Την ώρα που στη χώρα μας η οικονομική και κοινωνική κρίση φέρνουν τον κόσμο πολύ πέρα από τις αντοχές του, η κοινωνία των πολιτών οργανώνεται και ψηφίζει στα Public Eye Awards τη χειρότερη πολυεθνική εταιρεία που με τη μανία της για άνευ όρων συνεχή αύξηση κερδών, συχνά καταστρέφει τις ζωές εκατομμύριων ανθρώπων στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Λίγο ή πολύ, κάτι έχετε ακούσει για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (ΠΟΦ) στο Νταβός της Ελβετίας, που φέτος θα γίνει μεταξύ 23-27 Γενάρη. Εκεί συγκεντρώνονται οι λίγοι ισχυροί του πλανήτη για να αποφασίσουν για ολόκληρο τον πλανήτη (άρα και για όλους εμάς, χωρίς εμάς). Κατά τις ημέρες της ετήσιας συνάντησης του ΠΟΦ στο Νταβός λοιπόν, σε μία «παράλληλη εκδήλωση», βραβεύονται οι χειρότερες εταιρείες που το ίδιο το κοινό έχει προτείνει. 

Τα Public Eye Awards υπενθυμίζουν έτσι στον κόσμο των πολυεθνικών ότι οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές αδικίες δεν περνούν απαρατήρητες. Αντίθετα, έχουν συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στο «όνομα» των ίδιων των εταιρειών. Η όλη διαδικασία, συμβάλει στην ανάδειξη τέτοιων περιπτώσεων (που δυστυχώς είναι πολλές) και συμβάλλει στην πιο οργανωμένη πίεση από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών για θετικές αλλαγές.

Όπως καταλαβαίνετε τα φετινά βραβεία μας ενδιαφέρουν πιο πολύ από άλλες φορές και ζητούν την προσοχή μας και – πάνω απ΄όλα – την ψήφο μας. Ρίξτε μια ματιά στις φετινές υποψηφιότητες και διαλέξτε ποια από αυτές θα βρεθεί στο επίκεντρο του αρνητικού ενδιαφέροντος. Δύο από αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία:

H υποψηφιότητα της Goldman Sachs σχετίζεται με τη συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας! Πρόκειται για ένα γίγαντα που διαχειρίζεται κεφάλαια 700 δις ευρώ (2 φορές ο προϋπολογισμός της Γαλλίας ή 3,5 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας). Στο διάστημα 1998-2009 η εταιρεία κέρδισε τεράστια ποσά για να αποκρύψει («μεταθέσει») 2,8 δις από το ελληνικό δημόσιο χρέος. Τη συνέχεια την γνωρίζουμε και τη ζούμε καθημερινά εδώ και 3 χρόνια. Τα άμεσα κέρδη της Goldman Sachs από αυτή την «επιχείρηση» ήταν 600 εκατομμύρια ενώ η Ελλάδα, μετά την αναπροσαρμογή της συμφωνίας το 2005, βρέθηκε να χρωστάει περίπου 5,1 δις τα οποία θα πληρώνει μέχρι το 2037!

Η Shell, φαίνεται ότι θέλει να επαναλάβει την καταστροφή του Κόλπου του Μεξικού στην Αρκτική, στο πιο ευαίσθητο και εύθραυστο οικοσύστημα του πλανήτη. Αγνοεί τους προφανείς κινδύνους, την αντίδραση εκατομμυρίων πολιτών απ όλο τον κόσμο και επιμένει στα σχέδιά της.  Μετά από μια προσωρινή αναστολή, επανέρχεται με νέες φιλοδοξίες για την άντληση πετρελαίου από τον πυθμένα του Βόρειου Πόλου. Οι κλιματικές αλλαγές (λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων) επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων ώστε ο Βόρειος Πόλος να είναι πλέον προσβάσιμος και ανοίγουν την όρεξη της Shell για καινούρια πετρέλαια που θα φέρουν επιπλέον κλιματικές αλλαγές…

Ναι, ξέρω, η επιλογή είναι δύσκολη.

Ενημερωθείτε, σκεφτείτε, αποφασίστε, ψηφίστε .

Πρέπει να μάθουν ότι τέτοιες συμπεριφορές δε μπορούν να περνούν απαρατήρητες. 


Από το greenpeace.org/