to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 10.10.2016

Πολιτική

Πυρά από τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή: Δεν πρόκειται να κάνω πίσω - Δεν έχoυμε δεσμεύσεις, δεν μας έχει κανείς στο τσεπάκι του (βίντεο)

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, στα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος που «σε αγαστή συνεργασία με το μιντιακό κατεστημένο έχει επιδοθεί σε έναν αδυσώπητο πόλεμο κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης» - «Για πρώτη φορά οι καναλάρχες καλούνται να πληρώσουν αυτά που οφείλουν στον ελληνικό λαό - Αυτή είναι η διαφορά μας: Εσείς χαρίζετε δάνεια με "αέρα", εμείς τους περνάμε από το ταμείο», μία από τις χαρακτηριστικές αποστροφές του Αλ. Τσίπρα που εστίασε μεταξύ άλλων και στα «δανεικά και αγύριστα» δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ - Οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα από την Ρηνανία με 475 καταθέτες του 2010, «χρονιά που δεν παραγράφεται το αδίκημα της φοροδιαφυγής», η είδηση που «έβγαλε» η ομιλία του πρωθυπουργού - «Είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής», η αναφορά του Αλ. Τσίπρα για τις εκλεκτικές σχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη


(φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας - left.gr)

«Κατά την διάρκεια της προηγούμενης προ ημερησίας διατάξεως στην Βουλή όταν η κουβέντα πήγε σε θέματα διαπλοκής και διαφθοράς, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αποδράσει. Δεν θα σας το επιτρέψουμε. Σήμερα θα απολογηθείτε», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διαράξεως συζήτηση δια τη Διαφθορά, και συνέχισε: Συμμαχήσατε αμέσως με το παλιό και διεφθαρμένο σύστημα διαπλοκής στην χώρα, με όλους εκείνους που έχουν ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας. Σε απόλυτη συνεργασία με τους εκδότες και τους καναλάρχες, παλιούς και νέους, έχετε επιδοθεί σε λυσσώδη πόλεμο κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός.

Έκανε λόγο για μια "διαρκή απόπειρα" μεταμοντέρνου μιντιακού πραξικοπήματος με όπλο την προπαγάνδα. Είπε ότι η πρώτη πράξη αυτής της απόπειρας παίχτηκε την περίοδο της οικονομικής ασφυξίας, η δεύτερη με την καταστροφολογία την περίοδο της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης, και σήμερα είναι η τρίτη πράξη, την λυσσαλέα προσπάθεια του χρεοκοπημένου συστήματος να τυλίξει την χώρα στο σκοτάδι.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει μάχες οπισθοφυλακής τρέχοντας πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες και εκδότες, γιατί αυτή είναι η τελευταία σας ελπίδα κ. Μητσοτάκη. Πρέπει να το χωνέψετε ότι θα μείνετε πολλά χρόνια ακόμη μακριά από τα κυβερνητικά έδρανα, γιατί ο ελληνικός λαός δεν σας έμαθε χθες, σας γνωρίζει,επισήμανε. 

Το δικό σας δήθεν εναλλακτικό πρόγραμμα είναι περικοπές, απολύσεις και συρρίκνωση του δημοσίου συμφέροντος, κ. Μητσοτάκη και ο λαός το γνωρίζει αυτό, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: Το μόνο που σας μένει για να πείσετε είναι αυτό που λέτε πολιτική αλλαγή, δηλαδή να επιστρέψετε εσείς στην εξουσία.

Η δυνατότητα να πείσετε για εναλλακτική πρόταση διεξόδου "δεν σας βγαίνει ούτε με σφαίρες". Το μόνο που σας μένει είναι να στοιχηθείτε πίσω από τους καναλάρχες που για πρώτη φορά περνούν από το δημόσιο ταμείο. Δεν μπορείτε να πείσετε με τίποτα ότι δεν είστε διαπλεκόμενοι, ευκολότερα πείθετε ότι ήσασταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος.Ο στόχος σας είναι να πείσετε ότι είμαστε όλοι ίδιοι, ότι όλοι είναι λερωμένοι σε αυτόν τον τόπο. Επιχειρήσατε να πλήξετε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Αυτό είναι ύβρις και ξέρετε, κ. Μητσοτάκη μετά την ύβρι έρχεται η Νέμεσις.

Για τον διαγωνισμό

Στους ίδιους ανθρώπους, εσείς δίνατε δάνεια με αέρα και τους χαρίζατε τις συχνότητες, εμείς τους περνάμε από το δημόσιο ταμείο και πληρώνουν. Αυτή είναι η διαφορά μας, επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: Στον υποτιθέμενο "δικό μας καναλάρχη" συμπεριφερθήκαμε, όπως στο Mega, στο "Ε" και στο κανάλι του κ. Καρατζαφέρη: Μόλις εξέπεσε ένας όρος, έφυγε από τον διαγωνισμό. Αν θέλετε να μάθετε κάτι για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία καλύτερα ρωτήστε τον σύμβουλό σας, τον κ. Θεοδωρικάκο.Το βασικό μήνυμα από τον διαγωνισμό ήταν ότι πλέον τηρείται ο νόμος, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω» - Δανεικά και αγύριστα τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω όσο κι αν μας απειλούν και αν μας εκβιάζουν, γιατί δεν έχω και δεν έχουμε δεσμεύσεις σε κανέναν.

Όσο κι αν ψάξετε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ούτε μίζες, ούτε εξοπλιστικά, ούτε θαλασσοδάνεια, τόνισε ο πρωθυπουργός. Χρωστάτε, κ. Μητσοτάκη, (η ΝΔ) 210 εκατ. στον ελληνικό λαό και εσείς κ. Γεννηματά (το ΠΑΣΟΚ) 189 εκ. Και ο ελληνικός λαός αναρωτιέται: Θα αποπληρώσετε αυτά τα λεφτά; Τι κάνατε αυτά τα λεφτά; Δανεικά κι αγύριστα. Και σας ερωτώ κ. Μητσοτάκη: Θα αποπληρώσετε και το προσωπικό σας δάνειο για τον "Κήρυκα Χανίων";

Θα έπρεπε να έχετε ζητήσει συγγνώμη, να έχετε αποσυρθεί από την πολιτική ζωή και να κάνετε στελεχιακή ανανέωση, είστε οι ίδιες οικογένειες που χρεοκόπησαν την χώρα και θέλετε να βγείτε κι από πάνω, είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ και τον πρόεδρο της Κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός.

Όλοι γνωρίζουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά καιρούς ήταν γραφεία διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα μία είναι η ευθύνη του δικαστή: Να ξαναβρεί το θάρρος να κάνει το καθήκον του. Κάθε έντιμος δικαστής που θα αρθεί στο ύψος της απαίτησης και πει "θα κάνω το καθήκον μου με αυταπάρνηση" θα μας έχει δίπλα του και αυτό δεν είναι παρέμβαση, τόνισε.

 

Όλα στο φως - Νέα λίστα παρέλαβαν οι ελληνικές αρχές

Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε το χρέος μας: Κάθε υπόθεση με υπόνοια εγκληματικής δράσης παραπέμπεται χωρίς χρονοτριβή στους εισαγγελείς, είπε στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας.

Σήμερα μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για παράνομο δανεισμό 200 εκατ. ευρώ στον κ. Βγενόπουλο επιμένετε ακόμα στην υπεράσπιση του εν λόγω κυρίου κ. Μητσοτάκη; ρώτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή.

Σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή το πάρτι έχει τελειώσει. Ελέγχονται, θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν όσοι έχουν αποκρύψει χρήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα ενημέρωσε τη Βουλή ότι προ δεκαημέρου οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα από την Ρηνανία με 475 καταθέτες του 2010, «χρονιά που δεν παραγράφεται το αδίκημα της φοροδιαφυγής», όπως είπε. Προσέθεσε ότι η λίστα αυτή έχει παραδοθεί στον εισαγγελέα ενώ θα παρασχεθεί κάθε βοήθεια στις διωκτικές αρχές.

 

«Υπάρχει σκάνδαλο Siemens;»

Η κυβέρνηση θέλει να είναι με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη σε αυτόν τον τόπο. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από την κόπρο της διαπλοκής, τόνισε ο πρωθυπουργός κίνοντας την εισηγητική του ομιλία και συνέχισε: Τα δικά μου βιώματα είναι βιώματα διαρκούς μάχης για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Όταν ήμουν στις καταλήψεις, εσείς κ. Μητσοτάκη ξεκινάγατε τα δικά σας πολιτικά βήματα με την αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens. Αν εγώ είμαι παιδί των καταλήψεων εσείς είστε παιδί της Siemens και της διαπλοκής. Τώρα που θα πάρετε τον λόγο απαντήστε στον ελληνικό λαό σε ένα ερώτημα: Υπάρχει στην χώρα σκάνδαλο Siemens κ. Μητσοτάκη;

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης, όταν η κουβέντα πήγε στα θέματα της διαφθοράς και της διαπλοκής, επέλεξε να αποδράσει. Όμως, αυτό δεν θα σας το επιτρέψουμε, κύριε Μητσοτάκη. Σήμερα θα απολογηθείτε και για τα ψεύδη και για τις συκοφαντίες, κυρίως, όμως, για τα πεπραγμένα σας, διότι δεν εμφανιστήκατε χθες στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο καθένας σε αυτόν τον χώρο και σε αυτήν τη χώρα έχει τη δική του ιστορία και εσείς τη δική σας.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής σας στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σπεύσατε αυτήν την ιστορία να την επιβεβαιώσετε. Συμμαχήσατε αμέσως με το πιο παλιό και διεφθαρμένο σύστημα της διαπλοκής στη χώρα, με όλους εκείνους που έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης -μαζί με τις κυβερνήσεις σας- για τη χρεοκοπία της χώρας, με όσους είχαν μάθει να έχουν το κράτος, πελάτη και να παίρνουν με τις ευλογίες των κυβερνήσεών σας θαλασσοδάνεια με εγγυήσεις αέρα.

Κι ενώ βρεθήκατε στην ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη -πέρσι- και με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία που έδωσε για δεύτερη φορά μέσα σε επτά μόλις μήνες ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ με επτάμισι μονάδες διαφορά, εσείς σχεδόν από την πρώτη μέρα, κι ας ήταν μόλις τέσσερις, πέντε μήνες μετά τις εκλογές, ζητήσατε εκλογές, αδιαφορώντας για την οικονομία, αδιαφορώντας για την κατάσταση της χώρας, για την κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση και φυσικά τώρα για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις που αφορούν την απομείωση του χρέους.  

Και σε απόλυτη ταύτιση και αγαστή συνεργασία με το μιντιακό κατεστημένο και τους καναλάρχες -παλιούς και νεότερους- και φυσικά με τους εκδότες, έχετε επιδοθεί σε μία λυσσώδη επίθεση, σε έναν αδυσώπητο πόλεμο κατά της προσφάτως εκλεγμένης Κυβέρνησης της χώρας.

Ξέρετε, αυτό που συντελείται στη χώρα ενάμιση χρόνο τώρα από την πλευρά της διαπλοκής και του μιντιακού συστήματος, με τη δική σας υποστήριξη και συνδρομή, ξέρετε, δεν είναι κάτι απλό. Θα είναι αντικείμενο μελέτης για τους κοινωνιολόγους και τους ιστορικούς του μέλλοντος, για τους πολιτικούς αναλυτές, γιατί πρόκειται για μια διαρκή απόπειρα αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης και της πολλάκις εκπεφρασμένης -στην κάλπη, μάλιστα, δυο και τρεις φορές- λαϊκής εντολής.

Πρόκειται, κατά την άποψή μου, για μια διαρκή απόπειρα μιας μεταμοντέρνας μορφής πραξικοπήματος, όχι στρατιωτικού, αλλά μιντιακού, με όπλα το ψεύδος, με όπλα τη συκοφαντία, με όπλα την προπαγάνδα.

Και ξέρετε κάτι; Σήμερα δεν ζούμε την πρώτη, αλλά την τρίτη πράξη αυτής της διαρκούς απόπειρας. Η πρώτη πράξη παίχτηκε την περίοδο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, όταν η Νέα Δημοκρατία στήριξε με νύχια και με δόντια τις προσπάθειες των δανειστών, αλλά απέτυχε. Η δεύτερη πράξη παίχτηκε με την ασύστολη καταστροφολογία την περίοδο της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης, όταν είχατε βάλει όλα σας τα λεφτά στο ΔΝΤ, όταν το ΔΝΤ ζητούσε επιπλέον μέτρα από τη συμφωνία, 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ και τότε παρακαλούσατε τον Τόμσεν να κρατήσει γερά. Χάσατε, όμως, ξανά και η διάψευσή σας ήταν παταγώδης.

Σήμερα ερχόμαστε εδώ να παρακολουθήσουμε την τρίτη πράξη, δηλαδή, τη λυσσαλέα προσπάθεια του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος και των συνεργατών του στα μέσα ενημέρωσης να τυλίξουν τη χώρα στο σκοτάδι. Και προσπαθούν να το κάνουν, τηρώντας απαρέγκλιτα την αρχή ότι το ψεύδος που διαρκώς επαναλαμβάνεται, στο τέλος αποκτά καθεστώς αλήθειας. Αυτός είναι ο στόχος τους. Και αυτός είναι ο στόχος τους γιατί φαίνεται ότι έχουν πάρα πολλά να κρύψουν και ακόμα περισσότερα να συγκαλύψουν. Και γι’ αυτό θέλουν να ρίξουν αυτήν την Κυβέρνηση, γιατί πρώτα απ’ όλα αυτή η Κυβέρνηση έπαψε να τους κάνει τα χατίρια. Και από πίσω, φυσικά, εσείς του σιγοντάρετε.

Ξέρετε, όμως, κάτι; Παίζοντας συνέχεια τα ρέστα σας, στο τέλος δεν θα σας μείνει τίποτα να παίξετε και θα τα χάσετε όλα. Και ακριβώς επειδή το ξέρετε αυτό, δίνετε τώρα μία μάχη οπισθοφυλακών. Και το ξέρετε γιατί όλες σας οι μεγάλες ελπίδες να καταρρεύσει η οικονομία, να καταρρεύσουν τα έσοδα, να καταστραφεί η χώρα -όλες σας οι ελπίδες!- μία-μία σβήνουν. Όλα τα μεγέθη της οικονομίας, παρά τις προσδοκίες σας, συνηγορούν ότι πλέον έχουμε περάσει σε φάση όχι απλά σταθεροποίησης, αλλά και ανάκαμψης.

Μας κατηγορούσατε ότι χρεώσαμε τη χώρα επειδή αναγκαστήκαμε να πάρουμε τρίτο δάνειο. Αλήθεια, γιατί; Γιατί; Για να ξεπληρώσουμε τα δικά μας σπασμένα ή τα σπασμένα των δικών σας κυβερνήσεων εδώ και σαράντα χρόνια;

Μας κατηγορούσατε ότι διαλύσαμε τη χώρα και φέραμε την ύφεση με τη σκληρή διαπραγμάτευση, τη στιγμή που εσείς, που επιλέξατε να μην διαπραγματευτείτε καθόλου, έχετε την ευθύνη για τη συρρίκνωση σε μία πενταετία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας κατά είκοσι πέντε ολόκληρες μονάδες. Ενώ εμείς, την πρώτη χρονιά της δικής μας ευθύνης -το 2016- έχουμε ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς και για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρονιά κλείνουμε με θετικό πρόσημο, ενώ ακόμα και οι πιο σκληροί από τους πιστωτές μας προβλέπουν ότι την επόμενη χρονιά η ανάπτυξη θα είναι υψηλή, κοντά στο 3%.

Μας κατηγορούσατε, επίσης, ότι καταστρέψαμε την οικονομία, ότι θα καταρρεύσουν τα έσοδα και θα εφαρμοστεί ο «κόφτης». Κι εμείς, εν τέλει, την πιο δύσκολη χρονιά, αυτή τη χρονιά της διαπραγμάτευσης, των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και του ενός δημοψηφίσματος, καταφέραμε πλεόνασμα μεγαλύτερο απ’ ό,τι εσείς αφήσατε στα άδεια ταμεία που παραλάβαμε, ενώ στο πρώτο εννιάμηνο του 2016, παρά τις Κασσάνδρες του καλοκαιριού, έχουμε ήδη 1,4 δισεκατομμύρια πάνω από τον στόχο. Πάει, λοιπόν, κι αυτό το όνειρο της κατάρρευσης των εσόδων.

Η πρώτη αξιολόγηση κλείνει και τυπικά. Σύντομα θα εκταμιευθούν και τα τελευταία χρήματα. Και αυτό θα σας απογοητεύσει, λοιπόν.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι -γιατί ξέρετε, τα νούμερα είναι νούμερα, αλλά σημασία έχει να δει κανείς πώς αυτά αποτυπώνονται και στην κοινωνική πραγματικότητα-, με τη βοήθεια των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, που για πρώτη φορά στον τόπο -αναρωτηθείτε γιατί για πρώτη φορά- απορροφήθηκαν κοντά στο 100%, αλλά και με τις διαρκείς επιδόσεις ρεκόρ στον τουρισμό, καταφέραμε μέσα σε ενάμισι χρόνο η ανεργία να αποκλιμακωθεί σχεδόν κατά τέσσερις μονάδες. Και βαίνει διαρκώς μειούμενη. Κι αυτά είναι στοιχεία τα οποία δεν μπορείτε να τα διαψεύσετε, γιατί ακριβώς είναι στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ. Το 2016 είχαμε διακόσιες χιλιάδες περισσότερες θέσεις εργασίας.

Να, λοιπόν, γιατί η Νέα Δημοκρατία και ο Αρχηγός της έχει επιλέξει να δίνει μάχες οπισθοφυλακής, τρέχοντας πίσω από χρεοκοπημένους καναλάρχες και εκδότες. Γιατί είναι η τελευταία σας ελπίδα, κύριε Μητσοτάκη, γιατί κάθε σας πρόβλεψη έχει πέσει έξω και κυρίως γιατί δεν αντέχετε άλλο -και εσείς και οι φίλοι σας, οι κρατικοδίαιτοι και διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες- να είστε μακριά από τις καρέκλες της εξουσίας. Αλλά, κύριοι της Αντιπολίτευσης, πρέπει να το χωνέψετε: Θα μείνετε για πολλά χρόνια ακόμα μακριά από τα κυβερνητικά έδρανα.

Και ξέρετε, όχι μόνο γιατί η επιχείρηση εκφοβισμού και καταστροφολογίας από τα απαξιωμένα ήδη στη συνείδηση του ελληνικού λαού μέσα ενημέρωσης δεν περνάει, αλλά κυρίως γιατί ο ελληνικός λαός -τι να κάνουμε;- δεν σας έμαθε χθες. Σας γνωρίζει και σας θυμάται πάρα πολύ καλά. Και κάθε φορά που εσείς, ιδίως, ασκείτε κριτική και ιδίως κριτική που αφορά τις κοινωνικές συνέπειες του προγράμματος, ξέρετε τι λέει ο λαός μας; Το πολύ απλό: «Κοίτα ποιος μιλάει», λέει ο ελληνικός λαός. «Κοίτα ποιοι μιλάνε».

Μιλάει ο κ. Μητσοτάκης που δεν χάνει ευκαιρία να ταυτίζεται διαρκώς, σε κάθε διακύβευμα, με τις πιο ακραίες από τις θέσεις των πιστωτών. Μιλά ο κ. Μητσοτάκης, που είχε παρουσιάσει ως «μονόδρομο» και «σωτηρία» τα οριζόντια κοψίματα -την πενταετία της καταστροφής- κατά 40% συνολικά στις συντάξεις και είχε δεσμευθεί -όπως όλη η κυβέρνηση Σαμαρά τότε- για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Μιλάει ο κ. Μητσοτάκης, που υπερηφανεύεται γιατί ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήθελε να κάνει απολύσεις στο Δημόσιο και είναι υπέρ των μαζικών απολύσεων και της απορρύθμισης της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Μιλά ο κ. Μητσοτάκης, που στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μας είπε ότι έχει σχέδιο να μειώσει του φόρους, κόβοντας περίπου 2 δισεκατομμύρια από δημόσια νοσοκομεία, δημόσια σχολεία και καταργώντας όλα τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης των αδυνάτων, όπως αυτό για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που εσείς δημιουργήσατε, που έφερε αυτή εδώ η Κυβέρνηση ως πρώτο μέτρο, όταν όλοι -κι εσείς πρώτοι- λέγατε ότι είναι μονομερής ενέργεια. Αυτά θέλετε να καταργήσετε!   


Να, λοιπόν, γιατί η δική σας κριτική, κύριε Μητσοτάκη, είναι μία κριτική που δεν μπορεί να πιάσει τόπο. Είναι μια έωλη κριτική. Διότι το δικό σας δήθεν εναλλακτικό πρόγραμμα είναι απολύσεις περικοπές, απορρύθμιση και συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος. Και ο λαός μας αυτό το γνωρίζει. Το γνωρίζει, γιατί άλλωστε σας θυμάται που το κάνατε αυτό πολύ καλά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τι σας έχει μείνει, λοιπόν, για να πείσετε πως η χώρα έχει μεγάλη ανάγκη αυτό που τώρα τελευταία ονομάζετε «πολιτική αλλαγή»; Δηλαδή τι; Να επιστρέψετε εσείς ξανά στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο, σε τρεις διαδοχικές κρίσιμες αναμετρήσεις, δύο εκλογές και ένα δημοψήφισμα, απεφάνθη ο ελληνικός λαός. Ήταν απέναντί σας και τις τρεις.

Η δυνατότητα, λοιπόν, να πείσετε ότι διαθέτετε εναλλακτική πρόταση διεξόδου δεν σας βγαίνει ούτε με σφαίρες. Το όνειρο, η επιθυμία, ο πόθος σας ότι καταρρέει η οικονομία και αυτό δεν σας βγαίνει, δυστυχώς για εσάς, ευτυχώς για τη χώρα.

Τι σας μένει, λοιπόν; Σας μένει ένα πράγμα: Να στοιχηθείτε πίσω από τους χρεοκοπημένους εκδότες και τους δυσαρεστημένους καναλάρχες που περνούν για πρώτη φορά -για πρώτη φορά!- μετά τη Μεταπολίτευση από το δημόσιο ταμείο. Και γι’ αυτό είναι δυσαρεστημένοι και γι’ αυτό εξαπολύουν και έναν πρωτοφανή πόλεμο λάσπης.

Ο στόχος σας εδώ είναι –νομίζω- προφανής. Προφανώς και δεν παλεύετε για να πείσετε ότι εσείς δεν είστε διαπλεκόμενοι. Αυτό αφήστε το, δεν πιάνει. Πιο εύκολα μπορείτε να μας πείσετε ότι ήσασταν έξι μηνών κρατούμενος, παρά ότι η παράταξή σας και όσοι κυβερνήσατε τόσα χρόνια δεν είστε διαπλεκόμενοι.

Ποιος είναι ο στόχος, όμως; Προσέξετε. Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας που κρύβεται πίσω από την επίθεση και τη βρώμικη δουλειά που κάνουν άλλοι γι’ αυτήν, δεν είναι να πείσει ότι δεν έχει σχέση με τη διαπλοκή η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ φυσικά, αλλά να πείσει ότι, «Έλα μωρέ, όλοι το ίδιο είμαστε, όλοι είναι λερωμένοι σε αυτόν τον τόπο, όλο και κάτι έχουν».

Ξέρετε, όμως, κύριε Μητσοτάκη, δεν είμαστε το ίδιο. Σήμερα, λοιπόν, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Και πως λέτε αυτό το ωραίο σας σύνθημα; Συμφωνία αλήθειας; Μάλιστα. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να το αποδείξετε, κύριε Μητσοτάκη. Ήρθε η ώρα να μας πείτε και καμιά αλήθεια. Γιατί σκοπεύω σήμερα εγώ να μιλήσω με ονόματα και με διευθύνσεις, όπως λέμε. Διότι το σύστημα της διαπλοκής επέλεξε με ψεύδη και συκοφαντίες, για λογαριασμό σας, να επιχειρήσει τι; Να λερώσει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, το ηθικό πλεονέκτημα της σημερινής Κυβέρνησης. Και αυτό -ξέρετε- είναι ύβρις. Και μετά την ύβρη έρχεται η Νέμεσις.

Να δούμε, λοιπόν, τώρα ποιο είναι το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής που κρατά εγκλωβισμένο τον τόπο σαράντα και πλέον χρόνια. Και να τα  δούμε αυτά εδώ, απ’ αυτό εδώ το Βήμα και μπροστά σε όλο τον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί.

Είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια ασυδοσίας και ασύδοτης λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, πέρα και έξω από κάθε συνταγματική επιταγή. Και εμείς ερχόμαστε σήμερα εδώ και λέμε ότι μπαίνει τέρμα σε αυτήν την ασυδοσία. Αλήθεια, τι νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης; Περνάτε τους πολίτες για χαζούς; «Η αδαής πλειοψηφία», όπως κάποτε είχατε πει; Γιατί όλοι σήμερα ξαφνικά κόπτεστε για τη συνταγματική τάξη. Επί είκοσι επτά χρόνια, που είχατε μετατρέψει το Σύνταγμα της χώρας σε κουρελόχαρτο, αρνούμενοι να προχωρήσετε σε διαγωνισμό για τις άδειες, δεν σας ενδιέφερε το Σύνταγμα.

Και ερωτώ ευθέως, κύριε Μητσοτάκη, και πιστεύω ότι οφείλετε μια απάντηση: Ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα η διαρκής άρνηση των Κυβερνήσεων σας, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, επί είκοσι επτά έτη να διευθετήσουν το ζήτημα της αδειοδότησης των καναλιών εθνικής εμβέλειας; Και για ποιον λόγο, όσες προσπάθειες και αν έγιναν, όλοι οι διαγωνισμοί είχαν μείνει στη μέση; Γιατί ακυρώθηκαν; Γιατί αναβλήθηκαν; Γιατί ματαιώθηκαν; Έχετε να πείτε κάτι γι’ αυτό; Έχετε καμία ευθύνη;

Εγώ θα σας απαντήσω προκαταβολικά, για να σας βοηθήσω και στην ομιλία σας. Για τον ίδιο λόγο που από την πρώτη μέρα υπονομεύσατε εσείς προσωπικά, από την πρώτη στιγμή και τη διενέργεια του παρόντος διαγωνισμού, υπονομεύοντας τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Για τον ίδιο λόγο που σαμποτάρατε κάθε προσπάθεια που έγινε εδώ να υπάρξει μια συνεννόηση σ’ αυτό το ζήτημα, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει καιρό πριν αναλάβετε, διότι δεν θέλατε και δεν θέλετε να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό σύστημα στον τόπο, διότι θέλετε να κρατάτε τους δημοσιογράφους ομήρους και τους καναλάρχες ευχαριστημένους, χαρίζοντάς τους το δικαίωμα να εκπέμπουν δωρεάν στο δημόσιο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων και έτσι να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Όλοι φυσικά, εκτός από τους Έλληνες πολίτες που στερούνται το δικαίωμα της αντικειμενικής και πλουραλιστικής ενημέρωσης, διότι πλέον έχει γίνει φανερό και σε ένα παιδί του Δημοτικού ότι τα μέσα ενημέρωσης παίζουν ανάλογα με το πώς παίζει τον ζουρνά ο εκάστοτε ιδιοκτήτης. Είναι πασιφανές αυτό και στον τελευταίο Έλληνα πολίτη.

Να ξέρετε κάτι, όμως. Εμείς έχουμε αποφασίσει αυτή η ομηρεία και αυτό το παιχνίδι των εκατέρωθεν εκβιασμών να τελειώσει. Για πρώτη φορά καλούνται οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης να πληρώσουν αυτά που οφείλουν στο Ελληνικό Δημόσιο και στον ελληνικό λαό. Πέρα από τα 50 εκατομμύρια που έχουμε εισπράξει όλο το προηγούμενο διάστημα, ανείσπρακτα από τις δικές σας κυβερνήσεις τέλη, έγινε ένας διαγωνισμός. Ένας διαγωνισμός που έφερε 255 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, εκ των οποίων τα 90 εκατομμύρια ήδη βρίσκονται στα δημόσια ταμεία. Και ξέρετε, ήδη στο σύνολο τους κατευθύνονται σε δράσεις εξαιρετικά αναγκαίες για την κοινωνία σε μια πολύ δύσκολη δημοσιονομικά στιγμή για τη χώρα και την οικονομία.

Αυτή, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, είναι η διαφορά μας. Η διαφορά μας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι ότι στους ίδιους ανθρώπους εσείς χαρίζατε δάνεια με «αέρα» και τους δίνατε δωρεάν τις συχνότητες, ενώ εμείς τους περνάμε από το ταμείο και πληρώνουν. Πληρώνουν προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.

Έγινε ένας διαγωνισμός, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, που στην πράξη αποδείχθηκε απολύτως αδιάβλητος, διαφανής, και σε ό,τι αφορά τα δημόσια ταμεία πολύ αποτελεσματικός. Όλο το προηγούμενο διάστημα κάποια στελέχη σας πηγαινοέρχονταν στα κανάλια, σε συγκεκριμένο κανάλι στο Φάληρο, και έλεγαν «ξέρω από πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα κόψει το ΣΚΑΙ». Και ο ΣΚΑΙ πήρε πρώτος άδεια. Δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα πιο αδιάβλητος διαγωνισμός.

Και ξέρετε κάτι, επειδή έχουμε να συγκρίνουμε; Οι δικές σας κυβερνήσεις πρόσφατα έκαναν τον διαγωνισμό για το ραδιοτηλεοπτικό φάσμα, έναν διαγωνισμό-παρωδία με έναν μόνο να συμμετέχει, που έδωσε μόλις 18 εκατομμύρια, η διαβόητη εταιρεία «DIGEA», και πήρε όλο το φάσμα και εμείς για τέσσερα μόνο κανάλια πήραμε 255 εκατομμύρια. Αυτά, όμως, για την DIGEA, θα τα δούμε στην ώρα τους.

Και τι δεν κάνατε, λοιπόν, για να υπονομεύσετε αυτή τη διαδικασία. Έχετε απειλήσει Υπουργούς με ειδικά δικαστήρια. Έχετε απειλήσει τους υπαλλήλους του Δημοσίου που κάνουν το καθήκον τους, την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, με διώξεις. Έχετε επιχειρήσει να δημιουργήσετε ένα κλίμα bullying στους δικαστικούς λειτουργούς. Και, φυσικά, εσχάτως ανακαλύψατε –γιατί αλλιώς δεν θα «έδενε» το γλυκό, γιατί το γλυκό πρέπει να έχει και ό,τι είπαμε στην αρχή, ότι «δεν είμαστε εμείς, δεν είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αμόλυντοι, αλλά είναι και οι άλλοι μολυσμένοι»- τον συριζαίο καναλάρχη και τον συριζαίο επιχειρηματία και την αριστερή διαπλοκή.

Ποια ήταν, λοιπόν, αυτή η διαπλοκή; Ποια ήταν η χάρη που κάναμε εμείς στον υποτίθεται δικό μας καναλάρχη; Του συμπεριφερθήκαμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που συμπεριφερθήκαμε στο κανάλι MEGA, στο κανάλι Ε και στο κανάλι του κ. Καρατζαφέρη. Μόλις εξέπεσε ενός εκ των όρων του διαγωνισμού, απεκλήθη. Αυτή ήταν η δική μας εύνοια. Αυτή ήταν η δική μας διαπλοκή. Εσείς τους δίνατε τζάμπα δημόσιο αέρα και θαλασσοδάνεια με αέρα και εμείς τους βάζουμε να πληρώσουν και όταν δεν έχουν, φεύγουν στο επόμενο δευτερόλεπτο.

Για να  τελειώνουμε, όμως, με το θέμα αυτό, κύριε Μητσοτάκη, αν θέλετε να μάθετε κάτι για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, καλύτερα να ρωτήσετε τον σύμβουλό σας, τον κ. Θεοδωρικάκο, γιατί είναι συνεταίροι και συνεργάτες χρόνια. Μη ρωτάτε εμένα.

Έρχομαι, όμως, τώρα και στην υπόσχεση που σας έδωσα σήμερα ότι εδώ θα μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε για κάτι που είμαι πάρα πολύ ευτυχής από αυτόν τον διαγωνισμό για τις άδειες; Είμαι πολύ ευτυχής, γιατί με αυτήν τη διαδικασία όλος ο ελληνικός λαός διαπίστωσε επιτέλους ότι αυτοί που για χρόνια τώρα φάνταζαν τεράστιοι, ογκόλιθοι, ανίκητοι, δεν ήταν τίποτε άλλο από απλούς επιχειρηματίες σαν όλους τους άλλους και πρέπει και αυτοί, όπως όλοι σε αυτόν τον τόπο, να τηρήσουν τον νόμο και να είναι υπόλογοι απέναντι σε αυτόν, γιατί ο νόμος είναι για όλους. Και αυτό που χάρηκα πιο πολύ και εγώ, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, είναι ότι αυτοί οι ογκόλιθοι, τα μεγαθήρια, κλείστηκαν επί τρία μερόνυχτα μέσα στα καμαράκια στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και δεν έβγαιναν από εκεί, γιατί έπρεπε να τηρηθεί ο νόμος και αυτό ήταν το μήνυμα που δόθηκε επιτέλους για μια φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ότι εδώ τηρείται ο νόμος!

Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω μια έκφραση άλλη, ότι το νταβατζιλίκι –πώς το είχατε πει- τελείωσε. Τώρα τελείωσε πραγματικά. Αυτό ήταν το μήνυμα.

Το δεύτερο πράγμα για το οποίο –ξέρετε- έχω πραγματικά ενθουσιαστεί είναι το τι βγαίνει από αυτή την περιβόητη Εξεταστική Επιτροπή και από τα  δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ξέρετε, έχει γίνει ο τόπος του μαρτυρίου σας, γιατί πηγαίνουν ένας-ένας εκεί οι ογκόλιθοι και αρχίζουν να μιλάνε, να λένε τη γνώμη τους και να παρακολουθεί ο ελληνικός λαός, διότι το μεταδίδει από όσο ξέρω και το Κανάλι της Βουλής. Και ποιοι σκελετοί δεν έχουν αποκαλυφθεί! Και ποιες ντουλάπες δεν έχουν ανοίξει!

Θέλω να σταχυολογήσω ορισμένα πράγματα που ειπώθηκαν εκεί από επίσημα χείλη, για να μην ξεχνιόμαστε. Εκεί, λοιπόν, ήταν που ο κ. Ψυχάρης ομολόγησε ενώπιον της Επιτροπής ότι έχει πάρει δάνειο 15 εκατομμυρίων ευρώ, με εγγυήσεις αέρα. Και όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής τον ρώτησε «τι ακριβώς είπατε, με τι εγγυήσεις, αέρα;».  «Είπα αυτό που είπα» απάντησε. Για να μη μένει καμία απορία αναπάντητη. Αέρα, κυρίες και κύριοι.

Σε αυτή την Επιτροπή ήταν που ο κ. Μπόμπολας παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες έδιναν δάνεια σε καναλάρχες χωρίς καλύψεις και ότι το «Μεγάλο Κανάλι», το MEGA κλείνει, όχι γιατί η Κυβέρνηση κάνει διαγωνισμό, αλλά γιατί οι μέτοχοι δεν θέλησαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Προφανώς, όταν κόπηκε η δανειοδότηση με αέρα, κύριε Μητσοτάκη.

Ήταν σε αυτήν την Επιτροπή που ο κ. Βαρδινογιάννης ομολόγησε ότι η συνήθης πρακτική για τη δανειοδότηση καναλιών με προσωπικές εγγυήσεις είναι μια γκρίζα πρακτική. Ήταν στην ίδια Επιτροπή όπου ο κ. Αλαφούζος παραδέχτηκε ότι οι τράπεζες δάνειζαν πέραν πάσης λογικής τους τηλεοπτικούς σταθμούς, όλους πέραν του δικού του σταθμού βεβαίως. Και απ’ ό,τι ξέρω έχει και συνέχεια η Επιτροπή. Θα παρελάσουν κι άλλοι.

Και έρχεστε, λοιπόν, σήμερα εσείς μετά από όλα όσα έχουν βγει στον αέρα, μετά από όλα όσα διημείφθησαν σε αυτήν την Επιτροπή, να μιλήσετε για διαπλοκή εναντίον μας στο όνομα αυτών; Δηλαδή, οι ίδιοι να αποκαλύπτουν και να παραδέχονται τι έχει γίνει στην χώρα τόσα χρόνια και εσείς να παριστάνετε τι; Τους απελπισμένους δικηγόρους τους, τους απελπισμένους συνήγορους, σαν απελπισμένοι συνήγοροι της διαπλοκής, αυτοί να παραδέχονται και εσείς να προσπαθείτε να τους μαζέψετε!

Και έρχεται, βέβαια, μαζί με εσάς και ο κ. Κοντομηνάς, που μας αποκάλυψε σε μια πρωινή εκπομπή προχθές, που βρέθηκε εκεί για να φάει καμιά μακαρονάδα -διότι του έχουμε κόψει εμείς την σύνταξη του κακομοίρη και δεν έχει να φάει-, ο υπόδικος κ. Κοντομηνάς, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο στόχαστρο δικαστηρίων, ανακριτών και εισαγγελέων για απάτη και απιστία κατά του Ελληνικού Δημοσίου, να εμφανίζεται εκεί υπερασπιστής της νομιμότητας και τιμητής της δημοκρατίας στον τόπο και να στέλνει δημοσιογράφους κασκαντέρ με περούκες στη Νέα Υόρκη για να χρεώνουν ποτά στα δωμάτια του Υπουργού Επικρατείας και να απειλεί μάλιστα ότι, όπως έριξε και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, έτσι θα ρίξει και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ακούστε κάτι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, όλων των πτερύγων: Δεν ξέρω αν έχετε καταλάβει την ψυχολογία μου. Νομίζετε ότι εγώ θα φοβηθώ από κάτι τέτοια; Πιστεύετε ότι εγώ θα κάνω πίσω;

Ε, λοιπόν, δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Και ξέρετε γιατί δεν πρόκειται να κάνω πίσω, και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω; Γιατί εμάς δεν μας έχει κανένας στο τσεπάκι του. Δεν έχω δεσμεύσεις σε κανέναν και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν! Και δεν θα κάνουμε πίσω, όσο και αν μας απειλούν, όσο και αν μας εκβιάζουν! Αυτή είναι η διαφορά μας!

Και ξέρετε γιατί δεν έχω δεσμεύσεις και δεν έχουμε δεσμεύσεις και δεν μας έχει κανένας στο τσεπάκι του; Γιατί όσο και αν ψάξετε, στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε εξοπλιστικά θα βρείτε ούτε μίζες ούτε θαλασσοδάνεια, γι’ αυτό και ξέρετε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.

Και μιας και μίλησα για θαλασσοδάνεια. Πήγατε να στήσετε και άλλη μια σκευωρία με την Τράπεζα Αττικής, αλλά σας γύρισε μπούμερανγκ και αυτό. Πώς το λέει ο λαός μας; Πήγατε για μαλλί και βρεθήκατε κουρεμένοι.

Ξέρετε κάτι; Ψάξτε κι άλλο. Ψάξτε, αν θέλετε, σε όλα τα πορίσματα, γιατί υπάρχουν και άλλα πορίσματα για τράπεζες, αλλά ηθικό αυτουργό του ΣΥΡΙΖΑ για θαλασσοδάνεια δεν θα βρείτε. Όποιο θαλασσοδάνειο δόθηκε από την Αγροτική Τράπεζα, από την Τράπεζα Αττικής ή από άλλη τράπεζα, δόθηκε αποκλειστικά στους δικούς σας φίλους και σε εσάς τους ίδιους, στα δικά σας κόμματα. Γιατί, αν θέλετε να μιλήσουμε ειδικά για την Αττικής, θέλω να σας θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ήταν, επί των ημερών σας, που έλαβε δάνειο 13 εκατομμυρίων ευρώ από την Αττικής, και μάλιστα δάνειο που σήμερα δεν εξυπηρετείται, δεν αποπληρώνεται.

Επίσης, θέλω να σας θυμίσω ποιος ήταν στη συνέχεια διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Ο κ. Μάναλης, άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά, γνωστός για την ειδική αποστολή του «μαύρου» στις οθόνες της ΕΡΤ, αλλά βεβαίως υπεύθυνος και για την πρόσληψη στην Τράπεζα Αττικής ενός άλλου γνωστού σας, του κ. Μουσά -ή μήπως δεν τον γνωρίζετε;- του εγκέφαλου της υπόθεσης των εκβιαστών. Και ποια είναι ακόμη και σήμερα επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας για τα δάνεια;

Η κ. Ζευγώλη, που υπήρξε διευθύντρια του ιδιαίτερου Γραφείου του κ. Σταϊκούρα. Το είδατε σε μια συζήτηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, όπου αποκαλύφθηκε το ζήτημα αυτό.

Βλέπετε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πόσο ωραία και γλυκά έρχονται και δένουν όλα; Βλέπετε πώς αυτό το δίκτυο της διαπλοκής παίρνει σάρκα και οστά και πως δεν είναι απλώς ένα φάντασμα, αλλά μια καθημερινή παρούσα υλική πραγματικότητα η υπόθεση της διαπλοκής, που τρέφεται από τις θυσίες του ελληνικού λαού; Γιατί τα χρήματα των τραπεζών από εκεί προέρχονται. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί. Τα χρήματα που έχετε πάρει με θαλασσοδάνεια είναι χρήματα τα οποία αποπληρώνει ένα προς ένα με θυσίες ο ελληνικός λαός.

Και βλέπετε τώρα γιατί όλοι αυτοί παίζουν τα ρέστα τους στην τρίτη πράξη του δράματος της λεγόμενης «παρένθεσης»; Διότι βλέπουν ότι το δικό τους δίκτυο τώρα έρχεται στο φως, ότι σιγά σιγά αρχίζουν πράγματα να αποκαλύπτονται και αρχίζουν να παίρνουν και τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, τολμούν ακόμη να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μιλάνε για διαπλοκή, που απ’ όπου κι αν το πιάσουμε, όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε, θα βρούμε ίχνη και στοιχεία –αυτοί οι οποίοι είναι βυθισμένοι μέχρι τον λαιμό στη διαπλοκή και σε σκοτεινές εξυπηρετήσεις.

Να μιλήσουμε, λοιπόν, τώρα για το θέμα των θαλασσοδανείων στα κόμματά σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό. Να μιλήσουμε για το πόρισμα Καλούδη, αλλά να σας θυμίσω και την τροπολογία του κ. Γιαννίτση το 2012, λίγο πριν από τις εκλογές, τότε που δεν υπήρχε καμία δικαιολογία.

Γιατί τώρα όλοι λέτε: «Εντάξει, τι να κάνουμε; Υπήρχαν οι επιχορηγήσεις της Βουλής, που ήταν μεγάλες, και για τριάντα χρόνια, σαράντα χρόνια και πλέον έχει διαμορφωθεί ένα status quo, όπου τα δύο κόμματα εναλλάσσονταν στην εξουσία με ποσοστά κοντά στο 40%. Άρα οι τράπεζες είχαν εξασφαλίσεις ότι θα έπαιρναν πίσω τα λεφτά τους».

Το 2012, όμως, δεν υπήρχε καμία δικαιολογία. Γιατί είχε έρθει ήδη το πρώτο μνημόνιο, είχε έρθει και είχε κάτσει στις πλάτες του ελληνικού λαού, η επιχορήγηση στη Βουλή είχε κοπεί κάτω από το μισό και όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τότε που πηγαίναμε στις εκλογές ότι τα δύο άλλοτε κραταιά κόμματα, που έπαιρναν από 40%, θα ήταν, όπως αποδείχτηκε, το ένα στο 19% και το άλλο στο 12%.

Και τι κάνατε τότε; Εσείς που έχετε το θράσος σήμερα να μιλάτε για σκάνδαλα και εξυπηρετήσεις, χρωστάτε πόσα; Χρωστάτε 210 εκατομμύρια ευρώ, κύριε Μητσοτάκη; Εσείς, κυρία Γεννηματά, πόσα; 189 εκατομμύρια ευρώ στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Και αναρωτιέται ο ελληνικός λαός, θα τα επιστρέψετε πίσω αυτά τα λεφτά ή θα συνεχίσετε να ζείτε παρασιτικά εις βάρος του ελληνικού λαού;

Και θα μας πείτε κάποτε, επιτέλους, πού πήγε όλος αυτός ο πακτωλός των εκατομμυρίων; 210 εκατομμύρια, 189 εκατομμύρια. Τι τα κάνετε; Τι τα κάνετε τα λεφτά; Θα μας πείτε; Τα φάγατε τα λεφτά; Πού πήγαν τα λεφτά;

Και σας ρωτώ ευθέως, κύριε Μητσοτάκη. Βγάλατε ωραίες φωτογραφίες που πήγατε στο Μοσχάτο -και καλορίζικα τα καινούρια σας γραφεία. Αυτή είναι η εξυγίανση; Μπράβο σας. Κάνατε εξυγίανση. Θα πληρώσετε; Θα αρχίσετε να αποπληρώνετε έστω και ένα ευρώ από τα 210 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάτε στον ελληνικό λαό και έχετε και το θράσος να μιλάτε για διαπλοκή;

Αλλά, δεν ξέρω, μάλλον είναι «δανεικά και αγύριστα», όπως έχετε συνηθίσει να είναι «δανεικά και αγύριστα» και τα προσωπικά σας δάνεια, για να θυμηθώ και τον «Κήρυκα Χανιών». Αναφέρομαι στα 300.000 ευρώ δάνειο -και στο όνομά σας, αν δεν κάνω λάθος- το οποίο δεν αποπληρώνετε.

Ερώτημα: Θα το αποπληρώσετε ή και αυτό, όπως τα άλλα τα κομματικά, θα πάει στις πλάτες του ελληνικού λαού; Μιλήστε, επιτέλους! Δώστε απαντήσεις στον ελληνικό λαό, ευθέως, μπροστά σε όλους!

Έρχομαι, όμως, στο 2012, διότι νομίζω ότι αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που αφορούν το δημόσιο χρήμα. Διότι, επαναλαμβάνω, το 2012 ήξεραν όλοι ότι δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις και ότι τα κόμματά σας δεν θα πάρουν αυτά τα ποσοστά.

Και τι κάνατε για να κάνετε εκλογές; Διά μέσου του τότε Υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Παπαδήμου και γνωστού Υπουργού και των Κυβερνήσεων του κ. Σημίτη, του κ. Γιαννίτση, φέρατε νύχτα, ως συνήθως, μια τροπολογία. Και τι έλεγε αυτή η τροπολογία τον Απρίλιο του 2012; Έλεγε ότι τα κόμματα πρέπει τις δόσεις που αφορούν τα χρήματα του 2011 και αυτά του 2012 μέχρι τον Απρίλη, το μισό 2012, να δοθούν στα κόμματα για να κάνουν εκλογές ανεκχώρητες και ακατάσχετες.

Τι έκαναν λοιπόν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ; Όταν όλοι οι υπόλοιποι, ΣΥΡΙΖΑ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Δημοκρατική Αριστερά, όλοι τότε έκαναν εκλογές με χρήματα από τις εισφορές των μελών τους και με τα λιγοστά, γιατί αυτά ήταν τα ποσοστά τότε, ενθυλάκωσαν τριάντα εκατομμύρια ευρώ, αποτρέποντας από τις τράπεζες να τα πάρουν ως εγγύηση για τα εκατομμύρια που χρωστούσατε. Και το έκαναν μέσα σε μια νύχτα, με μια τροπολογία. Αυτό κάνατε. Και έχετε το θράσος σήμερα να έρχεστε εδώ και να μιλάτε.

Αυτό που συνέβη το 2012, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα που έχουν συμβεί που αφορά την κατάχρηση δημόσιου χρήματος.

Να σας θυμίσω και κάτι άλλο, γιατί βλέπω τώρα, εδώ τον κ. Αυγενάκη εδώ να χαμογελάει σήμερα. Τότε ο κ. Αυγενάκης ήταν σε άλλο κόμμα. Ήταν στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη.

Είχε έρθει η κ. Μπακογιάννη και κατήγγειλε αυτήν την αθλιότητα τότε. Βεβαίως, ήταν εναντίον του κ. Σαμαρά η κ. Μπακογιάννη. Ο κ. Μητσοτάκης όμως το ψήφισε. Να τα θυμόμαστε όλα, γιατί έχουμε μνήμη κι έχουμε καταγράψει το τι έχει συμβεί σε αυτόν τον τόπο. Τριάντα εκατομμύρια μέσα σε μια νύχτα για να κάνετε εκλογές.

Βεβαίως, τότε, κύριε Δένδια, εσείς ήσασταν, αν δεν κάνω λάθος και ο εισηγητής ή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας που με μεγάλο πάθος υπερασπιστήκατε αυτή τη διάταξη, κατηγορώντας όλους τους υπόλοιπους που φωνάζαμε ως συνήθως για λαϊκισμό. Ξέρετε, ίσως στη γλώσσα της υπεράσπισης, στη γλώσσα σας η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος να ονομάζεται λαϊκισμός, ενώ η κατάχρηση του δημόσιου χρήματος να είναι υψηλή πολιτική και ρεαλισμός. Αλλά τέτοιος ρεαλισμός να μας λείπει.

Πάμε παρακάτω, γιατί έχει και συνέχεια. Γίνονται οι εκλογές. Χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για λίγες μονάδες κι έρχεται ο κ. Σαμαράς μαζί με τον κ. Βενιζέλο και κάνουν συγκυβέρνηση. Κι έρχεται, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία με το άρθρο 78 του ν. 4146/2013 και απαλλάσσει από κάθε ευθύνη για το αδίκημα της απιστίας τους προέδρους, τα μέλη διοικητικών συμβουλίων και τα στελέχη των τραπεζών για τα δάνεια που έδιναν αφειδώς και χωρίς εξασφαλίσεις στα δύο τότε μεγάλα κόμματα. Και ήταν ακριβώς στη βάση αυτής της τροπολογίας, που το πόρισμα του Εισαγγελέα Καλούδη, με το οποίο θα εκκινούσε η διαδικασία της ποινικής δίωξης για σαράντα πέντε στελέχη τραπεζών και δέκα πέντε πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των γενικών διευθυντών τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΠΑΣΟΚ, οδηγήθηκε στο αρχείο μια για πάντα. Και μιλάτε εσείς για διαπλοκή και για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Κοιτάξτε, τα έργα και οι ημέρες σας μη νομίζετε ότι με τον αχό των μέσων μαζικής ενημέρωσης τώρα θα κρυφτούν. Τα γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Μιλάτε για διαπλοκή εσείς που θα έπρεπε κανονικά υπό άλλες συνθήκες, για όλα τα πεπραγμένα σας να έχετε ζητήσει μια συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και να έχετε αποσυρθεί, τα συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν θέση ευθύνης σε αυτές τις κυβερνήσεις, και να κάνετε ανανέωση στελεχιακή. Αυτό θα έπρεπε να κάνετε. Αλλά είστε εσείς οι ίδιοι, οι ίδιες οικογένειες, το ίδια πρόσωπα που χρεοκοπήσατε τη χώρα και θέλετε τώρα να βγείτε κι από πάνω.

Έρχομαι τώρα και σ’ εσάς, κυρία Γεννηματά. Μη σας αφήσω κι εσάς απ’ έξω. Αλίμονο. Δεν ξέρω αν θα απαντήσετε εσείς ή ο κ. Βενιζέλος.

Κυρία Γεννηματά, ένα πράγμα θέλω να μάθω. Θα μας πείτε αλήθεια τι έγιναν αυτά τα 15.000.000 ευρώ, που ξαφνικά ανακαλύφθηκαν τον περασμένο Γενάρη κατά έλεγχο των ορκωτών λογιστών στα ταμεία του κόμματός σας; Ξέρετε κάτι; Μου φαίνεται λίγο παράξενο ότι είχατε την πολυτέλεια να τα ξεχάσετε κάπου, να τα παραβλέψετε κάπου. Δεκαέξι εκατομμύρια ευρώ! Δεν τα είχατε στα βιβλία σας.

Ξέρετε, εγώ καμιά φορά μπορεί πράγματι να ξεχάσω σε κανένα παλιό σακάκι κανένα πεντάευρω, άντε κανένα δεκάευρω, το πενηντάρικο, πάντως, το ψάχνω. Όταν χάσω το πενηντάρικο λέω ότι έχασα ένα πενηντάρικο. Εσείς 16.000.000 ευρώ δεν τα είχατε πάρει χαμπάρι, κυρία Γεννηματά;

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν είναι εάν τα πήρατε χαμπάρι, το θέμα είναι τι έγινε με αυτά τα λεφτά. Τα δώσατε για την αποπληρωμή των δανείων σας; Έκαναν φτερά μαζί με τα υπόλοιπα 175.000.000 που έχετε δανειστεί; Ή μήπως έχουν κατασχεθεί και αυτά ως πειστήρια εγκλήματος; Πείτε τέλος πάντως κάτι, μια αλήθεια, για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός.

Διότι, ξέρετε κάτι και εσείς και εσείς; Αυτά τα χρήματα δεν είναι όπως τα οικόπεδα που κληρονομεί κανείς από περιουσία των παππούδων του. Δεν είναι κληρονομιά σας αυτά τα χρήματα. Είναι χρήματα τα οποία τα έχετε δανειστεί από τις τράπεζες που πληρώνει με αίμα ο ελληνικός λαός. Ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να τα γυρίσουμε πίσω.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ξέρω ότι θα βγει μετά και ο κ. Μητσοτάκης, θα βγει η κ. Γεννηματά και θα μας πουν: «Διχαστικός ο Τσίπρας», «Διχαστικός λόγος», «Πέταξε λάσπη στον ανεμιστήρα». Δεν πρόκειται για καμία λάσπη και κανέναν ανεμιστήρα. Όλα αυτά στα οποία αναφέρομαι είναι ανοιχτές δικογραφίες. Είναι υποθέσεις που έχουν επιτέλους πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Είναι υποθέσεις για τις οποίες κάνατε για όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να τις συγκαλύψετε. Διότι, αυτή ήταν πάντοτε και η λογική σας για τη δικαιοσύνη: η συγκάλυψη, η αναβολή και στο τέλος-τέλος η παρέμβαση.

Θέλω να πω και δύο λόγια γι’ αυτό, διότι σε αυτό το ρεσιτάλ υποκρισίας κατηγορείτε εμάς για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

Ακούστε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ: Όλοι γνωρίζουν σε αυτή τη χώρα ποιος σήκωνε τηλέφωνα για να καθοδηγήσει ανώτερους και ανώτατους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς. Όλοι γνωρίζουν ότι και τα δύο κόμματα υπήρξατε κατά καιρούς γραφεία διεκπεραίωσης δικαστικών εκκρεμοτήτων. Αλλά αυτό σήμερα έχει τελειώσει. Καμία υπόθεση δεν θα πάει στο αρχείο με συνοπτικές διαδικασίες και καμία υπόθεση δεν θα ξεχαστεί.

Μία είναι η ευθύνη του δικαστή σήμερα: Να ξαναβρεί το θάρρος να κάνει το καθήκον του με αυταπάρνηση και ανεξαρτησία. Το έχω πει και την άλλη φορά. Αυτό το θεωρείτε παρέμβαση; Δεν είναι παρέμβαση ότι κάθε έντιμος δικαστής που θα αρθεί στο ύψος της απαίτησης -και ξέρετε, δεν είναι απαίτηση της Βουλής ή δική μας, είναι απαίτηση της κοινωνίας, είναι πατριωτικό καθήκον, γιατί επιτέλους, χρεώθηκε αυτός ο τόπος, καταχρεώθηκε, λεηλατήθηκε η κοινωνία, η οικονομία διαλύθηκε και πρέπει επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη- θα μας έχει δίπλα του, όποιος δικαστής σηκώσει κεφάλι και πει: «Θα κάνω το καθήκον μου με ανεξαρτησία και αυταπάρνηση, όπως ορίζει η δεοντολογία».

Αυτό, ξέρετε, δεν είναι παρέμβαση. Την προηγούμενη φορά στη συζήτηση για τη διαπλοκή πριν από λίγους μήνες προσπάθησα να σας εξηγήσω τι ακριβώς είναι παρέμβαση: οι αθωωτικές τροπολογίες, οι αμνηστεύσεις, οι κατ’ εντολήν αρχειοθετήσεις. Εμείς αυτό που έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε, είναι το χρέος μας. Κάθε υπόθεση για την οποία θα έχουμε υπόνοιες εγκληματικής δράσης, παραπέμπεται απευθείας και χωρίς χρονοτριβή στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Το ίδιο κάναμε και με την περιβόητη υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτού του εκκολαπτηρίου της διαφθοράς στον τόπο -κι όχι πολύ μακρινού, πρόσφατου. Κι αυτήν τη στιγμή έχουμε καταθέσει στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία για την υπόθεση των αμαρτωλών συμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ τόσο με τον ΟΚΑΝΑ,  όπου σύμφωνα με τους ελέγχους των αρμόδιων σωμάτων δεν είναι δυνατόν ακόμα να προσδιοριστεί πού δαπανήθηκαν ποσά ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ επί υπουργίας του κ. Λοβέρδου –ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσει να προσδιοριστεί- όσο και των συμβάσεων, που έχουν συναφθεί με διαφημιστικές εταιρείες γνωστών επιχειρηματιών.

Βεβαίως, μπορεί, αξιότιμοι κύριοι πρώην Υπουργοί –όσοι διατελέσατε- να έχετε εξασφαλίσει το ακαταδίωκτό σας με τη βοήθεια, βεβαίως, του κ. Βενιζέλου, που ήταν εμπνευστής του επαίσχυντου άρθρου 83 του Συντάγματος για τη μη ευθύνη των Υπουργών…

Μπορεί, λοιπόν, οι κύριοι, που διατελέσατε Υπουργοί, να έχετε ασυλία, να έχετε εξασφαλίσει ακαταδίωκτο, αλλά σε κάθε περίπτωση πολιτικές εξηγήσεις οφείλετε να δώσετε απέναντι στον ελληνικό λαό. Εγώ θα σας καλούσα να τις δώσετε εδώ, στο Κοινοβούλιο.

Μιας και μιλάμε, λοιπόν, για συγκαλύψεις, παρεμβάσεις και αμνηστεύσεις, θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Μητσοτάκη: Τον περασμένο Μάρτη προσπαθήσατε πάλι να δημιουργήσετε κλίμα και εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην ελληνική δικαιοσύνη. Και τι κάνατε; Απ’ αυτό εδώ το Βήμα αναμασήσατε σχεδόν το σύνολο της υπερασπιστικής γραμμής του υπόδικου κ. Βγενόπουλου, για να μιλήσουμε με ονόματα. Έτσι δεν είπαμε;

Σας ρωτάω, λοιπόν, ευθέως: Σήμερα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για παράνομο δανεισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ προς τον κ. Βγενόπουλο, επιμένετε ακόμη να παριστάνετε τον συνήγορο υπεράσπισης του εν λόγω κυρίου;

Για να το πω, λοιπόν, μια και καλή, για να το καταλάβετε: Εσείς ονομάζετε παρέμβαση στη δικαιοσύνη τη βούληση αυτής της Κυβέρνησης, που είναι και αυθεντική απαίτηση της κοινωνίας, να διερευνηθεί σε βάθος το σύνολο των υποθέσεων, που φροντίσατε εσείς να καλύψετε στα συρτάρια των Υπουργείων και των ελεγκτικών μηχανισμών, το σύνολο των υποθέσεων, που κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας να οδηγηθούν στα αρχεία. Γιατί για εσάς, ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι η «ακρωτηριασμένη» δικαιοσύνη. Για εμάς ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι αυτή που ερευνά και αποδίδει το δίκαιο παντού, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί οι οποίοι ερευνώνται.

Τα ίδια, όμως, δεν κάνατε και με τις υποθέσεις της φοροδιαφυγής; Κρύψατε τις λίστες στα συρτάρια και μόνο όταν κάτω υπό την πίεση της λαϊκής κατακραυγής αναγκαστήκατε να τις παραδώσετε στη δικαιοσύνη, βγήκατε για άλλη μια φορά ως συνήγοροι υπεράσπισης των φοροφυγάδων φίλων σας. Κι αφού επιχειρηματολογήσατε με σθένος υπέρ του δήθεν παράνομου χαρακτήρα της χρήσης των λιστών, των περίφημων στικακίων και των λιστών από τις φορολογικές και εισαγγελικές αρχές –γιατί αυτά λέγατε, ότι είναι αντισυνταγματικό και παράνομο- κι όταν με δική μας τροπολογία στη Βουλή κλείσαμε και αυτό το ζήτημα, πάλι σπεύσατε να μιλήσετε για παραβίαση του Συντάγματος, πάλι, δηλαδή, αποπειραθήκατε να μετατρέψετε το Σύνταγμα σε όπλο των ολιγαρχών και των φοροφυγάδων.

Ίσως να το κάνατε αυτό, γιατί γνωρίζατε ποιοι κρύβονταν μέσα στις λίστες, όπως αποδείχθηκε περίτρανα από την εμπλοκή του στελέχους της προηγούμενης κυβέρνησης, επιστήθιου φίλου του κ. Σαμαρά, αλλά και δικού σας, απ’ ότι φαίνεται, του κ. Παπασταύρου, που εμπλέκεται σε μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής.

Πράγματι, είναι ένα ερώτημα: Εντάξει, τον κ. Βγενόπουλο τον υπερασπίζεστε. Υπερασπιστήκατε και τον κ. Παπασταύρου.

Τον κ. Σκλαβούνη γιατί τον βάλατε να είναι υπεύθυνος για το σχέδιο της ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας; Δεν ξέρατε ότι ο άνθρωπος επί πολλά χρόνια υπήρξε επικεφαλής της UΒS στην Ελλάδα, της τράπεζας δηλαδή που σήμερα ελέγχεται για την οικοδόμηση ενός διευρυμένου δικτύου υποβοήθησης της φοροδιαφυγής; Της τράπεζας που έχει αποδειχθεί ότι ακολούθησε τέτοιες πρακτικές σε μια σειρά από χώρες και κλήθηκε να πληρώσει τεράστια πρόστιμα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική; Αλλά, μάλλον τέτοιου είδους ανάπτυξη θα φέρετε εσείς. Ανάπτυξη με τη φοροδιαφυγή να οργιάζει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχει νόημα να πολλαπλασιάσω τις αναφορές. Αυτό που έχει νόημα είναι να πω σε σχέση με τα ζητήματα της φοροδιαφυγής ότι το πάρτι έχει τελειώσει και ότι πλέον ελέγχονται και θα λογοδοτήσουν και θα πληρώσουν όσοι έχουν αποκρύψει χρήματα.

Οι λίστες της φοροδιαφυγής αξιοποιούνται πλέον στο έπακρο. Ενώ οι βεβαιώσεις από τις λίστες από το 2013 μέχρι το 2014 ήταν μόλις 26,6 εκατομμύρια ευρώ, με τη δική μας Κυβέρνηση και μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο έχουν αγγίξει τα 900 εκατομμύρια ευρώ. Και ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται.

Με αυτή την ευκαιρία, θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι μόλις πριν από δέκα ημέρες οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν νέα λίστα από τις αρχές της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από το Υπουργείο του κ. Μπόργιανς, με τετρακόσιους εβδομήντα πέντε μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης.

Και ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον σε αυτή τη νέα λίστα; Πρόκειται για στοιχεία του 2010, δηλαδή για μια χρονιά που κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για παραγραφή αδικημάτων. Και η λίστα αυτή έχει ήδη παραδοθεί εκεί που πρέπει, όχι στα συρτάρια μας, αλλά στις εισαγγελικές αρχές για τις απαραίτητες ενέργειες. Πρόκειται για άλλη μια μεγάλη επιτυχία και θα δώσουμε κάθε δυνατή βοήθεια στις διωκτικές και ελεγκτικές αρχές για την πλήρη ταυτοποίηση και αξιοποίηση και αυτής της λίστας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλω να κλείσω  -την πρωτομιλία μου θα κλείσω, μην χαίρεστε!- με το εξής: Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης που να μην έχει καταλάβει ότι σε αυτόν τον τόπο διεξάγεται ένας μεγάλος πόλεμος. Από τη μια μεριά οι δυνάμεις της διαπλοκής, της διαφθοράς, της φοροαποφυγής, που λεηλάτησαν την οικονομία και την κοινωνία, χρεοκόπησαν τη χώρα, προσπαθούν λυσσαλέα για την παλινόρθωση του παλαιού πολιτικού συστήματος, για να επιστρέψουμε στις πρακτικές του πελατειακού κράτους, των εξυπηρετήσεων, της παρανομίας και των εκβιασμών.

Από την άλλη μεριά βρίσκονται οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Και με αυτές τις υγιείς δυνάμεις θέλει να είναι η Κυβέρνηση, που παρά τους περιορισμούς, παρά το χάος που δημιούργησαν σαράντα χρόνια διάβρωσης και παρακμής κάθε θεσμού στον τόπο, κάθε ηθικής και κάθε αξίας, προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη σε αυτόν τον τόπο.

Νομίζω ότι κάθε Έλληνας πολίτης γνωρίζει ότι αυτή ίσως είναι η μοναδική ευκαιρία για την πατρίδα μας. Ακόμα και αυτοί που διαφωνούν κάθετα μαζί μας γνωρίζουν ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι σε αυτό και να τα καταφέρουμε. Ότι είμαστε η τελευταία ελπίδα για να καθαρίσει ο τόπος από την κόπρο της διαπλοκής.

Γιατί, κύριε Μητσοτάκη, στην προηγούμενη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή μιλήσατε από αυτό εδώ το Βήμα, λέγοντας ότι ο καθένας από εμάς είναι τα βιώματά του. Και θα συμφωνήσω μαζί σας. Είπατε ότι εγώ είμαι «παιδί των καταλήψεων». Και πράγματι, έχετε δίκιο. Αυτά είναι τα δικά μου βιώματα, βιώματα συλλογικών αγώνων. Είναι βιώματα διαρκούς μάχης για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας, δικαιοσύνης.

Δεν μας είπατε ποια είναι τα δικά σας βιώματα. Διότι όταν εγώ βρισκόμουν στις καταλήψεις, που θεωρείτε ότι διέλυσαν, παρέλυσαν και κατέστρεψαν τη χώρα, τότε εσείς ξεκινούσατε τα πολιτικά σας βήματα. Και τα ξεκινούσατε υπό τη στενή αρωγή του κ. Χριστοφοράκου και την οικονομική βοήθεια της SIEMENS. Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη.

Μιλάτε εδώ για συμφωνία αλήθειας. Σας καλώ, λοιπόν, να έρθετε εδώ στο Βήμα της Βουλής αμέσως μόλις κατέβω και να αποκαταστήσετε αυτή την αλήθεια.

Αν εγώ, κύριε Μητσοτάκη, είμαι παιδί των καταλήψεων –που πράγματι είμαι- εσείς –το ξέρει όλη η Ελλάδα- είστε παιδί της SIEMENS και της διαπλοκής!

Και θέλω, κύριε Μητσοτάκη –για να τελειώνουμε- ένα πράγμα, να ανεβείτε σε αυτό το Βήμα και να απαντήσετε σε ένα μόνο ερώτημα. Νομίζω ότι οφείλετε μια απάντηση όχι σε εμένα, αλλά στον ελληνικό λαό. Τώρα  που θα κατέβω, να ανεβείτε εδώ και να μας απαντήσετε σε ένα μόνο ερώτημα: Υπάρχει στη χώρα σκάνδαλο SIEMENS, ναι ή όχι, κύριε Μητσοτάκη;



 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)