to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:40 | 22.12.2016

πηγή: aftodioikisi.gr

Κοινωνία

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων στους δήμους

Μέσω βουλευτικής τροπολογίας στο ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Χωρικός σχεδιασμός – βιώσιμη ανάπτυξη”, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη προχωράει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των δήμων που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις.


Μέσω βουλευτικής τροπολογίας στο ν/σ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Χωρικός σχεδιασμός – βιώσιμη ανάπτυξη”, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη προχωράει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων των δήμων που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις.

Με τη νέα ρύθμιση  (σ.σ. συμπεριλήφθηκε στο ν/σ ως άρθρο 54) με την οποία σε αντίθεση με τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου Κουρουμπλή (σ.σ. «κατά παρέκκλιση των άρθρων 72 και 176 του ν. 3852/2010») καταργούνται τμήματα των σχετικών άρθρων του Καλλικράτη (72 και 176) που υποχρέωναν τους δήμους να ασκούν ένδικα μέσα, δηλαδή πρακτικά να προσφεύγουν σε ανώτερο βαθμό, ώστε να ακυρώνονται οι δικαστικές αποφασεις.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για μονιμοποίηση, δηλαδή μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, για χιλιάδες συμβασιούχους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά χωρίς την αίρεση νεότερων δικαστικών αποφάσεων.

Όπως σημείωνε η aftodioikisi.gr ρεπορτάζ του Noεμβρίου «πέραν της πολιτικής βούλησης προς αυτή την κατεύθυνση του νέου υπουργού Εσωτερικών, η επίσπευση της συγκεκριμένης ρύθμισης αναμένεται και λόγω του ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληρφορίες της aftodioikisi.gr, εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να εκδικαστούν εκατοντάδες υποθέσεις συμβασιούχων του δήμου Αθηναίων».

Μ. Θελερίτη: Κατοχυρώθηκε  η διακριτική ευχέρεια των ΟΤΑ να αποφασίζουν για την άσκηση ή μη ενδίκων μέσων στις εργατικές δίκες

Η βουλεύτρια ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας Μ. Θελερίτη, συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (Ε.Π.Ε.Κ.Ε.) για τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υπεύθυνη για τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που είναι μέλη της Ε.Π.Ε.Κ.Ε., καθώς και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, άνοιξαν εχθές το δρόμο για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων των δήμων που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, με βουλευτική τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Χωρικός Σχεδιασμός - Βιώσιμη ανάπτυξη» που ψηφίστηκε εχτές, 21/12/2016, δίνεται η δυνατότητα στα αρμόδια όργανα των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού να αποφασίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, την άσκηση ή μη ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, καθώς και την παραίτηση από ήδη ασκηθέντα. Η ρύθμιση αυτή,  η οποία συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου με το Άρθρο 54, κρίθηκε απολύτως αναγκαία διότι η αναγκαστική άσκηση ενδίκων μέσων και η συνακόλουθη μακρόχρονη παράταση των δικαστικών εκκρεμοτήτων, επιβαρύνει τους Ο.Τ.Α. με σοβαρά δικαστικά έξοδα, ενώ παρατείνει μία κατάσταση ανασφάλειας δικαίου, όχι μόνο για τους Ο.Τ.Α., αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους (άνδρες και γυναίκες) για τους οποίους η έκβαση της δίκης έχει ζωτική σημασία μιας και αφορά στην ουσία το δικαίωμα στην εργασία.

Παράλληλα, οι εγγυήσεις που προβλέπονται στα άρθρα που τροποποιούνται, (π.χ. η αρμοδιότητα της Οικονομικής Επιτροπής, του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου του Ο.Τ.Α. για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, προηγούμενη γνωμοδότηση δικηγόρου), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη έχει διατυπωθεί η πρωτόδικη δικαστική κρίση, εξασφαλίζουν ότι η προτεινόμενη ρύθμιση κατοχυρώνει και διασφαλίζει πράγματι το δημόσιο συμφέρον και δεν θα αποτελέσει αντικείμενο εφαρμογών που το καταστρατηγούν.

Επιπλέον με την ρύθμιση αυτή αίρεται μια αδικαιολόγητη διακριτική εξαίρεση των εργατικών δικών σε σχέση με ό,τι ίσχυε στις υπόλοιπες δίκες και ομογενοποιείται το καθεστώς των δικονομικών δικαιωμάτων και ευχερειών των Ο.Τ.Α. ως διαδίκων, ανεξαρτήτως του είδους, της διαδικασίας και της φύσης της αντιδικίας και υπό τις ίδιες εγγυήσεις.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για όσες και όσους συμβασιούχους έχουν δικαιωθεί δικαστικά χωρίς την αίρεση νεότερων δικαστικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται εμπράκτως πως η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τάσσεται υπέρ των εργαζομένων αλλά και υπέρ της στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την ενίσχυση της αυτοδυναμίας και της αυτοτέλειάς της.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)