to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 19.10.2015

Πολιτική

ΠτΔ: Ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη, μπροστά στην απώλεια αθώων ψυχών στη Μεσόγειο

Κάλεσμα προς τους Iεράρχες να δώσουν το παράδειγμα στους πολιτικούς ταγούς, διατρανώνοντας ότι στο επίκεντρο της Ανθρωπότητας και του προορισμού της βρίσκονται ο 'Ανθρωπος και η Ειρήνη, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης των Αθηνών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», την οποία διοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Απευθυνόμενος στους Iεράρχες, ο κ.Παυλόπουλος επικαλέστηκε τον ακόλουθο Μακαρισμό, όπως καταγράφεται στο 5ο Κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου: «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται», υπογραμμίζοντας «Εσείς λοιπόν, με την σοφία και την ανιδιοτέλεια που σας προικίζει εκ Θεού το ιερατικό σας σχήμα, δώστε το παράδειγμα στους πολιτικούς ταγούς, διατρανώνοντας την θεμελιώδη για το Γένος των Ανθρώπων αρχή: Στο επίκεντρο της Ανθρωπότητας και του προορισμού της βρίσκονται ο 'Ανθρωπος και η Ειρήνη. Ουδεμία άλλη σκοπιμότητα επιτρέπεται να κατισχύσει, όποιο και αν είναι το «περίβλημα» υπό το οποίο εμφανίζεται». 

Αναφερόμενος στην απώλεια αθώων ψυχών στη Μεσόγειο υπογράμμισε ότι ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη, λέγοντας: «Κι ακόμη τούτο, που αφορά πρωτίστως την Ορθοδοξία: Το Σπήλαιο και η Φάτνη της Βηθλεέμ δεν συμβιβάζονται ιδίως με μια Μεσόγειο, που εξ ορισμού συμβολίζει ιστορικώς το Φως και την Ειρήνη, η οποία μετατρέπεται σε χωνευτήρι αθώων ψυχών. Μπροστά σ' αυτήν την άφατη τραγωδία ουδεμία Ορθόδοξη συνείδηση μπορεί να κοιμάται ήσυχη».

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Διεθνής Διάσκεψη, με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή», αποκτά καίρια σημασία κυρίως εξαιτίας του ότι διεξάγεται σε μια περίοδο μοναδικής ιστορικής κρισιμότητας. Κρισιμότητας, η οποία προκύπτει πρωτίστως λόγω του ότι, για μιαν ακόμη φορά δυστυχώς, τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή κλονίζουν επικίνδυνα τα θεμέλια της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών στην περιοχή. Περαιτέρω δε, λόγω της «έκρηξης», κυριολεκτικώς, των ροών προσφύγων πολέμου, τα πλήγματα κατά της ειρήνης διαμορφώνουν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αυτονοήτως αντίθετης προς κάθε έννοια Πολιτισμού και Δικαιοσύνης. Η οποία προσλαμβάνει έτσι οιονεί πλανητικές διαστάσεις. 

Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη προς τις ιστορικές καταβολές της Μέσης Ανατολής. Και τούτο, διότι ο γεωγραφικός χώρος της Μέσης Ανατολής αποτέλεσε μιαν από τις πρώτες κοιτίδες ιστορικού πολιτισμού παγκοσμίως. Τεκμηριωμένη απόδειξη αποτελεί το ότι τα σημαντικότερα μνημεία πολιτισμού στην περιοχή προέκυψαν από την όσμωση διαφορετικών πολιτισμών. Και, για να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα, από την πολιτισμική όσμωση η οποία συντελέσθηκε όταν ο Ελληνικός Πολιτισμός συνάντησε τους τοπικούς Πολιτισμούς κατά την Ελληνιστική Περίοδο. Στην πορεία, προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλε, και μάλιστα αποφασιστικώς, η Ορθόδοξη παράδοση, αφού η Ορθόδοξη ιεραποστολή, εξ αρχής, αγκάλιασε τις τοπικές γλώσσες και τους τοπικούς Πολιτισμούς, βεβαίως στο μέτρο που κι εκείνοι ήθελαν ν' ακούσουν και ν' αποδεχθούν το Ευαγγελικό Μήνυμα.

Υπό τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε, η Μέση Ανατολή, κατά τις ιστορικές καταβολές της και τον αντίστοιχο ιστορικό προορισμό της, μπορεί και πρέπει να γίνει τόπος ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης Λαών και Πολιτισμών. Ιδίως δε τόπος, όπου η θρησκευτική διαφορετικότητα όχι μόνον δεν διχάζει τους Λαούς, αλλά τους οδηγεί στον προαναφερόμενο δρόμο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης. Και σ' αυτό το σημείο πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό το ότι σήμερα, για τον παγκόσμιο νομικό -και όχι μόνον φυσικά- πολιτισμό, το δικαίωμα σε μια ανεκτική πολυθρησκευτική κοινωνία συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του.

Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης ο κ. Παυλόπουλος πρόκειται να συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Τορόντο, Υπέρτιμο και Έξαρχο παντός Καναδά, κ. Σωτήριο και εν συνεχεία με τον Προκαθήμενο του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας κ.κ Αράμ Α΄. .

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12:30 τον Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)