to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

"Ψυχή βαθιά..."

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την αγωνιζόμενη ελληνική κοινωνία επιμένει στη δυσπιστία, επιμένει στη μομφή, επιμένει στην ανατροπή.


Την προηγούμενη Τρίτη 5/11/2013 ψηφίστηκε στη Βουλή, σε άσχετο νομοσχέδιο, εμβόλιμη διάταξη με νέα σκανδαλώδη παράταση "νόμιμης" αδειοδότησης των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών που ουσιαστικά λειτουργούν αυθαίρετα από το 1989. Ταυτόχρονα, το πιο σκανδαλώδες, θωρακίζεται η προνομιακή δυνατότητα αυτών των επιχειρήσεων να κυριαρχήσουν προνομιακά στο νέο ψηφιακό τοπίο. "Eπιτομή της διαπλοκής" χαρακτήρισε εύστοχα αυτή τη διάταξη ο Νίκος Βούτσης.

Σε λιγότερο από δύο 24ωρα, ξημερώματα της Πέμπτης, μπήκαν τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ!

Η άμεση συσχέτιση των δύο γεγονότων είναι προφανέστατη. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ ήταν το πιο μεγάλο δώρο στους καναλάρχες. Το οριστικό κλείσιμο με τα ΜΑΤ ήταν η επικύρωση. Κι αυτοί αμέσως ανταπέδωσαν με... μεγαθυμία. Μόλις κατατέθηκε η πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ, από όλα τα μεγάλα κανάλια άρχισε η συγχρονισμένη αποδόμηση της σημασίας αυτής της πολιτικής πρωτοβουλίας και μάλιστα με τα ίδια απολύτως επιχειρήματα, τα ίδια ακριβώς που εκπέμπουν έκτοτε τα επικοινωνιακά επιτελεία του Σαμαρά και του Βενιζέλου.

Όμως, υπήρξε κι άλλο ένα γεγονός, μεγάλης και χαρακτηριστικής σημασίας, που δεν έγινε ευρύτερα γνωστό. Το πρωί της Πέμπτης, 5-6 ώρες μετά την εισβολή των ΜΑΤ, συνεδρίασε στη Βουλή σε προγραμματισμένη συνεδρίαση η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με πρώτο θέμα: «Αιτηθείσα ενημέρωση της Επιτροπής μας εκ μέρους του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ), κ. Λεωνίδα Κανέλλου, επί του θέματος της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση/ψηφιακό μέρισμα και των επιμέρους θεμάτων».

Ο κ. Λεωνίδας Κανέλλος είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΕΤΤ. Η κυβερνητική πλειοψηφία επιχείρησε την περασμένη εβδομάδα να υπερκεράσει την ακρόασή του, γιατί είχε να πει μερικά «ενοχλητικά» πράγματα, και να προχωρήσει απευθείας στην έγκριση αυτών που προτείνονται από την κυβέρνηση να αναλάβουν θέση στη νέα διοίκηση. Αυτή η μεθόδευση αποτράπηκε ύστερα από σθεναρή παρέμβαση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης. Παραθέτω ενδεικτικά τρία χαρακτηριστικά αποσπάσματα από όσα ενδιαφέροντα είπε ο κ. Κανέλλος:

- «Αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα που θα ήθελα να αναδείξω και θα πρέπει να δοθεί μια λύση από την Πολιτεία, διότι θα έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα αμέσως σε ένα τρίμηνο, δηλαδή από την στιγμή που θα πάρει άδεια ο πάροχος και θα αρχίσει να εφαρμόζει το πλάνο, θα έχουμε μαύρο. Μια περιοχή της Ελλάδας θα βυθίζεται στο μαύρο, επαναλαμβάνω, σε ό,τι αφορά τις αναλογικές μεταδόσεις της ΔΤ.»

- «Εάν δεν είναι έτοιμη η ΔΤ, για εσωτερικούς της λόγους, προμηθειών εξοπλισμού κ.λπ., ώστε να ακολουθήσει την ακολουθία της μετάβασης, θα έχει δυο λύσεις ή την εξής μία. Είτε θα πρέπει να εκπέμπει αναλογικά, οπότε δεν γίνεται, άρα θα πρέπει να πηγαίνουν οι διοικούντες της και οι τεχνικοί της στο αυτόφωρο, όπως κάθε παράνομος, είτε να στηριχθεί για όσο διάστημα χρειάζεται για να αναπτύξει το δικό της δίκτυο επάνω στον ιδιώτη πάροχο, ο οποίος θα έχει αναπτύξει το δικό του δίκτυο για να τη μεταφέρει αυτός για το μεσοδιάστημα, διότι με άλλον τρόπο δεν θα έχει τη δυνατότητα να βγει ψηφιακά.»

- «Όταν έκλεισε η ΕΡΤ με τον ξαφνικό αυτό τρόπο, εμείς είχαμε τη μεγάλη αγωνία και η διεύθυνση του φάσματος πώς θα προστατεύσουμε τις συχνότητες».

Η επί πέντε περίπου μήνες μεγαλειώδης αντίσταση στην εκτροπή έγραψε ιστορία. Επιβεβαίωσαν οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ότι τα μεγάλα γεγονότα, οι μεγάλες ανατάσεις και οι μεγάλες κατακτήσεις ξεκινούν από πολύ μακριά και γι' αυτό πηγαίνουν πολύ μακριά.

Είναι γι' αυτό που ο δημοσιογράφος Νίκος Τσιμπίδας, όταν οι αστυνόμοι (!) τον διέταξαν να διακόψει οριστικά την ραδιοφωνική εκπομπή του γύρω στις 5 το πρωί, αυθόρμητα, ψύχραιμα, με συγκίνηση, αλλά και αυτοπεποίθηση, έστειλε προς το μέλλον αυτή τη μεγαλειώδη διαβεβαίωση, που ήταν ταυτόχρονα μεγαλειώδες ελπιδοφόρο μήνυμα και παρότρυνση: «Ψυχή βαθιά!»

Κι ύστερα επιβλήθηκε ο νόμος και η τάξη... Καλές δουλειές, κύριε Σαμαρά, καλές δουλειές, κύριε Βενιζέλο. Η Digea ευγνωμονούσα...

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως μαζί με την αγωνιζόμενη ελληνική κοινωνία επιμένει στη δυσπιστία, επιμένει στη μομφή, επιμένει στην ανατροπή. Ψυχή βαθιά...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)