυντή της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, ο οποίος απειλεί να διακόψει δύο μήνες νωρίτερα το θερινό πρόγραμμα για ορισμένα νησιά και επαναφέρει παλιότερη πρόταση με την οποία ζητεί από την Ελλάδα μείωση του τέλους των 12 ευρώ ανά επιβάτη, με αντάλλαγμα να φέρει στα ελληνικά αεροδρόμια 5 εκατ. επιβάτες την προσεχή πενταετία.

«Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», παρενέβη χθες στο θέμα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Χρήστος ΣπίρτζηςΟ Χρήστος Σπίρτζης διευκρίνισε ότι «δεν γίνεται μια αεροπορική εταιρεία σε μια χώρα να ζητά μόνο για εκείνη να υπάρχουν άλλα τέλη και δασμοί, με το πρόσχημα ότι θα φέρει τουρίστες» | EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σε δηλώσεις του στον «Αλφα 98,9» ο Χρήστος Σπίρτζης διευκρίνισε ότι «δεν γίνεται μια αεροπορική εταιρεία σε μια χώρα να ζητά μόνο για εκείνη να υπάρχουν άλλα τέλη και δασμοί, με το πρόσχημα ότι θα φέρει τουρίστες» και έκανε λόγο για «ένα είδος λεπτού εκβιασμού».

Διευκρίνισε πάντως ότι, αν υπάρξει νέα πολιτική στην Ευρώπη για τα αεροδρόμια και τις αερομεταφορές, είναι πρόθυμος να συζητήσει με τη Ryanair.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού ναύλου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχει από χρόνια προχωρήσει σε συμφωνίες με περιφέρειες και δήμους της χώρας για να ενταχθεί σε προγράμματα τουριστικής προβολής των περιοχών τους, δίνοντας υποσχέσεις ότι θα τους εξασφαλίσει περισσότερους επισκέπτες.

Εχουν αναφερθεί συμφωνίες για το αεροδρόμιο Αγχιάλου, για το οποίο όμως δεν έχει καταγραφεί αύξηση της τουριστικής κίνησης, ενώ υπάρχει ανάλογη συνεργασία με την Περιφέρεια Μακεδονίας.

Η Ryanair αξιοποιεί επίσης το μέτρο που έχει θεσπιστεί από την Ε.Ε. για να ενισχύσει άγονες αεροπορικές γραμμές και προβλέπει την ενίσχυση των αεροπορικών εταιρειών οι οποίες εκτελούν δρομολόγια μεταξύ περιφερειακών αεροδρομίων, πετυχαίνοντας έτσι φτηνότερα εισιτήρια.

Εκβιασμοί

Την πρακτική αυτή επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, που μιλά για «έμμεση υποβοήθηση» από δήμους και περιφέρειες που δεν συγκεκριμενοποιεί, καθώς και για «ασύστολη εκμετάλλευση της συγκυρίας», που αποφέρουν στη Ryanair «κέρδη και ανάπτυξη».

Αναφέρεται επίσης σε εκβιασμούς της εταιρείας για μείωση των πτήσεων με στόχο να πετύχει ευνοϊκότερους εμπορικούς όρους και σημειώνει ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν θα πρέπει να δέχεται καμία χώρα και αγορά στην κόσμο από οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία».

«Εκανε όμως και κάτι άλλο που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο, γιατί έρχεται σε αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, εξηγώντας ότι κατά την πρόσφατη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας η εταιρεία είχε προτείνει την ανάθεση της αρμοδιότητας σε γειτονικές χώρες!

«Το μόνο που δεν έχουν ζητήσει έως τώρα είναι να κυβερνήσουν τη χώρα, να νομοθετούν και να θεσπίζουν μέτρα ανάλογα με τα συμφέροντά τους», προσθέτει.

Δεν είναι η πρώτη φορά το τελευταίο διάστημα που η Ryanair στρέφεται κατά των αγώνων των εργαζομένων στις αερομεταφορές. Mε αφορμή την απεργία των πιλότων της Air France, είχε ξεκινήσει εκστρατεία μέσω διαδικτύου καλώντας τους πολίτες όλων των χωρών της Ευρώπης να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να επιβληθεί απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας για τους εργαζομένους στις αεροπορικές μεταφορές!

tags: Ryanair

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)