to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πυρά από Πράσινους προς την γερμανική κυβέρνηση για την συμφωνία της ενεργειακής απεξάρτησης από τον άνθρακα

Επικρίνεται η συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.


Η συμφωνία της κυβέρνησης συνασπισμού συντηρητικών (CDU/CSU) και σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα τo αργότερο μέχρι το 2038 τέθηκε σε ισχύ, αλλά επικρίνεται από την αντιπολίτευση. Κατά τους Πράσινους η κατάργηση γίνεται πολύ αργά, ενώ κατά τους Φιλελεύθερους (FDP) πρόκειται για άχρηστα δώρα σε βάρος των φορολογουμένων.

Η Γερμανία θα πρέπει βάσει της συμφωνίας των κυβερνητικών εταίρων να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα το αργότερο το 2038 για να προωθήσει την προστασία του κλίματος. Οι εταιρείες ενέργειας λαμβάνουν αποζημίωση ύψους 4,35 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης 40 δισεκ. ευρώ προορίζονται για να μετριαστούν οι συνέπειες της διαρθρωτικής αλλαγής στα πληγέντα ομοσπονδιακά κρατίδια. Αυτός είναι ουσιαστικά ο πυρήνας της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων CDU / CSU και SPD για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα που έγινε αργά χθες το βράδυ.

Επικρίνουν Πράσινοι και Φιλελεύθεροι

Οι Πράσινοι θεωρούν όμως πως τα σχέδια της κυβέρνησης είναι ασυμβίβαστα με τη συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του κλίματος. Για τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, η κατάργηση θα αρχίσει μόλις το 2035, «το ένα τέταρτο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα θα παραμείνει μάλιστα στο δίκτυο μέχρι τα τέλη του 2038», δήλωσαν επικριτικά ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Άντον Χόφράιτερ και ο αναπληρωτής της Κ.Ο. Όλιβερ Κρίσερ. «Σημαντικό θα ήταν να ξεκινήσει η κατάργηση γρήγορα και να πρέπει να διακοπεί λίγο πριν από το 2038 η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα μόνο από λίγα εργοστάσια. Αντ΄αυτού, με την παρούσα συμφωνία αναβάλλεται η διακοπή τους περαιτέρω». Ένα "εντελώς λανθασμένο σήμα" είναι επίσης η λειτουργία ενός ακόμη σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα (Ντάτελν ΙV / Datteln IV) και η επί μακρόν συνέχιση της εξόρυξης άνθρακα από το ορυχείο Γκάρτσβάιλερ /Garzweiler, εξαιτίας του οποίου μολύνονται πολλά χωριά. Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Λούκας Κέλερ έκανε λόγο για άχρηστα δώρα δισεκατομμυρίων σε βάρος των φορολογουμένων.

Δυσαρεστημένη η Επιτροπή Άνθρακα από την κυβέρνηση

Αντιρρήσεις διατυπώθηκαν επίσης από περιβαλλοντικές και επιχειρηματικές ενώσεις, οι οποίες ήταν μέλη της Επιτροπής Άνθρακα. Οι ενώσεις εξέφρασαν την άποψη ότι ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τις συζητήσεις τους με την κυβέρνηση και δεν συνεισφέρει αρκετά στην προστασία του κλίματος. Το Συνδικάτο Μεταλλωρύχων IG BCE από την άλλη πλευρά, χαιρέτισε τη συμφωνία, διότι θέτει πρότυπα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό ενός βιομηχανικού τομέα. Αντιθέτως, ο πρόεδρος των Βιομηχάνων Ντίτερ Κεμπφ την επέκρινε επειδή οι σχεδιαζόμενες αποζημιώσεις για την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι επαρκείς.

Πηγή: Der Spiegel, dpa

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)