to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

1:11 | 22.07.2016

Πολιτική

Ιστορική δημοκρατική τομή: H απλή αναλογική νόμος του κράτους

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο - Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολο του, έγινε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων


Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια και η ψήφιση σε liveblog:


 

Οι σημαντικότερες τοποθετήσεις της δεύτερης ημέρας (Τετάρτη 20/7)

Ταυτόχρονη επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αφορμή τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «καιροσκοπισμό και αδημονία». "Είστε έτοιμοι; Ή έχετε τόσο μεγάλη αδημονία να επανέλθετε στις καρέκλες;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς την ΝΔ, και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία επιχειρηματολογεί υπέρ της σταθερότητας, ζητούσε την ανατροπή της κυβέρνησης πέντε μήνες μετά την εκλογή της κάτι που συνεπάγεται αστάθεια. (αναλυτικά)


Απαντώντας στο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κυβερνησιμότητα, ο Χρ. Βερναρδάκης είπε ότι το επιχείρημα ίσχυε όταν υπήρχαν ισχυρά πολιτικά κόμματα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο όταν «οι δομές διαλύονται σε συνθήκες πολυδιάσπασης της πολιτικής αντιπροσώπευσης» (αναλυτικά).
 

Έντονη κριτική στην Ν.Δ. και την Κεντροαριστερά, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο υπουργός Εργασίας καταλόγισε στην "συντηρητική παράταξη" ότι ιστορικά ήταν πάντα υπέρ ενισχυμένης αναλογικής και αναφέρθηκε στο "τριφασικό εκλογικό σύστημα" το οποίο είχε εφαρμόσει η ΕΡΕ το 1956 με αποτέλεσμα, ενώ είχε το 47% των ψήφων να καταλάβει το 55% των εδρών (αναλυτικά).
 

Στην 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, για να προσθέσει ότι και μόνον λόγω αυτής της μνήμης «δεν δίνουμε δικαίωμα στους οπαδούς της χούντας, στους νεοναζί να μας κάνουν μαθήματα Δημοκρατίας». Κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στην απαίτηση της κοινωνίας για Δημοκρατία και είναι συνεπές ως προς τη δημοκρατική πορεία της χώρας. Επιχειρηματολόγησε ότι με το σ/ν ανοίγει «ο δρόμος για την πολιτική με Π κεφαλαίο», ότι η απλή αναλογική αποδομεί τη λογική της χαμένης ψήφου, ότι καταργεί το δικομματισμό και ενισχύει τη σχέση κοινωνίας - Πολιτείας. Σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέχθηκαν με μπόνους, θα ψηφίσουν ένα νόμο που καταργεί το μπόνους. «Αυτό αποδεικνύει ότι θέτουν πρώτο το καθήκον που τους ανέθεσε ο λαός» και ότι «δεν κάνουν καριέρα» (διαβάστε αναλυτικά).

 

Το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης και όχι της ετελεστικής εξουσίας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και σημείωσε ότι το θέμα είναι ενδεχομένως ευρύτερο. Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ηττάται στο θέμα του εκλογικού νόμου και γι' αυτό στη συνέχεια φέρνει άμεσα στη Βουλή το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία εντάσσει τη νομοθέτηση της άμεσης επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μια ρύθμιση που -όπως είπε- επιστρέφει την Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο.

 

Με αναφορά στην 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ξεκίνησε την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος προσέθεσε ότι στονβαθμό που η χούντα ευθύνεται για το διαμελισμό της Κύπρου, «τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής δεν δικαιούνται να μιλούν για την Κύπρο». Ο κ. Παφίλης επέκρινε το μέτρο του 3% για είσοδο στη Βουλή που προβλέπεται στο σ/ν για τον εκλογικό νόμο, σημειώνοντας ότι εάν, για παράδειγμα, μείνουν έξω από τη Βουλή πέντε κόμματα με 2,8% σημαίνει ότι με όρους απλής αναλογικής θα μείνει εκτός Βουλής η κομματική προτίμηση του 14% όσων έχουν ψηφίσει. Το ΚΚΕ συμφωνεί με την ψήφο στα 17 έτη και επιδοκιμάζει την κατάργηση του μπόνους. Κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του 3% και υπερψηφίζει εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές.

 

Εργαλείο διαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης στην ομιλία του στην Ολομέλεια επί του σχεδίου νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων.

"Το Ποτάμι, μακριά από παιχνίδια εντυπώσεων, εγκαίρως, από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο μια ολοκληρωμένη πρόταση, που ήταν καρπός μιας διαφορετικής φιλοσοφίας", ανέφερε ο Σπύρος Δανέλης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να αξιοποιήσει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως σήμερα, ανοίγοντας ουσιαστικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα.

"Πλήρη νόθευση" της λαϊκής βούλησης, χαρακτήρισε το μπόνους των 50 εδρών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιο Καρράς. Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων είπε ότι, η Ελλάδα είναι χώρα μεταναστών και το κόμμα του θα ψηφίσει όποιο νόμο έρθει στην Βουλή, είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση. Πρόσθεσε επίσης, ότι για όσους Έλληνες είναι κάτοικοι εξωτερικού, αλλά εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν υπάρχει πρόβλημα και για τους άλλους ομογενείς να υπάρξει μελέτη. Εξέφρασε την αντίθεή του στη διαίρεση των περιφερειών και κατέληξε ότι η οικονομική κρίση απαιτεί συναινέσεις "για να μπορεί η χώρα να εκπροσωπείται με σοβαρότητα".
 

«Πιστεύετε πως εάν επρόκειτο να γίνει πράξη αυτός ο νόμος, που είναι σαφές και βέβαιον ότι δεν θα γίνει, θα μπορούσε η χώρα να κυβερνηθεί, όταν το κάθε κόμμα από τα τέσσερα που θα κυβερνούν θα έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει τον πρωθυπουργό για το ένα ή το άλλο θέμα» αναρωτήθηκε, απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα με διάθεση ρεβανσισμού, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως... προειδοποίησε, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει την εξουσία θα ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος, «ο οποίος θα διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αναλογική εκπροσώπηση και την κυβερνησιμότητα της χώρας».
 

«Η Νέα Δημοκρατία σας εκβίασε πολιτικά και με κυνισμό» είπε από την πλευρά της, απευθυνόμενη στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και πρόσθεσε: «Μάλλον έχετε έτοιμη τη μοιρασιά του κράτους». Συνεχίζοντας η κ. Φωτίου ανέφερε, ότι έχει διαμορφωθεί ένας λόγος καταγγελτικός κατά της κυβέρνησης, ο οποίος είναι ταυτόσημος σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής, και αυτό ωφελεί μόνο τη Χρυσή Αυγή. Αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων, είπε ότι δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κόμμα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μελλοντικές συνεργασίες, εκθέτοντάς τες μπροστά στο λαό. «Σήμερα κανένα κόμμα δεν εκτίθεται για το τι σκοπεύει να κάνει» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, ενώ απευθυνόμενη προς την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον πρόεδρο της Ν.Δ., τον κατηγόρησε ότι «χρησιμοποιεί ρητορικές που αναπαράγουν τα “Ζάππεια” ένα δυο και τρία, χωρίς να λέει κάτι συγκεκριμένο» και προέβλεψε ότι «θα ηττηθεί όπως και ο προκάτοχός του όταν θα έρθει η ώρα».
 

Το ΚΚΕ, τόνισε η πρώην γραμματέας του κόμματος Αλ. Παπαρήγα, «δεν συμμετέχει σε καμία κυβέρνηση, είτε καθαρά αστική, είτε διαχείρισης του αστικού συστήματος. Η κοινωνία είναι ταξική, από τη μία είναι το κεφάλαιο και από την άλλη ο λαός» - και το ΚΚΕ το λέει καθαρά, ότι «τα όρια του Κοινοβουλίου είναι πολύ περιορισμένα για τη λαϊκή αποτελεσματικότητα» «Όσο πιο σταθερή είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αποτελεσματικότητα της πάλης του λαού»(αναλυτικά).

Για οπορτουνισμό κατηγορούν την κυβέρνηση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης  

Στη συζήτηση που συνεχίζεται στην ολομέλεια από τη 1 το μεσημέρι της Τετάρτης, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, στην πλειοψηφία τους, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για οπορτουνισμό και προσπάθεια δημιουργίας σκηνικού ακυβερνησίας, εξαιτίας των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την πρώτη θέση.
 
Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος που έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον νόμο, υποστήριξε ότι το μπόνους των 50 εδρών φαλκιδεύει τη λαϊκή βούληση και πρόσθεσε ότι ο λαός ζητά, πλέον, συναινέσεις. “Ο υφιστάμενος νόμος διατηρεί τον δικομματισμό που δεν μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση” συμπλήρωσε.
 
Ο Βασίλης Κόκκαλης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες υποστήριξε ότι ο λαός ζητά συναινέσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς όπως είπε, πλέον δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο κόμμα που να μπορεί να έχει αυτοδυναμία.
 
Ο Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε λόγο για πολιτικό οπορτουνισμό της κυβέρνησης και ότι ακολουθεί στρατηγική δεύτερου κόμματος. Υποστήριξε την πρόταση του κόμματός του για μπόνους 20-30 εδρών, μόνο αν ένα κόμμα συγκεντρώνει 42%. Ζήτησε να προχωρήσουν τα κόμματα σε συνεννόηση για μία αναθέσμιση του πολιτικού συστήματος που θα συμπεριλαμβάνει τον εκλογικό νόμο.
 
Ο Αποστολος Βεζυρόπουλος της ΝΔ υποστήριξε ότι το μείζον πρόβλημα στην  παρούσα συγκυρία δεν είναι ο εκλογικός νόμος και ότι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης συγκρούονται με την πραγματικότητα. “Μας γυρίζετε στις εποχές του Κουτσόγιωργα” είπε ο κ. Βεζυρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου εξαιτίας των δημοσκοπήσεων, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή ως δείγμα πολιτικού αμοραλισμού, υποσχόμενος εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου, με τη νέα πλειοψηφία στη βουλή, μετά τις επόμενες εκλογές.
 
Ο Χάρης Θεοχάρης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προκαλεί μόνιμη πολιτική αστάθεια με την απλή αναλογική. Χαρακτήρισε τη διαδικασία ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση, που κάνει τα πάντα, για να μείνει στην εξουσία και εκβιάζει με την απειλή χάους τους δανειστές.
 
Ο Χρήστος Μπιγιάλας από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το υπάρχον εκλογικό σύστημα πάσχει πολλαπλά από συνταγματικής άποψης, ο οποίος έκανε λόγο για την απόφαση του κ. Θεοχάρη να κρατήσει την έδρα του, παρότι διαφοροποιήθηκε από το Ποταμι με το οποίο εξελέγη (για να προκαλέσει την αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή, με τον οποίο, στη συνέχεια, είχε κόντρα και ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής για τον ίδιο λόγο).
 
Ο Κωνσταντίνος Κατσαφάδος από τη ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να δημιουργήσει διαλυτικό σκηνικό και παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και ακυβερνησίας και υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας είναι σίγουρος ότι δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, χαρακτηρίζοντάς τον “πρωθυπουργό μειωμένης ευθύνης”.
 
Για ιστορική ευθύνη που χάνει η κυβέρνηση με τη θέσπιση ενός νόμου που θα διασφάλιζε την κυβερνησιμότητα με δικαιότερο τρόπο και με την άρση πολλαπλών παθογενειών που χαρακτηρίζουν το πολιτικό σύστημα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης. Ο κ. Δανέλλης χαρακτήρισε καλπονοθευτικό το μπόνους των 50 εδρών και μίλησε για την πρόταση του κόμματός του που είναι ένα πολύ μικρότερο μπόνους  για το πρώτο κόμμα ή στον πρώτο συνασπισμό κομμάτων, αλλά και την πρόταση για τη δημιουργία 150 μονοεδρικών περιφερειών και την εκλογή, σε δεύτερη κάλπη, για το κόμμα επιλογής του.
 
Ο Κώστας Καραγούνης από τη ΝΔ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για οπορτουνισμό και ξεκαθάρισε ότι στη ΝΔ ιδεολογικά και πολιτικά “δεν πιστεύουν σε ένα σύστημα το οποίο, όπου δοκιμάστηκε, δημιούργησε ακυβερνησία και δημιουργεί ομφάλιο λώρο με τη διαπλοκή και τη διαφθορά”.
 
Ο Μάριος Κάτσης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας, χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ιστορική, υπογραμμίζοντας ότι η αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος αποτελεί πάγια θέση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Ο κ. Κάτσης κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και ότι έκαναν, στο παρελθόν, “κοπτορραπτική με τον εκλογικό νόμο και το αποτέλεσμα αυτού ήταν ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος, προσθέτοντας: “Δεν θέλετε την ενδυνάμωση της λαϊκής βούλησης, δεν νιώθετε άνετα με την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας”.
 
Στην τοποθέτησή της η κα Ντόρα Μπακογιάννη έκανε αναφορά στη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου “καλό είναι να αποφεύγετε τις ρητορικές ερωτήσεις διότι ενίοτε θα παίρνετε απαντήσεις' σχολιάζοντας έτσι την τοποθέτηση του Μάριου Κάτση, νωρίτερα, κατά του φιλελευθερισμού, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί, πλέον, να έχει τέτοια ρητορική.
Η κα Μπακογιάννη ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ήταν παντελώς απροετοίμαστη και ότι οι προτάσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι αποσπασματικές. Υπογράμμισε ότι η χώρα βιώνει κρίση αντιπροσώπευσης και θα έπρεπε τοπολιτικό σύστημα να δώσει κάποιες απαντήσεις στον λαό, προτάσσοντας την ανάγκη να κάτσουν τα πολιτικά κόμματα γύρω απλο το τραπέζι για να συζητήσουν. 

 
Βαγγέλης Αποστόλου: Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση του πολιτικού συστήματος
 
Ιστορική αναφορά στους παλιούς, συνολικά 7 από τη Μεταπολίτευση και μετά, εκλογικούς νόμους και τις συνέπειες που είχαν στο πολιτικό σύστημα και τη χώρα, που προωθούσαν τη φαλκίδευση και τη νόθευση της λαϊκής βούλησης, έκανε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Ο κ. Αποστόλου μίλησε για τις αρχές και τι αξίες που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις οποίες είχε τρεις διαδοχικές επιβραβεύσεις από τον ελληνικό λαό. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
 
“Οι σταθερές μονολιθικές και μονοκομματικές κυβερνήσεις οδήγησαν στην κατάρρευση, στα μνημόνια και στο ασφυκτικό καθεστώς της επιτήρησης που βιώνουμε” είπε ο κ. Αποστόλου προσθέτοντας ότι αυτό το ίσιο σύστημα οδήγησε και στην κατάρρευση και τους πρωτομάστορες, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για τη διαχρονική υποστήριξη από την Αριστερά της λαϊκής αναλογικής, που είναι το μόνο σύστημα που αποδίδει, όπως είπε, τη θέληση των πολιτών.
 
“Η απλή αναλογική ήταν στον πολιτικό μας λόγο βασικός στόχος διεκδίκησης” πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου, “ήταν, όμως, φωνή εν τη ερήμω, εκείνη την εποχή, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν ασχολούνταν με πολιτικά ασήμαντες οντότητες”. 
 
“Έχει κλείσει οριστικά ο κύκλος των μονοκαμματικών κυβερνήσεων” συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου και κατέληξε: “Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση του πολιτικού συστήματος με την κοινωνία με ένα δίκαιο και αναλογικό εκλογικό σύστημα”. 
 
Τον λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη ΝΔ που υπενθύμισε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη διάσπαση στους κόλπους του κόμματός τους με την αποχώρηση της πτέρυγας Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει κατά της άποψης ότι ο λαός απαιτεί συνεργασίες. Κατηγόρησε την υβέρνηση για πολιτικό καιροσκοπισμό και ανευθυνότητα, με μόνο γνώμονας το στενό κομματικό συμφέρον. Σε μία τοποθέτηση που προκάλεσε μάλλον αλγεινή εντύπωση, ο κ. Χαρακόπουλος επέκρινε την απόφαση για ψήφο στα 17 χαρακτηρίζοντας “υποκριτική και υστερόβουλη πρακτική το να ψηφίζουν παιδιά 16 και 17 ετών”.
 
Ο κ. Τάσος Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων χαρακτήρισε την ημέρα ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου μεγάλη για τη Δημοκρατία και τη χώρα, καθώς όπως υπογράμμισε, το κόμμα του και προσωπικά ο αρχηγός του, Βασίλης Λεβέντης, μιλούσαν για πολλά χρόνια για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας. Ζήτησε από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να υπερψηφίσουν αυτό που θέλει ο λαός.
 
Τον λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο κ. Χρήστος Καραγιαννίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για τις αιτιάσεις της ΝΔ κατά της απλήα αναλογικής, όπως το θέμα της ψήφου στα 17, λέγοντας ότι θε πρέπει επιτέλους να δώσουμε τον λόγο στους νέους και στο θέμα της ακυβερνησίας για το οποίο τα 40 χρόνια κυβερνησιμότητας από τον δικομματισμό αποδεικνύουν το αντίθετο, συμπληρώνοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει κάποια αναλογική αντιπροσώπευση. Θύμισε, μάλιστα, την περίπτωση του νομού Καβάλας στις εκλογές του 2012, όταν η ΝΔ, με μόλις 34% πήρε 4 βουλευτές, με όλους τους υπόλοιπους πολίτες του νομού να μην αντιπροσωπεύονται από κανέναν βουλευτή.
 
Ο Πάνος Σκουρολιάκος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα του 5%, δεν θέλει την απλή αναλογική,  αποφαση που είναι ανεντίον του συμφέροντός του. “Μάλλον επιδιώκει τη διάλυσή του ή τη συγχώνευσή του με άλλο κόμμα” συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το θλιβερό ΟΧΙ στους νέους από τη ΝΔ έλαβε ισχυρή απάντηση από τη  βουλή των εφήβων, πριν λίγες ημέρες. Η Κυβέρνησση, κατά τον κ. Σκουρολιάκο, θέτει τα θεμέλια μιας άλλης, δίκαιης και αντιπροσωπευτικής Πολιτείας, ενώ, θύμισε στη ΝΔ ότι δεν είναι δυνατή στις προβλέψεις, καθώς είχε προεξοφλήσει και στο παρελθόν ότι θα είναι πρώτο κόμμα, και με βάση αυτά τα προβλεπόμενα ποσοστά δανείστηκε από τις τράπεζες και θα χρειαστεί 200 χρόνια για να εξοφλήσει.
 
 
Ο κ. Συμεών Μπαλής, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η Αριστερά διαχρονικά στηρίζει την ανάγκη για απλή αναλογική και λέει ότι “η χώρα χρειάζεται τη σύνθεση, τη συνευθύνη, να αποτυπώνεται η βούληση του λαού, όπως βγαίνει από την κάλπη. Θύμισε, μάλιστα, ότι το 2012 και το 2015 έγιναν 4 εκλογικές αναμετρήσεις που ακόμη και με το μπόνους ο λαός αποφάνθηκε ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας.
 
Για προσπάθεια από τη ΝΔ, κυρίως, να αντιστραφεί η πραγματικότητα και για ιδιότυπο πολιτικό κρυφτούλι από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο, στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Θηβαίος, ο οπιός αναρωτήθηκε “ποιός φοβάται τον λαό, ο δημοσκοπικά δεύτερος ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, που ξέρει ότι χωρίς τη λαθροχειρία των 50 εδρών δεν θα κυβερνήσει ποτέ;”. Ο κ. Θηβαίος υποστήριξε ότι μόνο με τον “πολιτικό τσαπουκά” των 50 εδρών και άλλους 2-3 σωματοφύλακες του συστήματος μπορεί να κερδίσει την εξουσία η ΝΔ και κατέληξε: “οι καλπονοθευτικοί νόμοι γεννούν δικομματισμό, διαπλοκή ρουσφέτια, γραφειοκρατία και οδήγησε τη χώρα στην Κρίση”. 
 
Για “αμοραλιστική πρακτική” κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιάννης Ανδριανός από τη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να διαρρήξει τα μικρά κόμματα, και ότι θέλει να βάλει εμπόδια στη ΝΔ στον δρόμο για την Εξουσία.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βασίλης Γιόγιακας από τη Νέα Δημοκρατία που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε από πέρυσι τον εκλογικό νόμο, επειδή πέρυσι τον βόλευε να υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών. Υποστήριξε ότι η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την Οικονομία.
 
Η κα Χαρά Κεφαλίδου από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια που πηγαίνουν τη χώρα στην κόψη του ξυραφιού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ναρκοθετήσει εκ των προτέρων τη συνεννόηση και τη συναίνεση.
 
Ο κ. Θανάσης Μιχελής από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος στην οποία οδήγησαν οι παλιοί εκλογικοί νόμοι και θύμισε τι έγινε στη δεκαετία του '50 με τη Δεξιά που άλλαζε τα εκλογικά συστήματα κατά το δοκούν, προσπαθώντας πάντοτε να στραγγαλίσει τα κόμματα τη Αριστεράς, συμπιέζοντας την κοινοβουλευτική της αντιπροσώπευση, με υπερενισχυμένα αναλογικά συστήματα και εκλογές βίας και νοθείας. Δήλωσε, επίσης, ότι ο εκλογικός νόμος είναι το πρώτο βήμα προσέγγισης ενός ορθολογικού αναλογικού συστήματος και ότι έπεται στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και η συζήτηση για άλλα θέματα, όπως η κατάτμηση των περιφερειών.
 
Για αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής τς ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης, κάνοντας λόγο για την  ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας (πηγή: stokokkino.gr). 

 



Η συζήτηση κατά την πρώτη ημέρα (Τρίτη 19/7)

"Αν γίνει αποδεκτή η επιλογή μας για απλή αναλογική και των 300 εδρών και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, σε συνδυασμό με την συνταγματική μεταρρύθμιση, θα έχουμε τη δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων. Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στην Αριστερά και την ευρύτερη προοδευτική παράταξη να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική. Αυτό, μαζί με το δικαίωμα ψήφου από τα 17 χρόνια, που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συναίνεση συνιστούν, κατά την άποψή μας, τεράστια πρόοδο", υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφας

«Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής θα έχουμε συμβάλλει στην αναγέννηση του πολιτικού συστήματος θα έχουμε κάνει ένα άλμα στην εμπέδωση της πολιτικής ισότητας», ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και τόνισε ότι η απλή αναλογική, «μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει». «Δίνει προοπτική αναγέννησης του ενδιαφέροντος των πολιτών για την πολιτική», συνέχισε ο κ. Βίτσας και εκτίμησε ότι η απλή αναλογική, θα ανατρέψει το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε και θα ωθήσει σε διαφορετικές πολιτικές συμπεριφορές πολιτικών κομμάτων και μορφωμάτων και του ίδιου του πολίτη απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής δημιουργεί κίνδυνο ακυβερνησίας ανέφερε, ότι «η ακυβερνησία, δεν προέρχεται από το εκλογικό σύστημα αλλά από την αδυναμία και της πολυπληθέστερης ομάδας να επιλύσει τα προβλήματα που απασχολούν τον λαό». Πρότεινε τέλος να προβλεφθεί στο Σύνταγμα η επέκταση του αναλογικού εκλογικού συστήματος στην εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, ώστε να «ενισχυθεί η αναλογικότητα».

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ξεκίνησε η συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης. Με την έναρξη της συνεδρίασης η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την αλλαγή της ημέρας ψήφισης του σχεδίου νόμου χωρίς να προηγηθεί η ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων. «Η προσαρμογή του προγράμματος της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι θεωρεί το κοινοβούλιο «τσιφλίκι της».

«Η μεθοδολογία της κυβέρνησης δεν συνάδει με αυτό που θα μας απασχολήσει απόψε, δηλαδή την οικοδόμηση κουλτούρας συνεννόησης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, υποστήριξε ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο, γιατί όταν η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη διάσκεψη των προέδρων μπορεί να αλλάξει και την ημερήσια διάταξη - και χαρακτήρισε τη συζήτηση «ολίγον θέατρο εντός εισαγωγικών». «Την περιφρόνηση του Κοινοβουλίου την ζήσαμε όταν είχαμε τον Πρωθυπουργό απόντα στην προπροηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, και πρόσθεσε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι ο Πρωθυπουργός με τις περισσότερες παρουσίες στο Κοινοβούλιο.



Τοποθετήσεις εισηγητών και ειδικών αγορητών

Παραμένουν οι διαφορές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα του εκλογικού νόμου, με βασικό σημείο τριβής το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, όπως προκύπτει κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της αρχής του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, χαρακτήρισε "ιστορική επιλογή" την απλή αναλογική και υποστήριξε, ότι ενισχύει την πολιτική σταθερότητα, ενώ ο εισηγητής του Ν.Δ. Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει την ακυβερνησία.

Νωρίτερα, με την έναρξη της συζήτησης, η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία.

Εκλογικό σύστημα ισότιμης, δίκαιης και δημοκρατικής αντιπροσώπευσης χαρακτήρισε την απλή αναλογική, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας και υπογράμμισε ότι αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς.

Ο Γιάννης Γκιόλας σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική αποτελεί ιστορική επιλογή, διευκολύνει κυβερνήσεις συνεργασίας, ενισχύει την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, ενώ προάγει την εμπιστοσύνη των πολιτικών στο πολιτικό σύστημα. «Δεν μπορείτε να μας αιτιάσθε εσείς που αλλάζατε τα εκλογικά συστήματα για να εξασφαλίσετε την αυτοδυναμία σας στις εκλογές» είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ καταλόγισε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι θέλει σήμερα να καταψηφίσει ότι πρότεινε ένα χρόνο πριν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε "επιβεβλημένη", την παραχώρηση ψήφου από τα 17 έτη, προκειμένου να ενισχυθεί το συρρικνούμενο εκλογικό σώμα. Χαρακτήρισε δυσχερή την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, ενώ για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς είπε ότι απαιτείται απογραφή. Επίσης, για τους πρόσφατα μεταναστεύσαντες, ότι υπάρχουν τεχνικές δυσχέρειες και απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

 

Αντιπροσώπευση και κυβερνησιμότητα

Ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να αποσκοπεί μόνο στην αντιπροσώπευση, αλλά και στην κυβερνησιμότητα, ανέφερε στην ομιλία του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης, αφού όπως είπε, ο λαός όταν ψηφίζει, ψηφίζει κυβέρνηση. Ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή να εξηγήσει γιατί ενώ "από τον Μάιο έως σήμερα έλεγε ότι με απλή αναλογική ο τόπος δεν θα κυβερνηθεί ποτέ και τώρα εισηγείται ένα νόμο με τον οποίο η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ".

Αναφερόμενος στο θέμα της ψήφου από τα 17 έτη ο Μάκης Βορίδης, καταλόγισε στην κυβέρνηση "ρητορική θωπείας" της νεολαίας και πρότεινε για το θέμα της ψήφου των νέων να υπάρξει κριτήριο συνολικό και όχι αυθαίρετο μια συνολική προσέγγιση με βάση τα γενικότερα δικαιώματα της ενηλικίωσης.

Ανέφερε, τέλος, ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο, «γιατί κάτι δημοσκοπήσεις σας έριξαν στα τάρταρα και η ΝΔ προελαύνει και με βεβαιότητα ο Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός. Αυτός ο άθλιος εκλογικός νόμος με τις άθλιες επιπτώσεις δεν θα εφαρμοστεί ποτέ γιατί θα καταργηθεί με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ», κατέληξε ο Μάκης Βορίδης.

Η Χρυσή Αυγή θα απέχει, από την ψηφοφορία ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Λαγός. Ο Ιωάννης Λαγός είπε ότι σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, «θέμα ακυβερνησίας στην Ελλάδα δεν υφίσταται, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μαριονέτες των διεθνών τοκογλύφων» και κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως «αντί να δίνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες Ομογενείς, δίνει εκλογικά δικαιώματα στους λαθρομετανάστες».

 

«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο»

«Η κρίση δεν θα ξεπεραστεί με εναλλαγή αυτοδύναμων και αυτάρεσκων κυβερνήσεων, ούτε με την ακυβερνησία», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης και ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου νόμου και τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία να εξετάσει συνολικά τα θέματα.

Πρότεινε εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει την αναλογική κατανομή των εδρών έως το 42% με ελάχιστη ενίσχυση. Τάχθηκε υπέρ της ψήφου των νέων από τα 17 έτη, την οποία χαρακτήρισε επιβεβλημένη και υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

Ζήτησε επίσης να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους 500.000 νέους ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

"Ζητείται Ελπίς". «Εάν δεν την δώσουμε έστω και τώρα και υποκύψουμε στον αξιοθρήνητο καιροσκοπισμό, ο τόπος δεν γλυτώνει το ναυάγιο. Εμείς θα παραμείνουμε δύναμη πατριωτικής ευθύνης, ώστε ο τόπος να γυρίσει σελίδα και να αλλάξει ρότα», κατέληξε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

 

Στήριξη από την Ένωση Κεντρώων

«Θα στηρίξουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, και χαρακτήρισε την απλή αναλογική "Ευκαιρία για ειλικρινή διαβούλευση" και δυνατότητα για "εδραίωση της Δημοκρατίας".

«Η απλή αναλογική αποτελούσε πάντα πάγιο αίτημα του δημοκρατικού κόσμου, του κόμματός μας από την ίδρυση του το 1992», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης, ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη.

«Μας προβληματίζει η άρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού η απλή αναλογική συζητείται μαζί με το σοσιαλισμό από την εποχή του Ανδρέα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης και ζήτησε από τα άλλα κόμματα να υπερβούν τα μικροκομματικά συμφέροντα και υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο "για το καλό της πατρίδας", όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

«Εξυπηρετούν βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους»

«Η απλή αναλογική δεν υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας και ενδεχομένως να μην βοηθά τις δημοκρατικές δυνάμεις σε περιόδους κρίσης και πολιτικής αστάθειας», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Κώστας Μπαργιώτας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε για ακόμη μια φορά τον τακτικισμό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά της».

Ο Κώστας Μπαργιώτας, τόνισε επίσης, ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το απαράδεκτο ισχύον εκλογικό σύστημα, λέγοντας «πρέπει να αλλάξουν και οι χαώδεις περιφέρειες -η χαρά της διαπλοκής και των μηχανισμών- να χτυπηθεί η διαπλοκή, και κυρίως να χτυπηθεί το ρουσφέτι και οι σταυροθηρικοί μηχανισμοί».

 

Επιχειρούν τον αποπροσανατολισμό του λαού

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο «επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό του λαού και των εργαζομένων από τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της με τα αντιλαϊκά μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη».

Ο Χρήστος Κατσώτης διευκρίνισε, ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει ″παρών″ επί της αρχής, καθώς είναι απλή ανόθευτη αναλογική ο νόμος που εισηγείται η κυβέρνηση με τη διατήρηση του 3%, ενώ «θα υπερψηφίσει το άρθρο για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης, θα ψηφίσει "ναι" στο άρθρο 5 για την εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές. "Η αύξηση της αναλογικότητας διευκολύνει την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ίδιο, ανεξάρτητα και αν βγει δεύτερος, γιατί θα υπάρξουν δυνάμεις που μπροστά στο δίλημμα "πρόοδος ή σκότος" θα στηρίξουν κυβέρνηση της δήθεν προόδου», κατέληξε ο Χρήστος Κατσώτης.

Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις βουλευτών.

     

    2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
    § Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)