to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ψιτ, κύρ-ΙΟΣ, σε βλέπουμε. Κι εμείς και η δικαιοσύνη

Πολίτες και περιβαλλοντικοί σύλλογοι κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής εκτέλεσης του έργου «Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων στη θέση Κουμπάρα - Διακοφτό Νήσου Ίου».


Στο θέμα της της τουριστικής ανάπτυξης της Ίου είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν. Όταν με κοινή υπουργική απόφαση που συνυπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο yπουργός Ναυτιλίας, κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής yπουργός Περιβάλλοντος και Ενάργειας, κ. Γιάννης Τσιρώνης, παραχωρήθηκε στην «105 Ανώνυμη Τουριστική & Τεχνική Εταιρεία Εκμίσθωσης Ακινήτων», το δικαίωμα χρήσης χώρου αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, για την εκτέλεση του έργου «Σύνθετο τουριστικό κατάλυμα 5 αστέρων στη θέση Κουμπάρα - Διακοφτό Νήσου Ίου».

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου του 2015 και ο «μεγιστάνας» της αυθαιρεσίας κ. Μιχαλόπουλος συνέχισε την κατασκευή του μεγάλου τουριστικού θερέτρου 5 αστέρων, στην παραλία της Κουμπάρας στην Ίο, χωρίς να προηγηθούν οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Το έργο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, από κατοίκους, φίλους του νησιού περιβαλλοντικές οργανώσεις, δεδομένου ότι πλήττει ανεπανόρθωτα τον φυσικό και πολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού. Αναδείχτηκε με δημοσιεύματα όχι μόνο στον τοπικό Τύπο των Κυκλάδων, αλλά και σε αθηναϊκές εφημερίδες. Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων το γεγονός ότι συγκεντρώθηκαν 1.320 ηλεκτρονικές υπογραφές στο Αvaaz για την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης.

Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρώτη φορά που ο «αγαπημένος» της οικογένειας Παπανδρέου και των προηγούμενων κυβερνήσεων που τον «φίλευαν» φωτογραφικά νομοθετήματα και ασυλία στις περιβαλλοντικές του αυθαιρεσίες, αισθάνθηκε ότι κάποιοι και κάποιες τον... βλέπουν.


Το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη

Πολίτες και περιβαλλοντικοί σύλλογοι κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής εκτέλεσης του έργου. Μιλώντας με ανθρώπους που μελέτησαν το έργο και συνέταξαν την αίτηση, δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα δικαιωθούν από την απόφαση, κάνοντας λόγο για σωρεία παραβάσεων, εγκληματικών για το περιβάλλον. Αναφέρουν ότι στο έργο προβλέπονται παρεμβάσεις (όπως, για παράδειγμα, οι τεχνητές παραλίες) που αντίκεινται στη διεθνή σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών της Μεσογείου.

Η αισιοδοξία τους εδράζεται και στο ότι το ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών, έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή τον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι η συνέχιση των εργασιών θα επέφερε ανεπανόρθωτη βλάβη στην περιοχή.


 

Τα εν νήσω μη εν δήμω

Απορίας άξιο είναι ότι η δημοτική αρχή, αν και το θέμα έχει πάρει αυτές τις διαστάσεις, παραμένει απούσα, δεν παίρνει θέση και το θέμα δεν συζητείται καν στο δημοτικό συμβούλιο.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)