to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:36 | 10.10.2013

Διεθνή

Προϋπολογισμός λιτότητας στην Κύπρο

«Ψαλίδι» 626 εκατ. στις δαπάνες προβλέπει ο προϋπολογισμός της Κύπρου για το 2014, που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.


«Πρόκειται για προϋπολογισμό που αποτυπώνει τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνά ο τόπος. Δεν θα μπορούσε σε μια εποχή όπου οι συμπολίτες μας, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις περνούν δύσκολες μέρες και μειώνουν δαπάνες, να μην ίσχυε το ίδιο και για το κράτος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη βουλή «υπερκαλύπτουμε τις παραμέτρους που καθορίζονται στο μνημόνιο» και αφορούν τόσο το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα όσο και το συνολικό έλλειμμα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης εξήγγειλε «πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν ως εισήγηση ενώπιον της βουλής μαζί με τον προϋπολογισμό» και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τον περαιτέρω εξορθολογισμό παρεμφερών επιδομάτων (υπερωρίες, επιδόματα βάρδιας: εξοικονόμηση 18 εκατ. ευρώ), τη συνεισφορά για σκοπούς σύνταξης του συνόλου του εκτάκτου προσωπικού της Δημόσιας Υπηρεσίας ύψους 3%, τον συνυπολογισμό της σύνταξης χηρείας στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα (8 εκατ. ευρώ) και τη μείωση της συνολικής δαπάνης για την κοινωνική σύνταξη κατά 10 εκατ. ευρώ, στα 50 εκατ. ευρώ, μέσω στόχευσης.

Υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος ήταν η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 700 εκατ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει, μέσω του προϋπολογισμού, εξοικονομήσεις ύψους 626 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό είπε πως καλύπτεται «από επιπρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα» και τα οποία προέρχονται «από κάποια μέτρα τα οποία προτείνουμε όσο και από την αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Πηγή: thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)