to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:24 | 23.05.2015

Πολιτική

Public Issue: Εντολή για συμφωνία με τήρηση των κόκκινων γραμμών - Με 27,5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ

48,5% έναντι 21% της ΝΔ συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue. Στο πολιτικό βαρόμετρο του Μαΐου, το 54% των πολιτών στηρίζει την διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης ενώ το 56% προκρίνει την έγκριση της ενδεχόμενης συμφωνίας από τη Βουλή και το 34% με δημοψήφισμα - Στο 77% η δημοτικότητα του Αλ. Τσίπρα, στο 63% η καταλληλότητα για την πρωθυπουργία


Η … χαώδης διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ (27,5 εκατοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου), η υψηλή δημοτικότητα του πρωθυπουργού (77%), η επιδοκιμασία της κυβερνητικής διαπραγματευτικής στάσης (54%) και η «ηχηρή» αξίωση να τηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές» για τα εργασιακά, συνθέτουν τον κατάλογο των βασικότερων ευρημάτων δημοσκόπησης, την οποία διενήργησε η «Public Issue» για την «Αυγή».

Ειδικότερα, κατά συντριπτική πλειοψηφία, με ποσοστά γύρω ή πάνω του 80%,  οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί μείωση κύριων (89%) και επικουρικών (79%) συντάξεων, ούτε «απελευθέρωση» ομαδικών απολύσεων (81%). Στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες κρίνουν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να αποδεχθεί τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 (57%), αλλά ούτε και την επιβολή ΦΠΑ (52%) με ενιαίο συντελεστή 18%.

Γενικά, να μην ενδώσει η κυβέρνηση στις αξιώσεις των δανειστών ζητά το 59% έναντι 37%, που πιστεύει ότι πρέπει τώρα να τηρηθεί υποχωρητική στάση.      

Με συντριπτική διαφορά (89% έναντι 10%),το «μάλλον δεν χρειάζεται» διεξαγωγή νέων εκλογών υπερισχύει του «μάλλον χρειάζεται». Το 56% επιθυμεί να ψηφιστεί η συμφωνία από την Βουλή, το 34% ζητά δημοψήφισμα. Οι ερωτηθέντες είναι διχασμένοι ως προς την άποψής του για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το 50% έχει αρνητική γνώμη και το 48% θετική. Θετική γνώμη για το ευρώ, πάντως, εκφράζει το 69%, έναντι 29% που έχει αρνητική.

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 48,5% έναντι 21% της ΝΔ και ακολουθούν: ΚΚΕ 6%, Χρυσή Αυγή 6%, Ποτάμι 5,5%, ΠΑΣΟΚ 4%, ΑΝΕΛ 3,5%.

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα φθάνει το 77%, είναι δε ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που στον συγκεκριμένο «δείκτη» υπερβαίνει το 50%. Οι υπόλοιποι: Π. Καμμένος  48%, Στ. Θεοδωράκης 41%, Δ. Κουτσούμπας 40%, Α. Σαμαράς  28%,  Ευ. Βενιζέλος 20% και Ν. Μιχαλολιάκος 8%.

«Καταλληλότερο πρωθυπουργό» θεωρεί τον Αλ. Τσίπρα το 63%, έναντι 20% του Α. Σαμαρά και 14% του … «κανενός». «Καλύτερη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από μία κυβέρνηση ΝΔ» κρίνει το 54%, έναντι του 18% που θα επιθυμούσε να δει πάλι στην κυβέρνηση τη νυν αξιωματική αντιπολίτευση.

Ικανοποιημένο από τη συνολική  λειτουργία της κυβέρνησης δηλώνει το 44% και από την αντίστοιχη της αντιπολίτευσης το 11%.

Εμπιστοσύνη («πολλή ή αρκετή») στον Γ. Βαρουφάκη, για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας,  δείχνει το 59%, έναντι του 40% που απαντά  «λίγο ή καθόλου». Η επίδοση» αυτή είναι ελαφρά καλύτερη εκείνης που καταγράφηκε τον Απρίλιο (55% έναντι 43%).

Αντιθέτως, ως προς τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Στουρνάρα οι αρνητικές γνώμες επικρατούν (56% έναντι 40%). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)