to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:25 | 18.04.2019

Πολιτική

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο “Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», ενώ δεν έλειψε κριτική και από την Αντιπολίτευση. Νωρίτερα είχαν τοποθετηθεί εκτενώς επ' αυτού τόσο ο υπουργός Ευάγγελος Αποστολάκης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Ρήγας.


Με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, να τονίζει ότι επιδιώχθηκε να νομοθετηθούν οι καλύτερες δυνατές διατάξεις με ανθρώπινη προσέγγιση, με αίσθημα δικαίου και με προσήλωση στην προστασία και στην επαύξηση της μαχητικής μας ικανότητας και την αξιωματική αντιπολίτευση, να δηλώνει ότι η ΝΔ θα το "ξηλώσει" διατηρώντας μόνο τα θετικά του, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το ΚΚΕ και η ΧΑ, ενώ η ΕΚ δήλωσε "παρών".

«Η εικόνα που πρέπει να έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μιας χώρας στρατιωτικά αξιόπιστης και ισχυρής, με διεθνή λόγο και ρόλο, πρέπει να είναι μια εικόνα αποφασιστικότητας και συνοχής. Και ακριβώς σε αυτή τη συνοχή αποσκοπεί η διαρκής μέριμνα για το προσωπικό, η διατήρηση του αισθήματος δικαιοσύνης» τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Όπως είπε, Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, από τα μόνιμα στελέχη μέχρι τα παιδιά που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, είναι στην πρώτη γραμμή του εθνικού καθήκοντος και ξέρουμε ότι το κάνουν με επίγνωση της αποστολής τους και με πραγματικό αίσθημα προσφοράς. "Γι' αυτό, το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας θεωρεί ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας είναι πρωτίστως ζήτημα ηθικού. Το ηθικό είναι αυτό που έχει επαυξήσει το αξιόμαχο και το στρατιωτικό μας κύρος σε περιφερειακό και συμμαχικό επίπεδο, παρά την κρίση, παρά τις περικοπές, παρά τη διεθνή ρευστότητα και τις ασύμμετρες απειλές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε" υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευ. Αποστολάκης: Λύσεις με τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις σε θέματα ευπαθών ομάδων

Π. Ρήγας: Βάζουμε τέλος σε προβλήματα, γνωστά στις Ένοπλες Δυνάμεις εδώ και πολλά χρόνια

Επισήμανε ότι οι αλλαγές στο καθεστώς των αντιρρησιών συνείδησης ώστε η εναλλακτική θητεία να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αποτελεί εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κι υλοποίηση των πάγιων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Χαρακτήρισε δε, «αβάσιμους» τους φόβους για την αντικατάσταση του ενός στρατιωτικού από την Επιτροπή που εξετάζει τους αντιρρησίες συνείδησης παρατηρώντας ότι το ζήτημα της αντίρρησης συνείδησης είναι προσωπικό και χρειάζεται εξέταση από ειδικούς επιστήμονες.

Αναφορικώς με τα γραφεία νομικής προστασίας στελεχών, ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε «στρεβλή» την εικόνα που επιχειρείται να δημιουργηθεί περί παράκαμψης της ιεραρχίας και πλήγμα στην πειθαρχία του στρατεύματος εκτιμώντας ότι όσα έχουν ακουστεί αποσκοπούν στην «δημιουργία εντυπώσεων». Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ρύθμιση για την μείωση της θητείας για τα παιδιά των τρίτεκνων και των πολύτεκνων, μεταξύ άλλων ρυθμίσεων για την διευκόλυνση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα οικογενειακής ζωής, υγείας κι άλλα υπηρεσιακά θέματα.

Ο κ. Αποστολάκης, απέσυρε το άρθρο 36 που αφορά την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι προβλέπεται να υπάρξουν ρυθμίσεις στη Συνταγματική Αναθεώρηση και αφού λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις βουλευτών των κομμάτων.

"Το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας έχει αποδείξει, σε όλη τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, ότι ο ανθρωποκεντρικός του προσανατολισμός παραμένει σταθερός και φροντίζει συνεχώς και με κατάλληλες παρεμβάσεις να βελτιώνει το υπηρεσιακό και εργασιακό περιβάλλον του στρατιωτικού και του πολιτικού προσωπικού. Δεν πρόκειται απλά για την έμπρακτη αναγνώριση της καθημερινής και ανιδιοτελούς προσφοράς των στελεχών του και των οικογενειών τους, αλλά για επένδυση που κάνει στο έμψυχο δυναμικό του με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης και ανταποδοτικότητας, τη διαφύλαξη των όρων σταθερής, πολύπλευρης και διαχρονικής συμμετοχής του σε κάθε κοινωνική ανάγκη, αλλά και την προάσπιση του πρωταρχικού του ρόλου για την Εθνική 'Αμυνα και την ασφάλεια της χώρας" τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Τα κόμματα

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης, τόνισε ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου προφανώς δεν εξασφαλίζουν όλες τις ανισότητες που έχουν προκύψει τόσα χρόνια, αλλά έχουν ένα σαφές θετικό πρόσημο και βαθαίνουν το αίσθημα δημοκρατίας και ισονομίας ανάμεσα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. "Οι άντρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι επιφορτισμένοι με μεγάλες ευθύνες σχετικά με την άμυνα της χώρας, ενώ απαιτείται να είναι πιο ευέλικτοι, μιας και οι συχνές μεταθέσεις τους διαταράσσουν την οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή. Γι' αυτόν τον λόγο, η μέριμνα που λαμβάνεται για την εν μέρει ομαλοποίηση της ζωής τους είναι πέρα για πέρα απαραίτητη. Κυρίως για τους υπαξιωματικούς και ανθυπασπιστές οι ρυθμίσεις αυτές είναι περισσότερες, για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ισονομία" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιαννίδης.

Φέρνετε ένα νομοσχέδιο ρουσφετολογικό, φωτογραφικό, το οποίο υπηρετεί, δυστυχώς, τους λίγους και δίνει την αίσθηση ότι είχατε μια κομματική γραμμή, ένα πρόγραμμα που προσπαθείτε να περάσετε στη Βουλή, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, τομεάρχης Εθνικής 'Αμυνας, Βασίλης Κικίλιας.

"Ό,τι ρουσφετολογικό και προεκλογικό υπάρχει προκειμένου να κλείσουμε το μάτι σε κάποιους και να πάρουμε μερικές ψήφους, το φέρνετε σε αυτό το πρόχειρο και κακογραμμένο νομοσχέδιο. Δεν ξέρετε τι σημαίνει ιεραρχία, τι σημαίνει καθετοποιημένη δομή. Το μόνο που σας ενδιαφέρει να ρυθμίσετε είναι το κομμάτι της εκλογικής σας πελατείας που θεωρείτε ότι μπορεί να βολευτεί" σημείωσε ο κ. Κικίλιας. Καταλόγισε δε στον κ. Αποστολάκη άλλα έλεγε ως ΑΓΕΕΘΑ και άλλα λέει σήμερα ως υπουργός, κάτι που - όπως είπε - αποδεικνύει ότι δεν το έγραψε αυτός το νομοσχέδιο, παρά το έφερε ο κ. Ρήγας δια του κομματικού γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ.

"Το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας είναι το «Αιέν Αριστεύειν», αλλά εσείς, κύριοι της κυβέρνησης, εχθρεύεστε την αριστεία. Έχετε αντιληφθεί κύριε υπουργέ σε ποιο Υπουργείο βρίσκεστε; Έρχεστε και λέτε για τα σχολεία που περνούν οι Αξιωματικοί μας ότι δεν έχει σημασία αν το λίαν καλώς είναι μεταξύ 15 και 19. Να προάγονται όλοι όσοι έχουν βαθμό πάνω από 10. Αυτή η ιδεοληπτική πολιτική κόντρα στην αριστεία, κόντρα στο φρόνημα, κόντρα στη δύναμη που πρέπει να επιδεικνύουν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων" είπε επίσης ο εισηγητής της ΝΔ.

Ο κ. Κικίλιας αφού δήλωσε ότι η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας "θα το ξηλώσει" και θα κρατήσει τα άρθρα που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και απευθύνθηκε προς τον αρμόδιο υπουργό λέγοντας "Δεν θα σας επιτρέψουμε να διαλύσετε τις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν θα σας επιτρέψουμε να κάνετε πράγματα υπέρ του κόμματός σας και εναντίον της χώρας".

"Το νομοσχέδιο που φέρνετε σήμερα φιλοδοξεί μόνο να φτιασιδώσει την εικόνα της Κυβέρνησης χωρίς κανένα όραμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς προσέγγιση των πραγματικών αναγκών του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, με διάχυτη προχειρότητα στη σύνταξή του και στον τρόπο που τέθηκε σε διαβούλευση. Και μάλιστα, στην ουσία έγινε μια πλασματική, εικονική διαβούλευση, μιας και το αρχικό κείμενο απέχει πολύ από αυτό του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα. Είναι ένα νομοσχέδιο με κυρίαρχο πνεύμα «να βολέψουμε όλους αυτούς που μας στήριξαν». Μας ζητάτε να ψηφίσουμε φωτογραφικές διατάξεις και άρθρα που, κατά την άποψή μας, μάς πάνε πίσω" ανέφερε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ, Γιώργος Αρβανιτίδης. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας και τον αναπληρωτή υπουργό, τους καταλόγισε ότι έφεραν ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων και προσέθεσε Θα μπορούσατε να γράψετε, όμως, τη δική σας ιστορία και να συνδέσετε το όνομά σας με τη ριζική επίλυση χρονιζόντων και σημαντικών προβλημάτων, να λύσετε καθοριστικής και καταλυτικής σημασίας θέματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, διευκολύνοντας έτσι το έργο τους, ζητήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν ποικιλοτρόπως τις Ένοπλες Δυνάμεις και να χαράξουν ρότα επιτυχίας και εθνικής περηφάνιας. Δυστυχώς, δεν το πράξατε".

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, επισήμανε μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής, ότι το νομοσχέδιο διευκολύνει το ναύσταθμο ΝΑΤΟικών πλοίων σε όλη την επικράτεια  Ζήτησε να γίνουν δεκτές και να υπερψηφιστούν οι τροπολογίες του ΚΚΕ   για το συνδικαλισμό στις ένοπλες δυνάμεις και για την καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Αναφέρθηκε στα άρθρα για την Υπηρεσία Υποδοχής Πλοίων και Πολεμικής Χρησιμοποίησης Λιμένων και τη σύσταση Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας, τονίζοντας ότι με την επανασύσταση της υπηρεσίας αυτής, αφαιρείται κάθε στοιχείο που αφορά στη συγκρότηση και σύσταση οργάνων, στην έδρα και στη λειτουργία της με σκοπό το «κενό» αυτό να καλυφθεί σύμφωνα με τα αμερικανονατοϊκά σχέδια και  τα σχέδια της ΕΕ. Να υπάρχουν δηλαδή, ΝΑΤΟικοί και ΕυρωΝΑΤΟικοί ναύσταθμοι όπου θέλουν ΕΕ και ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και σημείωσε ότι η ΝΔ και άλλα κόμματα κάνουν κριτική σε επιμέρους ζητήματα. Υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να είναι υπερασπιστές των κυριαρχικών δικαιωμάτων και σαρξ εκ της σαρκός του ελληνικού λαού που με στερήσεις συντηρεί τα όπλα και κυρίως το έμψυχο δυναμικό.

"Έτσι θα σηκώσουμε κεφάλι; Με αυτόν τον τρόπο θα σηκώσουμε κεφάλι; Με τέτοια νομοθετήματα προετοιμάζουμε τη χώρα μας για να παίξει τον ρόλο του πυλώνα της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο; Έτσι θα ανταπεξέλθουμε στον ρόλο του ηγέτη των Βαλκανίων; Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα αναγκάσουμε την Τουρκία να χωνέψει πως ήλθε η ώρα να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από το νησί της Κύπρου, με νομοθετήματα σαν το σημερινό, με αυτήν την κοινοβουλευτική εικόνα που παρουσιάσαμε μέσα στις συνεδριάσεις των Επιτροπών; Αυτό λείπει, δηλαδή, από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας;" έθεσε τα ερωτήματα εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο ειδικός αγορητής, Ιω. Σαρίδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)