to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 14.11.2013

Οικονομία

«Ψυχρή υποδοχή στην τρόικα»

Η έρευνα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τις «διασώσεις» μέσω λιτότητας


«Ψυχρή υποδοχή για την τρόικα κατά την αφιξή της στην Αθήνα, για να συζητήσει την πρόοδο της Ελλάδας στις επίπονες περικοπές και μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, βρέθηκαν εκπρόσωποι των ξένων δανειστών για να υπεραμυνθούν των μεθόδων τους και έτυχαν της ίδιας ψυχρής αντιμετώπισης». Το σχετικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Και ορισμένες από τις επικριτικές δηλώσεις για την πολιτική ακραίας λιτότητας:

Paul Jorion, Καθηγητής Πανεπιστημίου,Vrije, Βρυξελλών: "Πριν τρία χρόνια, σε αυτή την αίθουσα, προτάθηκαν κάποιες λύσεις. Η λιτότητα θεωρήθηκε η χειρότερη λύση. Ακούγεται σαν προπαγάνδα, σαν να κάνουν μάρκετινγκ, δικαιολογώντας όλα όσα έκαναν. Είναι καταστροφή.Κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει και αυτοί λένε: Όλα είναι εντάξει, μια χαρά". 

Κάποιοι ευρωβουλευτές είναι το ίδιο επικριτικοί με την αντιμετώπιση της κρίσης.που ευθύνεται για την βαθύτερη ύφεση της ευροζ.ώνης στην μεταπολεμική εποχή. Για παράδειγμα:

Ana Gomes, Ευρωβουλευτής Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Πορτογαλία: "Ένα πρόγραμμα προσαρμογής που καταρρακώνει την απασχόληση και διαλύει τους μισθούς είναι αυτοκαταστροφικό. Είναι γελοίο. Δεν καταλαβαίνουν πως η λιτότητα είναι καταστροφική. Σκοτώνει κόσμο και σίγουρα σκοτώνει την Ευρωπαική Ιδέα".

Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ελπίζει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την ΕΕ, αναλογιζόμενο τις επιτυχίες και τις αποτυχίες στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, ηχηρή ήταν η απουσία του ΔΝΤ από τη συζήτηση για τις ευθύνες της τρόικας.

Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)