to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ψαρεύοντας» πελάτες από το Νοσοκομείο Αγρινίου

«Πόλεμο» ιδιωτικών συμφερόντων που έχουν στόχο να εκφοβίσουν τους ασθενείς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Αγρινίου, καταγγέλλει ο διοικητής του, Δημήτρης Μιχάλης.


Στον ίδιο τόνο, ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου με ανακοίνωσή του στηρίζει τη διοίκηση και τη δημόσια περίθαλψη και καλεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Υγείας να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα ζητούν από τον ιατρικό σύλλογο της πόλης να πάρει θέση.

Η αλήθεια είναι ότι το Νοσοκομείο Αγρινίου από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του έγινε αντικείμενο πολλών επιθέσεων, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ίδιες οι διοικήσεις του και οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας φρόντισαν να το απαξιώσουν και να το αφήσουν απροστάτευτο με την πολιτική τους.

Ισως δεν υπάρχει παρόμοια περίπτωση σαν κι αυτή στην Ελλάδα, δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα να βάλλεται τόσο πολύ.

Στο Αγρίνιο, ο τοπικός Τύπος κατά καιρούς με δημοσιεύματα έχει αναφερθεί στην... ατυχία του νοσοκομείου να βρίσκεται σε περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια γιατροί εκλέγονται βουλευτές, οι οποίοι διατηρούν επιχειρήσεις υπηρεσιών υγείας, ανταγωνιστικές προς το νοσοκομείο.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι αναφορές από την πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας που υποστηρίζουν ότι δεν είναι τυχαία η διαχρονική απαξίωση των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να «στριμώχνονται» να βρουν θέση στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί και η «Εφ.Συν.» («Στο απόσπασμα η Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία», 6/11/2014).

Ακριβώς αυτές τις δομές καταγγέλλει ο διοικητής του νοσοκομείου στην επιστολή του στα τοπικά Μέσα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Κατευθυνόμενα συμφέροντα ανέπτυξαν μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία εκφοβισμού των ασθενών αυτών, ακόμη και με επισκέψεις στα σπίτια τους -σύμφωνα με καταγγελίες- για να τους πείσουν ότι “κινδυνεύουν” συνεχίζοντας την αιμοκάθαρσή τους στο Νοσοκομείο Αγρινίου και τους προτείνουν τη “σωτηρία” σε δομές ιδιωτικών συμφερόντων.

»Η παραπληροφόρηση όμως και η άγρα “πελατών” με ασύστολα ψεύδη που στοχεύουν στον φόβο του ασθενούς είναι απαράδεκτα ηθικά, αλλά και απερίφραστα καταδικαστέα».

Αήθης επίθεση

Στη συνέχεια ο διοικητής κάνει αναλυτικά λόγο για βασικά τμήματα του νοσοκομείου για τα οποία επίσης υπάρχουν «διαδόσεις», όπως το καρδιολογικό, το τμήμα αξονικού και μαγνητικού τομογράφου, αλλά και το οφθαλμολογικό. Και καταλήγει:

«Η αποκορύφωση της αήθους επίθεσης στο δημόσιο σύστημα, που παρά τις Κασσάνδρες στέκεται όρθιο με την αυταπάρνηση των περισσότερων από τους λειτουργούς του, έρχεται με την αναπτυχθείσα τις τελευταίες μέρες ολομέτωπη πια επίθεση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου, που κρατήθηκε όρθια με θυσίες και που πια βγαίνει μπροστά σύντομα με αξιοπρέπεια, μετά και την τοποθέτηση και άλλων γιατρών, λειτουργεί με πλήρη συναίσθηση της αποστολής της».

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, το οποίο σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η οργανωμένη απαξίωση των δημόσιων μονάδων υγείας έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις μιας και αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή στόχους της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής, που με πρόσχημα συγκεκριμένες παθογένειες που δημιούργησαν οι ίδιοι πολιτικοί “σωτήρες” μας και στον χώρο αυτό προσπαθούν να διαλύσουν τα πάντα.

»Την ώρα που η κρίση σαρώνει στην κυριολεξία ανθρώπινες ζωές, κάποιοι την αντιμετωπίζουν σαν χρυσή ευκαιρία προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους όχι μόνο από την αύξηση της εκμετάλλευσης του εναπομείναντος εργατικού δυναμικού αλλά εφαρμόζοντας αυτό το οποίο ξέρουν να κάνουν καλά όλα τα προηγούμενα χρόνια που υλοποιούν με μεγάλη ομολογουμένως επιτυχία το μοντέλο του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού.

»Αφθονο ζεστό χρήμα από τα χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία σε τσέπες εκείνων που στον δημόσιο λόγο τους θα ασκήσουν σκληρή κριτική για τον δύστροπο και δύσκαμπτο δημόσιο τομέα της χώρας μας αλλά που πολύ ευχαρίστως θα συντηρούνται από αυτόν με θέσεις, συμβάσεις και παχυλές αμοιβές».

Προς διερεύνηση

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρη Κωστακιώτη, και ζήτησε ένα σχόλιο για τις καταγγελίες του κ. Μιχάλη αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Αγρίνιο.

Ο κ. Κωστακιώτης μάς είπε ότι οι καταγγελίες εφόσον υπάρχουν πρέπει να διερευνηθούν, ενώ σε ό,τι αφορά την κατάσταση της Μονάδας είπε πως υπήρχαν πολλά προβλήματα στο παρελθόν, τόσο στη Μονάδα του Αγρινίου όσο και σε εκείνη του Μεσολογγίου.

Πρόσθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη διευθυντή της Μονάδας στο Αγρίνιο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο δίμηνο του 2017, ενώ τόνισε πως η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι περισσότερο ικανοποιητική από εκείνη που επικρατούσε τον Ιανουάριο του 2015.

«Μιλάμε για μια περιοχή που ειδικά το καλοκαίρι έχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς καλύπτει και περιστατικά αιμοκάθαρσης από την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, τη Βόνιτσα», λέει ο κ. Κωστακιώτης.

Δεν παρέλειψε να σημειώσει, πάντως, ότι είναι λογικό, όταν οι δημόσιες δομές είναι υποστελεχωμένες και δεν δουλεύουν στο φουλ των δυνατοτήτων τους, ο κόσμος να καταφεύγει στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

«Δεν νομίζω ότι είναι λύση να τις δαιμονοποιούμε», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)