to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:08 | 24.09.2021

Πολιτική

«Πυρ» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Προσχεδιασμένο έγκλημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζουν την επιχειρούμενη πώληση της ΔΕΗ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, επισημαίνοντας τις βασικές συνέπειες του ξεπουλήματος της ιστορικής εταιρείας


«Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες», τόνισε από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η "διερεύνηση" μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις τους επισημαίνουν για το νέο έγκλημα Μητσοτάκη:

Π. Σκουρλέτης: Η άθλια μεθόδευση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ πλήττει ανεπανόρθωτα το Δημόσιο, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Στην πιεστική ανάγκη της κοινωνίας για ανάσχεση της ακρίβειας στην ενέργεια, η οποία συμπαρασύρει μια σειρά από κρίσιμους τομείς της οικονομίας σε επώδυνες ανατιμήσεις, η κυβέρνηση απαντά με την άθλια μεθόδευση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μέσω της απώλειας ελέγχου του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της. Ίσως γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης παρέλειψε να το ανακοινώσει από τη ΔΕΘ. Ωστόσο, η αποποίηση του ελέγχου της ΔΕΗ από το Δημόσιο υπερβαίνει τη συγκυρία. Πρόκειται για την απώλεια ενός αναντικατάστατου εργαλείου προσανατολισμού και υλοποίησης της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, ενός παράγοντα ισορροπίας της ενεργειακής αγοράς. Στο μέλλον, όποιο κι αν είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς, η δυνατότητα άμεσου ελέγχου και καθορισμού των εξελίξεων από την Πολιτεία θα είναι πολύ πιο περιορισμένη από σήμερα, τονίζει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος  του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης.

  

Πρόσκαιρα έσοδα περιορισμένης και αμφίβολης επίδρασης και μόνιμες ζημιές για τη χώρα, τα νοικοκυριά και την παραγωγική διαδικασία, θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής. Με τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης να οξύνονται και το ζήτημα των ανισοτήτων -που περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας-  να αναδεικνύεται σε πρωτεύον στις ανεπτυγμένες χώρες, η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί  λύσεις στο χρηματιστήριο και στους ιδιώτες επενδυτές.      


Αυτό είναι το διαρκές, ιστορικό, πολιτικό έγκλημα της ΝΔ. Είναι η συνέχεια μιας πολιτικής που σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε χρόνια πριν, για να πάρει, τελικά,  μορφή αυτή την περίοδο. Αρχικά, μέσα από τις πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών Δικτύων – φυσικών μονοπωλίων, όπως της ΔΕΠΑ Υποδομών στον τομέα του φυσικού αερίου και του ΔΕΔΔΗΕ στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και τώρα με τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να χαθούν «σε μια στιγμή» ανεκτίμητοι βραχίονες παρέμβασης του κράτους στον ενεργειακό τομέα, αλλά και ανυπολόγιστες μελλοντικές υπεραξίες υπέρ του Δημοσίου. Είναι μια πολιτική που αγνοεί ότι η ενέργεια είναι πρωτίστως ένα κοινωνικό αγαθό και όχι χρηματιστηριακό πλεονέκτημα για τους ιδιώτες. Είναι μια δογματική πολιτική, η οποία κινείται στις ράγες της ξεπερασμένης στρατηγικής των ιδιωτικοποιήσεων, που μετρά διαχρονικές απώλειες για το Δημόσιο, σε όλους τους τομείς.

Το μέγεθος της καταστροφής που παράγει αυτή η κυβέρνηση, είναι πλέον ολοφάνερο και για τον πιο δύσπιστο.

Σωκράτης Φάμελλος: Προσχεδιασμένο έγκλημα της κυβέρνησης ΝΔ η πώληση της ΔΕΗ

«Προσχεδιασμένο έγκλημα της κυβέρνησης ΝΔ η πώληση της ΔΕΗ, θα ήταν ο τίτλος που θα έβαζα στο πρωτοσέλιδο σήμερα αν ήμουν αρχισυντάκτης εφημερίδας. Δυστυχώς σε μία πολύ δύσκολη περίοδο στην αγορά ενέργειας, ενώ οι πολίτες και οι επαγγελματίες είναι αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, η κυβέρνηση επιλέγει η Ελλάδα να χάσει ένα ακόμη ενεργειακό εργαλείο. Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, είχε προηγηθεί η εκχώρηση του 100% του Δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε έναν ιδιώτη, η πώληση του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και θυγατρικής της ΔΕΗ και, λίγους μήνες πριν, η  παραχώρηση του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου να διορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου στον στρατηγικής σημασίας Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, στον ιδιώτη μέτοχο», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Σχολίασε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση ΝΔ επέλεξε μάλιστα να πουλήσει το σύνολο του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), σε μία εταιρεία στην οποία συμμετέχει το ιταλικό δημόσιο, καθώς και να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, με σταθερό εγγυημένο έσοδο σε ένα ιδιώτη επενδυτή χωρίς κανένα ρίσκο. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Κανένα ρίσκο και εγγυημένα έσοδα για το fund που δεν έχει επιπλέον καμία εμπειρία στη διαχείριση δικτύων.

Τώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπου το Δημόσιο και πάλι θα χάσει το πλειοψηφικό του ποσοστό, σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.

«Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ανάγκη στήριξης των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα. Καμία θωράκιση των καταναλωτών που βλέπουν  μόνο αυξήσεις και επιβαρύνσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρώτη πράξη τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, μία αύξηση που επιβάρυνε την κοινωνία με 500 περίπου εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτό, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ».

Σχολίασε ακόμη τη μεταστροφή του ρόλου της ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΝΔ που, αντί να στηρίζει την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας, λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο τη δική της κερδοφορία, φτάνοντας μάλιστα στο να κερδοσκοπεί, το πρώτο εξάμηνο του 2020, μαζί με τους υπόλοιπους προμηθευτές, όταν οι τιμές καυσίμων είχαν καταρρεύσει και αντίστοιχα η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα και η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2020 να πουλάει 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική που είχε φτάσει στα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα. «Η ΔΕΗ έχει γίνει επιπλέον «μαγαζί» τακτοποίησης γαλάζιων παιδιών με προκλητικές αμοιβές. Χαρακτηριστικά η αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου επί ΝΔ είναι εξαπλάσια της αντίστοιχης θέσης επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι θέσεις Διευθυντών ακόμη και χωρίς προσωπικό ξεφυτρώνουν παντού και στον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτά τα διευθυντικά στελέχη, ακόμη και χωρίς προσωπικό υπό την ευθύνη τους, είναι αυτά που ευθύνονται για το ότι περιοχές στη Βόρεια Αθήνα έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα στο κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια»».

Αναφέρθηκε επίσης στη χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρισμού από τους καθετοποιημένους προμηθευτές και τη ΔΕΗ, με την έναρξη λειτουργίας του Target Model στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που έχει καταγγείλει και η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση αποφασίζει τώρα, εν κρυπτώ, να πουλήσει τη ΔΕΗ, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, κάτι που απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Πρόκειται μάλιστα για μία αναχρονιστική στρατηγική περασμένων δεκαετιών, αφού στην Ευρώπη, εδώ και μία δεκαετία, υπάρχει η αντίστροφη τάση επαναδημοτικοποίησης/επανακρατικοποίησης κρίσιμων υποδομών και Δικτύων. Το 2021, στη Μεγάλη Βρετανία, σήμερα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες χρεοκοπούν, αφήνοντας χιλιάδες καταναλωτές στον αέρα. Ενεργειακές εταιρείες και δίκτυα που ιδιωτικοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και 1990 που επικράτησε το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού στη Μεγάλη Βρετανία».

Λευτέρης Αβραμάκης: «Εν μέσω ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση της ΝΔ χαρίζει τη ΔΕΗ»

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ ότι επίκειται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου, τονίζει σε δήλωσή του:

«Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να χαρίσει περιουσία του ελληνικού λαού σε ιδιώτες. Με την απόφαση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκ € της ΔΕΗ χωρίς την συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, το δημόσιο χάνει την πλειοψηφία του 51% και θα κατέχει πλέον το 34%. Η απόφαση αυτή που ακολουθεί την πρακτική της Τράπεζας Πειραιώς, έρχεται σε συνέχεια της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ δικαιολογείται από την κυβέρνηση στη βάση της συγκέντρωσης κεφαλαίων για την επέκταση της ΔΕΗ στις ΑΠΕ και την εξαγορά παραγωγικών μονάδων στα Βαλκάνια. Κοινώς η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. Τα χρήματα δε που θα συγκεντρωθούν δεν θα έρθουν καν στον ελληνικό λαό αλλά θα «αξιοποιηθούν» για να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιο της ιδιωτικής ΔΕΗ.

Ο κ Μητσοτάκης ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του που ξεπούλησε τον ΟΤΕ για να έχει ο ελληνικός λαός τις ακριβότερες χρεώσεις σε υπηρεσίες τηλεφώνου και διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη, επιμένει να κάνει business με τη ΔΕΗ σε μια συγκυρία που όλος ο πλανήτης αναζητά τρόπους ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου για να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Η «επιχείρηση ξεπουλήματος» της περιουσίας του ελληνικού λαού δεν ανακόπτεται παρά το ότι γινόμαστε όλοι μάρτυρες των ακραίων ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος που προκαλούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο της ενέργειας εξανεμίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και εκτοξεύοντας συνολικά το κόστος ζωής. Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πως δεν ακούει την άρνηση των ιδιωτών παρόχων για τον περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών και επιμένει στο αφήγημα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται προς όφελος του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα από το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων που έκανε η ΝΔ εμφανίζονται κερδισμένες μόνο λίγες κρατικοδίαιτες οικογένειες που αποκτούν δικαιώματα σε επιχειρήσεις μηδενικού ρίσκου, εξασφαλισμένων κερδών και πολλές φορές μονοπωλιακού χαρακτήρα. Το πρόσφατο παράδειγμα της Εγνατίας που κόστισε στον ελληνικό λαό 6 δις και χαρίστηκε για 1,5 δις και την άδεια πολλαπλασιασμού των αντιτίμων των διοδίων είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας των τελευταίων νεοφιλελεύθερων του κόσμου. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βάλει στόχο σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει ξεπουλήσει τα πάντα έναντι πινακίου φακής. Παιδεία, Υγεία, Ενέργεια, ασφαλιστικά ταμεία, νερά, δάση και ακρογιαλιές της Ελλάδας προς όφελος των ιδιωτών. Στο τέλος όπως εύστοχα σχολιάζουν σήμερα πολλοί, το μόνο «δημόσιο» που θα έχει μείνει είναι η οικογένεια Μητσοτάκη και τα χρέη της ΝΔ.

Είναι χρέος όλων μας να σταματήσουμε αυτό το ξεπούλημα της περιουσία τους ελληνικού λαού άμεσα. Οφείλουμε όλοι να στείλουμε σαφές και ηχηρό μήνυμα πριν από τις 19 Οκτώβρη όταν και θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για να επικυρώσει την κατάπτυστη αυτή απόφαση της διορισμένης από τη ΝΔ διοίκησης της επιχείρησης».

Τρ. Αλεξιάδης: Όπως με τον ΟΛΠ, έτσι και με τη ΔΕΗ εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον

Χαοτική η διαφορά αντίληψης με το δογματισμό και την ιδεοληψία της ΝΔ και έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ιδίως αυτή την ενεργειακά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, τόνισε ο Τρύφων Αλεξιάδης, καλεσμένος σε εκπομπή του ACTION 24, λίγες ώρες από την είδηση της εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Ο αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για εγκληματική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης με την οποία είναι συνδεδεμένοι εκατομμύρια Έλληνες, την ώρα που το κύμα των ανατιμήσεων πλήττει τα νοικοκυριά της χώρας και τα προβλήματα ελέγχου της αγοράς διογκώνονται με τις εναρμονισμένες πρακτικές και τις μονοπωλιακές συμπεριφορές σε τομείς που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Για άλλη μια φορά και σε έναν άλλο τομέα, τόνισε ο Τρ. Αλεξιάδης η κυβέρνηση επιλέγει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι το κοινωνικό σύνολο. Ενώ λίαν προσφάτως μεγάλος οικονομικός παράγοντας από τον χώρο της ενέργειας μίλησε για επερχόμενη καταιγίδα στην αγορά ενέργειας και για την άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο, η κυβέρνηση επιλέγει να απεμπολήσει τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης. Όπως συμβαίνει στον τραπεζικό τομέα, όπως συμβαίνει με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και σε όποιους τομείς λειτουργούν χωρίς δυνατότητα κρατικής παρέμβασης, έτσι και με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στον τομέα της ενέργειας θα ακολουθηθούν πολιτικές εναρμόνισης τιμών, απουσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για τον καταναλωτή.

Ο Τρ. Αλεξιάδης κάλεσε τον συνομιλητή του βουλευτή της ΝΔ Μπ. Παπαδημητρίου - που υποστήριξε πως η ΔΕΗ θα γίνει πιο ανταγωνιστική, πως θα το διαπιστώσουμε μέσω του λογαριασμού και δικαιολόγησε την εν κρυπτώ διαδικασία που ακολουθήθηκε, με τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να μην αναφέρεται καν στο θέμα - να ξανασυζητήσουν τις εκτιμήσεις τους μετά την πάροδο ενός χρόνου, δηλώνοντας πως το ρεύμα θα ακριβύνει.

Κλείνοντας δήλωσε «Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως στο θέμα του σκανδάλου της μεταβίβασης του 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, για το οποίο αναφέρθηκα μέσα στη Βουλή ως πράξη «παράβασης καθήκοντος», έτσι και με τη ΔΕΗ εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον».

Κ. Βέττα: Το ξεπούλημα της ΔΕΗ αφήνει εντελώς απροστάτευτη την Ελληνική κοινωνία σε μια εποχή οξυμένης ενεργειακής κρίσης

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στην ΔΕΗ, τονίζει:  «Η χθεσινή, ξαφνική και εν κρυπτώ απόφαση για τη μείωση του ποσοστού της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό πακέτο της ΔΕΗ έχει ως συνέπεια την απώλεια της πλειοψηφίας του στην λήψη αποφάσεων.

Πλέον, το Δημόσιο δεν θα έχει δεσπόζον ρόλο στον κεντρικό πάροχο ενέργειας, ούτε θα μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για τον έλεγχο των τιμών, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των ευάλωτων ομάδων και την παροχή κινήτρων για την οικονομική ανάπτυξη.

Έπειτα από δύο χρόνια αυξήσεων 15-20%, κερδών από την χονδρεμπορική άνοδο των τιμών, δυσθεώρητες αυξήσεις στους μισθούς των golden boys και αδυναμία συγκράτησης της ακρίβειας, η ΔΕΗ, μια εταιρία στρατηγικού χαρακτήρα με εγγυημένα έσοδα, οδηγείται στην πλήρη ιδιωτικοποίηση.

Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι για την κυβέρνηση το ρεύμα, αντί για κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο σε όλους, είναι ένα προϊόν, το οποίο το ξεπουλάει στους εκλεκτούς της επιχειρηματίες. Αποδεικνύεται επίσης κάτι που ξέρουμε πολύ καλά στη Δυτική Μακεδονία, με τη βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση: το μόνο σχέδιο είναι η εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Οι ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, η κοινωνία και η οικονομία δεν ενδιαφέρουν καθόλου τη κυβέρνηση, σε μια εποχή οξυμένης ενεργειακής κρίσης και ανόδου των τιμών. Το έγκλημα πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Γ. Πούλου: Με υπογραφή Μητσοτάκη το έγκλημα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ

Η βουλεύτρια Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Γ. Πούλου, σημεόωσε σε δήλωσή της: 

«Όσα δεν τόλμησε να απαιτήσει ούτε καν η Τρόικα, εφαρμόζει πλέον ο «μνημονιακότερος» των μνημονιακών κ. Μητσοτάκης, ξεπουλώντας τη ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα!

Μέσα σε συνθήκες βαθιάς ενεργειακής κρίσης και ενώ τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν πολλαπλά «ηλεκτροσόκ» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η νεοφιλελεύθερη «πανδημία» της Νέας Δημοκρατίας σαρώνει τώρα τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της χώρας!

Μετά το ξεπούλημα των δικτύων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου (ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών), το Δημόσιο χάνει τον έλεγχο του βασικότερου ενεργειακού πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, ενώ δεν θα μπορεί πλέον να προστατεύει ούτε τους ευάλωτους συμπολίτες μας μέσω των κοινωνικών τιμολογίων!

Βγάζοντας στο σφυρί τη δημόσια υγεία, παιδεία και ενέργεια και κατεδαφίζοντας τη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι είναι αποκλειστικά κυβέρνηση των «ολιγαρχών» φίλων της, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που τη στηρίζουν!». 

tags: ΔΕΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)