to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ψηφίζει κι ο Ηφαιστίων;

Πώς αλλάζει η ιστορία ενός τόπου; Με πόλεμο βέβαια. Ή με επανάσταση. Ακόμα και με μια σαρωτική εκλογική νίκη, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες δεν προβαίνουν σε ανάθεση έργου για να ραθυμήσουν, αφήνοντας τους εκπροσώπους τους να εκπροσωπούν όλο και περισσότερο τον εαυτό τους και τη φατρία τους. Μπορεί ν’ αλλάξει με μια ανακάλυψη; Κι αυτό γίνεται. Αν πρόκειται βέβαια για την ανακάλυψη της Αμερικής. Ή τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου.



Μπορεί ν’ αλλάξει η ιστορία ενός τόπου με μια αρχαιολογική ανακάλυψη; Ισως. Αν λ.χ. βρούμε, επιτέλους, τα κρυμμένα υπερόπλα των αρχαίων προγόνων, αυτά που μια τα εντοπίζουν στη σπηλιά του Νταβέλη, μια στον Ολυμπο ή τους Δελφούς, δεν μπορεί, θ’ ανέβει το στάτους μας. Εκτός λοιπόν κι αν στον τύμβο της Αμφίπολης είναι κρυμμένα τα υπερόπλα αυτά ή το χρυσάφι όλων των Επιγόνων, πώς μπορεί το μνημείο, όσο λαμπρό, «ν’ αλλάξει τον τόπο και την ιστορία του»; Κι όμως. Αυτό απεφάνθη ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης μετά την επίσκεψή του στην Αμφίπολη, μήπως και κερδίσει κάποιους πόντους στην κούρσα διαδοχής του κ. Σαμαρά.

Ιδού η πλήρης προφητεία του: «Για όποιον γνωρίζει από την ιστορία και την αρχαιολογία του τόπου μας, η ανασκαφή που επιμελείται η κυρία Περιστέρη, με τόσο επαγγελματισμό και τόση αυτοθυσία, θα αλλάξει τον τόπο αυτό και την ιστορία του». «Το λέω ως αρχαιολόγος», ξεκαθάρισε ο υποψήφιος πρόεδρος, υπενθυμίζοντάς μας τις σπουδές του, για να μη μας μείνει καμιά αμφιβολία για τη βαρύτητα της άποψής του. Μιλάει σαν ειδικός. Ή βασιζόμενος σε «εσωτερική πληροφόρηση»; Να του εκμυστηρεύτηκε η κ. Περιστέρη κάτι σπουδαίο για τον «ένοικο του τάφου» που δεν το ξέρουμε εμείς οι υπόλοιποι; Εμείς γνωρίζουμε την τελευταία ανακοίνωσή της, σύμφωνα με την οποία στην Αμφίπολη ενταφιάστηκε ο Ηφαιστίωνας. Αλλά με τον Ηφαιστίωνα δεν αλλάζει η ιστορία του τόπου παρά μόνο... τοπικώς, στη γύρω περιοχή. Ο κ. Γεωργιάδης όμως δεν αναφέρεται σε κάτι τέτοιο. Εννοεί πως θ’ αλλάξει η μοίρα της Ελλάδας όλης.

Να κατόρθωσε άραγε ο αρχαιολόγος-υποψήφιος να αποκρυπτογραφήσει τίποτε περίεργα σκαλίσματα στο εσωτερικό του μνημείου και να πείστηκε μετά την ανάγνωση του κρυφού μηνύματος πως οι αρχαίοι είχαν προβλέψει τη νίκη του στις εκλογές της Ν.Δ. και την υπ’ αυτόν αναγέννηση της Ελλάδας; Μπα. Οι συνήθεις υπερβολές. Μόνο που ακόμα κι έτσι, δεύτερος και καταϊδρωμένος ήρθε ο κ. Γεωργιάδης. Τον πρόλαβε ο κ. Τζιτζικώστας. Οστις, τέλη Αυγούστου του 2014, πάνω από έναν χρόνο πριν δηλαδή, δήλωνε καταχαρούμενος ότι «μένουν ελάχιστες μέρες για την τελική λύση του μυστηρίου» και προφήτευε ότι «το εύρημα των ανασκαφών στην Αμφίπολη θα έχει οικουμενική αξία». Οχι απλώς ελλαδική. Οικουμενική. Κάποια κρυφή πινακίδα σε Γραμμική Εψιλον θα ’χε μεταφράσει κι αυτός. Και θα ’χε δει εκεί πως ο Κάλχας μάντευε ότι μια φορά κι έναν καιρό πλανητάρχης θα γίνει κάποιος Απόστολος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)