to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:31 | 22.01.2017

Διεθνή

Γυναικεία η πρώτη απάντηση στον Τραμπ: 5 εκατομμύρια διαδηλώτριες και διαδηλωτές στους δρόμους δεκάδων πόλεων των ΗΠΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε δεκάδες πόλεις στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, μέχρι και στην... Ανταρκτική, στις «πορείες των γυναικών» υπέρ της προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ορκίστηκε χθες. Ειδικότερα στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, αριθμός που αν επιβεβαιωθεί, τότε σημαίνει πως χτες έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση στη ιστορία των ΗΠΑ.


Η σχετική συνεχής ενημέρωση του Guardian εδώ - Διαβάστε εδώ πώς προέκυψε το PussyHat project - Δείτε και το hashtag #WomensMarch

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων αμερικανικών πόλεων για να ηγηθούν ενός άνευ προηγουμένου κινήματος διεθνών διαμαρτυριών κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καταγγέλλοντάς τον για την μισογυνίκη και όχι μόνο συμπεριφορά του, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του.

Οι διαδηλώσεις εξέφρασσαν τη φανερή δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, στις ΗΠΑ και εκτός, για τις δηλώσεις του Τραμπ εις βάρος πολλών ομάδων, όπως οι Μεξικανοί μετανάστες, οι μουσουλμάνοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι υπέρμαχοι της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν.  

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Χρειαζόμαστε έναν πραγματικό ηγέτη, όχι έναν ανατριχιαστικό τύπο που ανεβάζει tweets», και «Χέι-χο ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει», πολλοί διαδηλωτές φορούσαν ροζ σκουφάκια με αυτιά γάτας, τα επονομαζόμενα «pussy hats».

 Στα αγγλικά η λέξη pussy σημαίνει τη γάτα αλλά και το αιδοίο. Αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα παλαιότερο βίντεο, κομπάζοντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες.

Αν και μεγάλο μέρος των διαδηλωτών ήταν γυναίκες, πολλές συνοδεύονταν από τους συζύγους τους, τους συντρόφους τους και τα παιδιά τους.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση από την Ουάσιγκτον:

Mια ενδεικτική φωτογραφία:

 Thousands of marchers gather near the US Capitol in Washington, D.C., January 21, 2017, for the Women's March on Washington in support of women's rights and issues. The march is seen by many as a protest against President Trump who was sworn in the day before to become the 45th President of the United States. (Photo by Astrid Riecken For The Washington Post)

Και το ιστορικό των γεγονότων όπως το καταγράψαμε στο παρακάτω liveblog:

Την αρχή έκαναν χιλιάδες γυναίκες στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία που διαδήλωσαν διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.

Στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη συγκέντρωση, 275.000 άνθρωποι πήραν το μετρό νωρίς το μεσημέρι, ήτοι 50% περισσότεροι σε σύγκριση με εκείνους που πήραν χθες το μετρό για να πάνε στην ορκωμοσία του Ντ.Τραμπ.  Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων ανήλθε μεταξύ 200.000 και 500.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Ουάσιγκτον Κέβιν Ντόναχιου.

"Θέλω να προστατεύσω τα δικαιώματά μας και να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι όταν οι άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί, είναι ισχυροί", είπε η Τρίσα Νόρμαν, 72 ετών, που έφτασε στην Ουάσινγκτον από τη Βόρεια Καρολίνα.

Ουάσιγκτον

Πολλοί αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής συμμετείχαν στην πορεία και πήραν τον λόγο για να μιλήσουν. Μεταξύ αυτών ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, οι ηθοποιοί Σκάρλετ Γιόχανσον και Αμέρικα Φεράρα, η τραγουδίστρια Αλίσια Κις, αλλά και η Μαντόνα που πραγματοποίησε μια εμφάνιση- έκπληξη στη διάρκεια της οποίας τραγούδησε δύο τραγούδια, ένα εκ των οποίων ήταν το “Express yourself”.

Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες συμμετείχαν στις Πορείες των Γυναικών στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Ντένβερ και τη Βοστώνη.

Περίπου 750.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Λος Άνζτελες, 400.000 στη Νέα Υόρκη, 125.000 στο Σικάγο και 200.000 στη Βοστώνη και το Ντένβερ. Μικρότερης κλίμακα συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως το Σιάτλ, το Όρεγκον, το Γουισκόνσιν και αλλού.

Εξάλλου περισσότερες από 600 πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε όλο τον κόσμο.

Στο Λονδίνο 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, χιλιάδες στο Σίδενϊ, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Γενεύη, το Μόντρεαλ, το Μεξικό και το Τελ Αβίβ, ενώ μερικές εκατοντάδες σε πόλεις όπως το Βερολίνο, τη Βαρκελώνη, τη Ρώμη και την Πράγα.

Τα τελευταία 40 χρόνια, για κανέναν πρόεδρο των ΗΠΑ δεν είχαν εκφραστεί τόσες ανησυχίες αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. "Η οικογένεια του συζύγου μου είναι μετανάστες, είναι μουσουλμάνοι. Και κανείς τους δεν είναι τρομοκράτης", σχολίασε μια διαδηλώτρια, η Μπάρμπαρα Χίλτον, 62 ετών.

Στο μετρό της Ουάσιγκτον

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)