to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:08 | 09.10.2013

Κοινωνία

Ψήφισμα της συγκλήτου του ΑΠΘ για την απομάκρυνση ακαδημαϊκού από τα καθήκοντα του

Την ομόφωνη συμπαράσταση της εκφράζει η σύγκλητος του ΑΠΘ προς τον καθηγητή ιατρικής φυσικής - ακτινοφυσικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Κάππα, που απομακρύνθηκε με υπουργική απόφαση από τα καθήκοντα του, ως απόρροια της καταδίκης του από το τριμελές εφετείο Λάρισας για «παράβαση καθήκοντος».


Η σύγκλητος σημειώνει ότι παρά την «πάγια θέση» της «να μη σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις» διαφωνεί με τις "παραδοχές" της καταδίκης του, τις οποίες θεωρεί ως «αβάσιμες, κατά τους ακαδημαϊκούς θεσμούς».

Η σύγκλητος αναφέρει ότι η καταδίκη του ακαδημαϊκού, μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας στην «ομόφωνη πρωτόδικη αθωωτική απόφαση», στηρίχθηκε στις κατηγορίες ότι ως εισηγητής προς την Γ.Σ. του τμήματος του, το 2006, για την επιλογή διδάσκοντα με το Π.Δ.407/80 «δεν αξιολόγησε τα πιστοποιητικά στρατολογίας των υποψηφίων» και «γνωμοδότησε θετικά για έναν υποψήφιο αντί για άλλον», με περισσότερα «υποτίθεται» επιστημονικά προσόντα.

Η σύγκλητος του ΑΠΘ υπογραμμίζει τη διεθνή αναγνώριση του ακαδημαϊκού, που βραβεύτηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Ένωση Ιατρικής Φυσικής (ΙΟΜP) ως «μια από τις 50 προσωπικότητες διεθνώς» για το ήθος και την επιστημονική προσφορά στον τομέα του, υποστηρίζει «με έμφαση» ότι «μόνο τα μέλη ΔΕΠ» μπορούν να κρίνουν «εμπεριστατωμένα» τα επιστημονικά προσόντα των υποψηφίων πανεπιστημιακών, καταδικάζει «την υπαγωγή της επιστημονικής γνώμης, που κατά το Σύνταγμα οφείλει να είναι ελεύθερη, σε κατασταλτικό έλεγχο» και υπενθυμίζει την ελεύθερη γνώση και διακίνηση ιδεών «ως θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας των ΑΕΙ».

Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)