to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 26.11.2021

Πολιτική

«Προϋπολογισμός αβεβαιότητας, ανασφάλειας και ανισοτήτων»: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στην Επιτροπή της Βουλής

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2022: Η κυβέρνηση ποντάρει ουσιαστικά στη γρήγορη «εξαφάνιση» της πανδημίας, στην «παροδικότητα» του πληθωρισμού και στην υπεραισιόδοξη επιτάχυνση του Ταμείου Ανάκαμψης»


Σε εξέλιξη η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2022. Μερικές από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

Τρ. Αλεξιάδης:  Η κυβέρνηση σε μονότονους μονόλογους στα κανάλια, η  κοινωνία σε αγώνα επιβίωσης

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών (26/11/21) για τον Προϋπολογισμό

  • Αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος και χυδαία η επίθεση που δέχτηκε η εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από Υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Βαρύ το πολιτικό στίγμα και για τους εμπνευστές και για τους εκτελεστές αυτής της χυδαίας επίθεσης Η Έφη Αχτσιόγλου δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης, η πορεία της έχει αποδείξει τις ικανότητες και τις προοπτικές της και καταλαβαίνω ότι αυτό φοβίζει κάποιους. Μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι ο φόβος τους θα γίνει εφιάλτης, το επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Πώς εννοεί η Νέα Δημοκρατία τον όρο μεσαία τάξη; Είναι μεσαία τάξη οι επαγγελματίες της εστίασης ή δεν είναι; Καταθέτω στα Πρακτικά, αντίγραφο από την πολύ καλή εφημερίδα «ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ», της αγαπημένης μου πατρίδας της Καβάλας, με τίτλο: « Μαζική αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης», όπου εκπρόσωπός τους απαντά στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και λέει «Η Κυβέρνηση, λοιπόν, ας μη μας λέει ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Ας πρόσεχε για να έχει». Καταθέτω και τη συνέντευξη του κ. Άδωνι Γεωργιάδη και το τι λένε οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών της εστίασης. Και δεν νομίζω ότι είναι κάτι διαφορετικό από τη μεσαία τάξη, για την οποία τόσα κροκοδείλια δάκρυα χύνατε, το προηγούμενο χρονικό διάστημα
  • Επίσης, θα ήθελα να με ενημερώσει η Κυβέρνηση αν στη μεσαία τάξη, κατά το δικό της ορισμό, περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι με Δελτίο Τύπου του δραστήριου Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ), καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για το επίδομα-χαρτζιλίκι, το οποίο χάνουν περίπου 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι, λόγω κριτηρίων και το οποίο θα λάβουν μόνον όσοι παίρνουν κύρια και επικουρική σύνταξη ως 450 ευρώ το μήνα. Καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για το θέμα, καθώς  και για το θέμα της κλοπής που υφίστανται με την φορολόγηση των αναδρομικών. Καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά, για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση.
  • Πλασματική η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση για την Οικονομία. Το Οικονομικό της Επιτελείο παρέλαβε μία χώρα με πλεονασματικούς Προϋπολογισμούς και βρισκόμαστε στην κατάσταση ελλειμματικών προϋπολογισμών με έλλειμμα 21 δις τη μια χρονιά, 20 την επόμενη και απ’ ότι φαίνεται 12 (;),15 (;), 16 (;) δισ. ευρώ τη φετινή. Θέλω να εξηγήσετε πως θα πάμε είτε σε έλλειμμα της τάξης των 2,7 δισ., είτε σε πλεόνασμα; Δεν έχουμε ακούσει τον πολιτικό σας λόγο και το οικονομικό σας αφήγημα. Πώς από το ένα σημείο θα πάμε στο άλλο;
  • Όπως, επίσης, θα ήθελα να ακούσω, από το Υπουργείο Οικονομικών, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει το θέμα του ιδιωτικού χρέους. Από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει στα ασφαλιστικά ταμεία φτάνει τα 38,7 δις και αφορά το εφιαλτικό νούμερο περίπου 2.100.000 οφειλετών. Στη φορολογική διοίκηση φτάνει τα 109,4 δις και αφορά 3.700.000 οφειλέτες. Στις τράπεζες ανέρχεται στα 162 δις.
  • Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση , εμφανίζεται  μια εικονική πραγματικότητα. Έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας όταν λέει ότι ο Πρωθυπουργός ζει σε άλλη χώρα, ο πολιτικός του λόγος αφορά άλλη χώρα. Βλέπουμε μια Κυβέρνηση, στα κανάλια, με μονότονους μονολόγους και λογοκριμένες μεταφράσεις κειμένων και μια κοινωνία στην αγωνία επιβίωσης και στους αγώνες. Αυτή η υπόκωφη βοή, υπάρχει σε επίπεδο κοινωνίας, δεν παίζει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά κατορθώνει και έρχεται στην επιφάνεια είτε αφορά τους εργάτες της COSCO, είτε τους διανομείς της e-food, είτε τους υγειονομικούς, είτε τους αγρότες, είτε τους συνταξιούχους. Καταθέτω στα Πρακτικά το κάλεσμα σε συγκέντρωση πάνω από 10 Ομοσπονδιών Συλλόγων Συνταξιούχων, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, για τη Δευτέρα 9 η ώρα το πρωί. Φαντάζομαι είναι και αυτοί μεσαία τάξη, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί από τον πολιτικό σας λόγο και διαμαρτύρονται. Πρέπει να απαντήσετε.

Αλ. Φλαμπουράρης: Η κυβέρνηση φέρνει ένα προϋπολογισμό που κόβει 1,7 δισ. ευρώ  από τις κοινωνικές παροχές

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, συντονιστή ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα, τόνισε μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων:

- Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός ενώ ζούμε ένα ισχυρό κύμα πανδημίας με χιλιάδες κρούσματα ημερησίως και εκατοντάδες νεκρούς κάθε εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται ένα ισχυρότατο κύμα ακρίβειας που χτυπάει όλη την ελληνική οικογένεια, αλλά κυρίως τα φτωχότερα στρώματα. Το ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης πρωταγωνιστούν στις αυξήσεις.

- Αν σ’ αυτή την πραγματικότητα προστεθούν και οι επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης τα 2 ½ τελευταία χρόνια όπως η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων με τους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη και η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία

- Και γι’ αυτό το πλαίσιο υπάρχει υπεύθυνος, είναι η πιο ταξική κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη.

- Με την έξαρση της πανδημίας και τα χιλιάδες κρούσματα το ΕΣΥ βρίσκεται σε σοκ και δεν μπορεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες της πανδημίας, αλλά ούτε και τις ανάγκες της υπόλοιπης νοσηρότητας, με αποτέλεσμα όσοι έχουν οικονομική δυνατότητα να πηγαίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ οι φτωχοί και ανήμποροι να ταλαιπωρούνται και να αυξάνεται η θνησιμότητα.

- Ο συνδυασμός της ανικανότητας και της ιδεολογικής προσήλωσης στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την «ελεύθερη αγορά», αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα που οδηγεί συνειδητά το Δημόσιο σύστημα υγείας σε κατάρρευση, ώστε να γίνει ευκολότερη και φτηνότερη η παράδοση του ΕΣΥ στα ιδιωτικά χέρια.

- η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίρνει μέτρα για να εμποδίσει αυξήσεις (καπέλο), που επιχειρούνται από διάφορα τραστ τα οποία δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας και του χονδρεμπορίου βασικών αγαθών.

- Αντίθετα η κυβέρνηση δικαιολογεί τις αυξήσεις βαφτίζοντάς τες φυσιολογικό φαινόμενο, αφού τις αποδίδει στο ότι συμβαδίζουν παρέα με την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα όμως λέει ότι είναι και προσωρινές, άρα προσωρινή είναι και η ανάπτυξη;

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φέρνει ένα προϋπολογισμό που κόβει 1,7 δις€ από τις κοινωνικές παροχές και μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατομμύρια σε σχέση με το 2021.

- Οι επενδύσεις από το ταμείο ανάκαμψης για το 2021, από 2,6 δις € που προβλεπόταν θα καταλήξουν σε 150 εκ, ενώ το δημόσιο χρέος από το 2021 στο 2022 αυξάνεται κατά 14 δις €.

- Στον προϋπολογισμό αναφέρεται ότι το 2021 προβλέπεται να κλείσει με ανάπτυξη γύρω στο 6% . Η φετινή αύξηση προκύπτει από τη σύγκριση με την αντίστοιχη του 2020, σε μια περίοδο που ουσιαστικά η οικονομία ήταν κλειστή, μια αλήθεια που αποκρύπτει επιμελώς η κυβέρνηση.

- Δεν προβλέπεται καμία ενίσχυση στους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ούτε καν για τη κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας.

- Για τους εργαζόμενους καμία αύξηση του μισθού τους, παρά μόνο ένα κουλούρι 0,5€ την ημέρα, η δε νεολαία αγωνίζεται μεταξύ ανεργίας και εργασίας για να εξασφαλίσει 200-400 €  το μήνα, χωρίς ωράρια, χωρίς καμία προστασία μετά την κατάργηση και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

-  Οι συνταξιούχοι, ενώ έχασαν τη 13η σύνταξη που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμη και την κατάργησε η ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τους δίνει (σε όσους παίρνουν από 600€ και κάτω) επίδομα 250€.

- Η κυβέρνησή σας, ως κράμα ολιγαρχικής μεροληψίας, ιδιοτέλειας και ανικανότητας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας και της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και πρέπει να φύγει. Και θα φύγει.

Αλ. Χαρίτσης: «Λίγοι και ισχυροί θα φύγουν προς τα πάνω αλλά οι πολλοί θα μείνουν πίσω»

«Έχουμε μπροστά μας έναν προϋπολογισμό αβεβαιότητας, ανασφάλειας και ανισοτήτων», δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2022, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντί να αντιμετωπίσει ευθέως τις πολλαπλές κρίσεις, η κυβέρνηση ποντάρει ουσιαστικά στη γρήγορη «εξαφάνιση» της πανδημίας, στην «παροδικότητα» του πληθωρισμού και στην υπεραισιόδοξη επιτάχυνση του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλάει για μία άλλη χώρα: με ιλιγγιώδη ανάπτυξη, νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και επενδυτική έκρηξη» υπογράμμισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αντιπαραβάλλοντας: «Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημαίνουν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα υπολείπεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ από αυτό του 2019», ενώ «η έκθεση του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ δείχνει ότι τον Οκτώβριο 2021 η ακρίβεια μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% και το Νοεμβρίου κοντά στο 10%». Επιπλέον, ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «στην Ετήσια Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι τα αποθέματα Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 15,7% μετά από μία πολύ σημαντική ανάκαμψη που είχε συντελεστεί κατά την περίοδο 2015-2019».

Για το ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «Στον προϋπολογισμό του 2021 υπολογίζατε δαπάνες 2,6 δισ., τώρα μιλάτε για 600 εκατ. και φαίνεται ότι οι πραγματικές δαπάνες για το 2021 δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 150 εκατ» υπογράμμισε. Την ίδια στιγμή, ο κ Χαρίτσης τόνισε ότι «με το πάγωμα στις πληρωμές του ΕΣΠΑ, θέτετε σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που εκτελούνται κατά κύριο λόγο από την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα, τις μισθοδοσίες χιλιάδων εργαζόμενων, τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

«Η ανάκαμψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μια ανάκαμψη τύπου Κ: Λίγοι και ισχυροί θα φύγουν όντως προς τα πάνω αλλά οι πολλοί θα μείνουν πίσω» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. Και κατέληξε: «Όσο οξύνεται η υγειονομική, η οικονομική και η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε τόσο θα μεγαλώνει η απόσταση της κυβέρνησης από την κοινωνία αλλά και η απογοήτευση και η οργή της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτή την απογοήτευση δεν θα την αφήσουμε να μετατραπεί σε παραίτηση αλλά σε δύναμη κοινωνικής αυτοπεποίθησης και πολιτικής αλλαγής».

η δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)