to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 14.02.2017

Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Παρασκευόπουλου: Στην εποχή της κρίσης οι θεσμοί της δημοκρατίας είναι αναγκαίοι με τα ουσιαστικά τους χαρακτηριστικά

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, πολλών υπουργών της κυβέρνησης, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακών, παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, το βιβλίο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου με τίτλο «Οι μέλισσες και οι λύκοι: Μελέτες Ιστορίας του ελληνικού δικαίου».


Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 στις 7:00 μ.μ. στο Μουσείο Ακρόπολης η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Παρασκευόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή Α.Π.Θ. και βουλευτή «Οι μέλισσες και οι λύκοι: Μελέτες Ιστορίας του ελληνικού δικαίου».

Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Ιουλία Βελισσαροπούλου-Καράκωστα, Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Φώτης Κουβέλης, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην βουλευτής και Αριστείδης Μπαλτάς, βουλευτής και πρώην υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Παπαναστασίου, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, οι πρώην υπουργοί Χαράλαμπος Αθανασίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Μάρδας, η Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και πολλοί βουλευτές, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί

.

Το βιβλίο που εκδόθηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών αποτελείται από οκτώ μελέτες ιστορίας του ελληνικού δικαίου που επιχειρούν να απαντήσουν σε ερωτήματα πάντοτε επίκαιρα: αν π.χ. τελικά ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, όπως οι μέλισσες (Αριστοτέλης) ή ένα θηρίο, όπως ο λύκος (Χομπς), αν επομένως κατά τη ρύθμιση των ανθρώπινων σχέσεων λογικά προηγείται η θεώρηση της κοινωνίας ή του νόμου προκειμένου να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη, αν ο ρατσισμός είναι φαινόμενο όψιμο ή αρχαϊκό και άλλα πολλά.

Η κα Βελίσσαροπούλου-Καράκωστα εξέθεσε με τη σειρά τις βασικές θέσεις των κεφαλαίων του βιβλίου προσθέτοντας προσωπικές της κριτικές σκέψεις.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε  τη θητεία Παρασκευόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης ως θητεία που έθεσε στο επίκεντρο την επιείκεια, συναντώντας έτσι δυσχέρειες που η δημοκρατία οφείλει να κάμπτει και να υπερβαίνει. Τέλος, υπογράμμισε ότι η συνεχής προτροπή του βιβλίου προς μία κοινωνία των μελισσών αποτελεί μία πρόσκληση για συμμετοχή στον αγώνα για τη δημοκρατία.

Ο κ. Μπαλτάς αναλύοντας τα θέματα κινήθηκε σε τρεις άξονες που ονομάτισε: Αποκάλυψη, Φιλοσοφία και Πολιτική Πρακτική και υπογράμμισε το συνδετικό «και» στον τίτλο του βιβλίου έναντι του διαζευκτικού «ή» που θέτει το κεντρικό δίλημμα του βιβλίου. Τέλος, σημείωσε ότι πάντοτε η δικαιοσύνη υπερβαίνει το δίκαιο και η διεύρυνση του δικαίου ευνοεί τη δικαιοσύνη.

Ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε για τα εναύσματα της σταδιακής του ενασχόλησης με τα θέματα της ιστορίας του δικαίου. Ανέφερε ότι κατεξοχήν του τα προσέφεραν κάποιες κυρίαρχες αντιλήψεις που του προκαλούσαν απορίες ή επιφυλάξεις, από απλές έως έντονες.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, υπουργούς και βουλευτές, τους ομιλητές της εκδήλωσης, το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, αλλά και την οικογένειά του. Μνημόνευσε επίσης τους εκλιπόντες δασκάλους του Νικόλαο Πανταζόπουλο και Αριστόβουλο Μάνεση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)