to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:53 | 10.02.2014

πηγή: in.gr

Οικονομία

Ψαλίδι έως 15% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Υπογράφεται από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, η απόφαση για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ στους φορείς πρόνοιας, ο οποίος θα οδηγήσει σε μειώσεις έως 15% στο Δημόσιο - Κλοπή για τους ασφαλισμένους οι μειώσεις, υπογραμμίζει ο Δ. Στρατούλης


 

Εξαιρούνται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους έως το τέλος Αυγούστου 2013, οι οποίοι θα λάβουν το εφάπαξ εντός του 2014 υπολογισμένο με τον παλαιό τρόπο.

Στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα δεν θα υπάρξουν αλλαγές, ενώ στο Δημόσιο εκτιμάται πως οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 12% έως 15%.

Αν δεν προέκυπτε η αλλαγή, το εφάπαξ στο Δημόσιο θα έπρεπε να πέσει στις 4.000-5.000 ευρώ, με τη λύση που θα δοθεί τώρα το βοήθημα θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο φέτος στα 25.000 ευρώ στον δημόσιο τομέα, από 29.000 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό εντός του 2014, καθώς έχουν εξασφαλιστεί τα αναγκαία διαθέσιμα, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Ο νέος μαθηματικός τύπος προβλέπει τη δημιουργία «ατομικών μερίδων» για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη και τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου.

Δ. Στρατούλης: Κλοπή για τους ασφαλισμένους το ψαλίδι στο εφάπαξ

Το σχόλιο του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας και υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την απόφαση του υπουργού Εργασίας για νέες μειώσεις στις εφάπαξ παροχές:

«Η κυβέρνηση παίζει πλέον το θέατρο του παραλόγου, αφού καλεί τους ασφαλισμένους να πανηγυρίσουν, γιατί οι εφάπαξ παροχές τους μειώνονται με την υπουργική απόφαση μέχρι και 15%. Οι μειώσεις όμως αυτές, όπως κι αν βαφτίζονται, οδηγούν σε νέο σφαγιασμό του προσδοκώμενου εισοδήματος των ασφαλισμένων, που έχουν καταβάλει κανονικά τις εισφορές τους, και κατά συνέπεια αποτελούν κλοπή σε βάρος τους, η οποία γίνεται από την κυβέρνηση για λογαριασμό των τοκογλύφων δανειστών της χώρας».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)