to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ψηφιακές συντάξεις και άλλα παραμύθια

«Ποιες ψηφιακές; Ουσιαστικά τα ένσημα είναι ηλεκτρονικά από το 2002. Η ενοποίηση των ταμείων είναι μόνο νομοθετική και στην πραγματικότητα όλα λειτουργούν ξεχωριστά, υπό την ομπρέλα του ΕΦΚΑ βεβαίως, αλλά άκρη δεν βρίσκεις. Γι' αυτό ευδοκιμούν οι εργατολόγοι...»


Χιλιάδες emails βομβαρδίζουν κάθε ημέρα τον ΕΦΚΑ...

«Μας στέλνουν με ώρα αποστολής 12, 1, 2, 3, 4... Όχι το μεσημέρι, αλλά τη νύχτα» μου έλεγε χθες περιφερειακό στέλεχός του.

- Και τι ζητάνε;

- Καταρχήν εξηγήσεις γιατί μειώθηκαν οι συντάξεις. Και αυτό μόνον τις τελευταίες ημέρες. Βεβαίως υπάρχει και η εντολή για ηλεκτρονική επικοινωνία λόγω κορωνοϊού, αλλά το τι δαίδαλος είναι μια συνταξιοδότηση δεν μπορείς να φανταστείς.

- Μα ο Βρούτσης λέει ότι σε λίγο οι συντάξεις θα βγαίνουν ψηφιακά με το πάτημα ενός κουμπιού και θα πληρώνεται κατευθείαν και το εφάπαξ.

Στο σημείο αυτό φοβήθηκα ότι ο συνομιλητής μου θα πάθει εγκεφαλικό. Κοκκίνισε και άστραψε και βρόντηξε... κατά παντός υπεύθυνου.

Μου εξήγησε ότι αυτό μπορεί να συμβεί σίγουρα μετά το 2025 για όσους έχουν ένα μόνο ταμείο και όχι για όλους. Αλλά, συνέχισε, αλίμονο σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση ή παράλληλη σε διαφορετικά ταμεία. Μπορεί να υπάρχουν και 200.000 ασφαλισμένοι με διπλό ΑΜΚΑ και διπλό ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου), τα οποία τους τα έβγαλαν τα ταμεία τους από μόνα τους, χωρίς να κάνουν διασταυρώσεις ποτέ. Για να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις ενοποίησης και να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν σύνταξη για να συνυπολογιστούν όλα τους τα ένσημα χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια. Ή μάλλον χρειάζονταν τρία χρόνια μέχρι τον κορωνοϊό... Τώρα μπορεί να έχουμε φτάσει και πιο πάνω.

Καταλαβαίνεις, συνέχισε, ότι ο Βρούτσης μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εμείς όμως, με μισό προσωπικό, δουλεύουμε νυχθημερόν και πάλι παραπονεμένος είναι ο κόσμος.

Και μου εξήγησε ότι οι 200.000 περιπτώσεις αφορούν ανθρώπους που ξεκινούν τη διαδικασία συνταξιοδότησης και διαπιστώνουν ότι έχουν διπλό ΑΜΚΑ και ΑΜΑ. Άρα υπάρχουν κι άλλοι που θα το διαπιστώσουν αργότερα.

«Ποιες ψηφιακές; Ουσιαστικά τα ένσημα είναι ηλεκτρονικά από το 2002. Η ενοποίηση των ταμείων είναι μόνο νομοθετική και στην πραγματικότητα όλα λειτουργούν ξεχωριστά, υπό την ομπρέλα του ΕΦΚΑ βεβαίως, αλλά άκρη δεν βρίσκεις. Γι' αυτό ευδοκιμούν οι εργατολόγοι...» κατέληξε ο συνομιλητής μου.

Καλό Σαββατοκύριακο

Και από την ερχόμενη Δευτέρα στις 3 με 4 το μεσημέρι θα τα λέμε και στο Κόκκινο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)