to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:26 | 26.01.2023

Πολιτική

Πυρά Αγαθοπούλου για τον προβληματικό Νόμο Τσιάρα για το Οικογενειακό Δίκαιο και την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

Σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενδοοικογενειακή βία και τα δικαιώματα επιμέλειας τέκνων συμμετείχε η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν. Τομεάρχισσα Δικαιοσύνης της ΚΟ, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Ειρήνη Αγαθοπούλου


Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία της Ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενας Κουντουρά και την συμμετοχή της Βουλεύτριας Κιλκίς και αν. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, αρμόδιας για θέματα Ισότητας, Ειρήνης Αγαθοπούλου. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η ενδοοικογενειακή  βία σε συνάρτηση με τα δικαιώματα άσκησης επιμέλειας τέκνων. Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια σημαντική χρονική στιγμή δεδομένου ότι, τελεί υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκή Οδηγία για την πιο ουσιαστική πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Οι μεστές και ουσιαστικές παρεμβάσεις των ομιλητριών έδωσαν το στίγμα, η κάθε μία από την πλευρά της και τον θεσμικό της ρόλο, και  ανέδειξαν πτυχές στις οποίες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα για το φαινόμενο της έμφυλης βίας. Στην εκδήλωση πλην της διοργανώτριας ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενας Κουντουρά, της Ειρήνης Αγαθοπούλου και της προσκεκλημένης Ειδικής Εισηγήτριας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών, Reem Alsalem, συμμετείχαν οι:  Robert Biedron, Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Lesia Radelicki, Υπεύθυνη για την ισότητα των φύλων του Γραφείου της Επιτρόπου για την Ισότητα Helena Dalli,  Biljana Brancovic, μέλος του GREVIO, του θεσμού της Ομάδας Ειδικών στη δράση ενάντια της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, Marcella Pirrone, Πρόεδρος του δικτύου Women against Violence Europe (WAVE),  Réka Sáfrány, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών (EWL) και η  Κική Πετρουλάκη, Πρόεδρος  του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας. Στην  συζήτηση παραβρέθηκαν επίσης  οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης και Πέτρος Κόκκαλης.

Από την πλευρά της, η Ειρήνη Αγαθοπούλου αναφέρθηκε στην προβληματικότητα του Νόμου Τσιάρα για το Οικογενειακό Δίκαιο και την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, στον βαθιά πατριαρχικό και συντηρητικό του προσανατολισμό, καθώς και στις  ολέθριες συνέπειες που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του για τις μητέρες και τα παιδιά. Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη η χώρα να ευθυγραμμιστεί με την Σύμβαση της Κων/πολης ζητώντας την άμεση και ουσιαστική της εφαρμογή αναφορικά με την ενδοοικογενειακή βία, γιατί όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το μέλλον που πρέπει να φτιάξουμε είναι μια ζωή χωρίς βία για όλα τα παιδιά.»

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στις Βρυξέλλες, η βουλεύτρια Κιλκίς έκανε επίσης συναντήσεις και με άλλους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως με τον Κώστα Αρβανίτη, εν όψει της επικείμενης επίσκεψής του στο Κιλκίς στις 3 Φεβρουαρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)