to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:42 | 20.12.2015

Πολιτική

Public Issue: Βαθιές αλλαγές, με προστασία δικαιωμάτων και ελευθεριών

Οι πολίτες είναι πια πεισμένοι ότι η κοινωνία χρειάζεται βαθιές αλλαγές


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Δημοκρατικά αντανακλαστικά εμφανίζει η ελληνική κοινωνία, παρά την κρίση στην οποία βρίσκεται, όπως δείχνει το πολιτικό βαρόμετρο της "Public Issue" του Γιάννη Μαυρή, που παρουσιάζει η "Αυγή" της Κυριακής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται την ανάγκη δομικής αλλαγής, ζητάει να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών, ενώ διαπιστώνει ότι υπάρχει βία στην κοινωνία και αποδοκιμάζει αυτή την κατάσταση. Ταυτόχρονα, περίπου οι μισοί πολίτες ανησυχούν από την ένταση του προσφυγικού φαινομένου.

Δεν αρκούν τα μικρά βήματα

Οι πολίτες είναι πια πεισμένοι ότι η κοινωνία χρειάζεται βαθιές αλλαγές (με το συντριπτικό ποσοστό του 61%), ενώ ένα ποσοστό 21% ζητάει πιο ριζοσπαστικές λύσεις, όπως είναι η αλλαγή της κοινωνίας "ριζικά με επανάσταση". Σημειώνεται πως μόλις το 17% προτιμά μικρές αλλαγές και η πλειονότητα αυτών είναι στις μεγάλες ηλικίες (21% στους άνω των 65 ετών). Αντίθετα, η πρόταση για "επανάσταση" υιοθετείται στις μικρές ηλικίες: 32% στους 18-24 ετών, 29% στους 25-34 ετών, 25% στους 34-45 ετών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και η τάξη ή να προστατεύονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών. Το 47% των πολιτών θέλει να προστατεύονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες, ενώ το 34% προτιμά την εφαρμογή του δόγματος "νόμος και τάξη" και το 18% θέλει και τα δύο. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 56% ζητάει προστασία των δικαιωμάτων και το 27% "νόμο και τάξη", ενώ στη Ν.Δ. η εικόνα είναι αντίστροφη: 49% "νόμος και τάξη" και 27% δικαιώματα.

Η εξήγηση για τις απαντήσεις υπέρ των δικαιωμάτων και των ελευθεριών ίσως κρύβεται στην ερώτηση αν υπάρχει ήδη πολλή βία στην κοινωνία. Το 77% απαντά θετικά και το 22% αρνητικά. Άρα η κοινωνία δεν αντέχει πια τη βία.

 Βαθιές αλλαγές, με προστασία δικαιωμάτων και ελευθεριών

ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι: Το 50% θεωρεί απειλή τους πρόσφυγες…

Όσον αφορά το προσφυγικό, τα 2/3 των πολιτών (68%) εκτιμούν ότι είναι ένα μονιμότερο φαινόμενο (προσωρινό λέει το 29%). Ως απειλή βλέπει το προσφυγικό το 53%, σε αντίθεση με το 38%. Από την ανάλυση με βάση την ψήφο στις εκλογές προκύπτει ότι ΣΥΡΙΖΑ (49%), ΚΚΕ (60%), Ποτάμι (51%) και Ένωση Κεντρώων (48%) δεν βλέπουν ως απειλή το προσφυγικό. Αντίθετα, με συντριπτικά ποσοστά Ν.Δ. (67%) και Χρυσή Αυγή (87%) θεωρούν ότι είναι απειλή. Ταυτόχρονα, όμως, διαπιστώνεται η συντηρητικοποίηση του προοδευτικού χώρου, καθώς οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (53%) και του Ποταμού (46%) θεωρούν ότι το προσφυγικό είναι απειλή - τα ποσοστά τους είναι ανάλογα με εκείνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (56%)...

Στο πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οι απαντήσεις ποικίλουν, αν και συνολικά το 44% θέλει να εμποδιστούν οι πρόσφυγες, το 27% να τους δεχθεί η Ελλάδα και το 26% εξαρτά τη στάση του. Ειδικότερα να τους δεχθεί όλους θέλει το 8% και τους περισσότερους το 19%, να εμποδιστούν οι περισσότεροι το 24% και όλοι το 20%. Να δεχθούν όσους έχουν ανάγκη προτείνει το 3% και όσους μπορεί το 11%, ενώ το 3% θέλει να υποδεχθούμε μόνο πρόσφυγες και όχι μετανάστες και το 10% θέτει προϋποθέσεις για τη στάση του.

Σωστοί οι άξονες με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο

Σημαντικό στοιχείο του πολιτικού βαρόμετρου είναι και η κατεύθυνση που θέλουν οι πολίτες να πάρει η εξωτερική πολιτική της χώρας. Στο ερώτημα με ποιες γειτονικές χώρες πρέπει να έχει πιο στενή συνεργασία η Ελλάδα τα χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνουν οι Τουρκία (52%), ΠΓΔΜ(53%) και Αλβανία (56%). Αντίθετα, μεγάλες πλειοψηφίες συγκεντρώνει η ιδέα της συνεργασίας με Ισραήλ (66%), Βουλγαρία (75%), Αίγυπτο (80%) και Κύπρο (95%). Τα αποτελέσματα ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την πολιτική των αξόνων με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ που είδαμε να υλοποιείται το τελευταίο διάστημα με τις τριμερείς και διμερείς συναντήσεις.

Η έρευνα της Public Issue για το πολιτικό βαρόμετρο Δεκεμβρίου είναι πανελλαδική και διεξήχθη την περίοδο 10-16 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.010 ατόμων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)