to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:32 | 20.05.2019

Διεθνή

Πυρ ομαδόν κατά Σαλβίνι από τον καθολικό Τύπο

Ο καθολικός Τύπος βάλλει ομαδόν κατά του Ματέο Σαλβίνι για τη χρήση του ροζάριου και την επίκληση στην Παρθένο για τη νίκη σε προεκλογική του ομιλία στο Μιλάνο


Σύσσωμος ο καθολικός Τύπος και η πολιτική κοινότητα του χώρου αυτού στην Ιταλία αντέδρασε με σφοδρότητα κατά του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος σε χθεσινή προεκλογική εκδήλωση του κόμματός του, της ξενοφοβικής Λέγκας, εμφανίσθηκε με ένα κομποσκοίνι (ροζάριο) και έκλεισε την ομιλία του δηλώνοντας πως «είμαι βέβαιος πως η Παρθένος θα μας οδηγήσει στη νίκη».

   «Μην ονομάζεις επί ματαίω το όνομα του Θεού», υπενθυμίζει ο Αντόνιο Σπαντάρο, διευθυντής της εφημερίδα Civiltà Cattolica, στον λογαριασμό του στο Facebook. «Τα ροζάρια και οι εσταυρωμένοι χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους, αλλά με τρόπο αντίστροφο απ' ότι στο παρελθόν. Εάν προηγούμενως αποδιδόταν στον Θεό εκείνο που αντιθέτως θα έπρεπε να παραμείνει στα χέρια του Καίσαρα, τώρα είναι ο Καίσαρας εκείνος που κρατά και προβάλλει εκείνο που είναι του Θεού», προσθέτει στο κείμενό του, στιγματίζοντας την πράξη του Σαλβίνι.

   Τη γνώμη του Σπαντάρο απηχεί και από την πλευρά του το εβδομαδιαίο περιοδικό Famiglia Cristiana: «το ροζάριο που εμφάνισε ο Σαλβίνι και σφυρίγματα του πλήθους κατά του Πάπα Φραγκίσκου, ιδού το φετιχιστικός εθνικισμός», είναι ο τίτλος με τον οποίο το περιοδικό χαρακτήρισε την εκδήλωση στο Μιλάνο. Σε αυτήν, σύμφωνα με τον ίδιο αρθρογράφο «σκηνογραφήθηκε το νιοστό παράδειγμα της εργαλειοποίησης της θρησκείας για να δικαιολογηθεί η συστηματική παραβίαση στη χώρα μας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώσο ο δημεγέρτης της Λέγκας επιδείκνυε το Ευαγγέλιο, αποδιωκόταν άλλο ένα φορτίο από ανθρώπινες ψυχές και τα Ηνωμένα Έθνη μας καταδίκαζαν για το διάταγμα για την ασφάλεια». Και το περιοδικό που κάποτε είχε χρησιμοποιήσει κατά του Σαλβίνι την ευαγγελική ρήση Vade Retro (ύπαγε οπίσω μου) καταλήγει: «Τι άλλο χρειάζεται ακόμη για να προκαλέσει την αγανάκτηση των καθολικών;».

   Όμως η πιο βαρύνουσα θέση κατά του Σαλβίνι προήλθε από το ίδιο το Βατικανό, εκ στόματος του καρδιναλίου γραμματέα του κράτους Πιέτρο Παρολίν: Πιστεύω πως η κομματική πολιτική διαιρεί, ενώ ο Θεός είναι για όλους», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Βατικανού. «Το να επικαλείσαι τον Θεό για λογαριασμό μας είναι πάντοτε επικίνδυνο».

   Αλλά και στο επίσημο όργανο της Εκκλησίας, το Avvenire ένα σημείωμα χωρίς υπογραφή χαρακτηρίζει τον Σαλβίνι «σημαιοφόρο ενός ιδιοτελούς καθολικισμού, όλως διαφορετικού από την αυθεντία του Πάπα και της Εκκλησίας».

   Κριτικές που όμως δεν αγγίζουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος απαντά δηλώνοντας «υπερήφανος για την ιστορία και τις ρίζες μας και ότι δίνουμε παράδειγμα ενός πολιτισμού φιλόξενου και γενναιόδωρου». Μία φιλοξενία όμως, που ο Σαλβίνι δεν είναι διατεθειμένος να προσφέρει στους μετανάστες, ακόμη και εάν του το ζητεί η ίδια η Εκκλησία: «μου έγραψε η Ευρώπη, οι δικαστές, ο ΟΗΕ, πως παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μου έγραψε ένας καρδινάλιος εδώ, ένας καρδινάλιος εκεί το ίδιο. Σε όλους έδωσα την ίδια ευγενική απάντηση: χωρίς την άδειά μου δεν αποβιβάζεται κανένας».

   Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Repubblica, Corriere della Sera, huffingtonpost.it

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)