to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:50 | 23.04.2016

Κοινωνία

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους μετανάστες εργάτες γης

Η εν λόγω τροπολογία, όπως επισήμανε ο Μ. Μπαλαούρας, «επαναφέρει την ανθρώπινη διάσταση του εργαζόμενου με την προσωρινή άδεια εργασίας και την ασφάλιση του στον ΟΓΑ με εργόσημο. Τα Δημόσια Ταμεία θα εισπράττουν χρήματα, ενώ οι εργοδότες παραγωγοί θα σέβονται απόλυτα από εδώ και πέρα τους νόμους»


Τροπολογία του Μάκη Μπαλαούρα με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία», την οποία συνυπέγραψαν και άλλοι δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε (αρνητικά ψήφισε η ΝΔ, το Ποτάμι και η ΧΑ)  την Πέμπτη 21 Απριλίου.

Στόχος της διάταξης είναι η διευκόλυνση των αγροτών να εκπληρώσουν την κοινωνικοασφαλιστική υποχρέωση και την υποχρέωση καταβολής μισθού προς τους παράτυπα διαμένοντες αλλοδαπούς εργάτες γης, μπορώντας ταυτόχρονα να δικαιολογήσουν τη σχετική δαπάνη ως λειτουργικό έξοδο της επιχείρησής τους. Ειδικότερα, θεσπίζεται διαδικασία με την οποία, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί τα αριθμητικά όρια μετακλητών εργατών γης (και άρα υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη για εργασία), ενώ ο αγρότης επικαλείται αντικειμενική αδυναμία για απασχόληση εργατών γης με έγκυρες συμβάσεις, θα δικαιούται ο τελευταίος να ζητήσει από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την έγκριση κατ’ εξαίρεση απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών.

Παίρνοντας ο ίδιος το λόγο, περιέγραψε το πρόβλημα το οποίο έρχεται η τροπολογία να λύσει: «Έχω στοιχεία από σημαντικές επαφές με πολλές πλευρές και τώρα σαν Βουλευτής αλλά και πριν με τα κινήματα που πηγαίναμε και στηρίζαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους παράτυπους μετανάστες, που ζούσαν και εξακολουθούν να ζουν, δυστυχώς, σε άθλιες συνθήκες. Και ιδιαίτερα όταν ερχόταν ο έλεγχος του μεικτού κλιμακίου του ΙΚΑ, βουτούσαν σαν τους ασβούς στα κανάλια και μου θύμιζαν το τραγούδι του Σαββόπουλου «αναπνέεις με καλάμι με καλάμι», για να μην τους πιάσει ο έλεγχος και τους διώξουν από τη δουλειά και ταυτόχρονα φοβόντουσαν για την απέλαση».

Επεσήμανε ότι η τροπολογία επαναφέρει την ανθρώπινη διάσταση του εργαζόμενου με την προσωρινή άδεια εργασίας και την ασφάλιση του στον  ΟΓΑ με εργόσημο. Τα Δημόσια Ταμεία θα εισπράττουν χρήματα, ενώ οι εργοδότες παραγωγοί θα σέβονται απόλυτα από εδώ και πέρα τους νόμους. «Θα υπάρχει σεβασμός πρωτίστως στους εργάτες και στην καταβολή του νόμιμου μεροκάματου. Ταυτόχρονα θα έχει  όφελος και ο εργοδότης από την καταβολή από του εργόσημου που θα υπολογίζεται στα έξοδα της επιχείρησης και επομένως θα φορολογείται λιγότερο, θα έχει κέρδος.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)