to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

8:55 | 18.12.2022

Πολιτική

Κάτω από πέπλο σιωπής για τις υποκλοπές και τη διαφθορά ψηφίστηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2023

Η τελευταία «πράξη» της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής γράφτηκε το Σάββατο με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, και την ονομαστική ψηφοφορία - Μόνο τις ψήφους της βρήκε η ΝΔ - Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ο Κυρ. Μητσοτάκης, είπε ότι... «δεν αφορούν τους πολίτες» οι υποκλοπές, ενώ ανακοίνωσε επιδότηση ...22€ το μήνα για τρόφιμα - Συνολική κριτική της κυβερνητικής πολιτικής από τον Αλέξη Τσίπρα, με έμφαση στο σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και με σαφείς δεσμεύσεις για την επόμενη των εκλογών - Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέδειξε, θέμα-θέμα και υπουργείο-υπουργείο, τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ - «Έρχεται πολιτική αλλαγή, αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός με ΝΔ», το μήνυμα που εκπέμπει - Τα στιγμιότυπα κάθε ημέρας


Με 156 «ναι», έναντι 143 «όχι» (σε σύνολο 299 ψηφισάντων βουλευτών - απουσίαζε ο Α. Πάτσης), κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ του Σαββάτου, μετά από ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2023, ενώ οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας έλαβαν 190 "ναι", 109 "όχι", ενώ τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, 267 "ναι" και 32 "όχι".

Η αντιπαράθεση εφ' όλης της πολιτικής ύλης κορυφώθηκε το Σάββατο, πέμπτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του υπ. Οικονομικών,  με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει πως «αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 'Αρα θα είναι και ένας Προϋπολογισμός που δε θα εφαρμοστεί», καθώς «πολύ σύντομα, μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται σε αυτά εδώ τα έδρανα, και θα αναλάβει να τον αναθεωρήσει και να κατανείμει με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και τις δυνατότητες».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του ζήτησε ξανά απαντήσεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές στον απόηχο και της πρόσφατης εκλογικής του απόδρασης από τη Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε μέτρα ανακούφισης σε μια σειρά από τομείς, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί εάν θέλει να συνεχίσει να υποστηρίζει πως δεν γνώριζε τίποτα για τις υποκλοπές.

Οι μεγάλες πληγές που έχει ανοίξει στη χώρα η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, με «κορωνίδα» την αντιδημοκρατική εκτροπή του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, αναδείχθηκαν καθημερινά στην πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού για το 2023, που θα είναι και το «κύκνειο άσμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναδεικνύοντας παράλληλα και την πρόταση του για την επόμενη μέρα με μια προοδευτική κυβέρνηση - δείτε εδώ τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε καθόλη την πενθήμερη διάρκεια της συζήτησης έντονη κριτική για τις υποκλοπες - και ιδιαίτερα προς το τέλος, μετά τις νέες αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου από την ΕΥΠ. Εξέλιξη που ακολούθησε εκείνη της υπόθεσης με τη Μαρία Σπυράκη η οποία ελέγχεται για τους τρόπους αμοιβής συνεργατών της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην τοποθέτησή του ωστόσο, ο Κυρ, Μητσοτάκης δεν θέλησε να αφιερώσει παρά λίγα λεπτά για ένα τόσο φλέγον ζήτημα δημοκρατίας, λέγοντας αρχικά πως οι πολίτες... δεν ενδιαφέρονται για τις υποκλοπές, ενώ εστίασε έντονα και στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο του «Βήματος» για το οποίο μίλησε νωρίτερα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Προανήγγειλε κάποιου είδους «fuel pass» στα τρόφιμα, ύψους, σύμφωνα με τον ίδιο, στο 10% του κόστους, ήτο, περί τα 22 ευρώ τον μήνα για έναν ενήλικα.
__________________

Η ώρα των πολιτικών αρχηγών

Τα στιγμιότυπα του Σαββάτου, πέμπτη και τελευταία ημέρα της συνεδρίασης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Προανήγγειλε «fuel pass» για τρόφιμα επειδή οι «οι υποκλοπές δεν αφορούν τους πολίτες» - «Δεν είναι ο τελευταίος μας προϋπολογισμός»

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα γνωστά αφηγήματα για την οικονομία και παρουσίασε μια άλλη εικόνα για την καθημερινότητα, ενώ ζήτησε νέα εντολή «για περισσότερη δουλειά και περισσότερη προκοπή», ενόψει των εκλογών. Προανήγγειλε fuel pass για τα τρόφιμα ύψους 10%, ενώ όπως φαίνεται ο ίδιος θα επενδύσει ιδιαιτέρως, πολιτικά, στο σύνθημα περί γενικότερης αύξησης των αμοιβών στη χώρα.

Έτσι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών στα super market και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων. Η διαδικασία θα είναι όπως εκείνη του fuel pass, ενώ το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο ανέρχεται σε 650 εκατομμύρια, «αντιστοιχεί στο σύνολο του ποσού που θα εισπραχθεί από τη φορολόγηση των υπερεσόδων των δύο διυλιστηρίων». Το μέτρο θα παρουσιάσουν λεπτομερώς, τις επόμενες ημέρες, οι αρμόδιοι υπουργοί.  

Στο «το είπαμε το κάναμε, προσθέτουμε τώρα και το κάναμε και θα το κάνουμε» και «αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες», είπε ο πρωθυπουργός. «Αποτελεί στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης η σύγκλιση των αμοιβών της πατρίδας μας με αυτές της ΕΕ και όσοι αμφιβάλλουν γι΄αυτό δεν έχουν παρά να ξαναδιαβάσουν τις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν από αυτό το βήμα τον Ιούλιο του 2019 και θα διαπιστώσουν ότι όλες οι κεντρικές της δεσμεύσεις έγιναν πράξη από αυτή την κυβέρνηση. Περισσότερα από την τοποθέτηση Μητσοτάκη, αλλά και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξαγγελία του μέτρου...

Σε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα αναλώθηκε ο υπ. Οικονομικών στην καταληκτική του ομιλία για τον Προϋπολογισμό

Τον λόγο μετά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε και πήρε ως είχε δικαίωμα από τον κανονισμό, ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε με σκληρή γλώσσα για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας να αμφισβητήσει τη βάση της κριτικής κατά της κυβέρνησης στα θέματα της οικονομίας.

«Ο κ. Τσίπρας είναι παραλυτικά προσκολλημένος στις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις, τις ιδεολογικές εμμονές, την πολιτική ανευθυνότητα», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας της Βουλής, μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Προτιμώ τους σκληρούς, τους έντιμους, τους έντονους διαλόγους, προς όφελος της κοινωνίας, παρά να επιβάλλουμε capital control στους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία, ως ο πρωθυπουργός των capital controls», είπε ο κ. Σταϊκούρας και απάντησε σε «δέκα μύθους του ΣΥΡΙΖΑ» στο τομέα της οικονομίας: Διαβάστε αναλυτικά εδώ...

Αλ. Τσίπρας: «Αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα έρχεται στο κλείσιμο της πενθήμερης συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2023, η οποία ολοκληρώνεται με τον κύκλο των πολιτικών αρχηγών (δικαίωμα έχει να παρέμβει ο υπουργός Οικονομικών). Προηγήθηκε ο κύκλος των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Το σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» κερδίζει έδαφος στην κοινωνία υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατά την έναρξη της ομιλίας του. «Αυτή τη φορά δεν θα προλάβετε να ολοκληρώσετε το έργο σας», τόνισε προς τα έδρανα της κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης, είναι «η κοινωνική αναλγησία, η αδικία, η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης, η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σπατάλησε το «τάλαντο» που της δόθηκε, «με τον πιο άδικο και ιδιοτελή τρόπο», ότι ξαναγύρισε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε κατάσταση χειρότερη κι από την εποχή των μνημονίων.

Σχετικά με τα θέματα δημοκρατίας και θεσμών ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η σύγκρουση για τα , δεν είναι μια σύγκρουση Αριστεράς - Δεξιάς, ενώ πρόσθεσε πως κάνει λάθος ο πρωθυπουργός όσο ο πρωθυπουργός κρύβεται και επιμένει «στη Δημοκρατία του Απορρήτου», άρα  και «επιμένει να οδηγεί τον τόπο σε πρωτοφανές αδιέξοδο».

Αν σήμερα ο Κ. Μητσοτάκη    ς «για μια ακόμη φορά δεν είναι σε θέση να απαντήσει γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς και τους αρχηγούς της Εθνικής Άμυνας και αν δεν έχει τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθεί αν δεν έχει απαντήσεις, τουλάχιστον να προκηρύξει εκλογές» ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δείτε/διαβάστε εδώ περισσότερα σημεία από την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η συζήτηση του Σαββάτου με τον φακό του left.gr

Το left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας κατέγραψαν στιγμιότυπα της συζήτησης στην Ολομέλεια:

Μ. Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ): «Η πολιτική και οι πρακτικές Μητσοτάκη συνιστούν απειλή για τη σταθερότητα της χώρας»

Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε και ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν προσφέρεται για λεηλασία ούτε είναι βολικός κυβερνητικός εταίρος », τόνισε ο Μ. Κατρίνης και αντέκρουσε τις κυβερνητικές επικρίσεις πως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στρέφεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως πρόβλημα για την πολιτική σταθερότητα της χώρας και για τις ομαλές πολιτικές εξελίξεις και απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη είπε: «Μάλλον θα πρέπει να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι η χώρα δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σε εσάς. Θα πρέπει ίσως να αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι δεν θα είστε πάντα στη θέση του πρωθυπουργού. Και επειδή είπαμε ότι δεν θα είστε πρωθυπουργός με τη δική μας στήριξη, δεν σημαίνει ότι θα είναι πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας». Αναλυτικά η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ...

Δ. Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Μόνο ο ίδιος ο λαός, με την πάλη του, μπορεί να επιβάλει το τέλος των αντιλαϊκών Προϋπολογισμών  

   «Όσα κοσμητικά επίθετα κι αν βάλετε μπροστά από τον Προϋπολογισμό, κανένα δεν αναιρεί την πραγματικότητα, αυτή που καταλαβαίνουν γιατί την ζουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τόπο: Ότι αυτός ο Προϋπολογισμός είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός Προϋπολογισμός, όπως τέτοιοι ήταν όποιος και αν τους εισηγήθηκε» τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού.

Μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΚΚΕ προέβη και σε αυτοκριτική για την ψήφιση του επιδόματος των 600 ευρώ για τους αστυνομικούς και λιμενικούς, αποσύροντας σε πολιτικό επίπεδο το ναι του ΚΚΕ στην συγκεκριμένη ψηφοφορία.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουμε ότι η ψήφος του ΚΚΕ ήταν αναντίστοιχη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας. Διαβάστε περισσότερα από την τοποθέτηση του γραμματέα του ΚΚΕ...

Γ. Βαρουφάκης (ΜεΡΑ25): «Το τοξικό ψεύδος, είναι θεμέλιος λίθος του κρατικού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης»

«Θεμέλιο λίθο του τοξικού ψεύδους της κυβέρνησης», χαρακτήρισε τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι το αφήγημα περί "success story" έχει αποτύχει, γιατί τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία το διαψεύδουν, αλλά και γιατί το έχει απορρίψει η ίδια η ελληνική κοινωνία που έχει οδηγηθεί απ' την κυβέρνηση σε οικονομική ασφυξία.

Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «τζίφο» τις επενδύσεις για τις οποίες θριαμβολογεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «οι επενδύσεις που γίνονται, είναι σχεδόν όλες σε ακίνητα, οι οποίες όσο φουσκώνουν, καταστρέφουν παραγωγικές δραστηριότητες».

«Όταν θα σκάσουν, ποιος είδε τον θεό και δεν τον εφοβήθη; Θα συμπαρασύρουν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ακόμα βαθύτερα στην μαύρη τρύπα του απύθμενου χρέους. Μέχρι τότε όμως, θα έχετε απομακρυνθεί από το Ταμείο. Τζίφος οι επενδύσεις για τις οποίες θριαμβολογείτε. Οι σοβαροί, υπομονετικοί επενδυτές, δεν έρχονται στην Ελλάδα, γιατί ξέρουν ότι το 2030-32 το δημόσιο ταμείο θα βογκά από τις αποπληρωμές στην τρόικα και άρα θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, νέα μέτρα, νέα προαπαιτούμενα και συνεπώς νέοι φόροι, την ώρα που το ασφαλιστικό θα απαιτεί περισσότερο δημόσιο χρήμα. Ο συνδυασμός δηλαδή δημόσιου χρέους, νέου οχετού κόκκινων δανείων και ασφαλιστικού κενού. Αναλυτικότερα η τοποθέτηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25...

Έντονος ο διάλογος και στον «γύρο» των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

Με μία διαφορετική ευχή ολοκλήρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ευχήθηκε στους βουλευτές, στους υπαλλήλους της Βουλής αλλά και στους υπουργούς, στέλνοντάς τους ένα μήνυμα για τις παρακολουθήσεις και λέγοντας τους πως με τη νέα κυβέρνηση θα μπορέσουν αγαπήσουν ξανά το κινητό τους»

Σύνθημα της κυβέρνησης το «πάμε σαν άλλοτε»

Το κεντρικό σύνθημα της κυβέρνησης είναι «πάμε σαν άλλοτε» είπε στην καταληκτική του ομιλία, επί του προϋπολογισμού 2023, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Λέτε ότι όλα πάνε καλά, ότι έχουμε ανάπτυξη, ότι δυστυχώς είχαμε την παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ που τα χάλασε και ότι τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε όπως τότε είπε ο κ. Τσακαλώτος, ρωτώντας την κυβερνητική πτέρυγα: Τι ήταν το 2019; Γιατί χρεοκόπησε η χώρα, με δική σας ευθύνη; Έχετε απαντήσει; Στα χρόνια πριν τα 2019, δεν υπήρχε μπλοκ εξουσίας και μοίραζε λεφτά σε κατασκευαστικές με τα μεγάλα έργα; Στα εξοπλιστικά με τις μίζες; Δεν υπήρχε η νόμιμη φοροδιαφυγή; Αυτά δεν δημιούργησαν τα ελλείμματα που έφεραν τη χρεοκοπία;

Τώρα, όπως τότε, συνέχισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, μιλάτε πάλι για ανάπτυξη πάνω από το μ.ο. της ΕΕ. Γιατί είναι πιο βιώσιμη η ανάπτυξη τώρα; Λέτε ότι αυξήθηκαν οι εξαγωγές, αλλά όπως και τότε, οι εισαγωγές αυξάνονται πιο γρήγορα, γι΄αυτό και δεν είναι βιώσιμη, όπως και τότε, η ανάπτυξη, σημείωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Έντονη κριτική από κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ  

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 στη βουλή, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας ενώ την ίδια ώρα διαλύει τις ευάλωτες ομάδες, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είπε.

Παράλληλα, απαντώντας σε επικρίσεις κυβερνητικών στελεχών ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «έγινε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ» η κ. Γιαννακοπούλου αντέτεινε ότι «είναι τακτική άμυνας της ΝΔ μόλις πιάστηκε η κυβέρνηση με τη γίδα στη πλάτη στην υπόθεση των υποκλοπών».

«Προσπαθεί η ΝΔ μέσα από μία γενικότερη επίθεση να πείσει ότι είμαστε παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι το ΠΑΣΟΚ τη χρεωκόπησε τη χώρα.

Από την πλευρά του, «ταξικό και αντιλαϊκό» χαρακτήρισε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας τα ότι είναι υποταγμένα και στηρίζουν την ίδια αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος της κοινωνίας.

«Καταψηφίζουμε και αυτόν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης γιατί είναι ένα εργαλείο υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών, είναι ταξικός και θα οδηγήσει στην διεύρυνση της ψαλίδας.

Είναι δοκιμασμένη η πολιτική σας ανεξάρτητα από τη μορφή διακυβέρνησης γιατί είναι ένα μείγμα οικονομικής λεηλασίας του λαού στον οποίο φορτώνετε τα βάρη, που δημιουργεί περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αδιέξοδα», κατέληξε.

Επιβεβαίωσε τις υποκλοπές ο Γ. Γεραπετρίτης

Κατά την ομιλία του στη διαδικασία της ψήφισης του προϋπολογισμού, ο Γ. Γεραπετρίτης παραδέχτηκε ότι τα δημοσιεύματα σχετικά με τις υποκλοπές είναι απολύτως αληθή, αφού είπε πως το υλικό αυτό δεν είναι κατασκευασμένο ή προϊόν "μυθοπλασίας", όπως ισχυριζόταν πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση, αλλά έχει αποκτηθεί με μη νόμιμο τρόπο. Διαβάστε αναλυτικά...

Έντονη κριτική Χρ. Σπίρτζη για την εκπαίδευση των αστυνομικών - Τάκης Θεοδωρικάκος: «Αφήνουμε το ρεσιτάλ μίσους του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση των Ελλήνων»

Κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο για την εκπαίδευση των αστυνομικών άσκησε στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης. Με αφορμή την υπόθεση του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, ο Χρ. Σπίρτζης αναφέρθηκε σε δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου ότι "μετά το Πέραμα, μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, τους εκπαίδευσε στη ΔΙΑΣ. Πώς τους εκπαιδεύσατε, κύριοι της ΝΔ; Να βγάζουν το όπλο και να πυροβολούν καβάλα σε μια μηχανή; Είναι αυτοί οι αστυνομικοί στην Ελλάδα ή καουμπόηδες στην 'Αγρια Δύση;"

Συνέχισε μάλιστα ρωτώντας "πώς εκπαιδεύσατε τα 4.500 ρουσφέτια σας; Να βιάζουν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, δίπλα στο Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας, που είχε μούτρα και μιλούσε για όλους και γι' αυτά; Δίπλα στις αφίσες για τις κακοποιημένες γυναίκες; Έτσι τους εκπαίδευσε; Πού τους εκπαιδεύσατε; Στην αίθουσα της βιβλιοθήκης στη Θεσσαλονίκη που πρέπει να πας με ομπρέλα μέσα ή στις αίθουσες που πέφτουν οι φοιτητές από τα παράθυρα γιατί δεν χωράνε;"

«Αφήνουμε το ρεσιτάλ μίσους και τοξικότητας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην κρίση των Ελλήνων», απάντησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ανάρτησή του στα social media στις δηλώσεις του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ.
____________________

Στιγμιότυπα της διαδικασίας της Παρασκευής:

Ενδεικτικά την Παρασκευή 16/12, οι τόνοι ανέβηκαν ήδη από την έναρξη όταν ο Τ. Θεοδωρικάκος αντέδρασε με ύβρεις στην κριτκή του Π. Σκουρλέτη, που απαριθμώντας τα κρούσματα αστυνομικής αυθαρεσίας, του επισήμανε ότι «διαπαιδαγωγείτε την ΕΛ.ΑΣ. να βλέπει εχθρικά τους Ρομά, τους νέους, τις διαδηλώσεις» - δείτε παρακάτω το βίντεο.

Επιπλέον, υπήρξε έντονος διαξιφισμός μεταξύ του Ε. Τσακαλώτου και του Σταϊκούρα, με το «θερμόμετρο» της πολιτικής αντιπαράθεσης να πιάνει κόκκινο. Συγκεκριμένα, όταν ο υπουργός οικονομικών δήλωσε στην τοποθέτησή του ότι η η κυβέρνηση της ΝΔ έβγαλε τη χώρα από την εποπτεία, ο πρώην υπουργός οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξοργίστηκε, χαρακτηρίζοντας τον Σταϊκούρα ψεύτη, αλαζόνα και τυχοδιώκτη. Μάλιστα, υπενθύμισε πως όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με το τέλος της εποπτείας, αλλά ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά που χρεωκόπησε την χώρα και την έθεσε στην μεταπρογραμματική εποπτεία. «Δείξτε αυτοκριτική και αυτοσεβασμό», του υπέδειξε χαρακτηριστικά ο Ε. Τσακαλώτος.

«Διαπαιδαγωγείτε την ΕΛ.ΑΣ. να βλέπει εχθρικά τους Ρομά, τους νέους, τις διαδηλώσεις»: Δεν άντεξε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, στο άνοιγμα της συζήτηση στην Ολομέλεια, την αναλυτική περιγραφή από τον Π. Σκουρλέτη της αστυνομικής αυθαιρεσίας: τις παρακολουθήσεις, τους δύο θανάτους Ρομά από σφαίρες αστυνομικών, τις μαζικές προσαγωγές, τις κακοποιήσεις, την καταστολή, τη συμπεριφορά απέναντι σε θύματα σεξουαλικής βίας, εν ολίγοις ότι «η κυβέρνηση βαδίζει σε ολισθηρό αντιδημοκρατικό δρόμο ανασύστασης του κράτους της δεξιάς και της ΕΚΟΦ, σκορπώντας τον τρόμο και την καταστολή αδιακρίτως με την ΕΛΑΣ». Ύβρεις και προσβολές η αντίδραση Θεοδωρικάκου.

(Η αρχική τοποθέτηση και οι αντιδράσεις Σκουρλέτη στις ύβρεις Θεοδωρικάκου)

Σία Αναγνωστοπούλου: Επιτελικό κράτος - κάτασκοπος, με ένα καλοταϊσμένο σύστημα προπαγάνδας

«Τι είδαμε επί τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ; Ενα επιτελικό κράτος, στο επίκεντρό του τον πρωθυπουργό με κατασκοπευτικούς μηχανισμούς που οδήγησαν σε δημοκρατική εκτροπή. (...) Είδαμε ένα καλοταϊσμένο σύστημα προπαγάνδας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ένα αυστηρό, αυταρχικό και αυθαίρετο σύστημα καταστολής, μια Αστυνομία με λυμένα χέρια ή "εσείς είσαστε το κράτος", που είναι το άλλο αξίωμα και η οποία έφτασε στο σημείο να σκοτώνει για 20 ευρώ», σημείωσε η Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας στη Βουλή:

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Υπάρχουν λύσεις και βασίζονται στη δικαιοσύνη παντού

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά την συζήτηση για τον φετινό προϋπολογισμό, αποδόμησε την σταθερότητα που διατείνεται η κυβέρνηση πως επικρατεί στην χώρα σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο καθεστώς Δημοκρατίας, στην Δικαιοσύνη, στην υγεία και παντού. Mίλησε επίσης για τις κοινωνικές ελευθερίες που καταστρατηγούνται με την αστυνομική βία, τα push backs και την έμφυλη βία, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση που πεισματικά αρνείται να αναγνωρίσει τον όρο γυναικοκτονία. Από το βήμα της βουλής, μάλιστα, έφερε τα κόμματα της Αριστεράς «προ των ευθυνών τους», καλώντας σε προγραμματικές συζητήσεις με σκοπό να φύγει αυτή η κυβέρνηση. «Δεν μπορεί το άλλοθι τι κάνατε εσείς τι κάναμε εμείς, τι έκαναν οι άλλοι να σημαίνει ότι δεν σκύβουμε πάνω από τα πραγματικά προβλήματα όπως έχουν τεθεί από εμένα αλλά και από άλλους ομιλητές», ανέφερε χαρακτηριστικά και με φόντο τον παρών προϋπολογισμό απηύθυνε πρόσκληση «προς όλα τα κόμματα της Αριστεράς και της προόδου. Σοβαρή συζήτηση στις προτάσεις που καταθέσαμε εμείς, στις προτάσεις που καταθέσατε εσείς».

Στιγμιότυπα της διαδικασίας της Πέμπτης:

Την Πέμπτη 15/12, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει πίσω της βαριές αρνητικές κληρονομιές, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως η ΝΔ ζει πλέον «τέλος εποχής» καθώς «έρχεται Αλλαγή» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Ν. Φίλης παρουσίασε τις δεκάξι βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης για την Παιδεία, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στην υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως της έθεσε με έμφαση το ερώτημα: «Δεν δικαιούνται επίδομα οι εκπαιδευτικοί, οι νοσοκομειακοί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα;». 

«Από το 2019 δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ η κυβέρνηση της ΝΔ τον προϋπολογισμό για την κοινωνική πρόνοια» επισήμανε η Θ. Φωτίου, ενώ ο Ν. Παππάς στη δική του παρέμβαση σημείωσε πως «στις εκλογές θα πάμε απέναντι στη Ν.Δ. που έχει ως συγκολλητική ουσία το υλικό των παρακολουθήσεων» - δείτε παρακάτω στιγμιότυπα των προηγούμενων ημερών.

Όλγα Γεροβασίλη: Έρχεται Αλλαγή – Τέλος εποχής για τη ΝΔ

«Η κυβέρνηση διατείνεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι ιστορικός. Δεν ξέρω για ιστορικός... πάντως θα ανήκει σύντομα στην ιστορία, όπως και η Νέα Δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Άρτας στο ξεκίνημα της ομιλίας της στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023 - δείτε το βίντεο:

Θ. Φωτίου: Από το 2019 δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό της πρόνοιας

Δριμύ «κατηγορώ» προς την κυβέρνηση από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και αναπλ. τομεάρχη για την Κοιν. Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, με έμφαση στον τομέα της πρόνοιας. Η Θεανώ Φωτίου τόνισε πως «από το 2019 δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό της πρόνοιας ενώ αύξησε τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια. Κόβει μισό δις από ΚΕΑ, επίδομα παιδιού και ανάπηρους».

«Ο προϋπολογισμός συνεχίζει τη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων και οδηγεί τα αδύναμα στρώματα σε ανθρωπιστική κρίση. Ένας στους τρεις πολίτες κινδυνεύει από ακραία φτώχεια. Ένας στους δύο βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, ξοδεύοντας πάνω από το 40% των εισοδημάτων του για δαπάνες στέγασης. Οι εργαζόμενοι των 750 € έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Τις ανισότητες τις θεωρείτε φυσική κατάσταση, για αυτό μας παραδώσατε το 2015 τον δείκτη gini στο 34,2%, τον φθάσαμε το 2019 στο 31% και το 2021 τον αυξήσατε στο 32,4%», σημείωσε χαρακτηριστικά η Θεανώ Φωτίου (αναλυτικά εδώ)

Σκουρλέτης προς Κεραμέως: Δεν δικαιούνται επίδομα οι εκπαιδευτικοί, οι νοσοκομειακοί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα;

Ιδιαίτερα αιχμηρή η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, [που απευθυνόμενος προς την Υπουργό Παιδείας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο επίδομα που η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μόνο στα σώματα ασφαλείας, και όχι και σε άλλους κλάδους που έδωσαν τη μάχη της πανδημίας.

«Γιατί, λοιπόν, ανακοινώσατε μονομερώς ένα έκτακτο επίδομα για τους εργαζόμενους στην Ελληνική Αστυνομία και εξαιρείτε τους εκπαιδευτικούς; Εξαιρείτε τους νοσοκομειακούς. Εξαιρείτε τους ανθρώπους στην καθαριότητα. Αυτοί όλοι δεν έδωσαν τη μάχη για την πανδημία; Η κινείστε με το αλήστου μνήμης δόγμα του πατρός Μητσοτάκη, που απευθυνόμενος στην Αστυνομία είπε "το κράτος είστε εσείς";», τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης (αναλυτικά εδώ)

Στιγμιότυπα της διαδικασίας της Τετάρτης:

Την Τετάρτη 14/12 το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας, Θόδωρος Σκυλλακάκης, έφτασε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με το τρίτο μνημόνιο οδήγησε τη χώρα σε οικονομικό στραγγαλισμό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γ. Ραγκούση που έκανε λόγο για ανήθικο και ανιστόρητο ισχυρισμό. Η διαδικασία σημαδεύτηκε και από νέα ένταση, στο πεδίο του σκανδάλου των υποκλοπών αυτή τη φορά, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (και δικαστικός), Παναγιώτης Πικραμμένος, επιχείρησε να εμφανιστεί στη Βουλή άμοιρος ευθυνών, με αποτέλεσμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να του επισημάνει πως «είναι συνυπεύθυνος στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και της κατάρρευσης του κράτους δικαίου». 

Η απάντηση Ραγκούση στον Σκυλακάκη (αναλυτικά εδώ):

Οι επισημάνσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Π. Πικραμένο (αναλυτικά εδώ):

Τα βασικά σημεία της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ - «Κυβερνάτε με περιφρόνηση προς τους πολίτες, τους θεσμούς, τη δημοκρατία»

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε ήδη από την Τρίτη ότι «στην πραγματική οικονομία επικρατεί μια οριακή συνθήκη: συνδυασμός ακραίων τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης από τη μία και διαλυμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών από την άλλη. Αυτή η συνθήκη αποτυπώνεται σε σειρά στοιχείων που δίνει η Eurostat» και επεσήμανε ότι «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.

Η ¨Εφη Αχτσιόγλου επισήμανε ανά τομέα:

Στην ενέργεια, πρόσθεσε, «μέχρι τον Ιούλιο του 2022 η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση στην αγορά, όπου λειτουργούν ολιγοπώλια και οι εταιρείες ανενόχλητες σωρεύουν υπερκέρδη στις πλάτες των πολιτών» και η κυβέρνηση «αντί να διορθώσει έστω ένα μέρος αυτής της στρεβλής κατάστασης, μέσω της φορολόγησης των υπερκερδών που κακώς σωρεύτηκαν εξ αρχής, κάνει τα πάντα για να τα εμφανίσει συρρικνωμένα. Μόλις 373,5 εκατ. φόρος βεβαιώθηκε πριν λίγες μέρες, απ’ τα δισεκατομμύρια των υπερκερδών. Δεν εμφανίζεται βέβαια στον Προϋπολογισμό να έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα. Πρόκειται κυριολεκτικά για κλοπή νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων».

Παράλληλα, «η κυβέρνηση τροφοδοτεί τα υπερκέρδη διά των επιδοτήσεων που καταλήγουν στις ίδιες εταιρείες. Με βάση τον Προϋπολογισμό οι επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας αθροίζουν στα 8,1 δισ. τα οποία δίνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή από τους πολίτες. Ειδικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι, εισφέρουν τουλάχιστον 2,2 δισ. από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που έχει το κράτος εξαιτίας των εκρηκτικών τιμών. Διότι τα έσοδα από ΦΠΑ είναι δραματικά αυξημένα, κατά 4,1 δισ. ή κατά 23,8% σε σχέση με πέρυσι».

Για το ζήτημα των χρεών υπογράμμισε ότι «κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχουν αυξηθεί τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα κόκκινα δάνεια παρότι δεν φαίνονται τους ισολογισμούς των τραπεζών διότι έχουν μεταβιβαστεί σε funds. Η συνολική αύξηση του ιδιωτικού χρέους είναι 38 δισ. επί ΝΔ. Συγχρόνως, δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους ζωής»

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία, δεν συμβαίνουν απλώς με την ανοχή της κυβέρνησης, συμβαίνουν εξαιτίας των πολιτικών της:

 • Νομοθέτησε έναν πτωχευτικό που στοχεύει αποκλειστικά στη ρευστοποίηση των περιουσιών των πολιτών.
 • Κατάργησε οριζόντια κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας.
 • Νομοθέτησε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό που έχει αποτύχει παταγωδώς, διότι δίνει απόλυτη ελευθερία σε τράπεζες και funds να μην δέχονται καμία ρύθμιση αν δεν θέλουν.
 • Συνέδεσε τον Ηρακλή με νομοθεσία του 2003 που προβλέπει ότι μπορεί να γίνονται πλειστηριασμοί χωρίς καν να υπάρχει προηγούμενη πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη και τα κέρδη που αποκομίζονται από τα funds να μην φορολογούνται».

Η Εφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται ιδιαιτέρως θυμωμένος με τις τράπεζες που σωρεύουν κέρδη.

Το πράγμα θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό:

 • Η ΝΔ νομοθέτησε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας.
 • Η ΝΔ νομοθέτησε και δεύτερη ασυλία στα στελέχη του ΤΧΣ ώστε να πωλούν μετοχές του ελληνικού Δημοσίου σε τιμή κάτω κι από τη χρηματιστηριακή τους αξία.
 • Στη βάση αυτού προκάλεσε τεράστια ζημία του Δημοσίου –που έχασε και το ποσοστό του- και των μικρομετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς, την ώρα που συγκεκριμένοι επενδυτές εξασφάλιζαν υπερκέρδη και τον έλεγχο της τράπεζας.
 • Η ΝΔ μείωσε τη φορολογία για εισόδημα που προέρχεται από stock options, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένη τράπεζα.
 • Η ΝΔ άνοιξε τον δρόμο για τη χορήγηση χρυσών μπόνους στα τραπεζικά στελέχη από το 2023».

Κάλεσε, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση «να νομοθετήσει τώρα και να καταργήσει τη διάταξη που η ίδια η ΝΔ ψήφισε και ανοίγει τον δρόμο για bonus στα τραπεζικά στελέχη, να νομοθετήσει έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών», αλλά, σημείωσε, «δεν θα το κάνει, γιατί στρατηγική της ΝΔ είναι η στήριξη ολιγοπωλιακών συμφερόντων και αποτυπώνεται παντού, στην ενέργεια, στις τράπεζες, στην αγορά»».

Για την αγορά εργασίας υπογράμμισε ότι «όχι μόνο ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος κι απ’ το 2010, όχι μόνο έχει διαλυθεί η αγοραστική του δύναμη, όχι μόνο η ΝΔ κάνει νόμο κάθε σκέψη και επιθυμία του ΣΕΒ, αλλά θέλει να αντιστρέψει και την κοινή λογική, βαφτίζοντας μέτρα υπέρ των εργαζόμενων τα απλήρωτα 10ωρα και τη νομιμοποίηση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης στις πλατφόρμες».

Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «για το 2023, ο Προϋπολογισμός προδιαγράφει τη συνέχιση της ίδιας στρατηγικής. Ίδια πολιτική απέναντι στα ολιγοπώλια της ενέργειας και την αισχροκέρδεια, πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ, επιπλέον 800 εκατ. των φετινών, μείωση των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια εν μέσω πανδημίας, στεγαστικής κρίσης, κρίσης ακρίβειας. Δεν υπάρχει απλώς πολιτική ευθύνη.  Η κοινωνία φτωχοποιείται και η ΝΔ ασκεί πολιτική υπέρ ολιγοπωλιακών συμφερόντων».

Κλείνοντας την ομιλία της ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ένα ειδικό στίγμα: κυβερνά με περιφρόνηση. Με περιφρόνηση προς τους πολίτες και τις ανάγκες τους, προς τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Τα καθεστώτα αυτά δεν μακροημερεύουν. Και ο χρόνος που θα μπορούσε να το έχει αντιληφθεί αυτό, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πολίτες ζητούν την προοδευτική αλλαγή και θα ακυρώσουν αυτόν τον Προϋπολογισμό στην πράξη».

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο αντικοινωνικός προϋπολογισμός του 2023 θα ακυρωθεί από την λαϊκή πλειοψηφία με την πολιτική αλλαγή στις εκλογές

«Είναι ένα σχέδιο προϋπολογισμού που εν μέσω κρίσης δεν στηρίζει τους εργαζόμενους, δεν στηρίζει τους συνταξιούχους, δεν στηρίζει τους ανέργους, δεν στηρίζει τους μικρομεσαίους και μειώνει και τον κοινωνικό προϋπολογισμό όσον αφορά την πρόνοια. Είναι ένας προϋπολογισμός που καταψηφίζουμε, αλλά και ένας προϋπολογισμός που δεν θα υλοποιηθεί», τόνισε η Μαρ. Ξενογιαννακοπουλου ως ειδική εισηγήτρια στη συζήτηση του Προϋπολκογισμού του 2023 στην ολομέλεια.

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το τσουνάμι της ακρίβειας με χάρτινα φράγματα

«Ο ελληνικός λαός πληρώνει το τίμημα της ιστορικής οπισθοχώρησης που εκπροσωπεί αυτή η κυβέρνηση. Οπισθοχώρηση στην οικονομία, οπισθοχώρηση στη Δημοκρατία», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023 ως Ειδικός Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το τσουνάμι της ακρίβειας με χάρτινα φράγματα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, και επιμένει στην επιδότηση της αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας.  8 δισ. κόστισαν μόνο για το 2022 οι αδιέξοδες επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέρια. Το αποτέλεσμα; Η χώρα εξακολουθεί να κάνει πρωταθλητισμό στο κόστος ενέργειας, οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν διαρκώς και μόνοι κερδισμένοι είναι οι ενεργειακοί πάροχοι».

Η διαδικασία -  Το Σάββατο οι ομιλίες των αρχηγών και η ψηφοφορία

Η πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023 άρχισε το απόγευμα της Τρίτης 13/12/22 στην ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί το ερχόμενο Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί - το αργότερο - τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία - κατά παράδοση - λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Το αντιπαραθετικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, έχει αναδείξει στις ομιλίες το αντιπαραθετικό στην κυβερνητική πολιτική πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που συγκεκριμένα προβλέπει:

«- Ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από του φυσικού αερίου, πραγματικό πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής στο ρεύμα, πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας,  φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.

– Μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

– Αύξηση του κατώτατου μισθού και τιμαρηθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και αποκατάσταση της δικαιοσύνης στους συνταξιούχους αναφορικά με τα αναδρομικά τους και τη 13 η σύνταξη.

– Ακύρωση υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και οι σαρωτικοί για τα εργασιακά δικαιώματα νόμοι του κ. Χατζηδάκη.

– Αύξηση του φόρου σε υψηλά μερίσματα.

Ενώ για τα περί “δημοσιονομικού εκτροχιασμού και νέου μνημονίου” που υποστηρίχθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη, αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι “το μόνο που δείχνουν είναι την αγωνία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)