to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:39 | 23.05.2015

Κοινωνία

Ψήφισμα προς την καναδική διπλωματία και την καναδική κυβέρνηση από τις Επιτροπές Αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού

Συγκέντρωση έξω από το καναδικό προξενείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι από τις Επιτροπές Αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού το πρωί της Παρασκευής.


Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την καταστροφή του όρους Κάκαβος από την Ελληνικός Χρυσός, η οποία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Παράλληλα, οι διαμαρτυρόμενοι καλούν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν κρατώντας πανό και  φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Εδώ δεν είναι Καναδάς, δεν είναι El Dorado, εδώ είναι ο τόπος μας και κάνουμε κουμάντο». Παράλληλα, αυτήν την ώρα 4μελής επιτροπή ανέβηκε στο καναδικό προξενείο και κατέθεσε ψήφισμα, ζητώντας το ψήφισμα αυτό να σταλεί και στην υπηρεσία του Καναδά.

Ψήφισμα προς την Καναδική Διπλωματία και την Καναδική Κυβέρνηση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22/5/2015
 
Αξιότιμοι κες/κοι του διπλωματικού σώματος του Καναδά στην Ελλάδα καθώς και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας σας.
 
Ως κάτοικοι του κοντινότερου χωριού, της Μεγάλης Παναγίας, στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται η προστατευόμενη και από εσάς προωθούμενη εταιρεία Eldorado Gold Corporation και ως κάτοικοι του Δήμου στον οποίο διοικητικά ανήκει το δάσος των Σκουριών το οποίο καταστρέφει η εν λόγω εταιρεία, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε μερικά πράγματα - τα οποία βέβαια, θεωρητικά θα έπρεπε να γνωρίζετε και εξ ορισμού να σέβεστε - αν δεχθούμε ότι στηρίζετε και προωθείτε πραγματικούς επενδυτικούς στόχους και όχι τυχοδιωκτικές και καταστροφικές λεηλασίες.
 
Αναφερόμαστε στην ενεργό και επίσημη εμπλοκή σας στις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης των δραστηριοτήτων της Eldorado Gold στη ΒΑ Χαλκιδική, όπως βέβαια και στη Θράκη με την παρουσία εκεί των Ελληνικών Χρυσωρυχείων (πάλι Eldorado Gold).
 
Η Μεγάλη Παναγία είναι ένα χωριό περίπου 3000 κατοίκων και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3.5 χιλιομέτρων από το «μεταλλευτικό πεδίο» και υπάρχουν άλλα 15 χωριά, ενός συνολικού πληθυσμού 20000 ανθρώπων σε αποστάσεις κειμενόμενες από 4 έως 7 χιλιόμετρα από τα διάφορα προσδιορισμένα «μεταλλευτικά πεδία» της περιοχής (τα εισαγωγικά έχουν να κάνουν με τις περιεκτικότητες στα μέταλλα που σας ενδιαφέρουν Au και Cu από 0.18gr μέχρι 0,8gr ανά τόνο υλικού, δηλαδή χρειάζονται 20 τόννοι υλικού για να φτιάξουμε μια βέρα αρραβώνων).
 
Αυτό σημαίνει, ότι ο ζωτικός χώρος αυτών των ανθρώπων, με την έναρξη των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε τέτοια εγγύτητα, περιορίζεται δραματικά και σε μικρό βάθος χρόνου τους εξαναγκάζει στη μετανάστευση/μετεγκατάσταση, αφού 6 τόννοι εκρηκτικών σε καθημερινή βάση δεν αντιμετωπίζονται εύκολα σε τέτοιες αποστάσεις.
 
Γνωρίζουμε ότι το κεφάλαιο και το κέρδος δε χαρακτηρίζονται ούτε για την εντιμότητα ούτε και για την ανθρωπιστική τους ευαισθησία, θα θέλαμε όμως να αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα δεν είναι η αχανής χώρας σας και άρα δεν επιδέχεται πολλές δημογραφικές ανακατατάξεις, αλλά ούτε και οι κάτοικοι της Μεγάλης Παναγίας και ολόκληρης της ΒΑ Χαλκιδικής μπορούν να αποδεχθούν μια τέτοια συρρίκνωση του ζωτικού τους χώρου στο όνομα των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων.
 
Επίσης, ότι ο χώρος στον οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ανοιχτή εξόρυξη στις Σκουριές, αποτελεί τον κύριο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής καθώς και ολόκληρης της Νοτίου Χαλκιδικής. Αυτό σημαίνει ότι η παραπάνω «επένδυση» είναι παρέμβαση και άρνηση του δικαιώματος στη ζωή όχι μόνο των κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας, αλλά των κατοίκων ολόκληρης της Χαλκιδικής και σίγουρα γνωρίζετε ότι το νερό, του οποίου η ποιότητα προστατεύεται και από Ευρωπαικές όπως και από διεθνής οδηγίες, είναι ένα από τα κοινά αγαθά με απόλυτο ρόλο μαζί με τον αέρα, στην ύπαρξη της ίδιας της ζωής και ότι η κακοδιαχείρησή του και η μόλυνσή του αποτελεί σήμερα και θα αποτελέσει ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον, την κυριότερη αιτία σοβαρών συγκρούσεων και πολέμων.
 
Ακόμη, θα έπρεπε να γνωρίζετε - αφού ως διπλωματία κι άρα ως κυβέρνηση εμπλέκεστε προσωπικά - ότι ανώτατα στελέχη της Hellas Gold, της προστατευόμενης θυγατρικής σας, έχουν δηλώσει ευθαρσώς και δημοσίως πως «επένδυση με ΜΑΤ δε θα γίνει», ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με συνεχείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από τη μεριά των κατοίκων και συνεχή ενεργό καταστολή και ποινικές διώξεις με 350 μέχρι σήμερα διωκόμενους από την άλλη, προς ικανοποίηση των δικών σας «διπλωματικών» πιέσεων ή της δικιάς σας αδιαφορίας. Ή, όπως δήλωσε άλλο στέλεχος, «πως αν μορφοποιηθεί η αντίσταση/εναντίωση στην εξόρυξη, τότε η εταιρεία δε θα έχει λόγο συνέχισης της δραστηριότητάς της». Κι όμως, μετά από 9 χρόνια κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών, στα πλαίσια ενός 20χρονου αγώνα ενάντια στους παραλογισμούς κάποιων Καναδικών εταιρειών και παρά τη «μορφοποίηση» σε όλα τα επίπεδα της αντίστασης (αναφερόμαστε στην προκειμένη στη θεσμική έκφραση του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία, όπως, νίκη της αντιμεταλλευτικής θέσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκλογή τοπικού βουλευτή με σαφή αντιμεταλλευτική θέση κατά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και της ίδιας της επίσημης θέσης σχετικά της νέας κυβέρνησης), η εν λόγω εταιρεία συνεχίζει να δημιουργεί καταστροφικά τετελεσμένα και ο κος Peck συνεχίζει με τις εμμονικές πιέσεις του να εκβιάσει τις Ελληνικές κυβερνήσεις προς επίτευξη ιδιωτικών συμφερόντων, κάτι που νομίζουμε πως βρίσκεται και σε αντινομία με τις επίσημες θέσεις του Καναδά, π.χ., στα G7-G8 περί προστατευτισμού συγκεκριμένων εταιρειών.
 
Είμαστε αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε για την ποιότητα των αναφορών του κου Peck προς τους προϊσταμένους του και προς τον καναδικό λαό. Πιστεύουμε ότι δεν αντιλαμβάνεται ούτε τις πραγματικές αγωνίες ούτε τις πραγματικές ανησυχίες ούτε και την αντικειμενική/φυσική πραγματικότητα της περιοχής για την οποία μιλάμε, καθώς δεν έχει προσωπική εικόνα, δεν έχει συναντήσει τους “ιθαγενείς”, δεν έχει συζητήσει, δεν έχει περπατήσει και άρα δεν ξέρει τίποτα σχετικά, αλλά απλά εκπορεύεται με βάση τους “ανοδικούς” δείκτες στα ταμπλό του Toronto Stock Exchange (Tsx).
 
Τέλος, θα θέλαμε να καταθέσουμε μερικές σκέψεις βαθύτερα συναισθηματικές αλλά και ανθρωπολογικού θα λέγαμε χαρακτήρα.
 
Ότι δηλαδή, η γενική εντύπωση (αν και θα έπρεπε να έχουμε ρωτήσει πρώτα τους εκεί ιθαγενείς) για τη μακρινή, μεγάλη και πανέμορφη χώρα σας, ήταν αυτή μιας χώρας πολιτισμένης, με σεβασμό στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
Δυστυχώς μας θλίβει ιδιαίτερα η διαπίστωση ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα τελευταία 20 χρόνια, από την άφιξη της καναδικής TVX Gold το 1996 έως την καναδική European Goldfields και την καναδικότατη Eldorado Gold Corporation, αυτό που γνωρίσαμε για το τι μπορεί να σημαίνει Καναδάς και “Καναδοί” είναι μόνο τυχοδιωκτισμός, αρπακτικότητα, και καταστροφική αδιαφορία για την πραγματικότητα της υπό επένδυση/εκμετάλλευση περιοχής.
 
Ψάξαμε και ενημερωθήκαμε, γιατί εμείς που το ζούμε δε θέλαμε να πιστέψουμε ότι η «κινητήριος μηχανή της Καναδικής ευημερίας», στηρίζεται τελικά - και ανά τον κόσμο -, σε αυθαιρεσίες, εγκλήματα, διαφθορά, φοροδιαφυγή, θεσμοποιημένη λεηλασία ξένων πόρων, μαζική και μη αναστρέψιμη μόλυνση, επιθέσεις στη δημόσια υγεία και ποινικοποιήσεις των κινημάτων αντίστασης στα παραπάνω.
 
Δε σας ζητάμε να αλλάξετε εσείς τον καπιταλισμό και τους κανόνες των ομαδοποιήσεων που συμμετέχετε (G7,G8,G20, κλπ.), αλλά να τολμήσετε απλά, αν διαθέτετε στοιχειώδη πολιτική ειλικρίνεια, να εφαρμόσετε τους ίδιους τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Tsx, ενημερώνοντας ενδελεχώς χρηματιστές και μετόχους για το τι αποφέρει κάθε φορά σε κοινωνικό, πολιτικό, περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό επίπεδο μια παρέμβαση σαν αυτήν της Eldorado Gold. Αλλά και να ενημερώσετε τον Καναδικό Λαό, τους μικροεπενδυτές και μικρο-καταθέτες, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους απλούς πολίτες, όπως οφείλετε εκ των Καναδικών νόμων, πως στη ΒΑ Χαλκιδική όπως και σε όλη τη Β. Ελλάδα, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, δε φυσάει καλός αέρας για τέτοιου είδους επενδύσεις, δε φύσηξε ποτέ καλός αέρας (θυμηθείτε την TVX Gold) και ότι ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθούν αυτοί οι «επενδυτικοί» παραλογισμοί, είναι και άλλες συγκρούσεις και άλλη διαφθορά και άλλη διχόνοια και άλλο μίσος.
 
Εν κατακλείδι, θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθείτε ότι ο αγώνας για γη, ελευθερία και αυτοκαθορισμό είναι ο αγώνας της ζωής ενάντια στην άρνησή της, όσο για τις “επενδυτικές” βλέψεις των προστατευόμενων σας, σας διαβεβαιώνουμε ότι,
 
Εξόρυξη δε γίνεται μην τρέφετε ελπίδες,
αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες.
 
Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας
 
 
________________________
 
 

Kείμενο που μοιράστηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Καναδικό προξενείο Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 22/5/2015

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


 

Η υπόθεση “Σκουριές”, που αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, μπορεί να συνοδεύεται με λέξεις όπως “ανάπτυξη”, “θέσεις εργασίας”, “επενδύσεις”, λέξεις που γεμάτες υποκρισία προσπαθούν να κρύψουν τη γύμνια μιας αδιαμφισβήτητης χρεοκοπίας. Κυρίως όμως, δίνει νόημα και παλμό για αγώνα, σε ένα λαό που παλεύει για αυτά που δεν πουλιούνται, δε διαπραγματεύονται και δε χωράνε στους δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων. Το κίνημα των Σκουριών αποτέλεσε την απάντηση μιας ολόκληρης κοινωνίας, να προστατεύσει τον τόπο της, να διαμαρτυρηθεί, να αφυπνίσει. Η πορεία αυτού του αγώνα, από το 2006 και μετά, αλλά και η ωμότητα της εγκαθίδρυσης της πολυεθνικής Eldorado Gold και της θυγατρικής της “Ελληνικός Χρυσός” στα βουνά της Χαλκιδικής, με την στήριξη όλων των μηχανισμών εξουσίας του κράτους, αποτελεί πρωτόγνωρη επίθεση.

Η παγκόσμια ιστορία, παρόλα αυτά, έχει να επιδείξει πολλά παραδείγματα για το πώς τεράστιες πολυεθνικές λυμαίνονται τον πλούτο άλλων κρατών, διακινδυνεύοντας, εντέλει, την ίδια τη βιωσιμότητα των χωρών αυτών.
 
Τα τελευταία χρόνια, για τις Σκουριές, νομοθετήματα και τροπολογίες κόβονταν και ράβονταν στα μέτρα των εταιριών αυτών, από δουλοπρεπείς κυβερνήσεις, ενώ η δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ και οι μηχανισμοί καταστολής είναι σε ετοιμότητα, οποιαδήποτε στιγμή, να ποινικοποιήσουν τη διαμαρτυρία και το φρόνημα, να λασπολογήσουν, να τιμωρήσουν τον λαό που αγωνίζεται και δεν προσαρμόζεται στην πραγματικότητα που θέλουν να επιβάλλουν. 
 
Μεγάλη ευθύνη για την ανεξέλεγκτη δράση της πολυεθνικής Eldorado Gold έχει βέβαια και η ίδια η κυβέρνηση του Καναδά και οι θεσμοί της (πρεσβείες - προξενεία), που ενώ από τη μια θέλει να διαφημίζει ότι είναι η πιο πράσινη χώρα στον κόσμο, από την άλλη αφήνει την πολυεθνική εταιρία να λυμαίνεται τον πλούτο άλλων χωρών ως σύγχρονοι αποικιοκράτες σε τριτοκοσμικές χώρες.
 
Ασφαλώς, η κυβέρνηση του Καναδά δεν μπόρεσε να κρύψει κάτω από το χαλί των “αυστηρών περιβαλλοντικών όρων” την καταστροφή που συντελέστηκε στις 9 Αυγούστου 2014, στην περιφέρεια Καριμπού της Βρετανικής Κολομβίας στον δυτικό Καναδά από την κατάρρευση του φράγματος αποβλήτων στο μεταλλείο χαλκού - χρυσού Mount Polley. 10 δισεκατομμύρια λίτρα νερού και 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τελμάτων εμπλουτισμού απελευθερώθηκαν, προκαλώντας ρύπανση σε αρκετά ρέματα, ποτάμια και λίμνες της περιοχής. Και αναρωτιόμαστε: Αν δεν μπορεί στον Καναδά να διασφαλιστεί η μη επικινδυνότητα των μεταλλείων χαλκού - χρυσού πώς αυτό μπορεί να διασφαλιστεί στην Ελλάδα;
 
Στη μετά Σαμαρά και Δένδια εποχή, και με μια νέα κυβέρνηση, δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει μέχρι στιγμής. Αντιθέτως, πέρα και πάνω απ΄ τη νομιμότητα ή την παρανομία, τα επικοινωνιακά και χρηματιστηριακά παιχνίδια, την πολιτική βούληση και τις καλές ή κακές προθέσεις, αυτό που τελικά μένει είναι ότι ο τόπος μας συνεχίζει να καταστρέφεται με γρήγορους ρυθμούς. Πέρα από κάθε τι άλλο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί να εκβιάσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα, θυσιάζοντας, μέρα με τη μέρα, τον τόπο μας.
 
Η Ελληνικός Χρυσός, σε κατάσταση φρενίτιδας, έχει εντατικοποιήσει τον τελευταίο καιρό τις εργασίες της στις Σκουριές, μετατρέποντας το βουνό σε σεληνιακό τοπίο. Με δεδομένη την αδυναμία της εταιρείας να απαντήσει ουσιαστικά στις καταγγελίες, στις εκθέσεις επιθεωρητών περιβάλλοντος, στα στοιχεία φοροαποφυγής της μητρικής Eldorado Gold, καταφεύγει στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων.
 
Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί τους εργαζόμενούς της ως προμετωπίδα της επικοινωνιακής της στρατηγικής. Σε τρεις συνεχόμενες προγραμματισμένες πορείες διαμαρτυρίας του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, οι εργαζόμενοι οργάνωσαν αντισυγκέντρωση. Η πάγια αυτή τακτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία επιδιώκει την κοινωνική ένταση. Βέβαια, και με τη νέα κυβέρνηση δεν έλειψε η χρήση βίας από την αστυνομία, ενώ σε μια από τις προαναφερόμενες πορείες διαμαρτυρίας του κινήματος και σε αγαστή συνεργασία με τους εργαζόμενους της εταιρίας προπηλάκιζαν και χτυπούσαν διαμαρτυρόμενους πολίτες.
 
Με δεδομένη την καταστροφή που συντελείται στο βουνό και την ανεπίστρεπτη κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση είναι σαφές: δεν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις, παλινδρομήσεις και αναποφασιστικότητα. Μόνο οι πράξεις μετράνε και η υλοποίηση των δεσμεύσεων και αυτές θέλουμε να δούμε. Η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η καθυστέρησή της δεν την αφήνει απλώς εκτεθειμένη σχετικά με τις δεσμεύσεις της, αλλά επιτρέπει τη συνέχιση της καταστροφής μιας ολόκληρης περιοχής.
 
Η Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας που αποτελείται από φορείς και πολίτες του τόπου και εκφράζει τη βούληση των αγωνιζόμενων πολιτών, καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση για άλλη μια φορά, ότι θα συνεχίσει να παλεύει για καθαρό αέρα και νερό και απαιτεί:
 
· Άμεση πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις εργασίες στις Σκουριές.
· Σταδιακά φθίνουσα πορεία των μεταλλείων του Στρατωνίου- Μαδέμ Λάκκου και Ολυμπιάδας.
· Αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική.
· Αποκατάσταση όλων των πληγωμένων από την εκμετάλλευση περιοχών.
 
 
Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγίας 
 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)