to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 06.12.2021

Οικονομία

Πρύτανης ΕΜΠ στη Βουλή: «Η εμπλοκή των πανεπιστημίων στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν ήταν επαρκής»

«Η εμπλοκή των Πανεπιστημίων στη συγγραφή των προτάσεων με τελικό αποδέκτη το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ήταν επαρκής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής μετά από σχετική ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ, Γιάννη Σαρακιώτη, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας


Συγκεκριμένα, ο Γ. Σαρακιώτης ρώτησε τον Πρύτανη του ΕΜΠ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή με θέμα τον ρόλο των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην αξιοποίηση της Έρευνας και της Καινοτομίας, ποια ήταν η εμπλοκή του ιδρύματος και των άλλων πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στην κατάρτιση του σχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και με ποιον τρόπο συμμετείχαν «τα εξαιρετικά μυαλά που διαθέτουν τα ερευνητικά κέντρα και τα ελληνικά πανεπιστήμια», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, σε αυτή τη διαδικασία, για να λάβει την παραπάνω αποκαλυπτική και ταυτόχρονα απογοητευτική απάντηση, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για παραγκωνισμό του ερευνητικού κόσμου από τη σχετική διαδικασία.

Επιπροσθέτως, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία σε ότι αφορά ένα μείζον εθνικό ζήτημα όπως είναι αυτό του “braingain”, λέγοντας τα εξής:

«Το κόστος του “brain drain” την περίοδο 2008-2016, ανήλθε στα 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο κόστισε δηλαδή στη χώρα η αποχώρηση περίπου 450.000 επιστημόνων προς το εξωτερικό. Εμβαθύνοντας τώρα στους λόγους για τους οποίους οι νέοι αυτοί άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στο εξωτερικό, αυτοί προκύπτουν ξεκάθαρα και από έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, όπου ο πρώτος λόγος με 43,5%, ήταν οι καλύτερες εργασιακές συνθήκες όπως και το 38,5%, που ήταν η αναζήτηση μιας πιο αξιοκρατικής κοινωνίας».

Τέλος, με αφορμή ένα πρόσθετο σκέλος της τοποθέτησης του κ. Σαρακιώτη, στην οποία ανέφερε ότι:

«Στο ερώτημα που ετέθη για το τι μπορεί να κάνει το κράτος για να βοηθήσει την επιστροφή των ερευνητών που ζουν στο εξωτερικό και την παραμονή των υφισταμένων. Η πρώτη απάντηση στη μελέτη του ΕΚΤ με 60%, είναι αυτό που ανέφερε και ο κύριος Πρύτανης σχετικά με την αποδυνάμωση σε μέλη ΔΕΠ. Δηλαδή ότι, πρέπει να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας στα ΑΕΙ και στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας και εν συνεχεία η ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια.»

ο προσκεκλημένος Πανεπιστημιακός της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής αντέτεινε τα εξής:

«Οι μισθοί είναι χαμηλοί, επομένως θα πρέπει να δοθούν δυνατότητες αυτό να μην αποτελεί ανάσχεση αλλά να συμπληρώνεται από μια δραστηριότητα, η οποία θα είναι αποδοτική και οικονομικά αλλά και δημιουργικά για όλους» και ότι: «Το ΕΛΙΔΕΚ και το Πρόγραμμα “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ”, ήταν δύο πρωτοβουλίες οι οποίες αντέχουν ακόμη στο χρόνο και προσφέρουν δυνατότητες επανασύνδεσης του νέου ερευνητικού δυναμικού της χώρας με τις εσωτερικές μας δραστηριότητες» αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα των πρωτοβουλιών, οι οποίες ελήφθησαν από την Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την περίοδο 2015-2019.

Το σχετικό βίντεο:

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)