to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:52 | 20.03.2019

Πολιτική

Ψηφίστηκε η τροπολογία που καταργεί το ασυμβίβαστο για τους βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει την κατάργηση του ασυμβίβαστου για τους βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές.


Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει την κατάργηση του ασυμβίβαστου για τους βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. 

Στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΔΗΣΥ, πήραν μέρος 257 βουλευτές. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν 148 βουλευτές, 105 δήλωσαν κατά της τροπολογίας και 4 βουλευτές δήλωσαν «παρών». 

Καθώς στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα στηθούν τέσσερις κάλπες, και προκειμένου να διευκολύνονται οι εκλογείς, η τροπολογία προβλέπει επίσης δυνατότητα κατάτμησης και δημιουργίας χωριστών εκλογικών τμημάτων έτσι ώστε ο εκλογέας να ψηφίζει σε δύο διαδοχικά εκλογικά τμήματα. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα να προτιμηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικής, σε περίπτωση που χρειαστεί συμπλήρωση ο κατάλογος των δικαστικών αντιπροσώπων (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπ. Δανέλλης: Όσο οι μικροκομματικές σκοπιμότητες επιβάλλουν την υποκρισία, τόσο το πολιτικό σύστημα θα βυθίζεται

Παραιτούνται οι βουλευτές της ΝΔ που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές

Στην επικείμενη παραίτηση βουλευτών της ΝΔ προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, αναφέρονται κύκλοι της ΝΔ, αντιπαραβάλλοντας τη στάση τους αυτή, με εκείνη των κυβερνητικών βουλευτών που θα κατέβουν στις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα οι πηγές της ΝΔ, αναφέρουν τα εξής:

 «Η σημερινή προαναγγελία της παραίτησης των βουλευτών της ΝΔ που είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, έγινε μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι μια αυτονόητη πράξη πολιτικής συνέπειας βάσει των αρχών του κόμματος. Όταν ανακοινώθηκαν άλλωστε οι υποψηφιότητές τους, ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ και προέβλεπε την υποχρεωτική παραίτησή τους τουλάχιστον 15 μέρες προ των ευρωεκλογών.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι αυτή που οφείλει να εξηγήσει βάσει ποιας ακριβώς λογικής και πολιτικής ηθικής, ψήφισε σήμερα ειδική τροπολογία με αποκλειστικό στόχο να επιτρέψει στην κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και τον κ. Κουρουμπλή να το έχουν δίπορτο, διατηρώντας την έδρα τους στην ελληνική Βουλή στην περίπτωση που δεν εκλεγούν στο Ευρωκοινοβούλιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)