to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:55 | 22.09.2016

πηγή: Εθνος

Πολιτισμός

Ψηφιακή «παρηγοριά»: Αντίγραφο μνημείου της Παλμύρας με 3D εκτύπωση

Ηταν Αύγουστος του 2015 όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τίναξαν στον αέρα ένα από τα σημαντικότερα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τον ηλικίας σχεδόν 2.000 ετών ναό του Βάαλ στην αρχαιολογικά ανεκτίμητη πόλη της Παλμύρας στην κεντρική Συρία, προκαλώντας ρίγη αποτροπιασμού διεθνώς.


 

Από τη συναρμολόγηση στο Λονδίνο του αντιγράφου της αψίδας που αποτελούσε την είσοδο του ναού του Βάαλ. Τελικός προορισμός του η Παλμύρα

 

«Η μάχη για την προστασία της Παλμύρας είναι υπόθεση ολόκληρου του κόσμου» διακήρυτταν τότε οι άνθρωποι της UNESCO σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την υφήλιο.

Σήμερα, κάποια από τα αρχαιολογικά μνημεία μπορεί δυστυχώς να έχουν στην πράξη καταστραφεί, η μάχη για την προστασία της πολιτιστικής μνήμης ωστόσο συνεχίζεται με άλλους τρόπους. Ενα αντίγραφο της αψίδας που αποτελούσε την είσοδο του ναού του Βάαλ στέκει από την αρχή της εβδομάδας σε κεντρική πλατεία της Νέας Υόρκης, μερικά μέτρα μακριά από το δημαρχείο της αμερικανικής μητρόπολης.

Δημιούργημα του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας, το συγκεκριμένο αντίγραφο κατασκευάστηκε στην Ιταλία από αιγυπτιακό μάρμαρο με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing). Εχει ύψος περίπου 7,5 μέτρα και βάρος 12 τόνους, όπερ σημαίνει ότι το μέγεθός του είναι ελαφρώς μικρότερο από εκείνο του αυθεντικού μνημείου.

Περιοδεία

Πρόκειται για ένα έκθεμα που πλέον κάνει τον γύρο του κόσμου. Είχε τοποθετηθεί την περασμένη άνοιξη στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα «στέκεται» στη Νέα Υόρκη, και εν συνεχεία πρόκειται να μεταφερθεί στο Ντουμπάι. Οσο για τον τελικό προορισμό του, οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας θα ήθελαν το αντίγραφο να καταλήξει πίσω στην πραγματική Παλμύρα.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο δεν φαίνεται πιθανό, ειδικά μετά την κατάρρευση της τελευταίας εκεχειρίας στη Συρία. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι μέχρι και πριν από μερικές ημέρες η ευρύτερη περιοχή της Παλμύρας στην κεντρική Συρία συνέχιζε να αποτελεί πεδίο μαχών και βομβαρδισμών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)