to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:04 | 30.06.2020

Πολιτική

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις

Ψηφίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, το οποίο υπερψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έγιναν δεκτές ορισμένες από τις προτάσεις του. Ανάμεσα σε αυτές είναι η τροπολογία για τον έλεγχο καταλληλότητας διοικήσεων και μετόχων στα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων, η ενσωμάτωση των επιχειρήσεων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στις προβλέψεις του νομοσχεδίου και η μείωση του ύψους του αρχικού κεφαλαίου για την σύσταση ιδρύματος μικροχρηματοδότησης.


Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τη δημιουργία παρόχων μικροχρηματοδοτήσεων μέχρι 25.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε επί της αρχής, την προηγούμενη Τετάρτη, 24 Ιουνίου, με ευρύτερη πλειοψηφία από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψηφίστηκε από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Δύο τροπολογίες έχουν κατατεθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη αφορά τον «Έλεγχο καταλληλότητας μετόχων και διοικήσεων στα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων» και τη συνυπογράφουν 10 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η δεύτερη αφορά την «Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των μονίμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων» και την υπογράφουν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία των βουλευτών Χάρη Μαμουλάκη (ν. Ηρακλείου), Νεκτάριου Σαντορινιού (Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Δωδεκανήσου) και Νίκου Συρμαλένιου (βουλευτής Κυκλάδων)  και 26 ακόμα βουλευτών. Επίσης, έχει κατατεθεί και μία τροπολογία που συνυπογράφουν ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για την «Επαναφορά των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».

«Η υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου για την ρύθμιση του ιδιωτικού δανεισμού αποτελεί πρωτοβουλία που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση την εποχή που η ΝΔ θεωρούσε «ανίερη» οποιαδήποτε σκέψη παράκαμψης του τραπεζικού συστήματος για την κάλυψη του χρηματοδοτικού ελλείματος του ιδιωτικού τομέα και των ΜμΕ», ανέφερε ο βουλευτής ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι παρόλο που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, επιμένει στις διαφωνίες του σε κομβικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ανάμεσα στα σημεία διαφωνίας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάθεση της εποπτείας της νέας δραστηριότητας αποκλειστικά στην Τ.τ.Ε., η μη ανάθεση προστασίας του καταναλωτή στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου Καταναλωτή, η ασάφεια στο άρθρο που αφορά στην φορολόγηση των αναδρομικών συντάξεων, η ασάφεια σχετικά με τις κυρώσεις στους παραβάτες του νόμου των μικροχρηματοδοτήσεων και η απροσδιοριστία αναφορικά με το ύψος των τελών εποπτείας της ΤτΕ.

Χ. Μαμουλάκης: Να θωρακιστεί ο νέος θεσμός από καταχρηστικές πρακτικές που θα τον καταστούσαν δίαυλο νομιμοποίησής εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συνολικά, οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου αποσκοπούσαν σε τρεις κατευθύνσεις: Α) Να θωρακιστεί ο νέος θεσμός από καταχρηστικές πρακτικές που θα τον καταστούσαν δίαυλο νομιμοποίησής εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Β) Τη διεύρυνση του πεδίου των δυνητικών δικαιούχων ώστε να αντανακλάται στο νόμο όλο το δυναμικό των δυνητικών δικαιούχων των μικροχρηματοδοτήσεων, από τις νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι τους φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και τους νέους αγρότες. Γ) Τη διεύρυνση της δυνατότητας ίδρυσης ιδρυμάτων μικροχρηματοδότησεων, με τη μείωση του ορίου για την ίδρυση των νέων ιδρυμάτων, τη διεύρυνση των δυνητικών νομικών μορφών τους αλλά, κυρίως, την δυνατότητα τοπικών παραγωγικών υποκειμένων όπως οι ΟΤΑ και τα Επιμελητήρια να συμμετέχουν στην μετοχική τους σύνθεση.

Α. Χαρίτσης: Οι μικροπιστώσεις είναι η απόδειξη ότι υπάρχει και ο δρόμος των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης

«Οι μικροπιστώσεις είναι η απόδειξη ότι ακόμα και στα ασφυκτικά όρια που έχει επιβάλει η κερδοσκοπική λειτουργία των τραπεζών υπάρχει και άλλος δρόμος: ο δρόμος εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης για ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές επιχειρήσεις, και αυτοαπασχολούμενους» τόνισε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης κατά την ομιλία του στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Διαμορφώσαμε -και είμαστε περήφανοι για αυτό- ένα διαφορετικό πλαίσιο συζήτησης, το οποίο είναι αυτό που δίνει τον τόνο και στο παρόν νομοσχέδιο» είε ακόμη ο Α. Χαρίτσης. «Σήμερα, ειδικά σήμερα, η πολιτική αυτή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ο λόγος είναι απλός. Από τα τέλη του 2019, προ κορωνοιού, η χώρα μας επέστρεψε, με καθοριστική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, στην εποχή της ύφεσης. Τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η ύφεση δεν είναι μια πρόβλεψη για το αύριο - είναι ήδη εδώ!»

Στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί ακόμα, τέσσερις υπουργικές τροπολογίες. Η πρώτη αφορά μέτρα ενίσχυσης ορεινών και μειονεκτικών περιοχών καθώς και διατάξεις για την απασχόληση έκτακτου προσωπικού στους φορείς του άρθρου 34 του ν. 4578/2018. Η δεύτερη τροπολογία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων φορολογίας και μεταβίβασης ακινήτων. Μία τρίτη τροπολογία αφορά προσθήκες διατάξεων σχετικά με τη γνωστοποίηση και αξιολόγηση των συμμετεχόντων σε ιδρύματα μικροχρηματοπιστώσεων, προσθήκες διατάξεων για την αίτηση απόκτησης άδειας λειτουργίας και καταλληλότητα των υπευθύνων των διοικητικών συμβουλίων τους αλλά και παράταση διευκόλυνσης πρόσβασης σε χρηματοδότηση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Τέλος, η τέταρτη τροπολογία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί για να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση -μέχρι τώρα- και τέσσερις βουλευτικές τροπολογίες. Μία τροπολογία υπογράφεται από τον Α' αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη με θέμα «Διαδικασία καθορισμού ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης έκτασης αιγιαλού».

«Όχι» από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25

   Την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο εξέφρασαν οι ειδικοί αγορητές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.

   Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε πως και με αυτό το νομοσχέδιο γίνεται ξεκάθαρο ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους και τους φτωχούς αγρότες θα σηκώσουν εκ νέου τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης, με νέα φοροληστεία, με νέες πτωχεύσεις, κατασχέσεις και ο κατάλογος όλων αυτών είναι αμέτρητος». Και υποστήριξε την αναγκαιότητα να κάνει η κυβέρνηση αποδεκτή την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου καθώς όπως είπε «αποτελεί ένα δίκιο αίτημα για την μείωση των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκόλευαν και δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών μας».

   Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλειος Βιλιάρδος ανέφερε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τέσσερις λόγους. Πρώτον γιατί δεν υπάρχει καθορισμός από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών ανώτατου ορίου για το επιτόκιο αυτών των μικροδανείων. Δεύτερον, ότι επιτρέπεται να χορηγούνται μικροδάνεια σε παράτυπους μετανάστες χωρίς να έχουν λάβει ακόμα άσυλο. Τρίτον, επιτρέπει την δημιουργία σχημάτων «πυραμίδας» και τέταρτον, η εποπτεία αυτή των ιδρυμάτων αυτών ανατίθεται στην ΤτΕ που δεν ανήκει στο δημόσιο.

   Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης επέκρινε την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψηφίζουν το νομοσχέδιο αυτό που είναι «βαθιά τοκογλυφικό» επιτρέπει «την είσοδο στο οργανωμένο έγκλημα του ξεπλύματος "βρώμικου" χρήματος». Ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του και ενσωματώνει τις αποφάσεις των δικαστηρίων προκειμένου το επιτόκιο των μικροχρηματοδοτήσεων να μην μπορεί να υπερβαίνει το τρέχον τραπεζικό επιτόκιο και οι τόκοι υπερημερίας να μην μπορεί να υπερβαίνει το 2%.

Β. Αποστόλου: Θα παρακολουθούμε στενά τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., μέχρι και το τελευταίο ευρώ

«Η χώρα μας χρειαζόταν τις μικροπιστώσεις που θεσμοθετεί το συζητούμενο ν/σ. Το είχαμε κι εμείς δρομολογήσει μετά την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που κάναμε και μάλιστα  έχοντας ολοκληρώσει και το στάδιο της διαβούλευσης. Αν αυτά σας ενοχλούν, δικό σας πρόβλημα. Το ζήτημα όμως είναι, όχι μόνο αν θα πιάσουν τόπο αυτές οι πιστώσεις, αλλά κι αν θα επικρατήσουν διαφανείς και μη ρουσφετολογικές λογικές στη διαχείρισή τους. Και κυρίως αν θα υπηρετηθούν από το τραπεζικό χώρο» είπε στην ομλία του ο Β. Αποστόλου.

Ο βουλευτής είπε ακόμα τα εξής: «Μπορεί να λένε οι τραπεζίτες ότι το πλέγμα προστασίας που θα προσφέρουν ως το τέλος του 2020 θα ξεπεράσει τα 17 δις, η πραγματικότητα όμως άλλα δείχνει. Ακούστε κ.κ. συνάδελφοι της Ν.Δ. τι αποτελεσματικότητα θα έχει στις αρχές του 2021 η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, που πριν 6 μήνες ψηφίσατε. Το ύψος εκείνων των οφειλών που θα βρίσκονται στα χέρια τρίτων, στα γνωστά funds δηλαδή, με σκοπό να ξεπουληθούν, θα φτάσει στα 50 δις. Αν δε προσθέσουμε κι αυτά του αγροτικού χώρου, συνεταιρισμών και ιδιωτών που βρίσκονται στη PQH, θα ξεπεράσουν τα 53 δις.»

«Όντως το ζήτημα της ρευστότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι πολύ σοβαρό, ιδιαίτερα μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων φαίνεται πως δεν επαρκούν για να καλύψουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων που παλεύουν για την επιβίωση τους μέσα σε συνθήκες εξαιρετικά μειωμένης ζήτησης. Η χώρα μας μπαίνει στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, έχοντας στη διάθεσή της σημαντικά κονδύλια, που πρέπει να απορροφηθούν με συγκεκριμένη διαδικασία και στόχευση. Γι αυτό απαιτείται πρώτον να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός που θα μπορεί με επάρκεια να σχεδιάζει, να εγκρίνει και να εποπτεύει την υλοποίηση δράσεων που θα βοηθήσουν αυτές τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και δεύτερον να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν νέες στρατηγικές, που θα έχουν ως βασικό στόχο την αύξηση της συμμετοχής στο ΑΕΠ της παραγωγικής Ελλάδας. Κι όταν μιλάμε για παραγωγή στη χώρα μας εννοούμε βασικά τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ο οποίος όχι μόνο κάλυψε τις διατροφικές ανάγκες της χώρας αλλά και έδειξε ότι μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη» είπε ακόμα ο βουλευτής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)