to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 28.07.2013

Κοινωνία

Πυρ και μανία η πολιτική προστασία

Ενώ μαίνονται καταστροφικές πυρκαγιές


Το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας βρίσκεται σε κίνδυνο. Από τη μια, τα σχέδια για fast-track «επενδύσεις» της μνημονιακής συγκυβέρνησης και από την άλλη τα πάγια προβλήματα στους μηχανισμούς δασοπυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας.

Έχουν εκφραστεί από πολλές πλευρές φόβοι για ένα «καταστροφικό καλοκαίρι με πυρκαγιές που πιθανόν να κατακάψουν τεράστιες εκτάσεις δασών εξαιτίας, αφενός, των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν (υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι), αφετέρου των ελλείψεων σε προσωπικό και μέσα.

Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και φυσικής καταστροφής σχεδιάζεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στη διαδικασία εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, σε επιχειρησιακό ρόλο, η πυροσβεστική υπηρεσία και σε συντονιστικό ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση (α’ και β’ βαθμού).

Με βάση τον ισχύοντα σχεδιασμό προηγούνται κάθε περιόδου δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας. Τέτοιες είναι καθαρισμοί βελτίωση-συντήρηση οδικού δασικού δικτύου, καθαρισμοί βλάστησης, έλεγχος ΧΑΔΑ και χώρων ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, συμμετοχή εθελοντικών ομάδων κ.ά. Από πολλές πλευρές έχουν ακουστεί απόψεις για «αποδεκατισμένες» δασικές υπηρεσίες και τρομερές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και να μην παραλείψουμε την τρομερή υποστελέχωση των αιρετών περιφερειών.

Στο ίδιο έργο θεατές

Ας δούμε πιο αναλυτικά την κατάσταση. Οι δασικές υπηρεσίες (ανήκουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) είναι αποδεκατισμένες από προσωπικό. Ακόμη και οι υπάλληλοι της πρώην Αγροφυλακής, που έχουν ενταχθεί στις Διευθύνσεις Δασών, πρόκειται να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Οι Περιφέρειες δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για πυροπροστασία. Η κατάσταση στη Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι εξίσου απογοητευτική. Από τα 21 αεροπλάνα του στόλου, διαθέσιμα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι μόνο τα 12-14 (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και αυτά απαρχαιωμένα. Ελικόπτερα δεν έχουν νοικιαστεί ακόμη λόγω διαφόρων προβλημάτων. Ο στόλος των αυτοκινήτων είναι και αυτός γερασμένος, ενώ δεν υπάρχουν κονδύλια για επισκευές και ανταλλακτικά. Ακόμη και ελαστικά δεν είναι διαθέσιμα, καθώς ο τελευταίος διαγωνισμός ήταν το 2007. Ο εξοπλισμός του προσωπικού είναι λιγοστός και εάν φθαρεί ή καταστραφεί (γεγονός συνηθισμένο) χορηγείται με το σταγονόμετρο. Όταν επιχειρούν σε 12ωρη ή και σε μεγαλύτερη διάρκεια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επιμελητειακή υποστήριξη (ακόμη για νερό ή λίγη τροφή πρέπει να τρέχουν οι αρμόδιοι των περιφερειών ή των δήμων, χωρίς να διαθέτουν τα αντίστοιχα κονδύλια). Έμπειροι αξιωματικοί της Π.Υ. έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις υπάρχουσες συνθήκες. Οι προσλήψεις σε εποχικό προσωπικό έχουν καθυστερήσει. Τέλος, για τις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ενίσχυση σε υλικά και μέσα, καθώς λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, όλα τα σχετικά κονδύλια δεν έχουν εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο σχεδιασμός παραμένει πολλές φορές στα χαρτιά και το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού.

Τό 'να χέρι δεν νίβει τ' άλλο

Ένα άλλο πρόβλημα προέρχεται από την επικάλυψη αρμοδιοτήτων καθώς και από την έλλειψη οριζόντιας διασύνδεσης μεταξύ των υπηρεσιών που βρίσκονται και επιχειρούν στην ίδια γεωγραφική ενότητα. Η Περιφέρεια, για παράδειγμα, δεν γνωρίζει για το προσωπικό και τα μέσα που έχει κάποια υπηρεσία (είτε στρατιωτική είτε πολιτική) στην περιοχή αρμοδιότητάς της με συνέπεια το έργο του συντονισμού να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

Όλα αυτά επιδεινώνονται με τις επερχόμενες διαθεσιμότητες προσωπικού και περικοπές δαπανών. Οι φωνές από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί πέφτουν στο κενό. Το μόνο που ενδιαφέρει τη κυβέρνηση είναι η πολιτική του μαστίγιου, απειλώντας όσους δεν «ανταποκριθούν στο έργο της πυρόσβεσης». Οι σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι: «Θα είναι πολύ αυστηρός αν διαπιστώσει αδυναμία ή αδράνεια του κεντρικού μηχανισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών» διότι «η πολιτεία έχει εγκαίρως προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών» και «θα είναι πολύ αυστηρός εάν διαπιστώσει αδυναμία ή αδράνεια του κεντρικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης στη πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» δείχνουν πού θα στραφούν οι ευθύνες σε περίπτωση σημαντικών καταστροφών.

Μόνη λύση στο πρόβλημα είναι σωστά εξοπλισμένες σε προσωπικό και μέσα υπηρεσίες, με μακροπρόθεσμα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε φυσικής καταστροφής και με περιβαλλοντικές κατευθύνσεις που απαιτούν άλλη πολιτική και άλλη προοπτική στη διακυβέρνηση της χώρας.

Θ.Δ.

Πηγή: «Εποχή»

Διαβάστε επίσης: 

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Ρόδο, Σέριφο και Κρήτη

Εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά στη Σέριφο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)