to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:49 | 24.09.2017

πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή

Ψύχραιμη Μέρκελ, απειλητική AfD

Σε υψηλούς τόνους η καθιερωμένη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη γερμανική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής. «Ίδια ευθύνη» των κρατών-μελών της ευρωζώνης χωρίς «μεταφορά πόρων» θέλει το FDP.


Αποτελεί παράδοση η κοινή τηλεοπτική παρουσία, το βράδυ των εκλογών, των πολιτικών αρχηγών από όλα τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή. Αυτό συνέβη και τώρα. Ψύχραιμη και υπεράνω μικροκομματικών αντιπαραθέσεων θέλησε να φανεί η Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς να απαρνείται, αλλά ούτε και να συγκεκριμενοποιεί ευθύνες σε «λεπτά» ζητήματα, όπως η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος AfD. Ελαφρώς εκνευρισμένος ο πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, διέκοπτε συνεχώς τους συνομιλητές του, υποσχόμενος «σκληρή, αλλά και εποικοδομητική» αντιπολίτευση.

Ο εκ των επικεφαλής του AfD Γιούργκεν Μόιτεν παρέμεινε στη γνωστή συνταγή, δίνοντας διαβεβαιώσεις κοινοβουλευτικής νομιμοφροσύνης στην αρχή κάθε απάντησης, τις οποίες ξεχνούσε στην αμέσως επόμενη πρόταση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Βουλή «πρέπει να ακολουθήσει μία πολιτική για τον γερμανικό λαό». Μιλώντας για τη μετανάστευση εξέφρασε ανησυχία για τη «διάλυση του έθνους», ενώ υποστήριξε ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα «έχει δικαίωμα να μην δέχεται περισσότερους πρόσφυγες», όπως συμβαίνει σήμερα με την Πολωνία.

Προειδοποιήσεις για δημοσιονομική πειθαρχία

Προειδοποιήσεις για δημοσιονομική πειθαρχία από τον Κρίστιαν Λίντνερ και το FDP

Προειδοποιήσεις για δημοσιονομική πειθαρχία από τον Κρίστιαν Λίντνερ και το FDP

Όσο για τον Κρίστιαν Λίντνερ- επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) που διεκδικεί το υπουργείο Οικονομικών σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού με την Άνγκελα Μέρκελ- έθεσε με έμφαση το ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη σε τρία διαφορετικά σημεία της συζήτησης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υποστηρίζει «μία ενωμένη Ευρώπη με ιδία ευθύνη όλων των κρατών-μελών στη δημοσιονομική πολιτική» και θα συμφωνούσε μεν με την πρόταση για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι τηρούνται οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας και δεν ρέουν χρήματα «προς τη Γαλλία προκειμένου να ενισχυθεί η κατανάλωση ή προς την Ιταλία για τα καμώματα του κ.Μπερλουσκόνι».

Σε τουλάχιστον δύο σημεία της συζήτησης η Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένη να συζητήσει για μία συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες, παρά τη σπουδή του Μάρτιν Σουλτς να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Απαντώντας στο επίμονο αίτημα της AfD για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή αναφορικά με την προηγούμενη τετραετία Μέρκελ, η καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν αισθάνεται καμία συστολή μπροστά σε μία εξεταστική επιτροπή», αλλά καλύτερα θα ήταν να ασχοληθεί κανείς με το μέλλον της χώρας, καθώς «βρισκόμαστε μπροστά σε δραματικές τομές με την ψηφιοποίηση της οικονομίας και δεν έχει νόημα να περάσουμε την κοινοβουλευτική περίοδο με ομφαλοσκόπηση για το παρελθόν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)