to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:51 | 16.04.2018

Διεθνή

Ψυχροπολεμικό κλίμα με φόντο τη Συρία (όλες οι εξελίξεις)

Εντείνεται το κλίμα ανησυχίας μετά τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας με τη μάχη να έχει μεταφερθεί στο διπλωματικό πεδίο - Νέο σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσαν Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο στο Σ.Α. για τη Συρία


Σήμερα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νέο σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία, που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία και το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων. 

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει το σχέδιο, προσθέτοντας πάντως ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο, ανέφερε ότι το ενδεχόμενο συνέχισης των πυραυλικών επιθέσεων της Δύσης κατά της Συρίας, θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στις διεθνείς σχέσεις. Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο Έλληνας  υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράν.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την υποστήριξη που προσφέρει στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν φεύγουν από τη Συρία αν δεν ολοκληρώσουν τους στόχους τους, κάτι που σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν επετεύχθη με δική του παρέμβαση.

Υπεραμυνόμενος της συμμετοχής της Γαλλίας στα αεροπορικά πλήγματα,  ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ο ίδιος έπεισε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ,  να μην αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

ΗΠΑ: Περιμένουμε από συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να θέλει οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ στη Συρία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατόν, επισήμανε πάντως ο Λευκός Οίκος την Κυριακή.

Σε ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας η εκπρόσωπός Σάρα Χάκαμπι Σάντερς αναφέρει: «Είμαστε αποφασισμένοι να συντρίψουμε τελείως το Iσλαμικό Κράτος και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα αποτρέψουν την επιστροφή του. Επιπλέον, περιμένουμε από τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην περιοχή να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες, στρατιωτικά και οικονομικά, για να υπάρξει ασφάλεια στην περιοχή», πρόσθεσε.

Μακρόν: «Η Γαλλία δεν κήρυξε πόλεμο στο καθεστώς του Άσαντ» 

Ερωτηθείς σχετικά με τη νομιμότητα των αεροπορικών πληγμάτων βάσει του διεθνούς δικαίου, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε, υπερασπιζόμενος τον νόμιμο χαρακτήρα της επιχείρησης, ότι «η διεθνής κοινότητα ήταν εκείνη που επενέβη».

«Τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επενέβησαν», «εντός του αυστηρού πλαισίου αυτής της διεθνούς νομιμότητας», δεδομένου του μη σεβασμού της απαγόρευσης χρήσης των χημικών όπλων».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία με στόχο τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Γερμανία: «Καλπάζουσα αποξένωση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας επέκρινε την κυβέρνηση της Ρωσίας για μια σειρά ενεργειών που της προσάπτει, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων για μια κυβερνοεπίθεση εναντίον του υπουργείου του κι αξιώνοντας η συμπεριφορά της Μόσχας να αλλάξει.

Ο Μάας απαρίθμησε μια σειρά ενεργειών που χαρακτήρισε προβληματικές από ρωσικής πλευράς, ανάμεσά τους την απουσία προόδου στην εφαρμογή της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, μια επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία στη Βρετανία, την υποστήριξη της συριακής κυβέρνησης και προσπάθειες επηρεασμού δυτικών κρατών.

«Είναι καιρός, νομίζω, να επισημάνουμε ότι περιμένουμε εποικοδομητική συμβολή από ρωσικής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης και της σύρραξης στη Συρία», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ  σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή προειδοποίησε εναντίον της δαιμονοποίησης της Ρωσίας κι επισήμανε πως ότι τον ανησυχεί η «καλπάζουσα αποξένωση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση».

Βρετανία: Ψηφοφορία στη Βουλή εκ των υστέρων ζητά ο Κόρμπιν

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα να υπεραμυνθεί της συμβολής της στις πυραυλικές επιθέσεις, την ώρα που ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ζητά ψηφοφορία για έγκριση η απόρριψη  έστω και εκ των υστέρων από τη Βουλή.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια πρόταση για νέες επιθέσεις κατά της Συρίας, δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων@OPCW -επιβεβαίωσε ότι εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη Συρία και ξεκίνησαν έρευνες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην πόλη Ντούμα.

Εν τω μεταξύ, τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το αμερικανικό Πεντάγωνο αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στις εγκαταστάσεις που χτυπήθηκαν σε Δαμασκό και Χομς.

Κατευθείαν στο στόχο, λένε ότι χτύπησαν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους στη Συρία. Το Πεντάγωνο δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο της επιχείρησης. Μέσα σε 45 λεπτά εκτοξεύτηκαν 105 πύραυλοι αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του Πενταγώνου μόνο οι 76 από αυτούς έπληξαν τον στόχο, που φέρεται να είναι το βασικό κέντρο παραγωγής χημικών όπλων: τη βάση Μπερζάχ, στη Δαμασκό. Κατά του δεύτερου στόχου στις αποθήκες στην Χιμ Σινζάρ που βρίσκεται δυτικά της Χομς εξαπολύθηκαν 22 πυραύλους. Κατά του τρίτου στόχου, σε υπόγεια αποθήκη στην ίδια περιοχή, 7 πύραυλοι.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP


Όλες οι εξελίξεις σε liveblog:
 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)