to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:47 | 24.02.2019

Διεθνή

Ψηλώνει κι άλλο τον αγκαθωτό φράχτη στη Θέουτα η Ισπανία

Eπικαλούμενη την «πίεση των μεταναστευτικών ροών» - μόνο που από 1ης Ιανουαρίου 2019 ως σήμερα μόνο 730 άνθρωποι έχουν περάσει τον υπάρχοντα φράχτη.


Η κυβέρνηση της Ισπανίας, θα αυξήσει το ύψος των διπλών συνοριακών φρακτών που χωρίζουν το Μαρόκο από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Μαδρίτη χθες Σάββατο.

Πιο... ανθρωπιστικός ο νέος φράχτης

Το υπουργείο ανέφερε παράλληλα ότι τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή των φρακτών θα αντικατασταθούν από άλλο υλικό, που δεν θα προκαλούν τραυματισμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν.

«Το ύψος του φράκτη θα αυξηθεί κατά 30%, φθάνοντας τα δέκα μέτρα, εκεί όπου γίνονται οι περισσότερες είσοδοι» μεταναστών, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θέουτα. Οι δηλώσεις του περιέχονται σε δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Από την άλλη, «όλα τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα (στη Θέουτα) θα αντικατασταθούν από ένα στοιχείο (...) που θα εγγυάται την ασφάλεια χωρίς να τραυματίζει, καθ' όλο το μήκος του φράκτη», συνεχίζει η ανακοίνωση, που δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εργασίες για την ενίσχυση του φράκτη αυτού στη Θέουτα «θα αρχίσουν σε περίπου ενάμιση μήνα», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας. Σκοπός είναι «να έχουμε σύνορα πιο ασφαλή, πιο σύγχρονα, κι εφοδιασμένα με πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα», υποστηρίζει το υπουργείο. Αυτό αφορά κυρίως συστήματα αναγνώρισης χαρακτηριστικών των προσώπων που αποπειρώνται να περάσουν τα σύνορα και συστήματα βιντεοεπιτήρησης.

Τον φράκτη έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να περάσουν μαζικά τα τελευταία χρόνια αφρικανοί μετανάστες που επιδιώκουν να διεισδύσουν στον ισπανικό θύλακα όπου, μαζί με εκείνον στη Μελίγια, βρίσκονται τα μοναδικά χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η άλλη εναλλακτική για τους μετανάστες από την Αφρική είναι το απείρως πιο επικίνδυνο ταξίδι μεσω της Μεσογείου. 

Πολλοί μετανάστες τραυματίζονται στα χέρια και στα πόδια από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα προσπαθώντας να περάσουν τον φράκτη κι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει να αφαιρεθούν.

Κατά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, 726 μετανάστες έχουν εισέλθει στη Θέουτα και στη Μελίγια παράνομα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 13ης Φεβρουαρίου διά της χερσαίας οδού.

Μέσω θαλάσσης, την ίδια περίοδο, άλλοι 4.889 μετανάστες έχουν φθάσει τις ισπανικές ακτές με πλεούμενα. 

10.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει συνολικά στην Ευρώπη - οι περισσότεροι βρίσκονται βεβαίως εγκλωβισμένοι σε Hotspot - λίγο πριν τελειώσει το πρώτο δίμηνο του 2019: 5.634 μέσω Ισπανίας, 3.864 μέσω Ελλάδας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προσφυγικές ροές βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα μηνιαίως από τον Απρίλη του 2016 και μετά, με εποχικές μόνο αυξήσεις.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)