to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:07 | 13.10.2021

Πολιτισμός

Ψηφιακή Συνάντηση ομάδων Προφορικής Ιστορίας σήμερα Τετάρτη 13/10

Η Πρωτοβουλία Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) εγκαινιάζει έναν διάλογο ανάμεσα στις ομάδες και τους φορείς συλλογής, καταγραφής και επεξεργασίας προφορικών μαρτυριών που κινούνται στον χώρο της Προφορικής Ιστορίας στην Ελλάδα


Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, 18:00-20:30 μέσω διαδικτυακής συνάντησης και θα συμμετάσχουν, εκτός από τις ΟΠΙ, η Ένωση Προφορικής Ιστορίας (ΕΠΙ) και η ελληνογερμανική πλατφόρμα προφορικών μαρτυριών “Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα” (MOG) . Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης ως κριτικοί συνομιλητές, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Μεϊμάρης, και οι Troubadours Digital, ενώ τον διάλογο θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη.

Στόχος της συνάντησης είναι η αλληλογνωριμία των φορέων που μεριμνούν για την καταγραφή της κοινωνικής μνήμης, η υπέρβαση των κοινωνικών και πολιτικών στεγανών στην καταγραφή της Προφορικής Ιστορίας, η διερεύνηση της προοπτικής ενδεχόμενων συμπράξεων, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων, όπως η ταξινόμηση και αρχειοθέτηση του συγκεντρωμένου υλικού.

«Η ποικιλόμορφη παρουσία της Προφορικής Ιστορίας στον επιστημονικό και δημόσιο λόγο αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές αναδιαρθρώσεις, τους προβληματισμούς και τις συλλογικές αντιλήψεις για το παρελθόν, όπως έχουν διαμορφωθεί κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Από τη διεύρυνση της δημόσιας συζήτησης για την κοινωνική μνήμη πηγάζει και η ανάγκη υπέρβασης των κοινωνικών στεγανών μέσω του διαλόγου. 

Από το 2011 που οργανώθηκαν οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) διατηρούν μια δυναμική κοινωνική παρουσία και επιδεικνύουν ένα ουσιαστικό και πολύπλευρο έργο. Στο πλαίσιο αυτό η πρωτοβουλία των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας εγκαινιάζει μια προσπάθεια αλληλογνωριμίας και επικοινωνίας με εκπροσώπους συλλογικοτήτων και φορέων που μεριμνούν για την καταγραφή της κοινωνικής μνήμης, οργανώνοντας έναν δημόσιο διαδικτυακό Διάλογο για την Προφορική Ιστορία» αναφέρουν στο Δελτίο Τύπου τους οι διοργανωτές.

Στον διάλογο θα συμμετάσχουν οι ακόλουθοι φορείς με αλφαβητική σειρά:

Και ως κριτικοί σχολιαστές οι:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)