to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 19.01.2018

Πολιτισμός

Ψωμί και τριαντάφυλλα… στο Περιστέρι

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα στην προβολή της ταινίας του Κεν Λόουτς και συζήτηση με μαθητές του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Περιστερίου


Σε μια ζεστή εκδήλωση στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου συμμετείχε  χθες (18/1/2018) η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Με πρωτοβουλία των καθηγητών του ΕΠΑΛ, και ιδιαίτερα του καθηγητή Mπάμπη Παπαφλωράτου, έγινε προβολή  της ταινίας  Κεν Λόουτς «Ψωμί και Τριαντάφυλλα».

Η ταινία αναφέρεται σε ιστορία μιας νεαρής Μεξικάνας μετανάστριας που πιάνει δουλειά ως καθαρίστρια σε μεγάλη εργολαβική εταιρεία η οποία αναλαμβάνει την καθαριότητα μεγάλων κτηρίων στο Λος Άντζελες. Οι συνθήκες εργασίας είναι σκληρές για τους εργαζόμενους καθώς λαμβάνουν χαμηλά μεροκάματα και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στη συνέχεια, με την υποστήριξη συνδικαλιστή από το  συνδικάτο του κλάδου ξεκινούν έναν πολυήμερο, δύσκολο αλλά και πρωτότυπο στις μορφές αγώνα που καταλήγει σε δικαίωση, αν και με τίμημα για την πρωταγωνίστρια της ιστορίας και άλλους μετανάστες εργαζόμενους, που απελαύνονται από τις ΗΠΑ. Η  ταινία βασίζεται στον πραγματικό αγώνα του  κινήματος Justice for Janitors στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Η ταινία έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ζωή της Κ.Κούνεβα με κυριότερα το τρίπτυχο μετανάστρια-γυναίκα-εργαζόμενη και τον αγώνα για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας. Και μ’ αυτή την αφορμή, μετά την προβολή της ταινίας, η Κ. Κούνεβα είχε την ευκαιρία να εξιστορήσει τη δική της εμπειρία ως μετανάστριας και συνδικαλίστριας στον κλάδο της καθαριότητας, μέχρι την επίθεση εναντίον της τον Δεκέμβρη του 2008. Μίλησε στους μαθητές του ΕΠΑΛ για τις κατάφορες παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων από την εργολαβική εταιρεία που εργαζόταν, για τους ευφάνταστους τρόπους που επινοούσε η εταιρεία για να πλουτίζει εις βάρος των εργαζόμενων, για τον αγώνα που έδωσε για τις καθαρίστριες ως γραμματέας της ΠΕΚΟΠ ώστε να αποκτήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για την απάθεια και την αδιαφορία των ελεγκτικών μηχανισμών και τέλος για τον ανηλεή πόλεμο που δέχτηκε από στελέχη της εργολαβικής εταιρείας και το επιχειρησιακό σωματείο.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τους καθηγητές του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Περιστερίου. Οι μαθητές έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον και ρώτησαν την Κ. Κούνεβα όχι μόνο για την προσωπική της εμπειρία, αλλά και για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις  εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι μαθητές του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Περιστερίου είναι στην πλειοψηφία τους ηλικίας άνω των τριάντα ετών, εργαζόμενοι ή άνεργοι  που επιδιώκουν να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα  με την απόκτηση μιας ειδικότητας από αυτές που παρέχουν τα ΕΠΑΛ. Η Κ. Κούνεβα συνεχάρη τους μαθητές που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη και προσπάθεια, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, αλλά και τους καθηγητές του ΕΠΑΛ που με περισσή προσπάθεια δίνουν στους μαθητές, πέρα από το πρόγραμμα των μαθημάτων, ευκαιρίες να εμπλουτίσουν την κουλτούρα τους, με την κινηματογραφική λέσχη, με σεμινάρια δημιουργικής γραφής,  ακόμη και με την έκδοση «Νυχτερινό», περιοδικό που δημοσιεύει κείμενα και ποιήματα των μαθητών. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)