17:40 | 23.03.2020

Κοινωνία

Ψήφισμα 713 γιατρών για τη στελέχωση του ΕΣΥ

«Για ένα ΕΣΥ που θα μπορεί να αντέχει κάθε μέρα, και για όσα δεν ακούσαμε στη χτεσινή συνέντευξη τύπου απο τον υπ. Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη»

Υποστελεχωμένο, γηρασμένο και απροετοίμαστο χαρακτηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας περισσότεροι από 700 γιατροί, με ψήφισμά τους, ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες τις.

«Ο SARS-CoV-2 συστήθηκε στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου. 27 μέρες μετά μετράμε ήδη περισσότερα από 600 επιβεβαιωμένους ασθενείς και θρηνούμε τα πρώτα 15 θύματα», σημειώνουν στο ψήφισμά τους και τονίζουν ότι:

«Είμαστε και ήμασταν εδώ, στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης. Δεν μας πτοούν οι επιθέσεις που δέχθηκε το ΕΣΥ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και δεν βάζουμε στο ζύγι την καθημερινή μας προσφορά. Με πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι θα είμαστε από τους πρώτους που θα νοσήσουν θα συνεχίσουμε. Ήδη 200 συνάδελφοι μας βρίσκονται σε καραντίνα. Όμως, η «μειωμένη καραντίνα» του υγειονομικού προσωπικού σε περίπτωση συμπτωμάτων, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας όπως τις έχουμε βιώσει και η ελλειπής και καθυστερημένη πρόσληψη επαρκούς προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινδυνεύουν να μας μετατρέψουν σε πηγή μετάδοσης», τονίζουν οι γιατροί επισημαίνοντας πως οι περισσότερες από τις 567 κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρεις και συνοδεύονται από μακριές λίστες αναμονής,

Τέλος οι ίδιοι ζητούν:

«Ανοίξτε άμεσα κλίνες ΜΕΘ και προμηθευτείτε αναπνευστήρες

» Προχωρήστε άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ και των λοιπών κενών θέσεων στο ΕΣΥ

» Επιτάξτε όσες κλίνες ΜΕΘ και νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα χρειαστεί για να αντέξει το ΕΣΥ

» Προμηθεύστε με αντιδραστήρια τα δημόσια νοσοκομεία και εξοπλίστε τα με μοριακές τεχνικές (PCR)

» Ανακαλέστε την απαράδεκτη ρύθμιση για καραντίνα 7 ημερών στους συναδέλφους που θα νοσήσουν με πρόνοια για αντικατάσταση των νοσούντων με νέο προσωπικό

» Εξασφαλίστε για το σύνολο των υγειονομικών όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας

» Ανακαλέστε την απαράδεκτη οδηγία του ΕΟΔΥ που μειοδοτεί σχετικά με τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας και μας καλεί να δουλέψουμε με μειωμένο ή και ανύπαρκτα εξοπλισμό

» Μεριμνήστε για τους πιο ευπαθείς ανάμεσά μας (έγκυες, συνάδελφοι με χρόνια νοσήματα)».

Αναλυτικά το ψήφισμα των 713 γιατρών.