to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ψήφος ανατροπής!

Η ψήφος ανατροπής είναι ψήφος εθνικής αξιοπρέπειας, δημοκρατικής ευθύνης, ελπίδας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική συνοχή της χώρας.


Οι απολογητές του Μνημονίου υποστηρίζουν ότι οι ευρωεκλογές αφορούν μόνο την Ευρώπη και καθόλου την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Επιχειρηματολογούν μάλιστα ότι ο Κάμερον και ο Ολάντ θα έρθουν τρίτοι στις εκλογές, αλλά δεν θα πέσουν. Προφανώς προσποιούνται πως δεν αντιλαμβάνονται ότι η σημερινή Ελλάδα, η Ελλάδα του Μνημονίου, είναι η χώρα - πειραματόζωο για την εξάπλωση του αντιδημοκρατικού καθεστώτος λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ότι η ελληνική κοινωνία έχει διαλυθεί, ότι οι διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν αρνηθεί να θέσουν στην κρίση του λαού τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής τους, ότι κυβερνούν χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, με αυταρχισμό, με αλλοίωση των προγραμματικών δεσμεύσεών τους και με παράκαμψη της Βουλής. Υπάρχουν "χρεωστούμενα" στη χώρα μας, όπου κυβερνά ένα αμαρτωλό πολιτικό σύστημα, ελεγχόμενο και υποτακτικό στους δανειστές.

Η σημερινή Ελλάδα, λοιπόν, δεν είναι ούτε Βρετανία ούτε Γαλλία. Δεν είναι όμως ούτε μια περιφερειακή, πολιτικά ασήμαντη χώρα. Μπορεί να μετατραπεί από πειραματόζωο σε ευρωπαϊκό παράδειγμα αντίστασης. Γι' αυτό και οι πολιτικές - οικονομικές ελίτ, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, κινδυνολογούν και εκβιάζουν, ώστε να φοβηθούν οι πολίτες και να μην ψηφίσουν δημοκρατική ανατροπή. Γι' αυτό η σημασία της ψήφου, αν και κρίσιμη για τη χώρα, ξεφεύγει από το στενό εθνικό πλαίσιο.

Σήμερα κρίνεται η δυνατότητα αλλαγής στην καθημερινή ζωή μας. Η αναγνώριση των κοινωνικά αυτονόητων αξιών και δημόσιων αγαθών. Η ουσιαστική επιστροφή της δημοκρατίας στη θέση του κράτους εκτάκτου ανάγκης. Κρίνεται το παραπαίον πολιτικό κατεστημένο, που επιχειρεί με αδίστακτο λαϊκισμό υποσχέσεων να πιάσει "κορόιδο" τους πολίτες. Κρίνεται η χρεοκοπημένη πολιτική - οικονομική ηγεσία, που στηρίζεται μόνο στην εύνοια των πιστωτών.

Σήμερα όμως κρίνεται και η ικανότητα της Αριστεράς να ενώνει τους πολίτες στη βάση των κοινωνικών συμφερόντων τους, που απειλούνται από το καθεστώς της μνημονιακής λιτότητας που επιβάλλουν η Μέρκελ και ο νεοφιλελευθερισμός στην Ελλάδα και την άλλη Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί το θετικό ελληνικό παράδοξο για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες. Η νίκη του θα προκαλέσει κύμα αυτοπεποίθησης σε μεγάλα λαϊκά στρώματα και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή Αριστερά. Αν σπάσει ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής λιτότητας, τότε θα αποδειχθούν χάρτινες οι απειλές της Μέρκελ πως θα επιβάλει "υγειονομική ζώνη" σε όσες χώρες αντιδρούν στη λιτότητα.

Η ψήφος ανατροπής είναι ψήφος εθνικής αξιοπρέπειας, δημοκρατικής ευθύνης, ελπίδας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Είναι η βάση για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, απαλλαγμένο από τα αδιέξοδα του παρελθόντος και τους δογματισμούς του παρόντος. Με την ψήφο του ο λαός, ξεπερνώντας διαιρέσεις του παρελθόντος, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο ενωτικό πλαίσιο κοινωνικής δράσης, συμμετοχής και αγώνων. Να θεμελιώσει τις κοινωνικές προϋποθέσεις για την αριστερή διακυβέρνηση της χώρας, που είναι αναγκαία για την κοινωνική σωτηρία, για να επιστρέψει η ελπίδα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)