to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:48 | 20.04.2021

Πολιτική

Ψήφισμα του Γ. Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για ένα παγκόσμιο ελάχιστο φόρο για τις πολυεθνικές

Ερώτηση στην Καγκελάριο Μέρκελ για την παράλειψη της να αναφερθεί στο Κυπριακό στην ομιλία της


Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισμα για την αποδοχή της φορολογικής παγκόσμιας μεταρρύθμισης που προωθεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με αντικείμενο την καθιέρωση ενός ελάχιστου παγκόσμιου φόρου για τις πολυεθνικές και ενός νέου φόρου για τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω διαδικτύου. To Ψήφισμα (Resolution on Fighting fiscal injustice: the work of the OECD on taxation of digital economy) υπερψηφίσθηκε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, 92 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 7 αποχές.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ διακρίνονται σε δύο πυλώνες: Ο πρώτος εστιάζει στον τρόπο φορολογίας των κερδών των γιγάντων του Ίντερνετ. Σύμφωνα με τους νέους προτεινόμενους κανόνες, οι πολυεθνικές ψηφιακές εταιρείες θα φορολογούνται στις χώρες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, όχι απλώς σύμφωνα με τα κέρδη που δηλώνουν στη χώρα όπου έχουν τη νόμιμη έδρα τους. Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στην καθιέρωση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου. Ο σκοπός της πρότασης είναι να μειωθούν τα κίνητρα των εταιριών για μεταφορά των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους, πράγμα που οδηγεί σε μία κούρσα προς τα κάτω, διαρκούς απομείωσης των φορολογικών κερδών των κρατών.

Ο κ. Κατρούγκαλος εισηγήθηκε την ανάγκη υιοθέτησης της μεταρρύθμισης, ούτως ώστε να αναστραφεί το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: ο μέσος φορολογικός συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι σήμερα μικρότερος από το ήμισυ της δεκαετίας του 1980, το ένα τρίτο αυτού της δεκαετίας του 1970.

«Αυτές οι πολιτικές κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους, τους φτωχούς φτωχότερους και υπονομεύουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η μεταρρύθμιση των δύο πυλώνων του ΟΟΣΑ είναι ένα πρώτο βήμα για την αναστροφή του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος. “Οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι καιρός να επιστρέψουμε στις κοινωνίες μέρος αυτού του πλούτου”, υποστήριξε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο κ. Κατρούγκαλος έπλεξε επίσης το εγκώμιο του απερχόμενου Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, ο οποίος επιχείρησε να διαφοροποιήσει την φιλοσοφία του Οργανισμού από αυτή μιας «λέσχης πλούσιων κρατών». Αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία τους κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε ως το «ακριβώς αντίθετο από την υποτιμητική πολλές φορές συμπεριφορά του ΔΝΤ».


Νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας, στο πλαίσιο συζήτησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με την Καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε, μιλώντας για λογαριασμό της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ότι αυτή αναφέρθηκε στην ομιλία της στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε όλες τις ανοικτές συγκρούσεις της ηπείρου, ξεχνώντας όμως το Κυπριακό. Κι αυτό μολονότι αφορά παράνομη κατοχή τμήματος κράτους-μέλους της ΕΕ. Η Καγκελάριος διαβεβαίωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ κ έχει μιλήσει σχετικά με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)