to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:21 | 17.12.2022

Πολιτική

Προϋπολογισμός 2023: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στο στόχαστρο των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται, στην εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, τόσο τα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και η συνολικότερη πολιτική της, ιδίως υπό το βάρος της αντιδημοκρατικής εκτροπής με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων - Αναλυτικά οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Ολομέλεια


To σκάνδαλο των υποκλοπών, η ακρίβεια, τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, η λεηλασία δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, αποτελούν μερικά από τα βασικά σημεία άσκησης κριτικής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023 στην Ολομέλεια της Βουλής, μαζί βεβαίως με επιμέρους θέματα σε κάθε τομέα άσκησης πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διά των ειδικών εισηγητών του και των βουλευτών του, τονίζει ότι αυτός ο άδικος προϋπολογισμός «προδιαγράφει τη συνέχιση της ίδιας στρατηγικής. Ίδια πολιτική απέναντι στα ολιγοπώλια της ενέργειας και την αισχροκέρδεια, πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ,μείωση των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια εν μέσω πανδημίας, στεγαστικής κρίσης, κρίσης ακρίβειας».
_______________

Χρησιμες οδηγίες: Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε το όνομα ή τη λέξη-κλειδί που σας ενδιαφέρει πατώντας control+F (Windows) ή command+F (Mac) στο πληκτρολόγιό σας
_______________

Ακολουθούν οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - η δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά:

Λ. Αβραμάκης: Φτωχοποίηση των πολλών και επέλαση της ακρίβειας και το 2023 υπόσχεται ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης

Στην ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023 ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι:

-          Καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ακρίβεια

-          Προβλέπει ακόμα μεγαλύτερες εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους αποδεικνύοντας ότι επενδύει στην ακρίβεια

-          Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση πόρων για το κοινωνικό κράτος προκειμένου να καταλήξει να είναι οριακά πλεονασματικός

-           Απροκάλυπτη πλέον η πολιτική στόχευση της κυβέρνησης που ευνοεί την συγκέντρωση όλο και μεγαλύτερου πλούτου στα χέρια λίγων

-          Καμία στήριξη στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για το 2023 παρά το ότι ζωοτροφές και αγροεφόδια ακριβαίνουν συνεχώς, παρά το ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί.

-          Καμία στήριξη σε βιομηχανίες που είδαν το κόστος ενέργειας να εκτοξεύεται κατά 300% και αυξάνονται διαρκώς οι τιμές πρώτων υλών

-          Καμία στήριξη σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο λειτουργικό κόστος σε μια περίοδο πτώσης της κατανάλωσης και αύξησης του κόστους ζωής

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και καταρτίστηκε αποκλειστικά και μόνο για να υπηρετήσει το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης ενόψει εκλογών. Οι πολιτικές όμως προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.

Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν ότι η διατήρηση της ευθύνης διακυβέρνησης από τη ΝΔ συνεπάγεται διεύρυνση της αδικίας, της αδιαφάνειας και της φτώχειας για τον ελληνικό λαό.

Στις εκλογές που θα προκηρυχθούν αργά ή γρήγορα, ο ελληνικός λαός θα επιλέξει την προοδευτική διέξοδο που του προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προκειμένου να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς, να ανακοπεί το κύμα ακρίβειας, να στηριχθεί το κράτος πρόνοιας, να αποκατασταθούν οι θεσμοί και το κράτος δικαίου και να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.Ειρήνη Αγαθοπούλου: «Το χρήμα που κατασπαταλήσατε και μοιράσατε σε δικούς σας και στερήσατε από την κοινωνία θα επιστρέψει σε αυτή από μία προοδευτική κυβέρνηση»

Με κριτική στο αφήγημα της κυβέρνησης ξεκίνησε την τοποθέτηση της η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ειρήνη Αγαθοπούλου, στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023. Σχολίασε πως αναφερόμενοι στις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, ξέχασαν πώς παρέδωσαν την χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά, “θυμάστε τι χάος μας είχατε αφήσει; Άδεια ταμεία, τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ΕΕ, την ανεργία στο 26,6% και το 1/3 του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας. Και φυσικά – το πιο σημαντικό – μας αφήσατε μια χώρα που είχε απολέσει την εθνική της κυριαρχία.”

Επεσήμανε δε, την εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με 37 δις στα ταμεία και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ΝΔ αντί να ενεργήσει προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας επέλεξε “να μοιράσει χρήμα σε ένα 7%, μεταξύ τους και σε μεγαλοεργολάβους φίλους τους που έχουν αλώσει τα δημόσια ταμεία και κρατάει σε καθεστώς ανέχειας το 93% του πληθυσμού.”

Και όπως είπε, “όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας και ανεργίας των νέων ενώ κατέχει θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των γυναικών, σε μια Ελλάδα που τα νοικοκυριά έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, που έχουμε από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και που το καλάθι του νοικοκυριού συνιστά απλά εμπαιγμό.”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έννοια της κοινωνικής ευμάρειας και στον τρόπο που η ΝΔ την κατανοεί,  με λουκέτα για τους μικρομεσαίους και επιδοτήσεις μέσω των αναπτυξιακών νόμων στους φίλους και βουλευτές. Κριτική έκανε και στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, συνοψίζοντας ότι “εάν δεν καταργήσουμε τον ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο δεν θα μπορέσετε να βάλετε φρένο στην κατακόρυφη αύξηση των λειτουργικών εξόδων παραγωγής και στην αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια αγρότες και κτηνοτρόφους στην απόγνωση.”

Συνεχίζοντας την αναφορά της στον ΕΦΚ στα καύσιμα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Ελλάδα, με τους πολίτες να εκμεταλλεύονται το χαμηλό κόστος στα καύσιμα και στα βασικά αγαθά από τις γειτονικές χώρες και κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει τον ΕΦΚ καθώς η σημερινή κατάσταση οδηγεί σε σημαντική απώλεια στα δημόσια έσοδα.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της αρμόδιας Υφυπουργού για την ισότητα των φύλων, την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική τόνισε ότι παρά τα επικοινωνιακά κόλπα, η χώρα μας παραμένει τελευταία στην Ευρώπη βάσει του ευρωπαϊκού δείκτη ισότητας, 1 στις 3 νέες γυναίκες είναι άνεργες και πολλά παιδιά βρίσκονται εκτός ΚΔΑΠ και εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών. Ειδικότερα για το δημογραφικό πρόβλημα τόνισε χαρακτηριστικά ότι “η κ. Συρεγγέλα εξήγγειλε χρηματοδοτούμενες δράσεις από το ΕΣΠΑ, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων για το δημογραφικό. Αλήθεια τώρα; Αυτό  χρειάζονται οι νέοι/ες; Ενημέρωση για το πόσο σημαντικό είναι να κάνουν παιδιά ή ουσιαστική οικονομική στήριξη για τη στέγαση, τη διαβίωση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση;”

Κλείνοντας την τοποθέτηση της, η Ειρήνη Αγαθοπούλου απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, τόνισε εμφατικά ότι “το χρήμα που κατασπαταλήσατε και μοιράσατε σε δικούς σας και στερήσατε από την ελληνική κοινωνία πρέπει να επιστρέψει σε αυτή το συντομότερο δυνατό. Να αναδιανεμηθεί, να κινηθεί η αγορά, να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν υποδομές και κρατικές δομές. Η κοινωνία χρειάζεται νοσοκομεία, σχολεία, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Με λίγα λόγια, Δικαιοσύνη Παντού. Αυτό μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το κάνει.”

Τρ. Αλεξιάδης: Υπάρχουν πολιτικοί στην Ελλάδα που παρέα με λομπίστες προωθούν  συμφέροντα ξένων χωρών και επιχειρήσεων ;

Δίνοντας συγχαρητήρια στις βελγικές ελεγκτικές υπηρεσίες ξεκίνησε  ο βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τρύφων Αλεξιάδης την τοποθέτησή του στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αναφερόμενος εκτενώς στο QatarGate, ενώ απηύθυνε ερωτήματα από το βήμα της Βουλής, στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση. Μάλιστα, στο τέλος της ομιλίας του ασχολήθηκε με την αποδόμηση των «ψεμάτων, της προπαγάνδας και των επικοινωνιακών προεκλογικών «πυροτεχνημάτων» της ΝΔ». Δείτε παρακάτω τα σημεία της ομιλίας του και παρακολουθήστε το βίντεο:

Για την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών και τα lobbies στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, ο Τρ. Αλεξιάδης ανέφερε:

«Θερμά συγχαρητήρια στις βελγικές ελεγκτικές υπηρεσίες. Θερμά συγχαρητήρια για τις αποκαλύψεις, για τη στεγανοποίηση των ερευνών, για την προστασία και τη μη διαρροή προανακριτικού υλικού, για το τεκμήριο αθωότητας. Θερμά συγχαρητήρια στις βελγικές υπηρεσίες για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν. Αποτελούν πραγματικά πρότυπο για όλη την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα. Πρέπει η Κυβέρνηση που θα εκλεγεί σε λίγους μήνες να αντιγράψει άμεσα τις διαδικασίες και να προτείνει αργότερα τον πανευρωπαϊκό συντονισμό υπηρεσιών για θέματα διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων, κάτι σαν το FBI. Πρέπει να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές του Βελγίου, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών που έχουν ανακαλύψει τέτοια σκάνδαλα, έχουν στείλει και στοιχεία στην Ελλάδα και έχουν αξιοποιηθεί.

Το σκάνδαλο στις Βρυξέλλες δεν είναι ένα σκάνδαλο που έγινε από κάποιον πολίτη και κάποιον επιχειρηματία. Είναι σκάνδαλο με εμπλοκή συγκεκριμένων χωρών. Να απαντήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί αν θα ξεκινήσουν αντίστοιχοι έλεγχοι στην Ελλάδα, δηλαδή  για τις επαφές φυσικών ή νομικών προσώπων με τις συγκεκριμένες χώρες. Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο αναδεικνύει πολιτικούς και επιχειρηματίες που έχουν εμπλακεί σε συγκεκριμένα projects, ακόμη και σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές. Ρωτάω, λοιπόν, αν θα ξεκινήσουν στην Ελλάδα τέτοιοι έλεγχοι για να αποκαλυφθεί αν πολιτικοί, επιχειρηματίες ή άλλοι σχετίζονται με αυτές τις ιστορίες. Διαβάζουμε αυτές τις μέρες για λομπίστες Βρυξελλών. Σαν να είναι κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο στις Βρυξέλλες. Δεν έχουν καμία σχέση με την κυβερνητική παράταξη οι λομπίστες των Βρυξελλών, οι λομπίστες στην Ελλάδα ; Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα οργανωμένα συμφέροντα; Μια και είναι όμως εδώ ο Υπουργός Οικονομικών θα ρωτήσω αν θα ξεκινήσουν και στην Ελλάδα αντίστοιχες έρευνες και αντίστοιχοι έλεγχοι».

Για την αντιμετώπιση παλαιών και νεότερων σκανδάλων στη χώρα, ο ίδιος είπε πως:

«Το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος βαρύνεται από πολύ μεγάλα σκάνδαλα. Ανάμεσά τους το σκάνδαλο του C4I για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Χρηματιστηρίου, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των μιζών για τους εξοπλισμούς, της Energa Power, της Siemens, της Λίστας Λαγκάρντ, της λίστας Μπόργιανς, των Panama Papers, της Novartis… Πολλά από αυτά τα σκάνδαλα ήρθαν στην Ελλάδα αφού διερευνήθηκαν από ξένες υπηρεσίες και αφού οι αντίστοιχες εταιρείες συμβιβάστηκαν με τις ξένες ελεγκτικές υπηρεσίες, αποδέχτηκαν τη διάπραξη των εγκλημάτων στην Ελλάδα και πλήρωσαν τα σχετικά. Τι έγινε στην Ελλάδα; Μια μαύρη κηλίδα, στην Ελλάδα είτε παραγράφηκαν, είτε μπήκαν σε αρχεία, είτε κυνηγήθηκαν ελεγκτές και δικαστικοί που ασχολήθηκαν με τη διερεύνηση των ελέγχων, είτε άλλα γεγονότα που δεν επιβραβεύουν, δεν δίνουν θάρρος και τόλμη στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Θα πείτε «τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις λίστες και για όλα αυτά τα ζητήματα;». Έχω καταθέσει σχετικά στοιχεία από το 2016 στη Βουλή και όποτε αποκτήσετε το πολιτικό θάρρος, είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, είτε σε ένα Πανεπιστήμιο, είτε σε ένα Ίδρυμα, είτε σε μια αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή να κάνουμε αναλυτική συζήτηση».

«Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»

«Στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, που υπογράφουν οι κ.κ. Σταϊκούρας και Σκυλακάκης αναφέρεται ότι «είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός τα τελευταία 12 έτη που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας». Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας, ναι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός, αλλά υπάρχει ένα κενό στην αφήγησή σας. Ποιος και ποιες πολιτικές έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια; Ποιος και ποιες πολιτικές έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και την ενισχυμένη εποπτεία; Ξέρετε τι σημαίνει να διακόπτεις το ιστορικό αφήγημα πριν και μετά από κάτι; Το κάνετε επίτηδες, διότι έχετε εσείς ευθύνη για το που οδηγήθηκε η χώρα. Ο κ. Γεωργιάδης, πριν μίλησε για «ανεπρόκοπους» και «προκομένους». Εσείς είστε οι «ανεπρόκοποι» που οδηγήσατε τη χώρα σε μνημόνια και οικονομική καταστροφή κι εμείς οι «προκομένοι» που τη βγάλαμε».

Μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων, απηύθυνε ο Τρ. Αλεξιάδης

«Καταθέτω στα Πρακτικά, γραπτά, τις ερωτήσεις που συνέχεια υποβάλω στη Βουλή είτε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είτε στις συνεδριάσεις και τις οποίες φοβάται το οικονομικό επιτελείο να απαντήσει.

  1. Όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας ή είχε λήξει ;
  2. Σχετικά με την αναφορά του Υπουργού Οικονομικών ότι εκπρόσωποι χρηματοδοτικών φορέων πρότειναν ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να παρακάμψουν την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα κόκκινα δάνεια, θα σταματήσετε τη συγκάλυψη και θα  απαντήσετε στο ερώτημα ποιες επιχειρήσεις το ζήτησαν ;
  3. Θα διενεργήσουν τα αναγκαία οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, της Οικονομικής αστυνομίας και της Τράπεζας της Ελλάδος για το θέμα των «πακέτων δανείων» που αγόρασαν οι servicers από τράπεζες; Που κατέληξαν ; Ποια είναι η εξέλιξη των ρυθμίσεων της αποπληρωμής ;
  4. Ποια στελέχη της κυβέρνησης ή βουλευτές της ΝΔ και συγγενικά τους πρόσωπα, συμμετέχουν σε εισπρακτικές ή συνεργάζονται με εισπρακτικές ;
  5. Θα απαντήσετε στην ερώτηση που σας έχουμε υποβάλει από τις 20 Οκτωβρίου, 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: πόσες ανά Δήμο, από τις κατοικίες που βρίσκονται υπό πλειστηριασμό στην Περιφέρεια της Β΄ Πειραιά, αφορούν πρώτη κατοικία ;
  6. Σχετικά με δημοσιεύματα για «ισπανικό μοντέλο» στα στεγαστικά δάνεια, συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων με τράπεζες, κ.λπ., τι ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μένει στις τράπεζες; Τι ποσοστό στεγαστικών δανείων; Τι ποσοστό καταναλωτικών δανείων; Τι ποσοστό επιχειρηματικών δανείων;».

Για τα ψέματα, την προπαγάνδα και τα επικοινωνιακά προεκλογικά «πυροτεχνήματα» της ΝΔ

«Στις εκατοντάδες σελίδες του προϋπολογισμού δεν αναφέρεται πουθενά ότι η ΝΔ θα καταργήσει τους «29 άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ» που προεκλογικά προπαγάνδιζε. Όχι μόνο τους διατήρησε, αλλά πολύ σωστά ορισμένους τους αύξησε.

Μιλούσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ υπερφορολογεί. Η Νέα Δημοκρατία δημιουργεί «ματωμένα πλεονάσματα» στα φορολογικά έσοδα, την περίοδο 2021-2022, εισέπραξε 6,7 δισεκατομμύρια παραπάνω φόρους. Και τα 4,1 δις από αυτά είναι από τον ΦΠΑ, ισούται με δύο ΕΝΦΙΑ.

Για τις καταγγελίες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, άκουσα τις ομιλίες των κ.κ. Τσιάρα  και  Πιερρακάκη, δεν θα καταργήσετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Εσείς και το ΠΑΣΟΚ πριν λίγο καιρό ψηφίσατε τον Κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων που όχι μόνο τους κατοχυρώνει, αλλά και ορίζει ότι στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών δεν θα ενημερώνεται ο πολίτης!».

Γιάννης Αμανατίδης: «Προϋπολογισμός 2023 με διεύρυνση των ανισοτήτων, των αδικιών και των αδιεξόδων»

Με έμφαση στην εκρηκτική αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και των αδιεξόδων, από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη μίλησε και κατέκρινε τον προϋπολογισμό, που κατατέθηκε για το 2023, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Αμανατίδης, λέγοντας, χαρακτηριστικά πως «απεικονίζει τον ταξικό ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

Ενός πρωθυπουργού, που όπως είπε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, «όχι μόνο αρνείται πεισματικά και αλαζονικά να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να παραδεχθεί την αποτυχία της πολιτικής του, τα τρία προηγούμενα χρόνια, αλλά τουναντίον διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μειώνει την χρηματοδότηση, μειώνει τις  κοινωνικές δαπάνες, δεν παίρνει μέτρα για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και το ιδιωτικό χρέος των πολιτών και των επιχειρήσεων».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει και θα καταγραφεί ως δυσάρεστη παρένθεση, στην ιστορία της χώρας» εκτίμησε. «Απέτυχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απέτυχε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, ενώ πτώχευσε τα νοικοκυριά» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε σύγκριση των πεπραγμένων της, όπως και των πεπραγμένων της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στον τομέα της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής ασφάλισης, εξηγώντας πως η ένδεια των κυβερνητικών επιχειρημάτων οδηγεί τη ΝΔ σε μια «προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας  για την περίοδο της  διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κλείνοντας προέβλεψε ότι «αυτός ο προϋπολογισμός, θα έχει τη σύντομη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης, που τον εισηγείται» τονίζοντας πως σύντομα «οι πολίτες θα δώσουν την εντολή σε μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δικαιοσύνης παντού: Στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κράτος και στην ίδια την δικαιοσύνη».

Σία Αναγνωστοπούλου: Επιτελικό κράτος - κάτασκοπος, με ένα καλοταϊσμένο σύστημα προπαγάνδας

«Σταθερότητα, στιβαρότητα και καλή εικόνα της χώρας προς τα έξω. Αυτό είναι το τρίπτυχο του καινούργιου αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης, που είδαμε από χτες συνέχεια να επαναλαμβάνεται», σημείωσε εισαγωγικά η Σία Αναγνωστοπούλου, που επισήμανε:

«Τι είδαμε εμείς όμως επί τρεισήμισι χρόνια, όχι εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία ολόκληρη; Είδαμε ένα επιτελικό κράτος, στο επίκεντρό του τον Πρωθυπουργό με κατασκοπευτικούς μηχανισμούς που οδήγησαν σε δημοκρατική εκτροπή αυτή τη χώρα. Ποτέ δεν είχε γίνει στη Μεταπολίτευση σε αυτό το βαθμό. Είδαμε ένα καλοταϊσμένο σύστημα προπαγάνδας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ένα αυστηρό, αυταρχικό και αυθαίρετο σύστημα καταστολής, μια Αστυνομία με λυμένα χέρια ή "εσείς είσαστε το κράτος", που είναι το άλλο αξίωμα και η οποία έφτασε στο σημείο να σκοτώνει για 20 ευρώ. Μία διχαστική ενίοτε ακροδεξιά ρητορική αποκλεισμού, στοχοποίησης και περιθωριοποίησης Ρομά, προσφύγων, φτωχών και  νέων ανθρώπων ότι είναι μπαχαλάκηδες, ότι τα πανεπιστήμια είναι άντρα ανομίας».

«Και τελευταίο, αλλά όχι έλασσον, μία βίαιη αναθεώρηση της ιστορίας αυτής της κοινωνίας, μια βίαιη αναθεώρηση όπου όλα τα δικαιώματα θεωρήθηκαν αναχρονιστικά και άλλων εποχών, μία βίαιη αναθεώρηση που έφτασε ως και στην αναθεώρηση της ίδιας της ιστορίας του Πολυτεχνείου. Τα ζήσαμε εδώ μέσα», επισήμανε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε ακόμα:

«Ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του ανέλαβαν ως ο καλύτερος εκφραστής ενός νεοφιλελευθερισμού σε ελληνική εκδοχή, να επιτύχουν την πιο βίαιη αναδιανομή εισοδήματος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Το 1%, κυρίες και κύριοι, του πληθυσμού αυτής της χώρας κατέχει το 58% του πλούτου.

Ποιό είναι το ποσοστό του πληθυσμού που είδε αύξηση του εισοδήματός του; Το 7%. Γι’ αυτά τα νούμερα να μιλήσουμε, όχι για εκείνα που μας παρουσιάζετε εκτός πραγματικότητας και εκτός κοινωνίας.

Μας μιλάτε συνέχεια για ανάπτυξη. Ανάπτυξη με ενεργειακή φτώχεια; Ακούσαμε τον κ. Σκρέκα να μας λέει πάρα πολλά. Δεν μας μίλησε όμως για την ενεργειακή φτώχεια λόγω αισχροκέρδειας. Δεν μας μίλησε ο πολύς κ. Γεωργιάδης για τη διατροφική φτώχεια. Δεν μας μίλησαν για τους πλειστηριασμούς. Δεν μας μίλησαν για την αύξηση της ανεργίας, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την αύξηση της μερικής απασχόλησης σε βάρος της πλήρους απασχόλησης. Δεν μας μίλησαν για πολλά από αυτά. Γι’ αυτούς τους αριθμούς να μιλήσουμε.

Φτιάξατε και επαναλαμβάνετε -ενώ έχει πια καταρρακωθεί αυτό το αφήγημά σας- το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ αφήγημα, χωρίς να ντρέπεστε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μία χώρα χρεοκοπημένη, με αρρύθμιστο το χρέος -τα ξεχνάτε όλα αυτά, αριθμοί είναι κι αυτοί- και με μία κοινωνία η οποία ήταν υπό πλήρη κατάρρευση. Αυτά όλα τα αφήνετε στο περιθώριο και δεν τα συζητάτε.

Να σας πω όμως κάτι σε τελική ανάλυση; Χαίρομαι για το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που φτιάξατε. Χαίρομαι που βλέπω πρόσωπα που ηγήθηκαν αυτού του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που μας κούναγαν τον πατριωτισμό, που είναι το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα και αυτό αποδείχτηκε περίτρανα.

Άκουσα για τις τράπεζες και όλα τα σχετικά. Έρχεστε και τα πρώτα πρώτα νομοθετήματά σας αφορούν την ασυλία των τραπεζιτών, αφορούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μπόνους των τραπεζιτών. Και έρχεται ο Υπουργός Οικονομικών να κάνει δηλώσεις ότι «μπινελικώνει» τους τραπεζίτες, ενώ έχει μείνει μία κοινωνία στην κυριολεξία στο πουθενά και στα χέρια των funds.

Όταν επιτρέψατε με αυτές τις πολιτικές τους «Πάτσηδες». Αυτά δεν είναι εξαιρέσεις, είναι προϊόντα μιας πολιτικής, είναι φαινόμενα μιας πολιτικής, όπως και οι «Καϊλήδες» είναι φαινόμενα μιας πολιτικής και μιας ηθικολογίας και όχι ηθικής της πολιτικής. Αφήσατε τον αγροτικό κόσμο ανυπεράσπιστο. Αφήσατε να θησαυρίζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί και οι εταιρείες πετρελαίου. Γι’ αυτούς τους αριθμούς να μιλήσετε.

Όταν γκρεμίσατε τα οχυρά της κοινωνίας και τα οχυρά της κοινωνίας είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτό θα το πληρώσουν πάρα πολύ ακριβά οι Βουλεύτριες και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που το ψήφισαν. Είναι πραγματικά το καταφύγιο της κοινωνίας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το καταφύγιο της αξιοπρέπειάς της. Όταν δεν σεβαστήκατε τίποτα, όταν σκάνδαλα για διαφθορά τα παρουσιάσατε ως σκευωρία, όταν δεν σεβαστήκατε τίποτα με αλαζονεία, κυνισμό, αδιαφάνεια και βέβαια, έλλειψη δημοκρατικότητας. Θα το πληρώσετε ακριβά.

Θα φέρω ως παράδειγμα τον πολιτισμό, όπου εκεί συμβολικά και υλικά αποτυπώνεται η πολιτική μίας κυβέρνησης. Δεν θα αναφερθώ σε «Λιγνάδηδες», στο τι ζήσαμε και στην καταρράκωση του κυριότερου θεσμού του σύγχρονου πολιτισμού, του Εθνικού Θεάτρου και στο τι συγκάλυψη έγινε προσπάθεια να γίνει. Θα μιλήσω, όμως, για την Ακρόπολη. Πάει ο Πρωθυπουργός με αδιαφάνεια -για να το χρησιμοποιήσει για προεκλογικούς λόγους- να μιλήσει για ένα θέμα για το οποίο υπάρχει εθνική πολιτική σε όλη τη Μεταπολίτευση;

Προτείνουμε -και θα το κάνουμε όταν θα γίνουμε, που θα γίνουμε κυβέρνηση- να υπάρχει Διεθνής Επιτροπή Προσωπικοτήτων η οποία θα επιλεγεί από τη Βουλή, κυρίως από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και βάσει αυτής θα ακολουθείται η γραμμή. Έγινε το μείζον σκάνδαλο με τη Συλλογή Στερν. Ο Πρωθυπουργός, πέρα από τον αρχαιολογικό νόμο, τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας, πάει κρυφά στο σπίτι ενός «ιδιώτη-συλλέκτη» και κάνει τι; Επινοεί καινούργιους τρόπους;

Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά πράγματα για τον σύγχρονο πολιτισμό που αφέθηκε στο έλεος του Θεού. Καμία πολιτική για την περιφερειακή πολιτιστική ανάπτυξη, καμία πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη που έχει και τον πολιτισμό μέσα, το περιβάλλον και λοιπά.

Είναι κρίσιμες οι στιγμές και για αυτά θα ελεγχθούμε, θα ελεγχθούμε όλοι μας βάσει του Συντάγματος. Δεν είναι δυνατόν να μας λέτε ότι ο Πρωθυπουργός είναι η μεγάλη φιγούρα που άλλαξε την ιστορία αυτού του τόπου, την εικόνα αυτού του τόπου στο εξωτερικό, όταν όλες οι εφημερίδες, όταν διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης λένε συνέχεια για την Ελλάδα, για την έλλειψη ελευθεροτυπίας και κυρίως για τις παρακολουθήσεις. Το «5046c» θα μας κυνηγάει όλους όσοι -εσάς δηλαδή- δεν αντέδρασαν σε αυτή την κατάντια της χώρας. Δεν μπορεί μία χώρα να έχει έξωθεν καλή μαρτυρία, όταν λειτουργεί με αντιδημοκρατικούς τρόπους.

Θα κλείσω με έναν λόγο μόνο. Εάν νομίζετε ότι αυτοί οι πολίτες δεν είναι πολίτες και δεν τους ενδιαφέρει η δημοκρατία, δεν τους ενδιαφέρει η ελευθεροτυπία, δεν τους ενδιαφέρει αυτό που επιτάσσει το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος και νομίζετε ότι πετώντας νούμερα και με φωνές τσιριχτές και δυνατές -δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις φωνές, έχω με τις φωνές που χρησιμοποιούνται ως πολιτικό εργαλείο για να κάνουν τους άλλους να δειλιάσουν- αν νομίζετε, λοιπόν, ότι αυτός ο λαός δεν δίνει σημασία σε αυτά, κάνετε τεράστιο λάθος και θα το δείτε στις εκλογές. Ευτυχώς είναι ο τελευταίος σας Προϋπολογισμός!».

Βαγγέλης Αποστόλου: Προϋπολογισμός 2023, πολιτικές αδικιών και πολλαπλασιασμού αδιεξόδων

«Ο συνδυασμός της υψηλής έμμεσης φορολογίας και της ταυτόχρονης περικοπής των κοινωνικών δαπανών κάνει τον προϋπολογισμό σας εργαλείο αφαίμαξης των ασθενέστερων», τόνισε μεταξύ άλλων ο  βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 

Ο Β, Αποστόλου επισήμανε συγκεκριμένα:

«Στον περσινό σας προϋπολογισμό, κύριοι της Κυβέρνησης, διακηρύσσατε με μεγαλοστομίες ότι καταθέτετε «τον πρώτο προϋπολογισμό μετά το τέλος της πανδημίας». Την ίδια στιγμή βέβαια περικόπτατε περισσότερα από 800 εκατομμύρια από τον τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας. Τελικά όχι μόνο δεν ήταν το τέλος, αλλά η κορυφή της πανδημίας, με ένα υγειονομικό σύστημα παντελώς εξαντλημένο από προσωπικό και πόρους.

Το '22 φεύγει, βρίσκοντας όμως την Ελλάδα με το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ, μετά και τις επιδοτήσεις, σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών, πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων στο α' εξάμηνο, με την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ ενώ η χώρα μας είναι πέμπτη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Επιπλέον η κατάσταση διαρκώς θα επιδεινώνεται δεδομένου ότι φέτος τα νοικοκυριά, με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ, έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

Από τον Απρίλιο του 22 και μετά ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης. Ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 12% μόνο το πρώτο τρίμηνο.Δυστυχώς για το '23, σε ακραίες συνθήκες ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού 12%, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Θα εκτιναχθούν από τα 45 δις το 22 στα 51 δις το 23. Ποια είναι η κύρια πηγή αυτής της αύξησης; Οι «έμμεσοι φόροι», δηλαδή οι φόροι που εισπράττονται κύρια από τους μη έχοντες.

Οι ονομαστικές δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία είναι ελαφρώς αυξημένες στον προϋπολογισμό του '23 σε σχέση με το '22.
Οι πραγματικές όμως δαπάνες, αν λάβουμε υπόψη μας και τον πληθωρισμό του τρέχοντος και του επόμενου έτους, είναι πολύ μικρότερες, συγκρινόμενες με αυτές του 22, που επίσης είχαν «κουρευτεί».
Ο συνδυασμός της υψηλής έμμεσης φορολογίας και της ταυτόχρονης περικοπής των κοινωνικών δαπανών κάνει τον προϋπολογισμό σας εργαλείο αφαίμαξης των ασθενέστερων.
Δεν περιλαμβάνει επίσης και κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας, πέρα από πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ως αποθεματικό, κυρίως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, που κι αυτά θα πάνε στην τσέπη των καρτέλ.

Ένας προϋπολογισμός που στηρίζει τις βασικές του παραδοχές, δηλαδή την ανάπτυξη και την οικονομία, σε συνθήκες ρευστότητας σε πολλούς τομείς, όπως το ενεργειακό και η ακρίβεια, είναι σίγουρο ότι θα έχει πρόβλημα με τις προβλέψεις του. Αν δε προσθέσουμε και το ιδιαίτερο βάρος που ασκούν οι οδηγίες της Ε.Ε. στη διαχείριση των Κοινοτικών πόρων, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τότε οι δυσκολίες πολλαπλασιάζονται.

Γι αυτό και απαιτούνται καλύτερες επεξεργασίες και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των Οδηγιών. Ένα από τα βασικά ερωτήματα για την ελληνική οικονομία είναι αν η αναπτυξιακή στόχευση που θα υπηρετήσει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτή που θα συμβάλει στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πράγμα που βέβαια καθίσταται δύσκολο με τις συνθήκες ακρίβειας που σαρώνουν αυτή την ώρα οποιαδήποτε πρόβλεψη. Όμως όταν μιλάμε για παραγωγή στη χώρα μας εννοούμε βασικά τον αγροτοδιατροφικό τομέα, έναν τομέα που βρίσκεται μπροστά στις δραματικές επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, δηλαδή στην ακρίβεια στην ενέργεια (ρεύμα, πετρέλαιο) και στις εισροές (λιπάσματα, φάρμακα, σπόρους, ζωοτροφές, πρώτες ύλες, κ.λπ.). Γι' αυτό και χρειάζεται στήριξη που δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο σε επιδοματικού και περιστασιακού χαρακτήρα ενισχύσεις, αλλά και να περιλαμβάνει ταυτόχρονα αξιόπιστα, ολοκληρωμένα και με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα μέτρα και δράσεις πολιτικής.

Σε αυτήν την κατεύθυνση ο προϋπολογισμός δείχνει ανεπαρκής, καθώς αδυνατεί να παρακολουθήσει τις ανάγκες, προσφέροντας χαλαρά αντανακλαστικά στην ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των παραγωγών, που εύλογα διαμαρτύρονταν για τις μεγάλες καθυστερήσεις σε όλα τα επίπεδα, από την έγκριση του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ και την έγκαιρη ενημέρωσή τους σχετικά με τις αλλαγές που επιφέρει μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και των ενισχύσεων.

Παρόλα αυτά, υπήρχε χρόνος, αφού τα εκκρεμή ζητήματα, που είχαν σχέση με το Στρατηγικό μας Σχέδιο για τον αγροτικό χώρο, την περιβαλλοντική συμμόρφωση και τη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης ήταν υποχρεώσεις γνωστές στη σημερινή κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της. Γι' αυτό και θεωρούμε ότι η μονομερής επενδυτική δραστηριότητα σήμερα σε ενεργειακούς μόνο τομείς ,και ειδικά στις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά αποτελεί μιας άλλης μορφής κερδοσκοπία υπέρ των μεγάλων συμφερόντων των χωρών του ευρωπαϊκού βορρά, που κατέχουν τις σχετικές τεχνολογίες και την απαραίτητη τεχνογνωσία. Πόσο μάλλον όταν γίνονται χωρίς την μελετημένη χωροταξική κατανομή. Ο προϋπολογισμός, που κατέθεσε η κυβέρνησή σας , είναι ο τελευταίος της διακυβέρνησης με πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και αποτελεί την καθαρή απεικόνιση των βασικών στοιχείων της πολιτικής σας. Μια πολιτική αδικιών και πολλαπλασιασμού των αδιεξόδων για την πλειονότητα των πολιτών. Καταψηφίζουμε το προϋπολογισμό σας».

Δ. Αυγέρη: Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι το κύκνειο άσμα της κυβέρνησης ΝΔ - Μητσοτάκη

Η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και αναπλ. τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην ομιλία της κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει «ταλαιπωρήσει» την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη, ενώ μεγάλο μέρος της τοποθέτησής της καταπιάστηκε με το δημόσιο σύστημα Υγείας και τις κυβερνητικές ευθύνες για την συρρίκνωσή του. Παρακάτω το βίντεο και αναλυτικά η ομιλία:

«Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι το κύκνειο άσμα για την κυβέρνηση ΝΔ - Μητσοτάκη. Οπότε το «όχι» σε αυτό το κύκνειο άσμα, τον προϋπολογισμό του 2023, πολύ γρήγορα θα συμπληρωθεί και από αυτό το «ναι» στην επερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα -ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. «Ναι» στη Δικαιοσύνη, «ναι» στη Δημοκρατία. Αυτές που τόσο πολύ ταλαιπωρήσατε και συνεχίζετε ακόμη και σήμερα να ταλαιπωρείτε.
Ακούσαμε πριν από λίγες ώρες γι’ αυτό το συνταρακτικό δημοσίευμα του Euractiv, αναφέρθηκε από του συναδέλφους και άλλους ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, αλλά έχετε καταπιεί τις γλώσσες σας, κυρίες κύριοι των κυβερνητικών εδράνων, της πλειοψηφίας. Τίποτα, κανένα σχόλιο. Τι λέει αυτή η επιβεβαιωμένη είδηση; Ότι, τελικά, παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο  δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου. Και αυτό αποκαλύφθηκε μετά από παρέμβαση της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, της ΑΔΑΕ. Η οποία όταν θέλησε να βρει περισσότερα στοιχεία, σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ, βρήκε μπροστά της το τείχος που λέγεται ηγεσία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Δηλαδή, μετά την επιβεβαιωμένη παρακολούθηση του υπουργού- α,  δεν τον βλέπω εδώ, έφυγε-  του κυρίου «5046c», αυτού του υπουργού που επιβεβαιώθηκε ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, έχουμε πλέον και τις επιβεβαιωμένες παρακολουθήσεις ενός ακόμη ευρωβουλευτή και ενός ακόμη δημοσιογράφου.
Η ερώτηση είναι τώρα προς τα κυβερνητικά έδρανα. Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο διαπιστωμένα η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον ευρωβουλευτή κ. Κύρτσο και τον δημοσιογράφο κ. Τέλλογλου;
Πώς είναι δυνατόν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντί να σπεύδει η ίδια για έρευνα στους παρόχους, να φέρεται ότι εμπόδισε, ότι εμποδίζει, την έρευνα από την ανεξάρτητη συνταγματικά  κατοχυρωμένη αρχή, την ΑΔΑΕ;
Δεν περιμένω  απάντηση από τον υπουργό, τον κύριο «5046c», έφυγε έτσι κι αλλιώς, που ούτω ή άλλως παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ.
Ενδεχομένως θα περίμενα από εσάς μια απάντηση, εκτός και αν και εσείς οι ίδιοι και η ίδια δεν μπορείτε να βάλετε το χέρι στην φωτιά ότι αυτή την στιγμή που ψαχουλεύετε τα κινητά σας δεν παρακολουθείστε.
Αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια! Αύριο Σάββατο θα έχει την ευκαιρία φαντάζομαι ο Πρωθυπουργός να απαντήσει στις ερωτήσεις για να μπορέσει να αποσείσει από πάνω του αυτήν την ντροπή της φυγής από αυτήν εδώ την πόρτα, εκτός και αν προετοιμάζετε να μην έχει κανένα από τα δύο παράθυρα αυτή εδώ η πόρτα, για να βγει με μεγαλύτερη ευκολία και να δραπετεύσει για δεύτερη φορά ο Πρωθυπουργός!
Κατά συνέπεια, Δικαιοσύνη τώρα, δεν είναι μια απλή ευχή τώρα που φεύγει το 2022 και έρχεται το 2023. Είναι το μέγιστο πολιτικό επίδικο. Αυτό για το οποίο πολύ σύντομα θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός και θα σας στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Γι’ αυτό λέμε ότι το 2023, δεν θα δει μόνο μια οικονομική αλλαγή, διατυπωμένη σε εντελώς αντίθετη βάση. Το 2023 θα δει την εφαρμογή ενός άλλου σχεδίου και, κυρίως, θα δει μια άλλη κουλτούρα διακυβέρνησης, μια πραγματική αφετηρία πέρα και πάνω από τους καταναγκασμούς που επιβάλλει εδώ και πολλά χρόνια το άλλοτε μνημονιακό μπλοκ, που έγινε κόμμα της Novartis, στην πορεία αυτοαναγορεύθηκε επιτελικό κράτος- στην πραγματικότητα επιτελικό παρακράτος- και τώρα ξεφτιλίζεται πανευρωπαϊκά  και ξεφτιλίζει και την χώρα μας με την υπόθεση της διαφθοράς μιας τυπικής αντιΣΥΡΙΖΑ περσόνας, στην οποία περίπτωση βέβαια ήρθε να προστεθεί ακόμη μια ποινική υπόθεση ευρωβουλευτή της ΝΔ.
Κοινώς, δεν ήμασταν και δεν είμαστε ίδιοι, ως εκ τούτου η αντίληψή μας για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία και φυσικά την δικαιοσύνη απέχει παρασάγγας.
Εν προκειμένω, η κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί με αυτόν τον τελευταίο  προϋπολογισμό του 2023.
Ιδίως στον βαθμό που αφορά στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας περίθαλψης, έχουμε μια τραγική επανάληψη των περυσινών προσταγών, καθώς η κυβέρνηση μειώνει τις μεταβιβάσεις στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές περιφέρειες.
Κοινώς, στραγγαλίζει ακόμη περισσότερο τις ήδη εξαντλημένες δημόσιες δομές, ξεζουμίζει τους πόρους του δημόσιου συστήματος, που δεν έχει συνέλθει ούτε από το χτύπημα της πανδημίας, αλλά ούτε από την προδοσία της κυβέρνησης να αφήσει εν μέσω πολέμου τα νοσοκομεία ανυπεράσπιστα στο έλεος του Θεού.
Με το τελευταίο νομοσχέδιο για τα δημόσια νοσοκομεία, για το ΕΣΥ η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη επέτρεψε τη μετάλλαξη του ΕΣΥ σε ιδιωτικό σύστημα υγείας, στο οποίο δεν θα έχουν πρόσβαση, όχι μόνον οι ανασφάλιστοι, αλλά και απ’ ό,τι φαίνεται ούτε οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.
Με τον σημερινό προϋπολογισμό η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη επικυρώνει αυτήν την εξέλιξη, αφού μόνο με τη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος, μόνο με την υποστελέχωση σε προσωπικό, μόνο με τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στον ΕΟΠΥΥ, μόνο με την μείωση των δαπανών στο ΕΚΑΒ, μόνο με την μείωση των διαθέσιμων δημόσιων πόρων, μπορεί να στείλει τον κόσμο στους τομείς υψηλής ιδιωτικής δαπάνης.
Αυτή η συστημική, δεξιά εχθρότητα απέναντι στον δωρεάν και καθολικό χαρακτήρα του ΕΣΥ θα σας γυρίσει μπούμερανγκ.
Γιατί, μπορεί οι μνήμες να έχουν ξεθωριάσει από το ’50 και το ’60- εποχές από τις οποίες αντλεί έμπνευση η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη για να μεταλλάξει το ΕΣΥ σε πελατειακό σύστημα κλινικαρχών, γκόρτσων και γαλάζιων ακρίδων-  αλλά νέες μνήμες δημιουργούνται σήμερα στους πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις ή εγχειρήσεις, γιατί οι νοσοκομειακές λειτουργίες καταρρέουν μέρα με τη μέρα.
Συζητάμε την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού εν μέσω μιας πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης, μιας αδιανόητης για τα μεταπολιτευτικά μας ήθη κρίση δημοκρατίας, μιας εφιαλτικής κρίσης που ακουμπά το ποινικό δίκαιο κι αναζητά εξιλέωση και λύση στα δημοκρατικά αντανακλαστικά ενός λαού που έχει καταταλαιπωρηθεί από μία υπερδεκαετή οικονομική κρίση, που παίρνει ενίοτε τα χαρακτηριστικά κρίσης αντιπροσώπευσης.
Μόνο κρίση και παρακμή παράγει η προκλητική μεροληψία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελικού του παρακράτους υπέρ των χαϊδεμένων του τραπεζιτών, των ομοτράπεζών του ολιγαρχών και, βεβαίως, του εκτεταμένου πελατειακού δικτύου με το οποίο αναπαράγει την εξουσία του, διαφθείροντας θεσμούς και θέσεις ευθύνης.
Μπορεί, λοιπόν, η κυβέρνηση ΝΔ-Μητσοτάκη να θέλει να μας γυρίσει σε εποχές όπου ο κόσμος κυριολεκτικά πέθαινε, επειδή δεν μπορούσε να βρει νοσηλεία και γιατρό, αλλά δεν θα αφήσουμε αυτό να συμβεί.
Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2023 και καλούμε την καθεμιά, τον καθέναν να αναλάβει τις ευθύνες του στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας.
Με τις ανθρώπινες ζωές δεν παίζουμε.
Η κυβέρνηση θα κριθεί κι από τους απόντες. Και είναι πολλοί οι απόντες και οι απούσες εξαιτίας των δολοφονικών επιλογών της.
Η δικαιοσύνη δεν θα αργήσει να έρθει.
».

Α. Βαγενά: Θα σας κυνηγάει η εικόνα των αντικλεπτικών στο βρεφικό γάλα 

Την Πέμπτη 15/12/22, στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας, Άννα Βαγενά, τόνισε: «Ζούμε στη χώρα που η τιμή της βενζίνης είναι ακριβότερη από την τιμή της ανθρώπινης ζωής, στη χώρα που ένας αστυνομικός θεωρεί φυσικό να πυροβολεί ένα παιδί δεκαέξι χρονών για 20 ευρώ βενζίνη που έβαλε στο αυτοκίνητό του και δεν την πλήρωσε. Βέβαια, αυτό το παιδί ήταν Ρομά. Ίσως η τιμή της ζωής του είναι φτηνότερη από των λευκών παιδιών. Λοιπόν, θα μου πείτε τι σχέση έχουν αυτά με τον προϋπολογισμό που συζητάμε. Αν δεν έχει αυτό σχέση, τι έχει; Αν δεν έχει σχέση η τιμή της ανθρώπινης ζωής, τι έχει σχέση; Τα νούμερα; Τι έχει σχέση; Τα νούμερα και τα μεγέθη που θα ακούσουμε εδώ; Μα πίσω από αυτά τα νούμερα, κρύβονται ανθρώπινες ζωές σαν αυτή του Φραγκούλη, που σήμερα κηδεύεται. Στη μάνα του να πάτε να τα πείτε αυτά».

Και η Άννα Βαγενά επισήμανε:

«Θα τους ακούσουμε εδώ από το οικονομικό επιτελείο και από τους βουλευτές της ΝΔ, που θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι ο λαός μας ευημερεί και ότι θα ευημερήσει ακόμα περισσότερο με τον καινούργιο Προϋπολογισμό. Δεν θα μας πούνε, βεβαίως, ότι το 29% του πληθυσμού ζει κάτω, ή στο όριο της φτώχειας και οι άνθρωποι κόβουν ακόμα και βασικά είδη διατροφής για να επιβιώσουν, ότι το κρέας έχει γίνει είδος πολυτελείας. Βεβαίως, τα μακαρόνια νούμερο 6 είναι στο καλάθι της νοικοκυράς και δεν φτήνυναν τα υπόλοιπα, γιατί τα τρώνε οι πλούσιοι. Οι πλούσιοι δεν τρώνε μακαρόνια, καλοί μου κύριοι! Τρώνε φιλέτα ψαριού, μπον φιλέ, γι’αυτό είναι και αδύνατοι. Τα μακαρόνια τα τρώει ο κόσμος για να χορτάσει. Θα μας πείτε αυτά, λοιπόν, τα σπουδαία περί ανάπτυξης και δεν θα μας πείτε ότι τα χρέη των πολιτών σε όλες τις κατηγορίες έχουν αυξηθεί, ότι οι άνθρωποι σκέφτονται πώς να ανάψουν το απλό φως, τη λάμπα στο σπίτι τους -δεν μιλάω πια για τα θερμαντικά σώματα- γιατί οι λογαριασμοί της ΔΕΗ μας αφανίζουν. Δεν θα μας πείτε ότι το 37% του εργατικού δυναμικού αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και ότι το 35% με 36% αμείβεται κάτω και από αυτόν τον μισθό. Άρα, βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας.

Δεν θα μας πείτε ότι  πριν από μία εβδομάδα πήρε απόφαση ο ΕΦΚΑ να προσλάβει είκοσι τέσσερις γενικούς διευθυντές, με μισθό 8.000 ευρώ τον μήνα, όσο δηλαδή είναι το ετήσιο εισόδημα ενός από αυτούς τους εργαζόμενους που είναι καταδικασμένοι στα 300 και στα 500 ευρώ. Δεν θα ακούσουμε από κανέναν αρμόδιο Υπουργό να μας πει ότι ο καινούργιος ΟΑΕΔ ή ΔΥΠΑ τιμωρεί τους άνεργους και ότι μόνο 35.000 άνεργοι από το 1.404.000 ανέργους -τόσοι είναι οι άνεργοι εγγεγραμμένοι επίσημα- τον Νοέμβριο θα πάρουν επίδομα για τον Δεκέμβρη! Την ίδια στιγμή οι διευθυντές αυτών των υπηρεσιών παίρνουν 8.000 τον μήνα. Τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αυτή τη στιγμή 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί υπάρχουν αυτά τα χρέη, αν όλα πάνε τόσο καλά στις επιχειρήσεις και υπάρχει αυτή η καταπληκτική ανάπτυξη; Γιατί δεν πληρώνουν; Θέλουν να είναι κακοπληρωτές όλοι; Όχι. Δεν μπορούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις.

Δεν θα μας πουν ότι οι αγρότες εγκαταλείπουν τη γη τους, γιατί δεν βγαίνουν πέρα με τις τιμές των προϊόντων που πουλάνε, ενώ αυτά τα ίδια προϊόντα καταλήγουν πανάκριβα στον καταναλωτή. Εγώ προσωπικά είδα τον κ. Λιβανό το 2021, όταν ήταν ακόμα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και του έθεσα το θέμα για τους αγρότες στη Λάρισα στον Νομό μου, ότι τα μήλα δεν είχε μπει στην έκτακτη εισφορά που δόθηκε για τον κορωνοϊό και μου υποσχέθηκε ότι θα κάνει το παν για να μπουν σε αυτή την έκτακτη ενίσχυση που πήραν άλλοι μηλοπαραγωγοί σε όλη την Ελλάδα. Και καλά έκαναν και τα πήραν. Βέβαια, ο κ. Λιβανός, δυστυχώς, ή ευτυχώς -δεν ξέρω, μάλλον δυστυχώς- έφυγε από το Υπουργείο. Ο επόμενος Υπουργός δεν είδε, δεν κατάλαβε, δεν ήξερε τίποτα και πέρα από αυτό τώρα, εκτός από το ότι δεν τους δόθηκε ποτέ αυτή η ενίσχυση, τους βγάζουν και από τη συνδεδεμένη, με την οποία επιδοτούνται οι καρποί με κέλυφος και τα μήλα. Αυτή είναι η αγροτική σας πολιτική. Πηγαίνετε να τα πείτε και στους αγρότες, που είναι έτοιμοι με τα τρακτέρ.

Θα μας πείτε ότι αυξήθηκαν τα έσοδα του κράτους. Πώς αυξήθηκαν; Από τους έμμεσους φόρους, που κυρίως είναι στα τρόφιμα. Αυτή είναι η πιο άδικη φορολογία, γιατί αυτή επιβαρύνει τους φτωχούς. Ο πλούσιος και μακαρόνια να πάρει και κρέας να πάρει, δεν τον νοιάζει πόσος είναι ο ΦΠΑ. Τον φτωχό τον νοιάζει, όμως! Αυτά τα λεφτά παίρνετε και κάνετε μετά τους κουβαρντάδες και τα δίνετε σε επιδόματα. Και μη μας λέτε για το πόσα δώσατε την περίοδο του κορωνοϊού. Τα δώσατε από τα 40 δισεκατομμύρια που είχαμε αφήσει εμείς «μαξιλάρι». Με αυτά κάνατε πάλι τους κουβαρντάδες. Το διαθέσιμο εισόδημα το 2020-2021 αυξήθηκε μόνο για το 7% του πληθυσμού, μόνο για αυτό. Για το υπόλοιπο 24% μειώθηκε και έμεινε στάσιμο για το ποσοστό του 69%. Λοιπόν, για αυτό το 7% φροντίζετε, αυτοί σας νοιάζουν, αυτοί σας στηρίζουν. Αυτός είναι ένας προϋπολογισμός του 7%.

Όμως, ήρθε η ώρα που δεν θα καταφέρετε στο τέλος να πείσετε τον κόσμο για αυτά τα πράγματα. Και ξέρετε ποια εικόνα θα σας κυνηγάει; Η εικόνα των αντικλεπτικών στο βρεφικό γάλα στα σούπερ μάρκετ. Αυτή θα κυνηγάει την Κυβέρνησή σας. Αυτή είναι η ανάπτυξή σας».

​Σωκράτης Βαρδάκης: «Ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

«Μετράμε τρεισήμισι χρόνια αδιέξοδων πολιτικών, αντικοινωνικών πολιτικών, ιδεοληπτικών πολιτικών, που απέτυχαν στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ενίσχυσαν την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και συνεχίζουν να την τροφοδοτούν», σημείωσε ο Σωκράτης Βαρδάκης, κατά την τοποθέτησή του, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού 2023.

Ο Σ. Βαρδάκης επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης των πολιτικών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που προβλέπει αυξημένα έσοδα από φόρους για το 2022 και το 2023, μείωση δαπανών το 2023, επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, της ιδιωτικής κατανάλωσης και του πληθωρισμού το 2023.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΝΔ μειώνει 47% την κρατική επιχορήγηση για παροχές υγείας στον ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με το 2022, την στιγμή μάλιστα που 8.083  Γιατροί και Υγειονομικοί, αποχώρησαν από το ΕΣΥ τη διετία 2021-2022, ενώ άλλοι 3.738 αναμένονται να αποχωρήσουν το 2023. Οι δε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ξοδεύουν ήδη το 20% του διαθέσιμου εισοδήματος τους, για να  αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Την άποψη Πέτσα ‘’όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει’’, η Κυβέρνηση την έκανε πράξη με τον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Υγείας, για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, εξαπολύοντας το απόλυτο σχέδιο νεοφιλελευθερισμού, που ανατρέπει και αλλάζει τη φιλοσοφία του συστήματος υγείας, την ισότιμη πρόσβαση και φροντίδα, δημιουργώντας γιατρούς και ασθενείς πολλαπλών ταχυτήτων.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στην δραματική μείωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αλλά και στα νοικοκυριά, που βρίσκονται χωρίς στήριξη μέσα στη δίνη της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, με τον μισθό τους, να μην καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες.  Τα αυξημένα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων, όχι μόνο επιφέρουν δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης, αλλά θα οδηγήσουν και σε λουκέτα. Αόρατοι και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για την Κυβέρνηση, με τον αγροτικό τομέα να βρίσκεται σε τέλμα.

Το καλάθι του νοικοκυριού αλλά και η χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης των 250 ευρώ αποτελούν εμπαιγμό, όταν συνεχώς μειώνονται οι δικαιούχοι για τα μόνιμα επιδόματα πρόνοιας. Η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν δραματικά τις δαπάνες για βασικά αγαθά διατροφής, με αποτέλεσμα 7 στα δέκα νοικοκυριά να μην μπορούν να έχουν ένα πλήρες γεύμα.

Την ίδια στιγμή, 4,3 εκ. Έλληνες και Ελληνίδες είναι καταχρεωμένοι και από αυτούς περίπου 2 εκ. κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αποτέλεσμα του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ.

Ο κ. Βαρδάκης στηλίτευσε την επιλογή της Κυβέρνησης να μειώσει συνολικά κατά 222 εκατ. € σε σχέση με το 2022, τις δράσεις μεταρρύθμισης των πολιτικών απασχόλησης, αλλά και τις προνοιακές δαπάνες κατά 158 εκ. σε σχέση με  τον αρχικό π/υ 2022, εν μέσω μάλιστα ακρίβειας, αύξησης αρνητικών κοινωνικών δεικτών, στεγαστικής και ενεργειακής κρίσης.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι την περίοδο 2016-2019, η κοινωνική πολιτική Τσίπρα έφτασε τα 3,5 δις ευρώ, με την 13η σύνταξη να καθίσταται μόνιμο μέτρο και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να την καταργεί αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Η κοινωνική πολιτικής της ΝΔ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της έχει φτάσει μόλις τα 980 εκ. ευρώ.

«Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Αυτόν τον προϋπολογισμό που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτόν τον προϋπολογισμό που φτωχοποιεί την κοινωνία. Αυτόν τον προϋπολογισμό που απέχει παρασάγγας από την αλληλεγγύη και την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Κοινωνικά ερείπια μας παραδώσατε το 2015. Αποκαΐδια θα μας αφήσετε και το 2023. Και να ξέρετε, κύριε Μητσοτάκη, ότι αυτός ο προϋπολογισμός ίσως είναι το κύκνειο άσμα και το πολιτικό τέλος της δικής σας Κυβέρνησης.» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σ.  Βαρδάκης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Γιώργος Βαρεμένος στην Βουλή με επίκληση Κ. Παλαμά

 «Σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να  πληγώσει την περηφάνεια μας»

Επικαλούμενος τον στίχο του Κωστή Παλαμά: «Εγώ είμαι ο γκρεμιστής - γιατί εγώ είμαι ο χτίστης», ο Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας σήμερα στην Βουλή, ζήτησε το γκρέμισμα του σημερινού σκοτεινού συστήματος, που κατέληξε σ’ ένα κράτος-παρακράτος, με συντριπτικά κατάγματα στο Κράτος Δικαίου και καταρράκωση των θεσμών. Ο κ. Μητσοτάκης τα είχε όλα και ήθελε παραπάνω: να τους ακούει όλους για να τους εκβιάζει και να επιβάλει την ομερτά. Αν είναι να έλθει στην Βουλή και να το βάλει πάλι στα πόδια όταν του τεθούν ερωτήματα, καλύτερα να μην έλθει καθόλου. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Να γίνει χαλασμός, όπως τον εννοεί ο Παλαμάς.

Η Αιτωλοακαρνανία και τα μέρη που δεν έχουν τουρισμό, σφαδάζουν υπό το βάρος πολλαπλών κρίσεων. Η εκτόξευση της τιμής των εφοδίων απειλεί να μετατρέψει μέρος της χώρας σε χέρσα γή, ενώ η κτηνοτροφία απειλείται με αφανισμό. Ως αντίδοτο, ο Προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει μείωση δαπανών για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέση με τον περσινό, ο οποίος και πάλι ήταν μειωμένος σε σχέση με τον προπέρσινο.

Το ίδιο και στο υπουργείο Υγείας, την στιγμή που νοσοκομεία, όπως αυτά της Αιτωλοακαρνανίας, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν δεν σας αρέσει, πάτε στον ιδιωτικό τομέα να βρείτε την υγειά σας!

Το Ταμείο Ανάκαμψης μετατρέπεται σε χαμένη ευκαιρία και η κυβέρνηση δεν κάλεσε κανέναν φορέα (με φιλικές προς την ίδια διοικήσεις) να ακούσει προτάσεις για την ανάκαμψη της επαρχίας. Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Αυτή η πορεία πρέπει να αντιστραφεί, σε μία κατεύθυνση εθνικής αναγέννησης, για να ανακοπεί η δημογραφική, και όχι μόνον, φθορά.

Δημ. Βίτσας: Σε κλίμα ζόφου και παρακμής η συζήτηση του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«…Κύριοι της ΝΔ, δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, και όσο αφορά τις αμυντικές δαπάνες, όπως σας είχαμε πει και πέρυσι, δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη γιατί και πέρυσι είδαμε τι ακριβώς κάνατε και τι δεν κάνατε. Εμείς θέλουμε τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι τα μόνα προγράμματα που πέρασε η κυβέρνηση αυτά τα 3,5 χρόνια, με εξαίρεση τα Rafalle, είναι προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξοπλισμοί δεν είναι ένα περίπτερο όπου πάει κάποιος και ψωνίζει όταν βγαίνει βόλτα στη γειτονιά του. Υπάρχουν διαδικασίες, μελέτες και ανάλογος σχεδιασμός και όχι να μαθαίνουμε δια στόματος πρωθυπουργού τελευταία στιγμή ότι αγοράζουμε Rafalle», σημείωσε εισαγωγικά ο Δημήτρης Βίτσας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια.

Και πρόσθεσε:

«Είναι καθαρό ότι η ομιλία που χαρακτήρισε την απογευματινή συνεδρίαση ,ήταν αυτή του κου Οικονόμου. Η προκλητικότητα του λόγου του, δεν μπορεί παρά να προέρχεται από την απόσταση που η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός και ο εκπρόσωπός του έχει από την πραγματικότητα.

Έχουν μαζευτεί πολλά το τελευταίο διάστημα. Ο ΄΄κυβερνήτης ΄΄του κου Οικονόμου ενέχεται για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με βεβαιότητα αυτών των κκ Ανδρουλάκη, Κουκάκη και Χατζηδάκη. Με βάση το νόμο που ψηφίσατε πρόσφατα, αν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Φλώρος ζητήσει να μάθει αν παρακολουθείτο, η απάντηση θα ήταν ΄΄περάστε μετά από τρία χρόνια για να σας πούμε…΄΄.

Το ζήτημα λοιπόν της διαφάνειας στη δημόσια ζωή, παραμένει ανοιχτό. Και μετά τις εκλογές, θα είναι ανοιχτό και το ζήτημα της δημοκρατίας, ενώ η προοδευτική κυβέρνηση που θα αναδειχτεί θα πρέπει οπωσδήποτε να την ανατάξει.

Σήμερα κηδεύτηκε ο Κώστας Φραγγούλης ο οποίος δολοφονήθηκε από σφαίρα αστυνομικού πίσω στο κεφάλι. Αν θυμηθούμε και το φόνο του Σαμπάνη, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πολύ εύκολα βγαίνουν τα όπλα, τα οποία , δεν πυροβολούν φυσικά μόνα τους, αλλά κάποιος τραβά την σκανδάλη.

Άραγε χρειάζεστε στη ΝΔ να έχετε τόσο πολύ δίπλα σας ένα τέτοιο αστυνομικό κράτος; Αν η χρήση των όπλων είναι για κάποιους απλά μια ΄΄ακρότητα΄΄, τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης τι ήταν; Τα γεγονότα των Εξαρχείων, τα γεγονότα στα πανεπιστήμια;

Η απομόνωση των αστυνομικών στο επίδομα των 600 ευρώ, αφήνοντας έξω τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα , τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στο σύνολό τους, τι είναι;

Εσείς απλά θέλετε να δείξετε προς τους αστυνομικούς ότι είναι ΄΄δικοί σας΄΄ και ότι σε κάθε περίπτωση θα τους φροντίζετε. Όμως μην αμφιβάλετε γιατί η πλειοψηφία των αστυνομικών φυλάσσει τον όρκο τους. Καταλαβαίνουν τις επιδιώξεις σας και θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια εκμαυλισμού της δημοκρατικότητάς τους. Δεν αποτιμώνται όλα σε χρήμα, το δίκιο , οι αξίες , η υπηρεσία προς την κοινωνία , ακόμα και τα ίδια μας τα παιδιά. Και κάθε φορά προσπαθείτε να ξεχάσετε και να συγκαλύψετε την ευθύνη σας.

Το διάστημα 5-11 Δεκεμβρίου, σημειώθηκαν 130 θάνατοι από covid . Θεωρείται μηδαμινό οι 20 θάνατοι κατά ΜΟ ανά ημέρα; Η πανδημία πέρασε αλλά οι απώλειες ανθρώπινων ζωών συνεχίζονται;

Περάσατε 3,5 χρόνια κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι δεν έχετε δεχθεί ούτε μια πρόταση της αντιπολίτευσης για οτιδήποτε. Πόσο δύσκολο είναι να δεχτείτε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τη στιγμή που έχουμε 5 δισ. ευρώ παραπάνω στα έσοδα από το ΦΠΑ, απόρροια της τεράστιας αύξησης των τιμών;

3,5 χρόνια τώρα ανασυγκροτείτε το τρίγωνο της διαφθοράς : Media- Τράπεζες- πολιτική εξουσία.

Ακούγεται ελπιδοφόρο από μόνο του, το γεγονός ότι συζητάμε σήμερα στη Βουλή τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μέσα στη γενικευμένη ατμόσφαιρα ζόφου και παρακμής , απότοκο και δημιουργία αυτής της πολιτικής.

Οι ομιλίες στη σημερινή συζήτηση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και επικήδειος για την ΝΔ και μιας κυβέρνησης που ήδη πνέει τα λοίσθια. Ο απολογισμός του κυβερνητικού σας έργου γίνεται καθημερινά και τον κάνει ο κάθε πολίτης, το κάθε νοικοκυριό, ο κάθε μικρομεσαίος επιχειρηματίας και ο κάθε επίδοξος επενδυτής. Αξίζει να κάνουμε σύγκριση ανάμεσα στο 2019 και το 2022 και να δούμε που ήταν η χώρα μας τότε και πού είναι σήμερα. Τότε είχαμε μηδενικό πληθωρισμό και τώρα στη λήξη του χρόνου θα έχουμε 10%. Επιπλέον, να συγκρίνουμε τις τιμές στα ΄΄λαϊκά΄΄ προϊόντα του σ/μ καθώς και τη δυνατότητα με την οποία αντίκριζε το μέλλον ο Έλληνας πολίτης τότε και τώρα. Εσείς λοιπόν, το μόνο που κάνατε ήταν να συνεχίσετε να κυβερνάτε με τον ίδιο τρόπο που κάνατε αντιπολίτευση το διάστημα 2015-2019.

Περιμένετε ότι θα πείσετε τον κόσμο ότι θα πρέπει να κόψει και άλλα προϊόντα από τις αγορές του, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή του; Ότι ήταν να κόψει ο κόσμος, το έχει κόψει. Επιπλέον , κρατάτε ζωντανή την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ενώ τώρα είναι ευκαιρία, με ένα άρθρο, στοχευμένα, να ξεμπερδέψουμε με αυτή.

Έχει ιδιαίτερο νόημα να συζητήσουμε για το τι μπορεί να γίνει στη χώρα, μετά την πολιτική σας πτώση. Την οικονομική δηλαδή πολιτική της επόμενης κυβέρνησης που θα έχει κεντρικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Να διαμορφώσουμε μια στρατηγική για την ενέργεια, αντιμετωπίζοντάς την σαν δημόσιο αγαθό, στηριγμένη πάνω σε δημόσιους φορείς, με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, του ΔΕΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και σταθερό προσανατολισμό στις ΑΠΕ και τις ενεργειακές κοινότητες. Η κοινωνική συμμετοχή θα φέρει το μέλλον στο παρόν και όχι τα χαρίσματα στις μεγάλες μονάδες.

Παράλληλα, να αποσυνδέσουμε την τιμή του ρεύματος από την χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου και να παρέμβουμε στο χρηματιστήριο ενέργειας ώστε να καθοριστούν ανώτατα όρια τιμών και ανώτατος συντελεστής κέρδους.Μπορεί να εξακολουθεί να επηρεάζει την κατάσταση ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως η ακρίβεια έχει ξεκινήσει πολύ πιο πριν. Εξάλλου οι κυβερνήσεις δεν είναι για να κυβερνούν μόνο σε στρωμένα κόκκινα χαλιά, αλλά δοκιμάζονται στις κρίσεις και τις δυσκολίες. Επιπλέον, μια αναδιανομή του πλούτου από τα πάνω προς τα κάτω, αύξηση του λαϊκού εισοδήματος, επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό σχέδιο για τη χώρα κλπ.

Το μόνο θετικό της συζήτησης για τον προϋπολογισμός του 2023 είναι ότι θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μιας περιόδου η οποία θα καταγραφεί ως μια μεγάλη οπισθοδρόμηση για τη χώρα μας. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, ανεξάρτητα από τις μικρές ή μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, έχουν υποχρέωση και καθήκον να σχηματίσουν μετά τις εκλογές κυβέρνηση η οποία θα θέσει την κυβέρνηση της ΝΔ ( με Μητσοτάκη ή χωρίς Μητσοτάκη…) στα έδρανα της αντιπολίτευσης…».

Θ. Δρίτσας: Η ΕΥΠ παρακολουθεί τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων ή όχι;

«Πώς είναι δυνατόν να μιλήσεις για την άμυνα και να μην σου έρθει σήμερα, χθες, αύριο που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας το ερώτημα εάν η ΕΥΠ παρακολουθεί τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων ή όχι, αρνείται να το απαντήσει ενώπιον του Κοινοβουλίου, ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας.» επισημαίνει ο Θ. Δρίτσας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητούμε σήμερα και αύριο θα ψηφιστεί ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας. Μπορώ να κάνω μετά λόγου γνώσεως και χωρίς καμία υπερβολή την εκτίμηση ότι δεν θα είναι απλά ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβερνητικής θητείας, αλλά θα είναι ο προϋπολογισμός του τέλους της θητείας της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνησης, μια και όποιος δεν κινείται σε γυάλα μπορεί να καταλάβει πια τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότερο την κοινωνική κινητικότητα, την κοινωνική ανησυχία αλλά και την κοινωνική προσδοκία για μία δημοκρατική πολιτική αλλαγή. Προς αυτήν την κατεύθυνση εμείς είμαστε όχι απλώς αισιόδοξοι, αλλά συγκροτημένα καλούμε και ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου προς μία αλλαγή που θα θέσει τέρμα σε καθεστώτα προσωποπαγή, αυταρχικά, διεφθαρμένα σε μεγάλο βαθμό και διαπλεκόμενα, που έχουν ως κορώνα της πολιτικής τους την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, την κερδοσκοπία και την κερδοφορία και πάνω σε αυτό κτίζουν την περιβόητη ανάπτυξη της χώρας. Δεν θα συνεχίσω ιδιαίτερα.

Θέλω να μιλήσω για την άμυνα. Κύριε Υπουργέ φεύγετε. Αν δεν μπορείτε να μείνετε, μη μείνετε. Καταλαβαίνω ότι έχετε βαρύ πρόγραμμα ακόμα και το βράδυ.

Θα μιλήσω, όχι μόνο γιατί έχω την ευθύνη και την αρμοδιότητα του τομεάρχη εθνικής άμυνας από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και γιατί σήμερα θέλω να μιλήσω για την άμυνα αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη ενός ανθρώπου, ενός αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, που χθες το βράδυ ξαφνικά και απρόβλεπτα έφυγε από τη ζωή, του αντιναυάρχου εν αποστρατεία Γιάννη Παξιβανάκη, μέλους του ΣΥΡΙΖΑ τώρα πια και πολύτιμου συμβούλου στις επεξεργασίες μας, αλλά πρώην υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ κι ακόμα πιο πριν υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Και επειδή ήταν ένας άνθρωπος ήπιος, έξυπνος και έμπειρος, μαζί στοχαζόμασταν πάρα πολλές φορές για το τι είναι η άμυνα και πώς μπορεί πραγματικά η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτές τις τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις. Γιατί το πιστεύω, χωρίς να μειώνω κανέναν, ότι η Δεξιά δεν είναι κατάλληλη, για να εγγυηθεί την άμυνα της χώρας, όχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί είναι δέσμια εξαρτήσεων, εσωτερικών και διεθνών, που δεν της επιτρέπουν να φτάσει μέχρι τέλους.

Πώς είναι δυνατόν να μιλήσεις για την άμυνα και να μην σου έρθει σήμερα, χθες, αύριο που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας το ερώτημα εάν η ΕΥΠ παρακολουθεί τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων ή όχι, αρνείται να το απαντήσει ενώπιον του Κοινοβουλίου, ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας. Πώς να μιλήσεις για την άμυνα; Πώς να εμπιστευτείς αυτούς που χειρίζονται τώρα τα θέματα της άμυνας -και δεν εννοώ τον κύριο Υπουργό- γιατί η διαχείριση και της άμυνας -το ζήσαμε τριάμισι χρόνια τώρα- είναι απολύτως προσωποπαγής και αδιαφανής, από το κέντρο του επιτελικού κράτους. Πώς να μιλήσεις για την άμυνα;

Κι όμως πρέπει να μιλήσουμε. Και η Αριστερά ξέρει πολύ καλά και το απέδειξε πολλές φορές ιστορικά, αλλά και πρόσφατα στη δική μας διακυβέρνηση και στην πράξη ότι η ανεξαρτησία της χώρας, η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία είναι ζητήματα αδιαπραγμάτευτα στην ιστορική πορεία της Αριστεράς, με αίμα και θυσίες, χωρίς να αποδέχεται άνευ όρων τις εκ των πραγμάτων και μέσα από τις διεθνείς συνθήκες ισχυρές τάσεις εξάρτησης και προσπαθώντας πάντα η αγάπη για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και το ενδιαφέρον να μην σημαίνει μίσος για τις πατρίδες των άλλων. Κι αυτό είναι η πιο γνήσια κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων. Είναι η πορεία της πολυδιάστατης, ενεργού, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής που σ’ αυτήν έρχονται και κουμπώνουν οι επιλογές της επαρκούς άμυνας και της επαρκούς αποτροπής.

Για παράδειγμα, μέσα στη δίνη του δημοσιονομικού στραγγαλισμού που επέβαλαν λόγω της χρεοκοπίας, επιτέλους αυτή η παράταξη που κυβερνάει σήμερα την Ελλάδα θα απολογηθεί κάποτε, να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί η ευημερούσα Ελλάδα χρεοκόπησε στα χέρια της; Δεν έχει υποχρέωση να μιλήσει για τη χρεοκοπία; Κι αρχίζει την αφήγηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από το 2015 για να πει πόσο καταστροφική ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Ε, αυτή η καταστροφική Κυβέρνηση, λοιπόν, πολύ γρήγορα κι όταν μπόρεσε, από το 2017 και μετά, επέλεξε την αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Αυτό το δρομολόγησε με τους καλύτερους όρους. Το προχώρησε και το είχε έτοιμο και το παρέδωσε. Ξέρετε πότε το ξαναξεκίνησε η νέα κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη; Μετά από ενάμιση χρόνο. Σήμερα τα F-16 Viper θα ήταν σχεδόν τελειωμένα ή τα μισά τουλάχιστον.

Ίδια σύλληψη για την ανάγκη επαρκούς άμυνας με την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες ανοικτής θάλασσας και υψηλών δυνατοτήτων. Κι αυτό το προχωρήσαμε.

Μας είπε, όμως, ο Υπουργός «τα καθηλωμένα Mirage». Όταν αποκτήθηκαν τα Mirage επί των ημερών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ήταν το υπερόπλο της εποχής. Και καθηλώθηκαν γιατί οι συμβάσεις δεν προέβλεπαν συντήρηση, αναβάθμιση, ανταλλακτικά και οι Γάλλοι -και η Dassault  και οι κυβερνήσεις- εκβίαζαν και δεν έδιναν τα ανταλλακτικά και την αναβάθμιση. Γιατί δεν ήξεραν τα ελληνικά εργοστάσια να την κάνουν. Δεν είχαν αποκτήσει την τεχνογνωσία ούτε το δικαίωμα. Το ίδιο με τα άρματα Leopard. Ήταν επτά χρόνια χωρίς πυρομαχικά. Κυριολεκτικά play mobile.

Λέω μερικά ενδεικτικά. Είναι πάρα πολλά για το ποια είναι η διαφορά της λογικής και της συνέπειας και της ευθύνης της Αριστεράς απέναντι στην άμυνα της χώρας. Όχι σε βάρος των δημοσιονομικών αντοχών, όχι σε βάρος των υπολοίπων αναγκών του ελληνικού λαού, όχι σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και όχι με τη μεγαλύτερη δυνατή μάλιστα εξασφάλιση της ανεξαρτησίας.

Σήμερα, υποταγμένη στο δόγμα των δύο στρατοπέδων μετά την άθλια, εγκληματική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ελληνική Κυβέρνηση τροφοδοτεί με όπλα την Ουκρανία, τα οποία λείπουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα τα αντικαταστήσει με κόστος που κανείς δεν ξέρει.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Δίνω απλά μερικά στοιχεία.

Για το δε προσωπικό, που υποτίθεται όλοι λένε ότι είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος, όχι, 800 εκατομμύρια μειωμένος είναι φέτος ο προϋπολογισμός για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι 800 εκατομμύρια μειωμένος, που θα μπορούσαν σε συνδυασμό και με τα άλλα Υπουργεία να υπάρξει και στους γιατρούς και στους εκπαιδευτικούς και στους στρατιωτικούς και εδώ μια ενίσχυση σοβαρή, ακριβώς γιατί είναι το ανθρώπινο δυναμικό πολλαπλασιαστής ισχύος και το ίδιο ισχύει και για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού κι όλα αυτά.

Υποκλίνομαι, Γιάννη Βαξεβανάκη! Αιώνια η μνήμη σου!

Τ. Ελευθεριάδου: Πολιτική της ΝΔ είναι η «επιτελική φτωχοποίηση» των πολιτών

Ως τελευταία ευκαιρία για να ζητήσουν συγγνώμη χαρακτήρισε τη συζήτηση του προϋπολογισμού η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου, κατά την ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής. «Το ότι κανείς δεν ζητάει μία συγνώμη στις ομιλίες του, δείχνει πόσο συνειδητά νομοθετήσατε και πόσο επικίνδυνοι είστε για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσιάζει ο Υπουργός Οικονομικών, η κ. Ελευθεριάδου παρέθεσε τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ- σε συνεργασία με την εταιρεία PRORATA-, σύμφωνα με τα οποία, το συναίσθημα που νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι θυμός και απογοήτευση, το συναίσθημα που νιώθει για την επαγγελματική διάσταση της ζωής του είναι απογοήτευση και απελπισία (κυρίως οι νέοι), το 72% τη χαρακτηρίζει την ποιότητα ζωής ως ασφυκτική και πιεστική, το 74% δεν αποταμιεύει, το 46% έχει δανειστεί μέσα στο 2022 για να μπορέσει να ζήσει, το 67% δεν το έχουν βοηθήσει τα μέτρα, το 50% δεν κατάφερε να κάνει ούτε μια ημέρα διακοπές και το 71% των Ελλήνων δεν ξοδεύει καθόλου χρήματα για ψυχαγωγία. «Τα 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά από τα 4,3 ασφυκτιούν κι εσείς θριαμβολογείτε», αντέτεινε στον κ. Σταϊκουρα.

Θύμισε στην κυβέρνηση τις ρυθμίσεις που ψήφισε και ευνόησαν τις τράπεζες-με τις οποίες ο κ. Σταϊκούρας «αντάλλασσε μπινελίκια», όπως «τον κατάπτυστο πτωχευτικό νόμο, με τον οποίο πτωχεύουν για πρώτη φορά ιδιώτες και εκπλειστηριάζεται η ακίνητη και κινητή περιουσία τους, οι συντάξεις και οι μισθοί, την κατάργηση προστασίας της πρώτης κατοικίας, την ασυλία των τραπεζικών στελεχών ακόμα και όταν κατηγορούνται για απιστία, δεύτερη ασυλία στα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να μπορούν να πουλούν μετοχές του δημοσίου σε τιμή κάτω από την χρηματιστηριακή τους αξία με τεράστια ζημία για το ελληνικό δημόσιο, τρίτη ασυλία το να διώκονται τα στελέχη τραπεζών όχι αυτεπαγγέλτως, αλλά μετά από μήνυση της ίδιας της τράπεζας».

Τέλος, χαρακτήρισε «επιτελική φτωχοποίηση» την ασκούμενη πολιτική, τονίζοντας ότι ο λαός θα εμπιστευτεί τα κλειδιά της χώρας στον Αλέξη Τσίπρα, όπως θα του εμπιστευόταν και τα κλειδιά του σπιτιού του.

Ν. Ηγουμενίδης: Προϋπολογισμός εγκλωβισμένος στις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις εμπορευματοποίησης της υγείας

Αφιερωμένη στα θέματα της υγείας ήταν η ομιλία του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στις δραματικές περικοπές που προβλέπονται στις δημόσιες δαπάνες μέσα από τον Προϋπολογισμό. «Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό. Είναι προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής», τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης, προσθέτοντας: «Είναι προϋπολογισμός εγκλωβισμένος στις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις εμπορευματοποίησης της υγείας που πρεσβεύει η Δεξιά».

Αναλυτικά και μεταξύ άλλων τόνισε:

Στον προϋπολογισμό του 2023 οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 53 εκατομμύρια. Άρα οι δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθεστώς λιτότητας, αδυναμίας αξιοπρεπούς κάλυψης των υγειονομικών αναγκών, αδυναμίας ανταπόκρισης στην αυξημένη ζήτηση. Πρόκειται για μείωση των δαπανών η οποία ούτως ή άλλως θα βάλει τη σφραγίδα της στην κρίση στελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα διαλυτικά φαινόμενα στη λειτουργία των δομών υγείας, στη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Συμπέρασμα: Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Στον ΕΟΠΥΥ η κρατική επιδότηση είναι μειωμένη κατά 149 εκατομμύρια. Και ερωτώ: Θα βελτιωθούν ή θα επιδεινωθεί η κατάσταση της κάλυψης δαπανών υψηλής ιδιωτικής δαπάνης; Αναφέρομαι στην οδοντιατρική περίθαλψη, αναφέρομαι στην ειδική αγωγή, αναφέρομαι στην ψυχική υγεία, αναφέρομαι στην αποκατάσταση. Και προκαλώ πραγματικά όλους τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που θα με ακολουθήσουν στο Βήμα να πουν αν το  μείον 149 εκατομμύρια στον ΕΟΠΥΥ σημαίνει βελτίωση αυτών των δαπανών.

Στο ΕΚΑΒ δόθηκαν 113 εκατομμύρια πέρσι, 105 φέτος, μείωση κατά 8 εκατομμύρια. Αυτή η μείωση, αν βάλουμε και την πληθωριστική κρίση, όσον αφορά το κόστος κίνησης των ασθενοφόρων και όλων των μέσων που διαθέτει το ΕΚΑΒ, την ανάγκη ανανέωσης, όπου χρειάζεται, του στόλου, την ανάγκη πρόσληψης νέου προσωπικού, καταλαβαίνετε ότι η μείωση δεν είναι μόνο 8 εκατομμύρια, όσο είναι το απόλυτο αριθμητικό νούμερο, που βγαίνει αφαιρώντας τη δαπάνη του προϋπολογισμού του 2022 από αυτήν του 2023. Αυτή η μείωση θα συμβάλει στην υπολειτουργία του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, ο βουλευτής εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του δεκαεξάχρονου παιδιού που έπεσε από σφαίρα αστυνομικού. «Θλίψη για το γεγονός! Οργή, αγανάκτηση και καταδίκη της αστυνομικής αυθαιρεσίας, η οποία ωστόσο έχει τις ευλογίες του κ. Μητσοτάκη και του Υπουργού του, του κυρίου "θα εφαρμοστεί ο νόμος", λες και του ζήτησε κανείς να τον παραβιάσει», σημείωσε για όσα συνέβησαν ο βουλευτής.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης άσκησε επίσης κριτική στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πικραμμένο, που προηγήθηκε στο βήμα. Απευθυνόμενος στον κ. Πικραμμένο, ο βουλευτής είπε: «Είπατε σαν παλιός δικαστικός ότι σιωπάτε όσο διερευνά η δικαιοσύνη. Και λέω: Η παρέμβασή σας να απαγορευθεί η ενημέρωση όσων σταμάτησε η παρακολούθησή τους από την ΕΥΠ ήταν σιωπηρή αναμονή της δικαιοσύνης ή ισχυρή εκκωφαντική παρέμβαση;».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Νίκος Ηγουμενίδης συμπερασματικά τόνισε για τον προϋπολογισμό ότι «είναι προϋπολογισμός ενταγμένος στην υπηρεσία της δημιουργίας πελατειακού κράτους που τόσο απαραίτητο είναι στη Νέα Δημοκρατία για τη συνέχιση της διακυβέρνησής της. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, γι’ αυτό κατά τη γνώμη μας δεν φτάνει απλά η καταψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά ένα προοδευτικό μέτωπο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Μ. Θραψανιώτης: Ο πληθωρισμός έχει μειώσει κατά 40% την αγοραστική δύναμη για μισθούς που δεν φτάνουν να περάσει ο μήνας

Ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης μίλησε την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του έτους 2023. Αφού αναρωτήθηκε για την κριτική των βουλευτών της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια, παρέθεσε δηλώσεις του ίδιου του κ. Σκυλακάκη, υπουργού Οικονομικών της σημερινής Κυβέρνησης, που ρητά λέει ότι κατά την οκταετία 2001-2009 η χώρα είχε τρύπα 130 δισ. (και ως γνωστόν τότε δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ). Θύμισε σε όλους πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρέλαβε το 2015 μια χώρα χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και πρόσβαση στις αγορές, παρέδωσε την οικονομία με ρυθμισμένο χρέος και 37 δις ταμειακό απόθεμα που θωράκισε τη χώρα.

Στη συνέχεια εστίασε στα μαύρα σύννεφα που έφεραν οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του, είπε ότι από την Κρήτη και το Λασίθι θα αρχίσει η «αναβάθμιση» του συστήματος υγείας, αφού χαρακτηριστικά δήλωσε πως είναι πολυτέλεια τα τέσσερα νοσοκομεία για τον νομό. Κόβοντας κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων, περίπου 53 εκ. λιγότερα από πέρσι και ενάντια στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η αναβάθμιση σημαίνει κλείσιμο μονάδων υγείας του νομού, ενέργειες που δε θα μείνουν χωρίς απάντηση. Οι δηλώσεις του Υπουργού για αναβάθμιση είναι εξοργιστικές και υποκριτικές, όταν οι υγειονομικές υπηρεσίες έμειναν όρθιες χάριν στο φιλότιμο των υγειονομικών.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε θέματα που ταλανίζουν τους πολίτες όπως ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει μειώσει κατά 40% περίπου την αγοραστική δύναμη για μισθούς που δεν φτάνουν να περάσει ο μήνας, για να αναφερθεί στην συνέχεια στους υπέρογκους φόρους και την κερδοσκοπία που οδηγεί στη χρεοκοπία τους ΤΟΕΒ στην αγροτική παραγωγή, τις ΔΕΥΑ, τα ελαιοτριβεία, φούρνους, μικρά μαγαζιά τροφίμων κ.α

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ως παράδειγμα κακοδιαχείρισης το τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα στο Λασίθι, το τμήμα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος, με υπερδιπλασιασμό του κόστους, είσπραξη διοδίων και απαλλοτριώσεις που δημεύουν τις περιουσίες των πολιτών. Έργο που μόλις τώρα στήνεται, έχοντας καθυστερήσει τριάμισι χρόνια, ευχόμενος να μην αποτελεί προεκλογική φιέστα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ στο νομό, με τη συντήρηση τους που προβλέπεται πολλαπλάσια από το σημερινό κόστος, το οποίο θα πληρώσουν οι αγρότες προς όφελος των εργολάβων, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων λόγω της ληστρικής αύξησης των τιμών ενέργειας.

Καταληκτικά αναφέρθηκε στα θλιβερά γεγονότα της επικαιρότητας με τη δολοφονία ακόμη ενός συμπολίτη μας, τα σκάνδαλα των υποκλοπών και της διαφθοράς στην Ευρωβουλή που καταλύουν το κράτος δικαίου και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη χώρα.

Σε μια περίοδο που οι περισσότεροι πολίτες και κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες λόγω ακρίβειας, δήλωσε κατηγορηματικά πως θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό, καθώς αυτός αυξάνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες που άρχισαν από το 2019 βάσει στοιχείων πάλι να αυξάνονται, τη στιγμή που μόνο την τετραετία 2015-19 είχαν μειωθεί.

Δ. Καλαματιανός: «Προϋπολογισμός διεύρυνσης ανισοτήτων και φτωχοποίησης»

«Αυτός είναι ο τέταρτος και τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησής σας. Είναι ένας προϋπολογισμός που επαναλαμβάνει τις αποτυχημένες πολιτικές επιλογές των τριών προηγουμένων. Περπατά στον ίδιο άδικο και αντικοινωνικό δρό​μο. Δεν στοχεύει στην ανακούφιση των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των συνταξιούχων, των ΑμεΑ, της νέας γενιάς. Αντίθετα, τους βυθίζει ακόμα περισσότερο μέσα στην πολυεπίπεδη κρίση», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός.

Ασκώντας έντονη κριτική προς την κυβέρνηση, ο Βουλευτής επισήμανε πως ο προϋπολογισμός προβλέπει πολύ αυξημένα έσοδα από έμμεσους φόρους, γεγονός που θα πλήξει τα μεσαία και τα αδύναμα στρώματα.

«Ταυτόχρονα, μέσα σε τέτοιες ασφυκτικές συνθήκες μειώνετε και τις κοινωνικές δαπάνες.»

Όπως ανέφερε ο κ. Καλαματιανός, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αποκαλύπτει την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να αναδιανείμει τον πλούτο από κάτω προς τα πάνω.

«Ακολουθεί τη γνωστή σας συνταγή: οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Λέτε για ανάπτυξη, για επενδύσεις και αυξήσεις. Την προηγούμενη φορά που το κάνατε αυτό ήταν το 2014, όταν μας οδηγούσατε σε μια νέα χρεοκοπία, μετά από αυτήν του 2009.

Και σήμερα, όμως, η πραγματικότητα σας διαψεύδει. Η αγοραστική δύναμη όσων έχουν εισόδημα έως 750 ευρώ έχει μειωθεί κατά 40%. Το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ. Πρώτες κατοικίες εκπλειστηριάζονται ακόμα και για 10.000 ευρώ, επειδή για πρώτη φορά από το 2010 δεν προβλέπεται καμία προστασία για την πρώτη κατοικία, με τον πτωχευτικό νόμο που ψηφίσατε.

Περαιτέρω, είμαστε πρωταθλητές στην τιμή της βενζίνης, στην χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουμε ρεκόρ δεκαετιών στον πληθωρισμό, ο οποίος θα κλείσει στο 10%.

Η αύξηση των τροφίμων βρίσκεται στο 15% σε σχέση με πέρσι. Το γιορτινό τραπέζι είναι 20% ακριβότερο από πέρσι.

Και μετά από όλα αυτά εσείς πανηγυρίζετε και είστε ικανοποιημένοι.»

Ο Βουλευτής τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, δίνοντας προτεραιότητα:

·         στην αντιμετώπιση της τεράστιας ακρίβειας, με επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στην ενέργεια και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών, μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα και του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα,

·         στην ακύρωση των αντικοινωνικών νόμων της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της δημόσιας υγείας και παιδείας,

·         στην ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης που θα περιλαμβάνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

·         στην ενίσχυση του εισοδήματος με αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους, εργαζόμενους με μπλοκάκια και αγρότες.

Επιπλέον, το πρόγραμμα αυτό μεταξύ άλλων, προβλέπει:

·         ενίσχυση των εργαζομένων με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς και την αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ,

·         ενίσχυση των μικρομεσαίων με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού, με αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ, με αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και 120 δόσεις για τις οφειλές, με κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου, με προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης, με παροχή ρευστότητας από την αναπτυξιακή τράπεζα και τις μικροπιστώσεις,

·         ενίσχυση των αγροτών με κατάργηση καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο,

·         ενίσχυση των συνταξιούχων με επιστροφή αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως οι πολιτικές της έχουν την ευθύνη για την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι πολίτες.

«Από τη μια οικονομικός στραγγαλισμός των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την άλλη, θεσμική εκτροπή, αντιδημοκρατικός κατήφορος, υποκλοπές, ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης, ευτελισμός κάθε έννοιας κράτους δικαίου, λογοδοσίας και πολιτικής ευθύνης.

Τα ίδια και στον τόπο μου, την Ηλεία. Έχει μείνει με διαλυμένα νοσοκομεία, δίχως Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς καταργήσατε τα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Ενώ ακυρώσατε, υπονομεύσατε και καθυστερήσατε βασικές υποδομές.»

Κλείνοντας, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως απέναντι σε όλα αυτά υπάρχει ο άλλος δρόμος. Αυτός που οδηγεί στην κοινωνική συνοχή, στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την προοπτική.

«Καταψηφίζουμε λοιπόν και αυτόν τον προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό που θα ακυρωθεί πριν καν εφαρμοστεί.

Γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τα βάρη που της έχετε φορτώσει.

Έρχεται η ώρα να μιλήσει ο λαός και να καταδικάσει τις πολιτικές σας. Έρχεται η ώρα της οικονομικής, κοινωνικής και δημοκρατικής αποκατάστασης και ανόρθωσης. Έρχεται η ώρα της πολιτικής αλλαγής.»

Μ. Κάτσης: Είναι ο τελευταίος σας προϋπολογισμός. Σας είδαμε, σας υποστήκαμε, τελειώσατε

Στη Βουλή τοποθετήθηκε επί της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2023 ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης.

Ο κ. Κάτσης στο ξεκίνημα της ομιλίας του ανέφερε πως σε κανονικές συνθήκες η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί και όχι να καταθέτει προϋπολογισμό σαν να μην συμβαίνει τίποτα. «Αν νομίζει ο πανικόβλητος κ. Μητσοτάκης, ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά κρυπτόμενος από τις απαράγραπτες ευθύνες του για την οικονομική, θεσμική και πολιτειακή εξαθλίωση που βιώνουμε, τότε νομίζω ότι πάσχει από διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας», τόνισε ο Μάριος Κάτσης και συνέχισε λέγοντας: «Ένας τίτλος για τον τελευταίο σας προϋπολογισμό: That’s it. Σας είδαμε, σας υποστήκαμε, τέλος, τελειώσατε».

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της ακρίβειας αναφέροντας πως η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η χώρα με την ακριβότερη βενζίνη της Ευρώπης, την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια που πληρώνουμε, είτε άμεσα από την τσέπη μας, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, η χώρα όπου το πραγματικό εισόδημα είναι στον πάτο της Ε.Ε., όπου μία μέση οικογένεια χρειάζεται έναν κατώτατο μισθό για να πληρώσει μόνο το ενοίκιό της. Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες εκτινάσσουν τα επιτόκια των δανείων, αλλά αφήνουν τα επιτόκια καταθέσεων στο μηδέν. «Αποτέλεσμα να τρίβουν τα χέρια τους οι κάθε λογής Πάτσηδες και οι κάθε λογής Πιτσίκες. Τα ξέρετε τα ονόματα. Για αυτή την Ελλάδα πανηγυρίζετε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για να σημειώσει πως το αποτέλεσμα είναι: «Οι περισσότεροι συμπολίτες μας ψωνίζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα είδη διατροφής, δεν ανάβουν θέρμανση για να ζεσταθούν ή μετακινούν το όχημά τους μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Έχουν ξεχάσει τι θα πει ψώνια, έχουν ξεχάσει τι θα πει διασκέδαση, έχουν ξεχάσει τι θα πει διακοπές

Κάνοντας αντιπαραβολή της παραπάνω κατάστασης που βιώνουν οι πολίτες με τα ρεκόρ κερδών των εταιρειών ενέργειας και καυσίμων, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης νοιάζεται μόνο για τους τελευταίους, λέγοντας πως: «Είναι διεθνής κρίση, αλλά εδώ είμαστε οι πρωταθλητές της μιζέριας, της φτώχειας και της ανέχειας και φταίτε για αυτό. Και κυρίως δεν την πληρώνουμε όλοι το ίδιο. Κάποιοι δεν βγάζουν το μήνα και κάποιοι πλούσιοι κάνουν πάρτι υπερκερδών που δεν είχαν δει ούτε φανταστεί ούτε στον ύπνο τους

Αναφορικά με τις ελαφρύνσεις που δήθεν φέρνει η κυβέρνηση, υποστήριξε πως είναι μια κοροϊδία προς τους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ. «Με το ένα χέρι αρπάζετε από την τσέπη των πολιτών είκοσι, με το άλλο τους επιστρέφετε το ένα και ζητάτε να σας πουν και ευχαριστώ;», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση έκοψε τη 13η σύνταξη και στέρησε τα αναδρομικά από ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχους.

Ως Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικεντρώνοντας την κριτική του στην αποτυχία στο κρίσιμο ζήτημα της απορροφητικότητας των πολύτιμων αυτή την εποχή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Όπως ανέφερε: «Πέρα από τις λογιστικές πληρωμές υπάρχουν ελάχιστες πραγματικές δαπάνες για έργα που έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται. Ένα από τα κύρια αφηγήματα της Κυβέρνησης είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Αλλά τα έργα που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορεί να είναι προς συμβασιοποίηση, αλλά από δαπάνες κουλούρι, μηδέν». Παραθέτοντας τα σχετικά αριθμητικά στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «ο στόχος απορροφητικότητας που είχε θέσει η Κυβέρνηση το 2021 δεν επετεύχθη, ενώ με τους ρυθμούς της δεν επιτυγχάνεται ο στόχος ούτε για το 2022. Κι εδώ υπάρχει ο εξής κίνδυνος: Η χώρα να αποτύχει στην αξιολόγηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που γίνεται από την Ε.Ε. στο τέλος του χρόνου, και το αποτέλεσμα θα είναι να χαθούν οι πόροι του

Παράλληλα, ο Μάριος Κάτσης επιτέθηκε στους Υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για μη ουσιαστικές απαντήσεις στην Ερώτηση που τους είχε καταθέσει σχετικά με την αποκάλυψη της εφημερίδας Le Monde ότι, σκανδαλωδώς, το ελληνικό σχέδιο απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης κατάρτισε η ίδια εταιρεία που στη συνέχεια πήρε και έργα και από αυτό, η PWC.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, η οποία τόνισε πως χρειάζεται έμπρακτη στήριξη και πόρους, ασκώντας κριτική στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα εξωφρενικά χαμηλά σχετικά κονδύλια που προβλέπει ο προϋπολογισμός, καθώς και το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει αφεθεί υποστελεχωμένη, με ακάλυπτες τις 31 από τις 57 οργανικές θέσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι να περιμένει κανείς από μια Κυβέρνηση που χρησιμοποιεί ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, την κυβερνοασφάλεια, ώστε να θολώσει τα νερά και να απεμπλακεί πολιτικά ο κ. Πιερρακάκης για όσα αίσχη έχουν γίνει από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το Predator και από την ΕΥΠ.»

Συνοψίζοντας, εξ άλλου, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, τόνισε: «Στο σχέδιο «Ελλάδα +» που έχουμε ανακοινώσει περιλαμβάνεται μια δίκαιη ψηφιακή μετάβαση με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συμπερίληψη όλων στη νέα εποχή με όφελος και για το δημόσιο συμφέρον και για την καλή λειτουργία της αγοράς της τεχνολογίας, της πληροφορικής και επικοινωνιών.»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μάριος Κάτσης απευθυνόμενος στα έδρανα των βουλευτών και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Έχετε μια ευκαιρία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνετε κάτι καλό για τη χώρα και τους πολίτες. Μην ανοίξετε λοιπόν τη Βουλή μετά τις γιορτές. Προκηρύξτε εκλογές έτσι ώστε ο κυρίαρχος λαός να σας στείλει πίσω τον λογαριασμό, ώστε να απαλλαγούμε από την πιο τοξική Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Ήρθε η ώρα για αλλαγή, για δικαιοσύνη παντού, για ανακούφιση των πολιτών, για μείωση ανισοτήτων και για ανάσα Δημοκρατίας.».

Χαρά Καφαντάρη: Θα μπει τέλος στο "μνημόνιο" Μητσοτάκη από τη δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση που έρχεται

Η Χαρά Καφαντάρη, Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε στην αρχή της ομιλίας της, απευθυνόμενη στον Μ. Βορίδη που είχε μόλις μιλήσει:

«Αλλιώς θα ήθελα να ξεκινήσω, αλλά μιας και συνεχίζω εδώ στο Βήμα μετά από τον Υπουργό, ήθελα δύο, τρία σημεία να πω σχετικά με την τοποθέτησή του.Κύριε Βορίδη, φαίνεται ότι το φάντασμα της Αριστεράς πάντα σας κυνηγάει -να το πω έτσι- γιατί το αναφέρατε πολλές φορές στην ομιλία σας, μόνο που αυτή τη στιγμή έχετε απέναντί σας, σαν Κυβέρνηση Μητσοτάκη -δεν μιλώ ποτέ προσωπικά- τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο της χώρας μας».

Και η Χαρά Καφαντάρη επισήμανε:

«Με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν και εδώ κοινοβουλευτικά, το τελευταίο διάστημα φαίνεται και με τις διαδικασίες ψηφοφορίας πως η Αντιπολίτευση, η δημοκρατική προοδευτική Αντιπολίτευση είναι απέναντι σε ό,τι φέρνετε.​ Το δεύτερο. Δύο σημεία. Αλλάξαμε τη δομή της δημόσιας διοίκησης. Πράγματι, σε αυτό κύριε Βορίδη συμφωνώ. Μόνο που η αλλαγή της δημόσιας διοίκησης είναι το να μπαίνουν ιδιώτες σε καίριες θέσεις στη δημόσια διοίκηση και σε διευθυντικές και σε οτιδήποτε άλλο.

Και όταν είπατε επί λέξη «υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης», θα σας ρωτήσω το εξής: Υψηλού επιπέδου δημόσιας διοίκησης υπηρεσίες είναι όταν η μία στις τρεις συντάξεις που βγαίνουν από τον ΕΦΚΑ είναι λάθος; Απαντήστε μου. Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες; Είναι αυτή η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία σας για τον ιδιωτικό τομέα που αποτυπώνεται από παντού.

Είπατε και για τη διαφθορά κάποια πράγματα τώρα. Εντάξει, όσοι μας ακούν και όσοι σας άκουσαν καταλαβαίνουν, όχι προσωπικά, αλλά γενικότερα η κοινωνία η Ευρώπη τραντάζεται από όσα έχουν βγει, είτε με τα σκάνδαλα Πάτση είτε με την εξαγωγή διαφθοράς, το PREDATOR στη Μαδαγασκάρη με υπογραφές από Υπουργεία Εξωτερικών, όπως εμφανίστηκε κλπ. Άρα λοιπόν καλή είναι μια μεγαλύτερη σεμνότητα.

Και από την άλλη μεριά βέβαια, η απαρίθμηση του κυβερνητικού έργου και του Εσωτερικών αλλά και από προηγούμενο συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας που μιλούσε για τον νόμο, το τι κάνατε όλο αυτό το διάστημα, δείχνει πραγματικά ότι έχετε συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεστε πλέον στην τελευταία περίοδο της κυβερνητικής σας θητείας ως Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ακούμε σήμερα, λοιπόν, συζητάμε εδώ και δυο-τρεις μέρες τον τελευταίο Προϋπολογισμό μιας ανάλγητης, αποτυχημένης Κυβέρνησης, της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιας Κυβέρνησης που επί τριάμισι χρόνια τώρα υλοποιεί το «μνημόνιο Μητσοτάκη». Διότι «μνημόνιο Μητσοτάκη» είναι η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και φυσικών κοινωνικών πόρων, όπως είναι η ενέργεια και βέβαια, τώρα προσπαθείτε με διάφορους τρόπους, παρακάμπτοντας και το ΣτΕ, να ξεπουλήσετε και το νερό.

Νομίζετε ότι με την ενέργεια ξεμπερδέψατε. Την ξεπουλήσατε. Ιδιωτικοποιήθηκε η ΔΕΗ  επί Υπουργίας κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έλεγε: Ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα μειώσει τις τιμές. Και φτάσαμε σήμερα, που έχουμε φτάσει σε σχέση με τις τιμές του ηλεκτρικού, όταν ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς, όταν ζει με έναντι, όχι μόνο για το ηλεκτρικό, αλλά φυσικά και για βασικά είδη διατροφής. Κάποιοι, βέβαια, θησαυρίζουν, πάροχοι, παραγωγοί και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τους ακουμπάει. Τα ερωτηματικά και τα συμπεράσματα, νομίζω, τα καταλαβαίνει ο καθένας.

«Μνημόνιο Μητσοτάκη» σημαίνει υποβάθμιση της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Διάλυση συλλογικών συμβάσεων, υποβάθμιση ελεγκτικών μηχανισμών. «Μνημόνιο Μητσοτάκη» σημαίνει κοροϊδία των συνταξιούχων. «Μην κάνετε προσφυγές. Θα πάρετε αναδρομικά». Τι έγινε; Σημαίνει φόροι, φόροι, φόροι, καθώς είναι αποτυπωμένο στον Προϋπολογισμό αυξημένα έσοδα από έμμεσους φόρους 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ.

«Μνημόνιο Μητσοτάκη» σημαίνει πρωτιά στη βενζίνη πανευρωπαϊκά. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 πρώτοι στην χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας, μείον 40% μείωση της αγοραστικής δύναμης για αποδοχές μέχρι 750 ευρώ, ασυλία στις τράπεζες και στους τραπεζίτες, μπόνους στους τραπεζίτες. Προχθές ψηφίστηκαν πάλι να συνεχιστούν τα μπόνους στην ιδιωτικοποιημένη από εσάς ΔΕΗ, η οποία αντί να στηρίξει το κομμάτι της ενέργειας για την κοινωνία -είναι ιδιωτική πλέον- ετοιμάζεται για επενδύσεις στη Ρουμανία.

«Μνημόνιο Μητσοτάκη» σημαίνει αδυναμία ή ηθελημένα μη επιβολή κανόνων στο τραπεζικό σύστημα και στους τραπεζίτες. Κονταροχτυπήθηκε ο κ. Σταϊκούρας αυτές τις μέρες με τις τράπεζες. Τι αποτέλεσμα είχε; Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να επιβάλει μερικά πράγματα; Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να νομοθετήσει; Μόνο ασυλίες τραπεζικών στελεχών μπορεί να κάνει αυτή η Κυβέρνηση, κάτι το οποίο έχει κάνει; Τι θα γίνει με αυτούς που χάνουν τα σπίτια τους; Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς, σαράντα τέσσερις χιλιάδες μέχρι το τέλος του χρόνου; Τι θα γίνει με όλα αυτά; Σοβαρό ζήτημα. Και εδώ σημειώνω ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης μόνο 1,3 εκατομμύρια ευρώ για τη στέγη, όταν χώρες της Ιβηρικής και Ισπανίας ξεπέρασαν και τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λοιπόν, Κυβέρνηση Μητσοτάκη, σημαίνει, όμως, και κάτι: Άριστα στην επικοινωνία και την προπαγάνδα των αρίστων, όπως θέλετε να λέγεστε. Την ίδια στιγμή προτελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Κατά τα άλλα για εσάς στην Κυβέρνηση όλα πάνε καλά. Όμως, εσείς ακολουθείτε μια αντίστροφη πορεία στο παρελθόν αντί για το μέλλον. Και με το θέμα των παρακολουθήσεων και όλα αυτά, μας οδηγείτε στο παρελθόν, πενήντα χρόνια πίσω, να μην μετεμφυλιακό κράτος κ.λπ.

Μυρίζουμε, λέει, όμως ανάπτυξη. Ανάπτυξη έρχεται από παντού. Μόνο που, αγαπητοί της Νέας Δημοκρατίας, μυρίζουμε αιθαλομίχλη. Αρχίζουμε να μυρίζουμε αιθαλομίχλη, γιατί μας οδηγείτε, οδηγείτε την πλειοψηφία του λαού στην ενεργειακή φτώχεια που έζησε το 2012 με το 2015. Πάντα, βέβαια, για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη φταίνε οι άλλοι, η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος. Όχι ότι δεν επιβάρυνε. Αυτό το λέμε. Αύξηση των τροφίμων, των τιμών κ.λπ.

Εσείς μέχρι και Υπουργείο ιδρύσατε, το Κλιματικής Κρίσης, για να καλύψετε την παταγώδη ανεπάρκειά σας να διαχειριστείτε φυσικές καταστροφές, οι οποίες οξύνονται και λόγω κλιματικής αλλαγής. Κάνατε Υπουργείο κέλυφος, κάλυμμα, το οποίο μέχρι στιγμής άλλο από επικοινωνία, διεθνή και εγχώρια, δημόσιες σχέσεις κ.λπ., δεν έχουμε δει τίποτα άλλο να γίνεται.

Μοίραζετε επιδόματα. Καλώς και τα 250 ευρώ. Και 1 ευρώ βοηθάει. Καλώς και το ψηφίσαμε για τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς, αλλά αφήστε και τις άλλες ομάδες, που τους χειροκροτούσατε κάποτε, γιατρούς, δημοτικούς υπαλλήλους καθαριότητας, εκπαιδευτικούς. Μην ξεχνάτε και τους στρατιωτικούς. Για δε την Πυροσβεστική, αυτό που είπε προχθές ο αρμόδιος Υφυπουργός, θα ρωτήσω: Δεσμεύεστε να δώσετε τα οφειλόμενα σε υπερωρίες, σε νυχτερινά, σε ρεπό, που είναι εκατομμύρια, στους πυροσβέστες;

Ερώτημα: Τι μέτρα παίρνετε και πώς αποτυπώνεται από τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε η πορεία υλοποίησης, ομογενοποίησης του Πυροσβεστικού Σώματος; Τι προβλέπεται γι’ αυτά;

Επειδή τελειώνει ο χρόνος μου… Κύριοι της Κυβέρνησης, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πράγματι μια δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση έρχεται. Θα ανατρέψει την πολιτική σας. Θα ανατρέψει τα μνημόνια Μητσοτάκη. Και πράγματι, όπως έχει μάθει πάντα ο προοδευτικός, δημοκρατικός χώρος και η αριστερά, κύριε Βορίδη -που αναφέρεστε συνέχεια-, να αναλαμβάνει τα δύσκολα. Γιατί όπως 2015-2019 βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια -εσείς μας βάλατε, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ-, έτσι και τώρα ο δημοκρατικός, προοδευτικός κόσμος θα σώσει την πατρίδα και θα πάμε σε ένα φωτεινό μέλλον που μας αξίζει».

Β. Κόκκαλης: Προϋπολογισμός κάλπης με κανονικότητα υποκλοπών, διαφθοράς και ανισοτήτων αυτός του ‘23

Ως «προϋπολογισμό κάλπης» που αποτυπώνει τη νέα κανονικότητα υποκλοπών, σκανδάλων, διαφθοράς και διεύρυνσης των ανισοτήτων χαρακτήρισε αυτόν του 2023 από το βήμα της βουλής, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα ξέχασε να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση, αλλά και σ’ εκείνα που αφορούν την περιοχή της Λάρισας, τους αγρότες, το υδατικό πρόβλημα, την Αβερώφειο Σχολή και το Ογκολογικό Κέντρο που παραμένει στα χαρτιά.

Αναλυτικότερα η ομιλία του κ. Κόκκαλη: Δυστυχώς, καλά λόγια δεν μπορούμε να πούμε για τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ξεκάθαρα προϋπολογισμός κάλπης, προϋπολογισμός ο οποίος αποτυπώνει τη νέα κανονικότητα που φτιάξατε στη χώρα μας: Μια κανονικότητα υποκλοπών, μία κανονικότητα σκανδάλων, διαφθοράς και διεύρυνσης των ανισοτήτων, με μία Κυβέρνηση να περνάει το μήνυμα με όρους πολιτικού μάρκετινγκ και διαφήμισης ότι όλα γινόντουσαν, όλα γίνονται και όλα πιθανόν να ξαναγίνουν.

Με αυτόν τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι προϋπολογισμός κάλπης, κάνετε και έναν απολογισμό. Ο απολογισμός σας όμως είναι και η απολογία σας. Δίνοντας σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες, ξεχάσατε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού:

Ξεχάσατε τους υγειονομικούς, οι οποίοι κράτησαν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων. Με το πρόσφατο νομοσχέδιο δώσατε τη χαριστική βολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ξεχάσατε, αδιαφορήσατε για τους εκπαιδευτικούς.

Ξεχάσατε, αδιαφορήσατε για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, ειδικά το χαμηλόβαθμο, το οποίο εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Ξεχάσατε τους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους απαξιώνετε, αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενοι τις λίγες περιπτώσεις διαφθοράς.

Ξεχάσατε και αδιαφορείτε για τους εμπόρους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αλήθεια, τι είναι αυτό το θέατρο που παίζεται τις τελευταίες μέρες με τις υποτιθέμενες κόντρες της Κυβέρνησης με τους τραπεζίτες;

Σας έχουμε πει τέσσερα πράγματα: Πρώτον, 120 δόσεις να ανακουφίσουν πραγματικά αυτούς οι οποίοι οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Δεύτερον, να δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να αποδείξει στο δικαστήριο και να σώσει την πρώτη του κατοικία. Τρίτον, βελτίωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Τέταρτον, να τροποποιήσετε αυτόν τον επαίσχυντο νόμο, τον πτωχευτικό νόμο, και να δώσετε τη δυνατότητα να μην νοικιάζει ο ευάλωτος δανειολήπτης, αλλά στο τέλος, μετά από δέκα χρόνια, να αγοράζει εκ νέου το σπίτι του.

Λησμονήσατε και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Δεκαπέντε ημέρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν την έναρξη της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οι αγρότες καλούνται να πάρουν αποφάσεις σημαντικές και δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα. Τους ξεχάσατε όμως και γιατί δώσατε ψίχουλα και για το κόστος παραγωγής στους κτηνοτρόφους, αλλά στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.

Αδιαφορείτε και ξεχάσατε και τα ίδια τα νοικοκυριά. Αλήθεια, τι είναι που γίνεται με το «καλάθι του νοικοκυριού»; Υποτίθεται ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι γι’ αυτούς οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα ακριβά τρόφιμα. Σωστά. Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση Υπουργός της Κυβέρνησης λέει ότι το μοσχάρι πιθανόν να μην είναι στο «καλάθι του νοικοκυριού». Εμμέσως έχουμε ένα δελτίο στα τρόφιμα. Τι σόι ανάπτυξη είναι αυτή; Τι σόι αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας μας έχουμε, όταν ένας πολίτης δεν έχει πρόσβαση σε ένα τρόφιμο;

Και σε τοπικό επίπεδο, όμως, τι γίνεται με τρία πράγματα τα οποία εξαγγείλατε;

Πρώτον, το Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας έμεινε μόνο στα χαρτιά και πιθανότατα να γίνει σε άλλη πόλη της Ελλάδας.

Δεύτερον, η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή. Την εξαγγείλατε και είπατε ότι θα γίνει το πρότυπο του αγροδιατροφικού τομέα για όλη τη Θεσσαλία και όχι μόνο. Τι έγινε; Τίποτα.

Τρίτον, το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Χτες στον πάνω όροφο συνεδρίασαν δύο Επιτροπές με εκπροσώπους φορέων και έλειπε η Κυβέρνηση. Και ξέρετε γιατί έλειπε η Κυβέρνηση; Διότι κοροϊδεύει τους αγρότες, κοροϊδεύει τους πολίτες όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος ύδατος στη Θεσσαλία.

Αυτή, λοιπόν, είναι η νέα κανονικότητα. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα την οποία εγκαθίδρυσε η Νέα Δημοκρατία. Νέα κανονικότητα, νέα χρεοκοπία, Νέα Δημοκρατία! Ο εφιάλτης όμως αυτής της νέας κανονικότητας θα λάβει τέλος.»

Για την υπόθεση Καϊλή

Σε ότι αφορά το σκάνδαλο «Qatargate», ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως «η απαξίωση δημοσίως από τους πολίτες της Ευρωβουλευτού είναι μια γνήσια πολιτική αντίδραση. Γιατί; Διότι είναι θιασώτρια μιας ακραίας νεοσυντηρητικής αριστείας, με κεντροαριστερές υποτίθεται ευαισθησίες, για να καμουφλάρει το όχημα του κοινωνικού αυτοματισμού. Δυστυχώς, σαν τη συγκεκριμένη υπάρχουν αρκετοί με την ίδια αστραφτερή κενότητα».

Για τις υποκλοπές

Σχολιάζοντας τέλος και το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε πως «μέχρι πριν λίγες ημέρες ζητούσαν αποδείξεις. Μέχρι πριν λίγες ημέρες χαρακτήριζαν φαντασιώσεις, ψέματα τα οποιαδήποτε δημοσιεύματα.

Τώρα έχει αλλάξει το αφήγημα. Tώρα «δεν γνώριζε». Είναι δυνατόν να μην γνώριζε ο Πρωθυπουργός; Και έχουμε έναν Υπουργό ο οποίος μπροστά στην παρακολούθησή του ψελλίζει μόνο ότι είναι αρκετά χρόνια φίλοι, ενώ έπρεπε να χαλάσει τον κόσμο ζητώντας εξηγήσεις με μηνύσεις και απειλώντας με παραιτήσεις. Με αυτήν του τη στάση δίνει σήμα στην κοινωνία ότι «όλα για μια καρέκλα», επιβεβαιώνοντας το αρχαίο ρητό ότι δεν πρέπει να σε κρατάνε όρθιο, αλλά να στέκεσαι όρθιος».

Κώστας Μάρκου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και απέτυχε να χειριστεί τις κρίσεις και τις εργαλειοποίησε

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καθηγητής Κώστας Β. Μάρκου μιλώντας την Πέμπτη στην Βουλή κατά τη συζήτηση της κύρωσης του Προϋπολογισμού του 2023, αναφερόμενος στη κυβέρνηση της ΝΔ, χρησιμοποίησε τη φράση του Όργουελ ότι: «ο ορισμός του δαιδαλώδη κόσμου της δισκεψίας είναι να έχεις συνείδηση της απόλυτης αλήθειας, ενώ λες επιμελώς κατασκευασμένα ψέματα και να αποκηρύσσεις την ηθική ενώ την απαιτείς».

Περαιτέρω ο κ. Μάρκου υποστήριξε ότι οι κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα τα τελευταία 3μισυ χρόνια η ΝΔ τις αντιμετώπισε και ανεπιτυχώς και τις εργαλειοποίησε. Με την πανδημία μας οδήγησε στην πρωτιά στην Ευρώπη σε νεκρούς ανά εκατ. Πληθυσμού και στην κατεδάφιση του ΕΣΥ. Με την ενεργειακή χρήση προκάλεσε κέρδη πολλών δις στο γνωστό καρτέλ και ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ.  Η κρίση ακρίβειας οδήγησε στην πρόσθετη ακρίβεια Μητσοτάκη για να αρδεύσει πολλά δις από τους οριζόντιους φόρους και να υπηρετήσει το πελατειακό αφήγημα.  Με τη διεθνή κρίση επέλεξε το ρόλο της «δεδομένης χώρας» και προκάλεσε την κατά κράτος υποχώρηση της διεθνούς αξιοπιστίας μας και προκάλεσε τεράστια κρίση στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας  με υποκλοπές, στραγγαλισμό της ελευθεροτυπίας, αναξιοκρατία παντού, πελατειακές σχέσεις, αντισυνταγματικές νομοθετήσεις, παρακρατικές πρακτικές κλπ.

Καταλήγοντας ο βουλευτής τόνισε ότι στις επερχόμενες εκλογές το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι Δικαιοσύνη, Αξιοκρατία και Δημοκρατία παντού.

Αλ.Μεϊκόπουλος: «Προϋπολογισμός λιτότητας σε μια χώρα που φτωχαίνει, γερνάει, λιγοστεύει»

Στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Πρώτος προϋπολογισμός εκτός μνημονίου και ενισχυμένης εποπτείας με 158.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικίας σε εξέλιξη, funds και εισπρακτικές να δρουν ανεξέλεγκτα, μια νέα γενιά κόκκινων δανείων να ετοιμάζεται και μαζικά λουκέτα.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην πολιτική συγκυρία μέσα στην οποία συζητείται ο προϋπολογισμός υπό τη βαριά σκιά της υπόθεσης των παράνομων επισυνδέσεων και παρακολούθησεων από την ΕΥΠ και των σκανδάλων διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

«Η απαξίωση της πολιτικής και η πολιτική της απαξίωσης με φόντο μια κοινωνία που πτωχεύει. Πώς να πείσεις τους πολίτες ότι η τιμή του πολιτικού τους προσωπικού δε χωράει σε βαλίτσες γεμάτες δεσμίδες, ότι η πολιτική δεν είναι ταυτισμένη με συμφέροντα και η υποχρέωση λογοδοσίας δεν υποχωρεί μπροστά σε αδιευκρίνιστα ποσά; Πώς να πείσεις τους πολίτες ότι οι θεσμοί της δημοκρατίας και της διαφάνειας μπορούν να απαξιώνονται και να χειραγωγούνται για την πολιτική επιβίωση ενός ωτακουστή Πρωθυπουργού;» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο Αλ.Μεϊκόπουλος τόνισε ότι σφραγίζει την αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων και είναι φτιαγμένος με την ίδια συντηρητική συνταγή που καταδικάζει τη χώρα σε οικονομική και αναπτυξιακή υστέρηση. Ο πληθωρισμός στραγγίζει το εισόδημα των πολιτών την ίδια ώρα που εταιρείες ενέργειας, αλυσίδες σουπερμάρκετ και διϋλιστήρια καταγράφουν υπερκέρδη με την ανοχή και τις ευλογίες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πρωτιές της Ελλάδας στην πιο ακριβή βενζίνη, στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, στο κόστος ενέργειας σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως συνέπειες της επιλογής της κυβέρνησης όχι μόνο να μην παρέμβει στην αγορά ενέργειας, αλλά και να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας.

Ο Βουλευτής μίλησε, στη συνέχεια, για τους έμμεσους φόρους και συγκεκριμένα για τα πολύ αυξημένα έσοδα από Φ.Π.Α που καταγράφονται στο 23,8%. Εξήγησε, παραθέτοντας επίσημα στοιχεία, ότι τα πολύ αυξημένα έσοδα δε δικαιολογούνται ούτε από την αύξηση της κατανάλωσης, ούτε από τον τουρισμό, αλλά από τις πολύ αυξημένες τιμές και την αισχροκέρδεια, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση σε κατά κεφαλήν εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, λίγο πάνω από τη Βουλγαρία. «Διαθέτει, όμως, αυτή Κυβέρνηση την ικανότητα να καταλάβει τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, όταν το πρώτο που έπραξε, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση, ήταν να μειώσει τη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας;», συμπλήρωσε.

«Για χώρα που μπαίνει σε τροχιά εσωστρέφειας και τρώει από τις σάρκες της» έκανε λόγο ο Αλ. Μεϊκόπουλος σχετικά τις αναπτυξιακές προοπτικές. 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ο πρωτογενής τομέας εγκαταλείπεται, το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό φεύγει στο εξωτερικό και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι υπόθεση για λίγους που με ευρωπαϊκούς πόρους τροφοδοτούν τα ολιγοπώλια.

Ομοίως, για την υγεία, η μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 53 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το 2022 προετοιμάζει τις δημόσιες δομές υγείας για μια περίοδο λιτότητας, αποδιοργάνωσης και επαγγελματικής εξουθένωσης με συντριπτικές συνέπειες στην φροντίδα των πολιτών.

«Ο προϋπολογισμός για το 2023 είναι χαρακτηριστικός της απόστασης που έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την κοινωνική πραγματικότητα, χωρίς στόχο, χωρίς αντίληψη της αναγκαιότητας για παρεμβάσεις σε μια χώρα που φτωχαίνει, γερνάει και λιγοστεύει».

Γ. Μπαλάφας: Υπάρχουν άνθρωποι που δε ξέρουν αν μπορούν να βγάλουν τον χειμώνα

Γιάννης Μπαλάφας | Έθνος

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 διεξάγεται σε μια περίοδο που η κοινωνία περνά δύσκολα. Δοκιμάζονται οι οικονομικές αντοχές της (θα αναφερθώ αναλυτικά σε αυτό), αλλά ταυτόχρονα δοκιμάζεται και η εμπιστοσύνη της σε θεσμούς και πρόσωπα. Το σκάνδαλο των υποκλοπών κάθε εβδομάδα «εμπλουτίζεται» με νέες αποκαλύψεις, αμφισβητώντας στην πράξη θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας. Η προσωπική μας ζωή και δράση, το απαραβίαστο των επικοινωνιών και το αν θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί για να μας προστατεύουν από εθνικές απειλές, αν όλα αυτά ισχύουν σήμερα, είναι ένα ερώτημα για τους πολίτες και μια ωρολογιακή βόμβα στη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει όλοι να έχουμε με το κράτος. Τα δελτία ειδήσεων πλημμυρίζουν καθημερινά με αρνητικές ειδήσεις. Οι υποθέσεις της ευρωβουλευτού κ. Καϊλή και πρόσφατα της κ. Σπυράκη, αλλά και του συναδέλφου μας κ. Πάτση, πυροβολισμοί κατά 16χρονων, σκάνδαλα κάθε είδους, όλα αυτά δημιουργούν μια εικόνα αβεβαιότητας, ανασφάλειας και σήψης στην κοινωνία. Καλό είναι να συζητήσουμε τα οικονομικά μεγέθη, αλλά υπάρχει και η κοινωνία με τα δικά της ποιοτικά στοιχεία που μας βαθμολογεί όλους. Και να ξέρετε κάτι: Αυτοί που θα σας ρίξουν είναι αυτοί που κάποια στιγμή θα σηκωθούν από τους καναπέδες τους μη αντέχοντας άλλη πολιτική δυσωδία…

Για να έρθουμε στον προϋπολογισμό τώρα. Βρισκόμαστε στα τέλη του έτους και υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία συνανθρώπων μας που δεν ξέρει πως θα βγάλει τον χειμώνα. Σπίτια που θερμαίνονται όσο αντέχει ο οικογενειακός προϋπολογισμός, ψυγεία που δεν γεμίζουν, ανάγκες που δεν καλύπτονται, πολιτισμός που αποτελεί άπιαστο όνειρο για πολλούς. Τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είναι συγκλονιστικά:

-Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει έως και το 40 % της αγοραστικής τους δύναμης.

-Από τον Απρίλιο του 2022 και μετά ο κατώτατος μισθός έχει χάσει το 19% της αγοραστικής του δύναμης.

-Ο πραγματικός μισθός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 12% το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Θέλετε και άλλα στοιχεία; Έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat. Πληρώνουμε τα περισσότερα στην Ευρώπη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας είτε απευθείας από την τσέπη μας είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Αυτό όμως αφορά εμάς τους πολίτες, όχι τις εταιρείες οι οποίες θησαυρίζουν και η κυβέρνηση τους κάνει πλάτες. Αυτήν τη δύσκολη περίοδο, επέλεξε η κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογία στα μερίσματα των πλοιοκτητών από 10% σε 5%. Προκλητικό. Τα υπερκέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη υπολογίζονται στο 1 δις ευρώ! Τα διυλιστήρια, σύμφωνα με την Κομισιόν, εμφάνισαν υπερκέρδη 1,79 δισ. μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022.  Η ΔΕΠΑ Εμπορίας για να έρθουμε και στο φυσικό αέριο, εμφάνισε το 2021 υπερκέρδη 300 εκατ.

Αυτή είναι η κατάσταση αγαπητοί συνάδελφοι. Μπορώ να παρουσιάσω πολλά επιπλέον στοιχεία. Όλα συντείνουν στο συμπέρασμα: Υπερκέρδη για τους λίγους, «ουρανοκατέβατα» κέρδη όπως τα έχει ονομάσει η Κομισιόν, δυσκολίες ή και πλήρη αδυναμία στους πολλούς για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις μιας λιτής διαβίωσης.

Εδώ οφείλω να αναφερθώ και σε ορισμένα στοιχεία που δεν περιέχονται στον προϋπολογισμό, αποτελούν όμως αποδείξεις για το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον δημόσιο κορβανά:

-Απευθείας αναθέσεις πάνω από 7 δις. Πολλές αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες που ιδρύθηκαν λίγες ημέρες πριν πάρουν την ανάθεση. Μιλάμε για σκαστό ρουσφέτι, για διαπλοκή, για διαφθορά.

-Διορισμοί «ημετέρων» σωρηδόν, ανεξαρτήτως προσόντων, με μοναδικό προσόν το να αποτελούν εκλογική πελατεία για το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου και τη στενή ομάδα που περιβάλλει τον πρωθυπουργό. 

Ας επανέλθουμε όμως στη λογική που αναπτύσσει η κυβέρνηση  με τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει και τα επιχειρήματα που μας ανέπτυξε: Είναι απλό. Κάνει το άσπρο-μαύρο. Υποτιμά τις επιπτώσεις των εκρηκτικών ανατιμήσεων και της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία και  εμφανίζει μια εικόνα ισχυρής ονομαστικής ανάκαμψης που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, δεν την βλέπουν... Υποτιμά το μέγεθος της κρίσης και δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της. Δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα, δεν ρυθμίζει την αγορά στην ενέργεια, δεν βάζει πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, δεν περιορίζει το  περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας, δεν φορολογεί τα πραγματικά υπερκέρδη. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι σαφές ότι δεν θα ψηφίσουμε έναν τέτοιο προϋπολογισμό. Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι, δεν χρειάζεται να μας υποκλέπτει κάποιος για να το αντιληφθεί.

Καθιστούμε όμως σαφές σε όλους ότι η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές, από την ψήφο του ελληνικού λαού (και ελπίζουμε ότι θα είναι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως πρώτο κόμμα), δεν θα συνεχίσει την αδιέξοδη οικονομικά και ταξική πολιτικά υλοποίηση ενός προϋπολογισμού ο οποίος ικανοποιεί μόνο λίγους και αφήνει τους πολλούς μόνους τους να τα βγάλουν πέρα με την κρίση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στη σημερινή επικαιρότητα. Η ακρίβεια, η δύσκολη οικονομική κατάσταση, η διαφθορά και τα ζητήματα δημοκρατίας που εκφράζονται με το αίσχος των υποκλοπών αποτελούν ένα τρίπτυχο που απασχολεί την κοινωνία. Ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του φροντίζουν καθημερινά να μην πλήττουμε σε αυτόν τον τόπο. Σήμερα έχουμε λοιπόν δύο περιπτώσεις. Η μια αφορά την ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Σπυράκη, που μέχρι χθες τα στελέχη της ΝΔ στα τηλεοπτικά πάνελ ισχυρίζονταν ότι η βαρύτητα της υπόθεσής της δεν πρέπει να ταυτιστεί με αυτήν της κ. Καϊλή. Σήμερα όμως άλλαξε το αφήγημα, σήμερα ανεστάλη η κομματική της ιδιότητα. Άλλα χθες και άλλα σήμερα. Αναρωτιέμαι κύριοι και κυρίες συνάδελφοι, δεν σας ενοχλεί αυτό; Υπάρχουν σοβαροί, υπεύθυνοι και ηθικοί συνάδελφοι στη ΝΔ. Δεν τους ενοχλεί αυτό; Η δεύτερη αφορά τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Ντογιάκο, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος προσπάθησε να εμποδίσει την ΑΔΑΕ, μια ανεξάρτητη από το Σύνταγμα αρχή, στον έλεγχο που επιχείρησε να διενεργήσει και που έχει υποχρέωση να διενεργήσει σχετικά με τις υποκλοπές. Και οι δύο περιπτώσεις ενισχύουν την εικόνα της σήψης αυτής της κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.

Θ. Ξανθόπουλος: Συναυτουργοί στο διαρκές έγκλημα των υποκλοπών όσοι δεν αντιδρούν-Δεν θα επιτρέψουμε η κρίση της κυβέρνησης να γίνει κρίση της κοινωνίας- Ο προϋπολογισμός ενισχύει τις ανισότητες

Για συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2023, κάτω από τον ζόφο των υποκλοπών, έκανε λόγο στην ομιλία του, ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος,, τονίζοντας ότι δεν μπορούν οι βουλευτές να αγνοούν ένα μείζον γεγονός όπου καταρρέει το κράτος δικαίου. «Πως είναι δυνατόν όλοι να υπερψηφίζετε τον προϋπολογισμό και να δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση; Γίνεστε συναυτουργοί στο διαρκές έγκλημα κατά του κράτους δικαίου και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Δοκιμάζονται οι θεσμοί. Η ΑΔΑΕ πήγε να κάνει έλεγχο στον πάροχο, κάτι που έπρεπε να κάνει εδώ και πολύ καιρό ο ερευνών εισαγγελέας και του αντιτάχθηκε. Παρενέβη μάλιστα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε μια ιδιωτική συνομιλία για να εκφράσει άποψη. Καταλαβαίνετε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα; Πως μπορείτε εσείς  που επαίρεστε ότι συνεισφέρατε στη θεμελίωση της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας και όντως συνεισφέρατε, να τα παρακολουθείτε όλα αυτά άβουλοι και αμέτοχοι;»

Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε με έμφαση ότι δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ αλλά μεταξύ των δυνάμεων που στηρίζουν το κράτος δικαίου και όσων βυσσοδομούν εναντίον του. «Πρέπει να πάρετε θέση και η σιωπή σας και η συνέργεια σας σε όσα γίνονται  είναι εξαιρετικά ανησυχητική για την χώρα», σημείωσε.

Αναφερόμενο στον υπό συζήτηση προϋπολογισμό,  υπογράμμισε ότι ενισχύει τις ανισότητες, ευνοώντας μόλις το 7% των πολιτών. Μίλησε επίσης για μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία, αύξηση του ιδιωτικού χρέους και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, τεχνητή και στατιστική διαχείριση της ανεργίας και αποκάλεσε άγος τα 8 δις των απευθείας αναθέσεων.

«Δεν θα επιτρέψουμε η κρίση της κυβέρνησης να γίνει κρίση της κοινωνίας. Είμαστε εδώ στις ερχόμενες εκλογές για να εκφράσουμε την αισιοδοξία των πολιτών και με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσουμε στην δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης που θα βάλει τα συμφέροντα των πολλών πάνω από τα συμφέροντα των λίγων», κατέληξε.

Αν. Ξανθός: Προϋπολογισμός που υπηρετεί το σχέδιο της συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ

«Η κυβέρνηση φέρνει για άλλη μια φορά ένα προϋπολογισμό εκτός κοινωνικού κλίματος. Αυτό που κυριαρχεί στην καθημερινότητα της πλειοψηφίας της κοινωνίας είναι αβεβαιότητα, φόβος και ανασφάλεια για την επιβίωση, για το σήμερα και αύριο, για το μέλλον των νέων ανθρώπων, για την πορεία της χώρας.  Υπάρχει όμως και η γενικευμένη αίσθηση της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί  τις επάλληλες κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή, πληθωριστική) που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά, φτωχοποιούν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας,  πιέζουν τη μεσαία τάξη και διευρύνουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες» τόνισε στην αρχή της τοποθέτησης του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η αποτυχία αυτή είναι τεκμηριωμένη και αδιαμφισβήτητη. Η Ελλάδα είναι σε συνεχή  απόκλιση από την Ευρωζώνη σε όλους τους κοινωνικούς δείκτες και, αντίθετα, σε σύγκλιση με τις βαλκανικές  χώρες. Είμαστε 3η χώρα, μετά τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, στο ποσοστό πληθυσμού σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό (28,3%), η  Ελλάδα είναι τελευταία στην αύξηση της αμοιβής της μισθωτής εργασίας (0,2% με μέσο όρο της ΕΕ των 27 το 4,4%), το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έχει υποχωρήσει στο 64,6% της ΕΕ και είμαστε στην 26η θέση (πίσω από τη Βουλγαρία). Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι  δείκτες  εισοδηματικής ανισότητας (Gini – S80/S20, αυξάνονται  ραγδαία μετά το 2020. Κάποιοι οικονομικοί αναλυτές μιλούν για το «ελληνικό παράδοξο»: να υπάρχουν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης με ταυτόχρονη εισοδηματική κατάρρευση των μικρομεσαίων στρωμάτων, υποχώρηση της κοινωνικής συνοχής και έκρηξη των ανισοτήτων. Κατά τη γνώμη μας δεν πρόκειται για «παράδοξο» αλλά για αναμενόμενο αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής μιας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης για αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου  και για προνομιακή στήριξη των επιχειρηματικών ελίτ. Είναι το κοινωνικό αποτύπωμα αποφάσεων που δεν αντικατοπτρίζουν  τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά των λίγων και ισχυρών.

Σ’ αυτό το δυστοπικό  περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί η δραματική υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την υπόθεση των υποκλοπών που έχει εκθέσει διεθνώς τη  χώρα και πυροδοτεί νέα κρίση δημόσιας εμπιστοσύνης όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς  απέναντι στην Πολιτεία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.  Η κυβέρνηση, με την εντυπωσιακή στήριξη του οικονομικού, επιχειρηματικού και μιντιακού κατεστημένου, προσπαθεί να οδηγήσει τους πολίτες  στον  «κοινωνικό μιθριδατισμό», στην ανοχή και στην απάθεια. Όσο όμως εδραιώνεται το αίσθημα της αδικίας, της αυθαιρεσίας και της παραβίασης κάθε συνταγματικού κανόνα  που προστατεύει τα δικαιώματα  και τις ελευθερίες των πολιτών,  όσο τα νομοσχέδια που ψηφίζονται και ο προϋπολογισμός του 2023  δεν «επουλώνουν πληγές» ούτε δίνουν προοπτική βελτίωσης της θέσης των αδύναμων και των  «ζορισμένων», τόσο η κρίση κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης θα εντείνεται και τόσο θα «επωάζονται» συνθήκες  πολιτικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το  ECDC, αυτή την περίοδο καταγράφεται σχεδόν τετραπλάσια θνησιμότητα  από covid-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πρόσφατη  HYPERLINK "https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/country-overviews"έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε θανάτους τις τελευταίες 14 μέρες. Στη χώρα μας αναλογούν 26,5 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι μόλις 7 θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο προϋπολογισμός του 2023 είναι απόλυτα συμβατός με την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να αγνοήσει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ενδυνάμωση των δημόσιων  συστημάτων  υγείας. Όπως πέρυσι εν μέσω πανδημίας περιόρισε τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας διογκώνοντας τις ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών και αυξάνοντας τις ανισότητες στην φροντίδα, έτσι και  φέτος η κυβέρνηση αρνείται την πραγματικότητα της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και της ανάγκης για γενναία επένδυση στο ΕΣΥ και στο ανθρώπινο δυναμικό του. Αρνείται πεισματικά  να  αναγνωρίσει την  πλήρη  αποδιοργάνωση  των δημόσιων δομών υγείας (πρωτοβάθμιων  και νοσοκομειακών), την επαγγελματική εξουθένωση και απόγνωση  του υγειονομικού προσωπικού που οδηγεί σε διογκούμενο κύμα παραίτησης και φυγής γιατρών  από τη χώρα, καθώς και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού (1 στους 4 πολίτες) βιώνει ξανά «υγειονομική φτώχεια», αδυνατώντας να καλύψει βασικές  ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης .

Ο προϋπολογισμός λοιπόν του 2023, σε μια περίοδο που η πανδημία covid-19 είναι ακόμα παρούσα, η κρίση στελέχωσης του ΕΣΥ επιδεινώνεται συνεχώς και τα διαλυτικά φαινόμενα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων είναι  ορατά  σε όλη τη χώρα, έχει για άλλη μια χρονιά τη «σφραγίδα» της περικοπής δαπανών  και της πολιτικής επιλογής να συρρικνωθεί και να ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι δαπάνες για την υγεία το 2023 είναι μειωμένες  σε σχέση με την εκτίμηση για τις δαπάνες που τελικά θα πραγματοποιηθούν το 2022. Ειδικότερα οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό σε Νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες-ΠΦΥ προϋπολογίζονται σε 3,649 δισ. ευρώ από  3,702 δισ. εκτίμηση για το 2022 (περικοπή 53 εκ. ευρώ). Δεδομένης της πληθωριστικής κρίσης, οι δαπάνες  αυτές είναι πολύ πίσω  από το όριο του 2022 , με αποτέλεσμα οι  δομές του ΕΣΥ   θα συνεχίσουν να λειτουργούν και το 2023 σε καθεστώς  λιτότητας και αδυναμίας αξιοπρεπούς κάλυψης των υγειονομικών αναγκών της περιόδου και της αυξημένης ζήτησης δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας.  Είναι χαρακτηριστική της πλήρους απώλειας ελέγχου της κατάστασης στο αποδιοργανωμένο ΕΣΥ,  η πρωτοφανής αύξηση  των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων, που από 300 εκ. ευρώ περίπου που τα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτάσει σε πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

Στον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ της τάξης των 149 εκ. ευρώ για το 2023 και μείωση κατά 107 εκ.ευρώ των λοιπών (πλην φαρμάκου) παροχών προς τους ασφαλισμένους. Αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία που ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ενισχύσει τη στρατηγική  της καθολικής κάλυψης υγείας και να μειώσει επιβαρύνσεις των πολιτών σε τομείς υψηλής ιδιωτικής δαπάνης (οδοντιατρική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, αποκατάσταση, ειδική αγωγή, ψυχική υγεία κλπ).

Συμπερασματικά η λογική κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2023 για τον τομέα της υγείας είναι απόλυτα συμβατή με την πολιτική  επιλογή της «παθητικής ιδιωτικοποίησης» του ΕΣΥ και όχι με την αναγκαία στρατηγική της σύγκλισης με το μέσο όρο της ΕΕ στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7% του ΑΕΠ).  Ειδικά μετά την πρόσφατη κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης  των γιατρών του ΕΣΥ  και της «διεξόδου» για ενίσχυση των εισοδημάτων τους   μέσω  ιδιωτικού έργου  εντός και, κυρίως,  εκτός των δημόσιων δομών, οι πληρωμές «από την τσέπη» των πολιτών και η ιδιωτική ασφάλιση  υγείας αναμένεται να αυξηθούν, ενισχύοντας τις ανισότητες και τον αποκλεισμό μεγάλων ομάδων  του πληθυσμού από αξιοπρεπή φροντίδα υγείας. Είναι ενδεικτικό σε περίοδο παρατεινόμενης υγειονομικής κρίσης και μεγάλων κενών στη στελέχωση του ΕΣΥ, το ποσοστό διορισμών και προσλήψεων του Υπουργείο Υγείας ήδη υποχωρεί από το 2021 στο 2022 (από την Εισηγητική Έκθεση 2023), ενώ και ο ρυθμός αποχωρήσεων χωρίς αντικατάσταση  που παραμένει σταθερά κοντά στις 4.000/ έτος,  καταδεικνύει τη δραματική  υποστελέχωση  στο σύστημα και την πολιτική επιλογή της μη αντιμετώπισης της.

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν κατάλαβε τίποτα από την πανδημία ούτε από τις προτεραιότητες που έχουν αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο.  Αντί να στηρίξει με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για να καλύψει καθολικά, ισότιμα και ποιοτικά τις σύγχρονες απαιτήσεις φροντίδας, αντί να δρομολογήσει μια γενναία δέσμη κινήτρων για να αντιστρέψει την τάση παραίτησης και φυγής γιατρών από τη χώρα, επιμένει να   υποχρηματοδοτεί το ΕΣΥ  σε περίοδο υγειονομικής κρίσης και αυξημένων αναγκών. Επειδή το πραγματικό της σχέδιο είναι η ιδιωτικοποίηση «κερδοφόρων» τμημάτων του ΕΣΥ και η δημιουργία «ζωτικού χώρου»  για τις μεγάλες εταιρείες στο χώρο της διάγνωσης-θεραπείας-αποκατάστασης, αλλά και  για  τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες υγείας, που ετοιμάζουν   μάλιστα αναιτιολόγητη αύξηση των ασφαλίστρων. Μόνο που η ιδιωτικοποίηση  του συστήματος υγείας σε συνθήκες αυξημένων αναγκών, μείωσης εισοδημάτων και διεύρυνσης των ανισοτήτων, είναι ένα οικονομικά άτοπο, κοινωνικά ανάλγητο και υγειονομικά εγκληματικό σχέδιο.

Απέναντι λοιπόν σε μια κυβέρνηση που περιφρονεί ανοικτά την κοινωνία, το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία, δεν μπορούμε  να επιτρέψουμε ούτε τον κοινωνικό δαρβινισμό ούτε τη «διαβρωτική» για τους δημοκρατικούς θεσμούς λογική του «όλοι είναι το ίδιο», που εκτρέφει την  ακροδεξιά και τις πολιτικές «τερατογενέσεις». Εμείς θεωρούμε ότι η Δημοκρατία και η Πολιτική έχουν  αξία και ότι έχει σημασία ποιος κυβερνά, ακόμα και σε περιόδους παγκόσμιων κρίσεων και απειλών. Θεωρούμε  ότι  η διαχωριστική γραμμή Αριστεράς –Δεξιάς, Προόδου-Συντήρησης, είναι παρούσα και ενεργή. Για μας το κρίσιμο πολιτικό δίλημμα είναι ανισότητες και αδικίες ή Δικαιοσύνη και Δημοκρατία παντού; Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στην εργασία, στην οικονομία, στο κράτος, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική προστασία. Για να υλοποιηθεί όμως μια πολιτική Ισότητας, Δημοκρατίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, χρειαζόμαστε πολιτικά προγράμματα, πολιτικές δυνάμεις, πολιτικό προσωπικό και κυβερνητικά σχήματα που να εμπνέονται από αυτές τις αρχές και που δεν  θεωρούν ότι οι ανισότητες είναι σύμφυτες με τις σύγχρονες κοινωνίες και προάγουν τον ανταγωνισμό και την πρόοδο. Και γίνεται  ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας των κοινωνικών, προγραμματικών και πολιτικών προϋποθέσεων για ριζική αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα.  Ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί   να απευθυνθεί  προνομιακά στον κόσμο της απογοήτευσης και της αποχής, να εμπνεύσει πάλι την ελπίδα και τη ρεαλιστική προσδοκία  ότι θα τα καταφέρει να ξαναβγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά», αλλά και να ανασυγκροτήσει ριζικά την κοινωνία και τη χώρα.  Με εντιμότητα, επάρκεια, προοδευτικό πρόγραμμα, πολιτικό ήθος και σεβασμό στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί. Η ώρα της κρίσιμης επιλογή των πολιτών πλησιάζει.

Νίκος Παππάς: «Κοροϊδία το δήθεν... καράτε Σταϊκούρα-τραπεζών. Το 96% των επιχειρήσεων είναι εκτός δανεισμού, χιλιάδες σπίτια ενώπιον πλειστηριασμών»

«Το τραπεζικό σύστημα είναι ο μεγάλος ασθενής της οικονομίας. Το 96% των επιχειρήσεων, διά στόματος Στουρνάρα, είναι εκτός τραπεζικού δανεισμού. Καλά θα κάνει ο κ. Σταϊκούρας να μην κοροϊδεύει τους πολίτες ότι σχεδόν έπαιξε καράτε με τις τράπεζες. Και να μην κοροϊδεύει λέγοντας ότι βρήκε ένα σχήμα με 30 χιλιάδες ωφελούμενους όταν υπάρχουν 700 χιλιάδες σπίτια σε ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε funds», τόνισε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέμεινε στην κριτική του, επισημαίνοντας: «Επαίρεστε ότι τάχα δώσατε 50 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κρίσεων και μέσα σε αυτά συνυπολογίζετε και τις αναβολές φόρων. Δεν επιδοτείτε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την αισχροκέρδεια επιδοτείτε». Για να συνεχίσει: «Λέτε ότι δώσατε 8 δισ. ευρώ επιδοτήσεις για το ρεύμα. Τα 6 δισ. είναι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που πληρώνουν οι πολίτες ως καταναλωτές, και τα 2 δισ. από φόρους, που πληρώνουν οι ίδιοι ως φορολογούμενοι. Τα χρήματα τα δίνετε για να διατηρούνται ψηλά οι τιμές των παραγωγών και των εμπόρων ενέργειας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 40 δισ. ευρώ επί Ν.Δ. «Το ζήτημα δεν είναι δευτερεύον. Θέλετε να επιλυθεί διά της καταστροφής. Για αυτό φέρατε αυτόν τον πτωχευτικό κώδικα που δεν προστατεύει ούτε την α’ κατοικία ούτε τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, σε αντίθεση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό αφήνετε έξω από τα χρηματοδοτικά εργαλεία τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για αυτό η πολιτική σας είναι στον αντίποδα της δικής μας πρότασης, που περιλαμβάνει κούρεμα χρεών και μεγάλο σχήμα δόσεων».

Σε ό,τι αφορά τους τομείς υποδομών και μεταφορών μίλησε για πλήρη διάλυση. Για «ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών με το 25% του έργου να εκτελείται από τα ΚΤΕΛ», για «κατάρρευση του σιδηροδρόμου αφού κανένα έργο υποδομής δεν πραγματοποιείται και οι καθυστερήσεις και οι εκτροχιασμοί έχουν γίνει καθημερινότητα», για τη συνταγματική «αταξία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ, που ζητούν απόσπαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, την ώρα που «κάποιοι επιχειρούν να λεηλατήσουν τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ, κάτι που θα τους φέρει αντιμέτωπους με ποινικές ευθύνες».

Κλείνοντας, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε: «Η πρωθυπουργία Μητσοτάκη ολοκληρώνεται με τρόπο οδυνηρό για την κοινωνία, την οικονομία και τους θεσμούς. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να εκλεγεί από την επόμενη κάλπη. Η λύση για τον προοδευτικό κόσμο είναι μία. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης».

Ανδρέας Μιχαϊλίδης: Σημαντική υποβάθμιση της νησιωτικής πολιτικής στον προϋπολογισμό του 2023

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2023 πραγματοποίησε το Σάββατο 17/12 ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής Tομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης. Εστιάζοντας στο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Α. Μιχαηλίδης άσκησε κριτική σε μια σειρά από θέματα:

  • ​Ως προς τη Νησιωτική Πολιτική, τόνισε ότι οι δαπάνες τις κυβέρνησης παραμένουν όλα τα χρόνια της διακυβέρνησής ΝΔ σε ανεπαρκή επίπεδα. Όχι μόνο ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για γενναία επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου δεν προχώρησε, αλλά οι συστηματικές καθυστερήσεις στην πληρωμή των δικαιούχων έχει εξοργίσει, όπως σημείωσε, κατοίκους και επιχειρήσεις των νησιών.
  • Αναφορικά με τα λιμάνια, άσκησε κριτική τόσο στην απουσία μιας συνεκτικής λιμενικής πολιτικής – βλέπε πρόσφατη άτακτη υποχώρηση για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης – όσο και στη βασική επιλογή της ΝΔ που συνίσταται σε ιδιωτικοποιήσεις περιφερειακών λιμανιών της χώρας, με τάση μάλιστα δημιουργίας μονοπωλίου. Παράλληλε στηλίτευσε τα ανεπαρκή κονδύλια που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου για την πραγματοποίηση των αναγκαίων λιμενικών έργων, κυρίως στα νησιά.
  • Ως προς τη Ναυτική Εκπαίδευση, «η κυβέρνηση το έχει τερματίσει» ανέφερε ο Α. Μιχαηλίδης, κάνοντας λόγο για τη διαχειριστική αποτυχία με το θέμα των συνταξιούχων ναυτοδιδασκάλων, το οποίο παρέλυσε το διδακτικό έργο σε ΑΕΝ και ΚΕΣΕΝ, αλλά και για την επιλογή της ΝΔ να προωθήσει την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση, κάτι που ισοδυναμεί με απαξίωση των δημόσιων Σχολών.

Κλείνοντας την ομιλίας του, ο Α. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε προφανές το ότι μια νέα διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει πολύ έργο να επιτελέσει «και στον τομέα της ναυτιλίας και να αναλάβει εκ νέου νέες εμβληματικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της νησιωτικότητας».

Γ. Μπουρνούς: «Ό,τι και να κάνετε, είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη»

Ξεκινώντας την ομιλία στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023, ο βουλευτής Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, υπενθύμισε την περσινή συγκυρία κατάθεσης του Προϋπολογισμού, με κατάρρευση της δημόσιας υγείας με εκατόμβες νεκρών και επισήμανε: «Σήμερα η Ελλάδα είναι στη 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σε αριθμό νεκρών αναλογικά με τον πληθυσμό, σε χειρότερη θέση από όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, περιλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης, και στο ίδιο επίπεδο με φτωχές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Ο Γ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στα απελπιστικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας που τη διαφοροποιούν από την υπόλοιπη Ευρώπη: Ο πληθωρισμός καλπάζει, ακόμα και συγκρινόμενος με τις αυξημένες τιμές ένα χρόνο πριν, το κόστος διαβίωσης, στέγασης, θέρμανσης, ενέργειας, καυσίμων συνιστά πανευρωπαϊκό ρεκόρ, οφειλόμενο όχι στον πόλεμο, αλλά στην απροθυμία της κυβέρνησης να ελέγξει τα καρτέλ του μεγαλεμπορίου και της ενέργειας, να βάλει πλαφόν και να περιορίσει, αντί να επιδοτεί, την αισχροκέρδεια.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, υπογράμμισε ο Γ. Μπουρνούς, είναι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει μειωθεί έως και 40%, όταν οι πολίτες μειώνουν ακόμα και τις δαπάνες για βασικά είδη διατροφής, γεγονός που φέρνει με τη σειρά του ύφεση και μείωση δημοσίων εσόδων, την ώρα μάλιστα που με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση «θα έχουμε μαζική αναδιανομή ακινήτων υπέρ των Πάτσηδων» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, δε,  πως ο λόγος που στη χώρα μας βιώνουμε σφοδρότερα και πιο επώδυνα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, είναι ο καθοριστικός ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο εξάλλου οφείλεται και η κατάρρευση του κύρους της χώρας που προοιωνίζεται και αρνητικές εξελίξεις στη ροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γ. Μπουρνούς στηλίτευσε τα τριάμισι χαμένα χρόνια υπανάπτυξης για τον Νομό Λέσβου και το Βόρειο Αιγαίο. Τόνισε ιδιαίτερα την απελπιστική κατάσταση των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων της περιοχής, που έχουν αφεθεί να αντιμετωπίζουν μόνοι τους την εκτόξευση του κόστους παραγωγής κατά 23%, τη διατήρηση του ΦΠΑ στο 24% στη Λήμνο παρά τη δυνατότητα που έχει δώσει πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεση μείωσή του σε όλα τα νησιά, αλλά και την προσβλητική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την Αθήνα.

«Aντί για στήριξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου, η κυβέρνηση», ανέφερε ο βουλευτής , «βρήκε χρήματα μόνο για φαραωνικές υπερδομές προσφύγων και μεταναστών στη Βάστρια της Λέσβου και στα άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, για να κερδίζουν εργολάβοι-συγγενείς υπουργών και εταιρίες-σύμβουλοι του Υπουργού Μετανάστευσης».

Προκειμένου ο κόσμος της πρωτογενούς παραγωγής να κρατηθεί στη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, θα χρειαστούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, όπως η απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση του αφορολόγητου και προστασία των περιουσιών τους από τα funds. Θα απαιτηθεί η ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών στα κονδύλια ενός νέου σχεδιασμού του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτεί μικρά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενεργειακές αναβαθμίσεις για μικρές επιχειρήσεις και αγρότες και καινοτόμες προσπάθειες.

Αναφερόμενος μάλιστα στο Μεταφορικό Ισοδύναμο και στην υπονόμευση και απαξίωσή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Γ. Μπουρνούς ανέφερε πως πρέπει να μετατραπεί σε καθολικό αντιστάθμισμα του κόστους της νησιωτικότητας για κάθε επιχείρηση και επαγγελματία.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στις συνθήκες θεσμικής κατάρρευσης και δημοκρατικής εκτροπής που επικρατούν στις μέρες μας, όταν μια εγκληματική οργάνωση στην κορυφή του κράτους υποβάλει τη δημόσια ζωή σε ασφυκτικό έλεγχο. «Δεν υπάρχει χώρα της δημοκρατικής Ευρώπης που δεν θα είχε πάει σπίτι του ο κ. Μητσοτάκης, το γνωρίζετε όλοι αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να κλείσει λέγοντας πως «ό,τι και να κάνετε, είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη. Έρχεται η ώρα που θα ανασάνει η δημοκρατία στην πατρίδα μας».

Θάνος Μωραΐτης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόδωσε τη μεσαία τάξη για τα μάτια των συμφερόντων που εκπροσωπεί

«Η χώρα βιώνει μια διπλή, θεσμική και οικονομική, κρίση, που λαμβάνει πλέον χαρακτήρα εκτροπής και κατάρρευσης», τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό του 2023, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία Θάνος Μωραΐτης.

«Ο κ. Μητσοτάκης, από δήθεν φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής και  άριστος των αρίστων, κατέληξε να κινείται στα βρώμικα μονοπάτια ενός σκοτεινού παρακράτους, που επί 4 χρόνια: Γκρεμίζει κάθε δημοκρατικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, αδιαφορεί για κάθε έννοια διαφάνειας και λογοδοσίας, κατάντησε την ΕΥΠ παραμάγαζο του πολιτικού του γραφείου, που παρακολουθούσε μέχρι κι έναν πολιτικό αρχηγό - ακόμα και τους δικούς του υπουργούς».

«Ήρθατε στην εξουσία με σημαία σας τη μεσαία τάξη και τελικά την προδώσατε για τα μάτια των μεγάλων συμφερόντων που εκπροσωπείτε», είπε ο κ. Μωραΐτης και συνέχισε:

«Ο μέσος δανειολήπτης καλείται να πληρώσει δύο δόσεις δανείου το χρόνο παραπάνω» και χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη μείωση των επιτοκίων ψίχουλα για ελάχιστους».

«Δώσατε ασυλία και πράσινο φως στους τραπεζίτες για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στην ιστορία της χώρας - παραδίδοντας 700 χιλιάδες σπίτια αξίας 45 δις στα funds, και «Δίνετε 450 εκατ. ευρώ δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε μόλις 13 επιχειρήσεις με επιτόκιο 0,77% αποκλείοντας σχεδόν το σύνολο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από κάθε χρηματοδότηση», είπε και κλείνοντας την αναφορά του στην οικονομία, πρόσθεσε:

«Συνεχίζετε να πηγαίνετε χέρι - χέρι με τους μεταπράτες και τα παρασιτικά συμφέροντα που πτώχευσαν τη χώρα, ενώ εμείς συγκροτούμε μια νέα συμμαχία μεταξύ των εργαζομένων, της υγιούς επιχειρηματικότητας, των ανθρώπων που παράγουν και τους νέους που καινοτομούν με όρους ισότιμης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε ό, τι αφορά το Νομό Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον εγκατέλειψε και τον άφησε να μαραζώνει.

«Εγκαταλείψατε τα δύο νοσοκομεία του νομού μας, τα μετατρέπετε ουσιαστικά σε Κέντρα Υγείας με εγκληματικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό.

Εξαφανίσατε την Αιτωλοακαρνανία από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Την αφήσατε με τρία τμήματα και τώρα εξαγγέλλετε με προεκλογικά ΦΕΚ νέες σχολές.

Αφήσατε εμβληματικά έργα στις καλένδες, όπως ο οδικός άξονας «Πλατυγιάλι - Αγρίνιο – Καρπενήσι», ένα έργο τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Εγκαταλείψατε τους αγρότες, τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους μας στο έλεος του συνεχώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής και της κατάρρευσης των τιμών των προϊόντων τους», είπε.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ο κ. Μωραΐτης, ως ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη από κοινωνικό αγαθό τον μετατρέπει σε προϊόν και τον παραδίδει στα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, ο κ. Αυγενάκης παραχωρεί τις δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις σε ιδιώτες κάνοντας έξωση σε αθλητές, αθλούμενους και ομοσπονδίες.

Ο κ. Μωραΐτης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

«Οι μέρες της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης είναι πλέον μετρημένες. Το αίτημα για Πολιτική Αλλαγή είναι πλέον πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία

Η προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα έρχεται, για να δώσει και πάλι ελπίδα και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό

Ερχόμαστε για να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία!

Ερχόμαστε για να σταματήσουμε τις γαλάζιες ακρίδες

Ερχόμαστε για να δημιουργήσουμε το νέο, βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα

Ερχόμαστε για να επικρατήσει Δικαιοσύνη Παντού!»

Κ. Νοτοπούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πληγώνει τη Δημοκρατία ,τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι η ομολογία της πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το δράμα που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Μιας κυβέρνησης που πληγώνει διαρκώς τη Δημοκρατία ,τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου δήλωσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου.

Αναφορικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τις τελευταίες συγκλονιστικές αποκαλύψεις σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ντογιάκος φέρεται να μπλόκαρε την έρευνα της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις των  κυρίων Κύρτσου και Τέλλογλου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε πως ενώ στην Ευρώπη η Δικαιοσύνη ευτυχώς λειτουργεί, στην Ελλάδα πρέπει να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε τη Δικαιοσύνη Παντού και αναρωτήθηκε αν ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα δώσει επιτέλους απαντήσεις για όλα αυτά ή αν θα το βάλει στα πόδια γι΄ακόμη μια φορά.

Όπως τόνισε, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, διεξάγεται μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα και πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που προκαλεί οικονομική ασφυξία στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συνεχίζει την αφαίμαξη των πολιτών με την υπερφορολόγησή τους και επιδοτεί την αισχροκέρδεια και εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες.

«Γεμίζουν οι βαλίτσες των λίγων και αδειάζουν οι τσέπες των πολλών και εσείς επιθυμείτε αυτό να εκλαμβάνεται ως κανονικότητα» τόνισε και επεσήμανε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας ενώ μειώνει τις δαπάνες για την υγεία και την πρόνοια εν μέσω πανδημίας, στεγαστικής κρίσης, κρίσης ακρίβειας ενώ επιμένει να μην μειώνει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, να μην μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ προβλέπει ακόμη περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ. 4,1 δις έσοδα από τους έμμεσους φόρους λόγω της ακρίβειας έχει το δημόσιο ταμείο και η κυβέρνηση επιμένει να μην μειώνει τους έμμεσους φόρους ώστε να μπορεί να συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια!

«Μαζί με την κυβέρνηση, καταρρέει και το αφήγημα για την επιτυχία της στον τουρισμό».

Σχολιάζοντας όσα δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Τουρισμού, η κα. Νοτοπούλου τόνισε πως το success story για το οποίο διαρκώς κομπάζει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει ενώ σε ότι αφορά στις δηλώσεις για τα έσοδα από τον τουρισμό, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως παρά τα ρεκόρ πληθωρισμού, η Ελλάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα επίπεδα εισπράξεων του 2019.

Υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι εισπράξεις στο 9μηνο του 2022 είναι μειωμένες κατά 3,6% και ο αριθμός των αφίξεων κατά 12% σε σχέση με το 2019 γεγονός που καταδεικνύει πως έχουν χαθεί 3,2 εκατομμύρια επισκέπτες!

Η τομεάρχης Τουρισμού αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη φυγή των εργαζομένων στον τουρισμό, για την οποία φέρει απόλυτη ευθύνη η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη που εγκατέλειψε τους εργαζόμενους, διέλυσε τον ΣΕΠΕ, νομοθέτησε αντεργατικές πολιτικές και νομιμοποίησε την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Οδηγείτε τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε λουκέτα και σε κύμα αφελληνισμού τους!

Μετά από μια διετία μεγάλων απωλειών που άφησαν βαθύ αποτύπωμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, σε χρηματοδοτικά εργαλεία, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για να ανταπεξέλθουν στα χρέη και η κυβέρνηση τους άφησε χωρίς βοήθεια ενώ σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με την εκτίναξη του λειτουργικού κόστους. «Εργαλεία υπάρχουν μόνο για τους Πάτσηδες» τόνισε.

«Χωρίς αιδώ, παρουσιάζετε την καταστροφή ως επιτυχία» δήλωσε η τομεάρχης Τουρισμού και μετέφερε την κραυγή αγωνίας των ξενοδόχων του ορεινού και ημι ορεινού όγκου. Μιλώντας για τον ΕΟΤ, η Κ. Νοτοπουλου τόνισε πως η κυβέρνηση τον κατάντησε τον οργανισμό λογιστήριο απευθείας αναθέσεων.

Με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν είναι πια για τους Έλληνες.

Σχολιάζοντας ακόμη τις δηλώσεις του κ. Κικίλια για τα προγράμματα εσωτερικού τουρισμου, η κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε την τεράστια πτώση του εσωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα -21% σε σχέση με το 2019, την ώρα που στην Ισπανία και την Πορτογαλία υπήρξε αύξηση.  Την ώρα μάλιστα που το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων καταγράφει κατακόρυφη πτώση, η κυβέρνηση περικόπτει το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» και το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

«Στερείτε τη δυνατότητα ανασχεδιασμού του τουριστικού προϊόντος της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αγνοείτε τα μηνύματα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς».

Η κυβέρνηση μειώνει κατά 15,2% τα κονδύλια του Υπουργείου Τουρισμού σε σχέση με το 2019 στο Εθνικό Σκέλος, μειώνει  κατά 33% τα κονδύλια του ΕΣΠΑ  που διαχειρίζεται το Υπουργείο, μόλις 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στο Υπουργείο Τουρισμού. Το Υπουργείο που χαράσσει στρατηγική για αγορά η οποία αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της χώρας!

Από το Ταμείο Ανάκαμψης απουσιάζει ο στόχος της περιφερειακής ανάπτυξης.

Απουσιάζει η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Απουσιάζει η Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στερεί από τη Θεσσαλονίκη το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει τόνισε.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι η ομολογία της πολιτικής σας ευθύνης για το δράμα που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα που οδηγεί τη χώρα μας σε οικονομική χρεοκοπία και θεσμική χρεοκοπία .Σε βαθιά κρίση. Και σε αυτό βάζετε κ.κ συνάδελφοι της ΝΔ την υπογραφή σας φαρδιά πλατιά. Επιλέγετε κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ να συνεχίζετε να στηρίζετε έναν πρωθυπουργό που ευτελίζει το Σύνταγμα, τη Βουλή, το κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία. Είστε ΑΠΟΛΥΤΑ συνυπεύθυνοι. Στηρίζετε τις παρακολουθήσεις, τον πλουτισμό λίγων και την φτώχεια του ελληνικού λαού. Γι΄αυτό ο ελληνικός λαός σας έχει γυρίσει την πλάτη. Σήμερα συζητάμε τον ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ προϋπολογισμό της κυβέρνησης σας. Σύντομα μια προοδευτική διακυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό θα φέρει την αλλαγή και τη δικαιοσύνη στον τόπο»

Γ. Παπαηλιού: Οι προοδευτικές δυνάμεις είναι «για τα δύσκολα»

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε αναφερόμενος στον Υπουργό Ανάπτυξης και τους βουλευτές της ΝΔ , πως «οι αναφορές των ομιλητών-βουλευτών της ΝΔ, για τον προϋπολογισμό και την οικονομική κατάσταση της χώρας, παραπέμπουν στη γνωστή ρήση "Οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι πάσχουν"».

Και ο Γ. Παπαηλιού πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

«Συγκεκριμένες αναφορές του Υπουργού Ανάπτυξης στην Ολομέλεια της Βουλής υπήρξαν αποκαλυπτικές :

- είπε-αναγνώρισε, ότι στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να νομοθετούν για τις Τράπεζες, οι οποίες ανήκουν στο Ευρωσύστημα. Δηλαδή αποδέχεται και το επικροτεί, ότι υπάρχει «τραπεζοκρατία» ! και ότι η οικονομία κυριαρχεί επί της πολιτικής

- είπε ότι τα «μνημόνια» δεν είχαν επίπτωση στην ανάπτυξη, είχαν επίπτωση μόνον στο πεδίο των δαπανών. Στις δαπάνες όμως περιλαμβάνονται και οι φόροι-η φορολογική πολιτική και  τα εισοδήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη. Και όλα αυτά επλήγησαν από τις «μνημονιακές» πολιτικές.

- πανηγύρισε για τις (δήθεν) μεγάλες επενδύσεις που έχουν έλθει στην Ελλάδα επί της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Μαγική εικόνα ! Και  πάντως οι επενδύσεις δεν κρίνονται μόνον από τον αριθμό τους αλλά και από την ποιότητά τους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και γενικά προστιθέμενης υπεραξίας για την οικονομία.  

- είπε ότι ο αριστερός δεν ξέρει να βγάζει λεφτά, ξέρει μόνον να τρώει τα λεφτά των άλλων !!!  Όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. το 2019, άφησε στη διάδοχό της κυβέρνηση της ΝΔ 37 δις ευρώ, ενώ, το 2015,  είχε παραλάβει από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άδεια ταμεία.

Το τι θα παραλάβει, η προοδευτική κυβέρνηση, που  προσδοκούμε και εκτιμούμε βάσιμα, ότι θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, μας τρομάζει. Όμως οι προοδευτικές δυνάμεις είναι "για τα δύσκολα"».

Γ. Πούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που έκανε την αδικία κανόνα, συντάσσει ακόμη έναν Προϋπολογισμό ακραίας αδικίας και ανισότητας!

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2023, η βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώτα Πούλου, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Η «ακρίβεια και αισχροκέρδεια Μητσοτάκη»  θα συνεχίζει να καταληστεύει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών μέσω του ΦΠΑ και της έμμεσης φορολογίας θα κορυφωθεί, αφού προβλέπεται επιπλέον αύξηση κατά 810 εκ. το 2022, ώστε να θησαυρίζει το καρτέλ της ενέργειας από τις επιδοτήσεις, με τη συμμετοχή και τις ευλογίες της ιδιωτικής ΔΕΗ.

Επιπλέον, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατεί πλέον να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του μήνα, και η «πανδημία» των λουκέτων συνεχίζεται, με αποτέλεσμα μόνο τον Οκτώβριο να καταγραφούν 116.000 λιγότερες θέσεις εργασίας…

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μειώνει τον προϋπολογισμό για την πρόνοια κατά 412 εκατομμύρια ευρώ για το 2023, και περιορίζει τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ συνεχίζει τη μεθοδική και σκόπιμη αποδυνάμωση του ΕΣΥ...

Επίσης, απαξιώνει και την Αυτοδιοίκηση, με τις σκόρπιες και καταστροφικές νομοθετήσεις της, για τις οποίες θριαμβολογεί συνεχώς ο κ. Βορίδης, αν και οι αποφάσεις του ΣτΕ για αυτές, δημιουργούν θέματα νομιμότητας στη λειτουργία των Δήμων

Τέλος, η Νέα Δημοκρατία εγκαταλείπει και τον αγροτικό κόσμο, αφού δεν κάνει τίποτα για να καταβάλλονται έγκαιρα οι επιδοτήσεις, δεν προσφέρει καμία στήριξη στο αγροτικό πετρέλαιο και τα αγροεφόδια, ενώ φρόντισε να εξαφανίσει από τη χώρα με τις πολιτικές της και τους ξένους εργάτες γης…

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, βιώσιμης ανάπτυξης, και κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης για όλους, που θα εφαρμοστεί από την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και άλλων προοδευτικών δυνάμεων!

Πάνος Σκουρολιάκος: Η κυβέρνηση έταξε, υποσχέθηκε, διαβεβαίωσε και τελικά εξαπάτησε τους πολίτες

Ο Πάνος Σκουρολιάκος πήρε το λόγο κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού και αρχικά είπε πως είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που καταθέτει μια κυβέρνηση που έταξε, υποσχέθηκε, διαβεβαίωσε και τελικά εξαπάτησε τους πολίτες.

Μίλησε για έναν προϋπολογισμό που αγνοεί την πραγματικότητα και εξυπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που συντηρεί τη διπλή οικονομική αφαίμαξη της κοινωνίας με τα αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ σε ενέργεια και τρόφιμα και τη φορολογία εισοδήματος. "Παίρνεται 4 από τις τσέπες μας και δίνεται 1", είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση δίνει 420 ευρώ καθαρά επίδομα στους αστυνομικούς και κοροϊδεύει και αδικεί άλλους ένστολους, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους καθαριότητας, κ.ά.

Αφού αναφέρθηκε στην επιδείνωση όλων των δεικτών της οικονομίας που αφορούν την κοινωνία (αύξηση της ανεργίας των νέων και των γυναικών, αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, μείωση εισοδήματος, αισχροκέρδεια, άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, κ.ά.), κατηύθυνε τα βέλη του στις προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2023 για το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι πόροι που προβλέπει ο παρόν προϋπολογισμός για τον Πολιτισμό το 2023, είπε, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα της πολιτικής ηγεσίας και της Γ.Γ. Αθλητισμού, είναι αυξημένος κατά 0,8% !!!

Ο προϋπολογισμός του 2023 για το ΥΠΠΟΑ, σε απόλυτους αριθμούς, είναι μειωμένος κατά 6 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε που βγαίναμε από τα Μνημόνια, είχε προϋπολογίσει 6 εκ. ευρώ περισσότερα από εσάς σήμερα. «Εύγε!», είπε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Ωστόσο τα έξοδα για τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας έχουν αύξηση 1,2 εκ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Σχεδόν διπλασιάστηκαν. Οι μετακλητοί έχουν μεγάλα έξοδα ως φαίνεται, σχολίασε. Έκανε ακόμα μια φορά αναφορά στην ανάγκη ίδρυσης Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική και στο ιστορικό της ακύρωσης ανέγερσής του από τη σημερινή κυβέρνηση ενώ ήταν σε τροχιά ίδρυσης και ανέγερσής του επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Κλείνοντας, ο Π. Σκουρολιάκος απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ λέγοντάς τους πως, επειδή κινούνται μέσα στην κοινωνία, εισπράττουν το καθημερινό γκάλοπ του λαού μας. Σε λίγο θα εισπράξετε και τα αποτελέσματα της κάλπης, είπε. Με ευθύνη ο λαός μας θα σταθεί μπροστά στην κάλπη και θα προκρίνει μια προοδευτική διακυβέρνηση για τον τόπο, για να τον σώσει από όλη αυτή την καταστροφή που έχετε φέρει, μόλις σε τρία χρόνια.

Π. Πέρκα: «Οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι μηδέν σε όλους τους κρίσιμους τομείς»

Με μια οφειλόμενη απάντηση στον αναπλ. υπ. Οικονομίας ξεκίνησεη την ομιλία της η βουλευτής Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, Πέτη Πέρκα, στην Ολομέλεια της Βουλής, λέγοντας: «Οφείλω μια απάντηση στον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος μας προκάλεσε. Πρώτον είναι ντροπή για βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου να  ψεύδεται χωρίς αιδώ στο κοινοβούλιο.  Καταρχήν συνέκρινε την 4ετία του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω μνημονίων, με τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Βεβαίως πολύ σωστά έκανε, γιατί δεν θέλει να θυμάται τα μνημόνια, επειδή έχει πολύ μεγάλη ευθύνη η παράταξή του. Ξέχασε επίσης και το μαξιλάρι των 37 δισ.»

Και η Π. Πέρκα πρόσθεσε:

«Αλλά είπε και άλλα ψέματα και ανακρίβειες. Κάτι ψέλλισε για την απολιγνιτοποίηση, ότι δεν προχωρά καλά, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε τις ΑΠΕ. Ακούστε, επαναλαμβάνω, η  Ελλάδα πέτυχε τον στόχο διείσδυσης των ΑΠΕ και με το παραπάνω. Ο στόχος για το 2020 είχε επιτεύχθηκε ήδη από το 2018 και η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2019 ήταν 31,3%.

Παραλάβαμε το 2015,  ένα διαλυμένο κλάδο - ΑΠΕ, τα δε έργα ΑΠΕ που εγκρίνονται σήμερα, συγκεκριμένα από το 2018 μέχρι το 2023, έργα πάνω από 3 GW, για τα οποία «καυχιέται» η κυβέρνηση και τα διαφημίζει ως δικά της, είναι έργα που έχουν λάβει λειτουργική ενίσχυση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού εδώ και 3μιση χρόνια έγιναν δύο μόνο διαγωνισμοί για νέα έργα ΑΠΕ.  Οι διαγωνιστικές διαδικασίες έμειναν παγωμένες για 2 χρόνια.

Σαν να μην έφτανε αυτό, δημιουργήσατε τη μεγαλύτερη φούσκα που έχουμε δει ποτέ στον κλάδο της ενέργειας, με 100 GW βεβαιώσεις παραγωγού και ένα δίκτυο που δεν μπορεί να σηκώνει ούτε το 10%. Και εν μέσω 15Αύγουστου έρχεται η σκανδαλώδης απόφαση του κ. Σκρέκα που μοίρασε τον ηλεκτρικό χώρο στους κολλητούς. Βουίζει η αγορά. Χρεώνοντας τους παραγωγούς με 1.75 δις εγγυητικές. Για σκάνδαλο μιλά και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ.

Οδηγήσατε τη χώρα στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της. Και δεν είναι εισαγόμενη η ακρίβεια! όταν ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα έφτασε το 53,3%, πολύ παραπάνω από το μέσο όρο (40,8%) στην Ε.Ε.

Τα δε στοιχεία της Eurostat και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ευρώπης (ACER) επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή στη χονδρεμπορική σε όλη την Ευρώπη, η δε δαπάνη των νοικοκυριών για ρεύμα και φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη για το 2022.

Και αυτό παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων που προέρχονται από χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, είτε από με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος είτε μέσω υπερείσπραξης φόρων από όλο το φάσμα της αγοράς (4δις αύξηση ΦΠΑ). Τα χρήματα συγκεντρώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, είτε στον Κρατικό Προϋπολογισμό και ένα μέρος τους επιστρέφεται στους καταναλωτές εν είδη επιδότησης για να ξαναπληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην πηγή, εκεί που δημιουργούνται τα υπερκέρδη και έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρεώσεων και επιδοτήσεων.

Οι εταιρείες, ρεύματος, φυσικού αερίου και διύλισης, εκμεταλλεύτηκαν τα κενά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε, σε μία αγορά χωρίς έλεγχο και ρύθμιση, και κατέγραψαν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων.

Τάχα καταργήσανε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τάχα μπήκε  κόφτης υπερκερδών, αλλά τελικά κατά γενική ομολογία αυξήθηκαν έτι περεταίρω οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Πάνω από 1 δις υπερκέρδη για  το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2022 στην προμήθεια ρεύματος και συνεχίζουμε. Μεταφέρθηκαν τα υπερκέρδη στη λιανική.

Τα δε 2,2 δις υπερκέρδη που υπολογίσαμε από Ιούλιο 2021-Ιούνιο 2022, με στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ- η ΡΑΕ λέει 927 εκ. για 6 μήνες-  όπου κανείς δεν αμφισβήτησε ότι δεν τα μετρήσαμε καλά,  επί ένα χρόνο δεν τα βρίσκανε. Ούτε ο Υπουργός, ούτε ο Πρωθυπουργός. Μετά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα φορολογηθούν κατά 90%.Τελικά κατάφεραν με παρεμβάσεις και κόλπα να τα μειώσουν σε 415 εκ για 9 μήνες. Δωράκι δηλαδή 1,8 δις στους καθετοποιημένους παραγωγούς!

Φυσικά ακόμα περιμένουμε να φορολογήσετε τα 330 εκατομμύρια ευρώ κέρδη στην προμήθεια φυσικού αερίου στη δημόσια ΔΕΠΑ Εμπορίας και τα υπερκέρδη στα διυλιστήρια που φτάνουν το 1,79 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο, για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Επομένως είναι οι κυβερνητικές επιλογές που απειλούν την κοινωνία με πτώχευση και την παραγωγή με διάλυση. Επιλογές για : αύξηση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο,  ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, διαμόρφωση των τιμών ενέργειας αποκλειστικά μέσω χρηματιστηρίων, η αποφυγή κάθε παρέμβασης στον τρόπο που λειτουργεί η αγορά ενέργειας. Και βεβαίως για βίαιη και χωρίς σχέδιο  απολιγνιτοποίηση.

Πραγματικά απορώ με τους βουλευτές της ΝΔ της Δυτικής Μακεδονίας. Μήπως έχετε την εντύπωση ότι ολοκληρώθηκε η δίκαιη μετάβαση το 2022; Γιατί βλέπουμε στον προϋπολογισμό του 2023 να μην υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. Πέρυσι, έστω και κατ’ επίφαση προβλεπόταν  κάποιοι στόχοι- δράσεις π.χ. προβλεπόταν ως στόχος - η «Προώθηση της απολιγνιτοποίησης, με μέριμνα για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών» και στις κύριες Δράσεις η «Εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δράσεις για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών». Φέτος τους έχετε διαγράψει τελείως.  Δεν ανησυχεί κανείς;

Προφανώς δεν έχετε κανένα ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές περιοχές. Άλλωστε η εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης ήταν το άλλοθι για να δεσμεύσετε τη χώρα  έτι περαιτέρω στο φυσικό αέριο.

Εν τω μεταξύ οι λιγνιτικές περιοχές καταστρέφονται και να είστε σίγουροί ότι οι πολίτες δε θα ξεχάσουν ποτέ τις πολιτικές σας. Η ανεργία αυξάνεται, ο πρωτογενής τομέας διαλύεται, οι κτηνοτρόφοι σφάζουν τα κοπάδια τους, οι ΜμΕ επιχειρήσεις δεν βρίσκουν χρηματοδότηση, ο κόσμος μεταναστεύει, ερημοποιείται η περιοχή. υπάρχει απόγνωση. Καταστρέφετε την ελπίδα και τα όνειρα της νεολαίας.

Η κοινωνία, η Τοπική Αυτοδιοιίκηση και οι παραγωγικοί φορείς είναι αποκλεισμένοι από όλους τους σχεδιασμούς. Δεν υπάρχει πουθενά, ούτε στο μοντέλο διακυβέρνησης, ούτε στα ΕΠΣ. Ωστόσο η κοινωνία οργανώνεται, δημιουργώντας ΕΚΟΙΝ προκειμένου να συμμετέχει στο βαθύ ανασχηματισμό του παραγωγικού προφίλ των περιοχών, αλλά δε βρίσκουν ηλεκτρικό χώρο για να συνδεθούν. Έχει καταληφθεί από 2-3 φίλους μεγαλοεπενδυτές.

Οι τηλεθερμάνσεις είναι στον αέρα. Σε ότι αφορά στις πολυδιαφημιζόμενες κρατικές ενισχύσεις, φαίνεται ότι τελικά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει υψηλότερα ποσοστά μόνο από 5 περιφέρειες. Ακόμα περιμένουμε το ειδικό καθεστώς ΔΑΜ του αναπτυξιακού νόμου, που τάξατε. Οι 16 εμβληματικές επενδύσεις του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), έγιναν 5 στα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης και καμία στην πραγματική ζωή. 

Οι αποκαταστάσεις των εδαφών δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, ούτε καν οι μελέτες. Μοιράστηκαν όμως τα εδάφη με μεγάλο νικητή τη ΔΕΗ που παίρνει περίπου το 50% αντί για το 1/3 όπως ήταν η δέσμευση της αφερέγγυας κυβέρνησης. Προβλέψατε 300 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αποκατάσταση μόλις 60.000 στρεμμάτων. Το οφειλόμενο έργο υποδομής  γίνεται επιλέξιμο αναπτυξιακό έργο.

Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, που αποτελούν ουσιαστικά τα θεμέλια της μετάβασης, γιατί από αυτά θα κριθεί  η επαναπόδοση εδαφών στις τοπικές κοινωνίες, δεν βρίσκονται πουθενά.

Αντίστοιχες επιδόσεις έχετε να επιδείξετε και στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Ο στόχος του 2022 ήταν 200 συμβασιοποιημένες μελέτες πολεοδομικού χαρακτήρα και φέτος ο στόχος είναι 500. Και όλα αυτά όταν δεν έχει συμβασιοποιηθεί καμία από το 2021. Σας το είχαμε πει ότι δεν θα τα καταφέρετε. 

Σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού δεν πετύχατε ούτε έναν στόχο τα προηγούμενα χρόνια,  φέτος αποφασίσατε να μην γράψετε κανένα στόχο.

Οι πληρωμές για το Πρόγραμμα του 2020 έχουν καθυστερήσει, το Εξοικονομώ του 2021 θα ξεκινήσει το 2023. Το 2022 δεν έγινε τίποτα. Δεν λειτουργεί και η πλατφόρμα. Δεν γίνεται έτσι η μετάβαση. Το δε πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για τα δημόσια κτήρια, σας το παραδώσαμε έτοιμο και θεσμικά και χρηματοδοτικά και το είχατε «παγωμένο» τόσο καιρό. Και όλα αυτά, ενώ οι δαπάνες για το Εξοικονομώ είναι επιλέξιμες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020!

Τα ίδια και στην ηλεκτροκίνηση, με τις παλινωδίες της κυβέρνησης, δεν πρόκειται να δούμε ηλεκτρικά λεωφορεία πριν από το 2024.

Άρα οι επιδόσεις της κυβέρνησης σας είναι μηδέν σε ότι αφορά στην πράσινη μετάβαση, μηδέν στο κράτος δικαίου, μηδέν στη δημοκρατία, μηδέν στην οικονομία.  Εμείς θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, αλλά θα τον αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός».

Π. Πολάκης - Aπολογισμός «της διαφθοράς, της σήψης, της παρακμής, της τρομερής διασπάθισης δημοσίου χρήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» από τον βουλευτή Χανίων

Η πατριδοκαπηλία είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων τόνισε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Π. Πολάκης, ο οποίος στην ομιλία του πραγματοποίησε έναν απολογισμό της διαφθοράς, της σήψης, της παρακμής, της τρομερής διασπάθισης δημοσίου χρήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Απολογισμός που αποδεικνύει πως τα «παχιά» λόγια περί αριστείας και αξιοκρατίας ήταν απλά το «φύλλο συκής» για το γιουρούσι που έκαναν από την πρώτη στιγμή τα «golden boys», τα «γαλάζια» παιδιά και τα «γαλάζια» γεροντάκια στον δημόσιο κορβανά. 

Τα βασικά σημεία της ομιλίας:

Με βάση τα στοιχεία μέχρι και τις 30/6/2022, το ύψος των απευθείας αναθέσεων και των αναθέσεων με κλειστή διαπραγμάτευση έφτασε τα 8,45 δισ. €. Προσθέτοντας και τα 600 εκ. € του τελευταίου εξαμήνου, έχουμε πλέον ξεπεράσει τα 9 δισ. € σε απευθείας αναθέσεις. Το πιο προκλητικό από όλα είναι ότι το 2019 που δεν είχαμε έκτακτες συνθήκες, δεν είχαμε COVID, το πρώτο εξάμηνο που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί έφτασαν στα 6.655.000 €. ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2019, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο που κυβερνήσατε, εκτοξεύτηκαν στα 259.368.000 €. 

Και όλα αυτά λέτε ότι έγιναν λόγω της πανδημίας. Πόσους νεκρούς είχαμε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 όταν ανέλαβε ο «βαρκάρης του Αχέροντα» με τη βοηθό του τη κ. Γκάγκα; Είχαμε δεκατρείς χιλιάδες επτακόσιους σαράντα πέντε. Σήμερα έχουμε τριάντα τέσσερις χιλιάδες εξακόσιους δεκατέσσερις νεκρούς. Είμαστε στην πρώτη θέση στη Δυτική Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ξεπερνώντας όλους αυτούς που δεν θέλαμε να μοιάσουμε: Σουηδούς, Γάλλους, Πορτογάλους, Ισπανούς κλπ. Φάγατε 9 δισ. € στο όνομα του κορωνοϊού και σήμερα έχουμε τριάντα πέντε χιλιάδες νεκρούς, γιατί δεν φέρατε τα φάρμακα όταν έπρεπε, γιατί δεν φτιάξατε τις ΜΕΘ έτσι όπως έπρεπε και γιατί ποντάρατε στο μοναδικό όπλο του εμβολίου. 

Σύμφωνα με την  Έκθεση εσωτερικού ελέγχου, ο ΙΦΕΤ πραγματοποίησε εξαγωγές φαρμάκων ύψους τριών εκ. €, τα οποία έπρεπε να πουληθούν εδώ, και πεντακόσια χιλιάρικα δεν έχουν βρεθεί που έχουν πάει. Επιπλέον, ο ΙΦΕΤ αγόρασε φάρμακα αξίας 800.000 € από τη Ρουμανία, τα οποία πλήρωσε στον λογαριασμό όχι της εταιρείας, αλλά σε κάποιον άλλο λογαριασμό, που δεν ξέρουμε ποιανού είναι, ζημιώνοντας το Ινστιτούτο. Με βάση την έκθεση αυτή, καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά τέλος Απριλίου του 2021 και κανένα νέο δεν έχουμε ακόμα από την ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.

Μηνυτήρια αναφορά καταθέσαμε και για την κυρία Νικολάου (Μάιος του 2021), μέσα από την οποία αποδεικνύεται ότι η προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για τις φυλακές  ζημίωσε, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, το ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 2.191.000 €, ποσό που αποτελεί τη διαφορά τιμής όσων προμηθεύτηκε είτε ως είδη είτε ως υπηρεσίες η κ. Νικολάου, σε σχέση με τις αντίστοιχες προμήθειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή και άλλων Υπουργείων. Και σήμερα την κ. Νικολάου, την κατεβάζετε για βουλευτή στην Εύβοια!

Καταθέσαμε, όμως, και τρίτη αναφορά για την οποία ο λαλίστατος αδιευκρίνιστος λαδέμπορας, που μιλάει για κάθε τι -για τον κ. Γεωργιάδη μιλάω-, δεν έχει πει κουβέντα. Πρόκειται για χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό ύψους 737.000 € για παροχή συμβούλων ασφαλείας σε μια εταιρεία με την επωνυμία «SWAT SDISS ΕΠΕ», στην οποία διευθύνων σύμβουλος ήταν μια κύρια, συνεργάτης του κ. Δένδια  και τώρα είναι ο κ. Κολομπανί, συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη το 2013 με 2014. Η εταιρεία αυτή τον προηγούμενο χρόνο είχε τζίρο 350 € και φαίνεται να ανήκει σε μία offshore της Κύπρου, η οποία είχε να καταθέσει ισολογισμούς επτά χρόνια. 

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε 20 εκ. € με απευθείας ανάθεση για αλλαγή φωτιστικών στα στρατόπεδα. Με βάση τις τιμές  με τις οποίες ο Δήμος Πατρέων ή και άλλοι δήμοι έκαναν αντίστοιχες αγορές αποδείξαμε ότι θα έπρεπε να τα προμηθευτεί με 10 εκ. €. Έγινε προμήθεια με 780 € για φωτιστικά που τα βρίσκεις στο «Skroutz» με 110 €. Επιπλέον, η διαδικασία έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να συμμετέχουν όλες οι εταιρείες, καθώς τα φωτιστικά έπρεπε να είναι ωοειδούς σχήματος και οι λαμπτήρες με ανάλογη διάταξη. Κι ενώ διαγωνισμός στη Φιλαδέλφεια, με πανομοιότυπη προκήρυξη, ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, στην περίπτωση του Υπουργείου Άμυνας έγινε δεκτός.

Στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο κ. Μηταράκης προχώρησε σε συμβάσεις έξι μηνών με αντίτιμο 315.000 €, για δωμάτια που επί υπουργίας Βίτσα κόστιζαν 235.000 € τον χρόνο. Και το πιο προκλητικό: έδωσε 6 εκ. € για να τον βοηθήσουν να φτιάξει τις συμβάσεις για την κατασκευή των χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης. Ο κ. Μηταράκης φτιάχνει κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης με 40 εκατομμύρια ευρώ το καθένα, που με 40 εκατομμύρια ευρώ φτιάχνεις νοσοκομείο και θέλει, λέει και 6 εκ. € για το πώς θα φτιάξουν τις συμβάσεις.

Και ενώ κάνετε όλα αυτά, έχετε και Βουλευτές, όπως τον κ. Πάτση, ο οποίος είναι το «κοράκι» των εισπρακτικών και ο οποίος πήρε 4 εκ. € δάνειο από την Πειραιώς για να αγοράσει κόκκινα δάνεια αξίας 63 εκ. €. Στην Επιτροπή «Πόθεν έσχες» μάλιστα, ο Πάσχας της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι τα 4 εκ. € δεν τα πήρε δάνειο ο Πάτσης αλλά εξέδωσε ομολογιακό δάνειο η εταιρεία του, το οποίο κάλυψε μια offshore από την Κύπρο, που πήρε δάνειο από την Πειραιώς. Είστε το κόμμα των «Πάτσηδων» και των «Καππάτων», ο οποίος Καππάτος είναι ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την do VALUE στην Κεφαλονιά και η γυναίκα του πήρε και αυτή επιδότηση από τον αναπτυξιακό, όπως πήρε και η γυναίκα του Μαραβέγια. Ο Καππάτος είναι Πάτσης και Μαραβέγιας, δύο σε ένα.

Με την ασυλία των τραπεζιτών που εσείς ψηφίσατε έγιναν σημεία και τέρατα. Τα 30 εκ. € δάνειο του Πρώτου Θέματος αποτελούν τρανταχτό παράδειγμα. Η Τράπεζα Πειραιώς, αντί για 29 εκατομμύρια ευρώ, έδωσε το δάνειο για 10 εκ. € στο Fund «Palantir Capital». Μετά από λίγο καιρό, το «Palantir» το πουλάει στο «Meru Sarl» για 8 εκατομμύρια ευρώ και στις 19 Ιουλίου του 2021 το δεύτερο fund το πουλάει σε ένα τρίτο fund με αποτέλεσμα να διαγράφουν τα δάνεια και να επιστραφούν ακόμα και τα σπίτια που είχαν κατασχεθεί. Την ίδια στιγμή παίρνετε τα σπίτια του κόσμου για 10.000 € με τους «Πάτσηδες» που έχετε στο κόμμα σας και καθαρίζετε τα λαμόγια των τραπεζών και των ΜΜΕ!

Κλείνοντας να πω ότι ξέρω πως το μόνο που θα βρείτε να πείτε είναι ότι ο Πολάκης είναι τοξικός και για αυτό σας απαντάω εκ των προτέρων με μια ανάρτηση που διάβασα:

«Βγήκε και η Χριστίνα Κοραή στον Ευαγγελάτο να μας πει ότι οι κεντρώοι τρομάζουν με τον Πολάκη. Καλά κάνουν και τρομάζουν, ρε Χριστίνα! Όσοι τρομάζουν από την αισθητική Πολάκη και δεν τρομάζουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Σκέρτσο, τον Γεραπετρίτη, τον Φουρθιώτη, τον Παπαγεωργίου, τον Λιγνάδη, τον Γεωργιάδη, τον Βορίδη, τον Πλεύρη, τις τριάντα πέντε χιλιάδες θανάτους, τη διάλυση του ΕΣΥ, τη NOVARTIS, τον Σαμαρά, τον Μπαλτάκο, την Ντόρα, τον Μιχαλολιάκο δεν είναι κεντρώοι, φιλήσυχοι φασίστες είναι!»

Γι’ αυτό θα πέσετε με κρότο και πολύ σύντομα θα ξαναστήσουμε αυτή τη χώρα στα πόδια της!

Γ. Σαρακιώτης: Αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση η συνταγή της αποτυχίας σας

Με ομιλία στη Βουλή τοποθετήθηκε επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023 ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης Γιάννης Σαρακιώτης. Ο Βουλευτής Φθιώτιδας αρχικά απαρίθμησε ορισμένα από τα «επιτεύγματα», όπως σχολίασε σκωπτικά, της Κυβέρνησης:

«Η Ελλάδα είναι πρώτη στην τιμή της βενζίνης στην Ε.Ε., σύμφωνα με την Eurostat. Πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων στο α’ εξάμηνο του 2022. Διαθέτει η χώρα μας το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν Α.Ε.Π.. Ουραγός, όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, με τον κατώτατο μισθό να έχει χάσει το 19% της αγοραστικής δύναμής του εντός του 2022, ενώ ο πραγματικός μισθός έχει μειωθεί κατά 12%. Τα χρέη προς την εφορία έχουν αυξηθεί κατά 8,6 δισ., ενώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 10,4 δισ.. Αυτά τα στοιχεία περιγράφουν το “success story” της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης εστίασε στην αδιαφορία της Κυβέρνησης ενώπιον της ενεργειακής κρίσης τονίζοντας: «Επί μήνες, σας καλούσαμε να λάβετε πραγματικά, ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και εσείς προχωρήσατε με καθυστέρηση μόνο σε επικοινωνιακά μέτρα. Η υποτιθέμενη κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής συνοδεύτηκε από νέες αυξήσεις έως και 65% το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρ.Α.Ε., καθώς και νέα υπερκέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ για τους ηλεκτροπαραγωγούς. Την ίδια αδράνεια επιδεικνύετε και όσον αφορά τα πετρελαιοειδή, έναν κλάδο με υπερκέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δεν λαμβάνετε καμία πρωτοβουλία για έλεγχο της αισχροκέρδειας και επιστροφή των εν λόγω υπερκερδών στα δημόσια ταμεία. Η αδράνεια και η ανοχή σας στα καρτέλ είναι μνημειώδης».

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, «τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, με αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από εκείνη του φυσικού αερίου, όπως πέτυχαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα αρνήθηκε να ζητήσει, τη μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα, που ορίζει η Ε.Ε., καθώς και του Φ.Π.Α. στα είδη πρώτης ανάγκης, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, προκειμένου να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την οποία η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε θεσμοθετήσει. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. υποκρίνεται ότι δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν αντιλαμβάνεται…»

Ακολούθως, ο κ. Σαρακιώτης, ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης, πραγματοποίησε ξεχωριστή αναφορά στα θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας επισημαίνοντας: «Σε ποια προαγωγή της Έρευνας αναφέρεστε, όταν οι τακτικοί προϋπολογισμοί των Ερευνητικών Κέντρων παραμένουν υποχρεωτικά καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2018, με αποφάσεις σας από το 2019 και έπειτα; Για ποια ανάπτυξη της Καινοτομίας μιλάμε, όταν έχει καταστεί πλέον δυσχερής η κάλυψη ακόμη και της μισθοδοσίας των τακτικών υπαλλήλων σε φορείς με σημαντικό έργο, όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ή το ερευνητικό κέντρο “Αθηνά”, ενώ την ίδια στιγμή συσσωρεύονται υπέρογκες λειτουργικές δαπάνες; Σε ποια προώθηση και εξωστρέφεια της ερευνητικής δραστηριότητας στοχεύετε, όταν οι ερευνητικοί φορείς δεν διαθέτουν έστω τους πόρους για να σχεδιάσουν projects ή να προσελκύσουν επιστήμονες από το εξωτερικό, λόγω της παντελούς έλλειψης ρευστότητας, που τους έχετε επιβάλει; Ούτε λόγος φυσικά για νέες προσλήψεις, όταν όσοι εργάζονται ήδη στα Ερευνητικά Κέντρα βιώνουν συνθήκες πρωτοφανούς εργασιακής επισφάλειας».

Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας πρόσθεσε ότι: «Η Κυβέρνησή σας αν και είχε την τεράστια ευκαιρία αξιοποίησης 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, διοχετεύει στην Έρευνα μόλις 443 εκ., δηλαδή το 4%, καθιστώντας τη χώρα ουραγό μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 10%. Ακόμη, όμως, και αυτοί οι ελάχιστοι πόροι για την Έρευνα καλύπτονται από ένα πέπλο αδιαφάνειας. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας κ. Αρταβάνης-Τσάκωνας, επιλογή του κ. Μητσοτάκη, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής τόνισε, σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων χρηματοδότησης επί Κυβέρνησης Ν.Δ.: “Έχω δει στο Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ. προγράμματα που έχουν εγκριθεί a priori, χωρίς να ξέρω ακόμη από που έχει έρθει αυτή η έγκριση, τα οποία, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη συναδέλφων, στέκονται σε σαθρές επιστημονικές βάσεις. Πώς είναι δυνατόν αυτό το πράγμα; Λες και έχουμε τόσα λεφτά, ώστε να δίνουμε και σε πράγματα, τα οποία δεν αξίζουν τον κόπο”. Μήπως γι’ αυτό το λόγο, η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 20ή θέση στην Ε.Ε. στον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων για την Καινοτομία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; “Αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση των ούτως ή άλλως ελάχιστων πόρων”: Αυτή είναι η συνταγή της αποτυχίας σας! Αυτή την αδιαφάνεια πλέον την εξάγουμε! Δυστυχώς, αυτό καθίσταται αντιληπτό στην Ευρώπη και σημερινό δημοσίευμα του Euractiv αποκαλύπτει ότι η Α.Δ.Α.Ε. επικύρωσε την παρακολούθηση από την Ε.Υ.Π. ενός δεύτερου Ευρωβουλευτή, του κ. Κύρτσου, ενός ακόμη δημοσιογράφου, του κ. Τέλλογλου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αναφέρεται ότι η Αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο. Μάλλον είχε άδικο ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας απλά ότι “εξάγουμε διαφθορά”. Θα έπρεπε να πει ότι η διαφθορά καθίσταται από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη το πρώτο εξαγώγιμο εθνικό προϊόν».

Χρ. Σπίρτζης: Τα 4.500 ρουσφέτια σας είναι αστυνομικοί στην Ελλάδα ή καουμπόηδες στην Άγρια Δύση;

Συζητάμε τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης της αδικίας, της αλαζονείας, της προπαγάνδας, των παρακολουθήσεων, της αντισυνταγματικής εκτροπής

Μέχρι και οι βουλευτές της ΝΔ έχουν συνειδητοποιήσει την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ίδιου του κυρίου Μητσοτάκη. Συζητάμε τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης της αδικίας, της αλαζονείας, της προπαγάνδας, των παρακολουθήσεων, της αντισυνταγματικής εκτροπής. Οφείλατε κύριοι υπουργοί να κάνετε έναν απολογισμό λίγο χρόνο πριν τις εκλογές για αυτά που λέγατε όχι σε μας, στον ελληνικό λαό. Μας λέγατε ότι η αγορά αυτορυθμίζεται και φτάσατε στο κατάντημα να παρακαλάτε τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ με τα καλάθια του νοικοκυριού και τους τραπεζίτες. Τέτοια κατάντια.

Μας μιλούσατε για μικρότερο κράτος και φέρατε 36.000 νεκρούς συμπολίτες μας. Μας μιλούσατε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές και καταφέρατε να φτάσετε τη χώρα προτελευταία στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Δηλαδή πάνω από τη Βουλγαρία. Αν συνεχίσετε έτσι θα μας πάτε και κάτω από τη Βουλγαρία. Σε λίγες μέρες το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι πολύ λιτό με άδειο το ψυγείο κάθε νοικοκυριού, με τα μαγαζιά άδεια, τους καταστηματάρχες να μην μπορούν να πληρώσουν τα χρέη, τη ΔΕΗ, το ΦΠΑ και τον Υπουργό Ανάπτυξης να βγαίνει και να εξαγγέλλει το καλάθι του Άη Βασίλη χωρίς κουραμπιέδες. Ντροπή.

Οι συνταξιούχοι περίμεναν τα αναδρομικά για να καλύψουν τα έξοδα των σπιτιών των παιδιών τους. Αυτά που φάγατε δηλαδή... Και σας απαντούν για τα καλάθια και τα αυγά που έχετε χάσει έξω από τις φιέστες που στήνετε σε κάθε σούπερ μάρκετ.  Δεν έχετε συναίσθηση για τα προβλήματα που εσείς δημιουργήσατε, για τις πολιτικές διεύρυνσης των ανισοτήτων και αποκοπής της κοινωνικής συνοχής. Γιατί δεν έχετε, κύριοι υπουργοί, ούτε στο ευρύτερο περιβάλλον σας έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο, που του κάνουν κατάσχεση στο σπίτι ,που δεν μπορεί να πληρώσει το σούπερ μάρκετ, τη ΔΕΗ, τα έξοδα του σπιτιού, τους λογαριασμούς. Ούτε στο περιβάλλον σας δεν έχετε τέτοιο άνθρωπο.

Τα 4.500 ρουσφέτια σας είναι αστυνομικοί στην Ελλάδα ή καουμπόηδες στην Άγρια Δύση;

Να μη βρεθεί κανείς γονιός στη θέση των γονιών του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη

Χθες ακούσαμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που έχει μετεξελιχθεί σε υπουργό Προπαγάνδας του Πολίτη να προκαλεί. Εκτός από το ακροδεξιό δόγμα του νόμου και της τάξης, μένει πιστός στο δόγμα "μην αφήσεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία". Να ευχηθούμε μέσα από την καρδιά μας, να μη βρεθεί κανένας γονιός στη θέση των γονιών του δεκαεξάχρονου Κώστα Φραγκούλη. Είπε ο κύριος Θεοδωρικάκος ότι μετά το Πέραμα, μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, τους εκπαίδευσε στην ομάδα "Διας". Πώς τους εκπαιδεύσατε κύριοι της Νέας δημοκρατίας να βγάζουν το όπλο και να πυροβολούν καβάλα σε μια μηχανή; Είναι αυτοί αστυνομικοί στην Ελλάδα ή καουμπόηδες στην Άγρια Δύση; Πώς εκπαιδεύσατε τα τεσσερισήμισι χιλιάδες ρουσφέτια σας; Να βιάζουν στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας, δίπλα στο τμήμα ενδοοικογενειακής βίας, δίπλα στις αφίσες για τις κακοποιημένες γυναίκες;

Που τους εκπαιδεύσατε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης στη Θεσσαλονίκη που πρέπει να πας με ομπρέλα μέσα; Ή στις αίθουσες που πέφτουν οι φοιτητές από τα παράθυρα γιατί δεν χωράνε; Είπατε ότι εξιχνιάσετε τις δολοφονίες κατά 90%. Δεν μας λέτε και μας ποιος σκότωσε τον Καραϊβάζ και όλους τους άλλους στις δολοφονίες που γίνονται κάθε μήνα με ριπές στους δρόμους κάθε πόλης στην Ελλάδα. Δεν είπε λέξη για τις υποκλοπές ο κύριος Θεοδωρικάκος και βέβαια ούτε ο υπουργός 5036C, ούτε ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε κάτι για τον κύριο Τέλλογλου και τον κύριο Κύρτσο. Πριν λίγες μέρες το ψηφίσατε αυτό για να συγκαλύψετε και βγήκε. Τίποτα τσιμουδιά, μπράβο...

Ας δει κάποιος τα στοιχεία για τα απόρρητα έξοδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΥΠ και θα καταλάβει ποιος αγόρασε το predator

Πάμε τώρα στην πραγματικότητα, βλέπω την κυρία Γεροβασίλη εδώ. Απόρρητα έξοδα το 2019 στο Προστασίας του Πολίτη, 4 εκατομμύρια. Πόσα τα φτάσατε το '19, τον ίδιο χρόνο; 34 εκατομμύρια τα απόρρητα και πρόσθετα άλλα δέκα για τις μεταναστευτικές ροές. Το 2020, 35.245.000 και πρόσθετα άλλα 2 εκατομμύρια για τις μεταναστευτικές ροές. Το 2021, με το predator, Με το predator, είχατε στο υπουργείο άλλα 35 εκατομμύρια.

ΕΥΠ, για να την συνεφέρουμε θέλει 5 χρόνια έτσι όπως την καταντήσατε, πατριώτες... Το '19 5.000.700 τα απόρρητα. 10 εκατομμύρια ξόδεψαν στα απόρρητα. Το 2020 14 εκατομμύρια, το 2021 28 εκατομμύρια. Τι ψάχνουμε ποιος πλήρωσε το predator; Και δεν λέω για το Υπουργείο Εξωτερικών. Δεν έφταναν οι άδειες της Μαδαγασκάρης που δεν ξέρατε; Δεν φτάνουν αυτά; Θέλατε και 50 εκατομμύρια υπέρβαση στα απόρρητα κάθε χρόνο;

Το "θέαρεστο" έργο του κυρίου Θεοδωρικάκου και στο υπουργείο Εσωτερικών

Και είπε και άλλο ο υπουργός του νόμου και της τάξης για το θεάρεστο έργο του στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα μας τρελάνει. Είπε στον κύριο Σκουρλέτη ότι δεν βγήκε δήθεν αντισυνταγματικός ο νόμος του. Να καταθέσουμε την απόφαση του Στε. Να καταθέσουμε το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών που λέει ότι βγήκε αντισυνταγματικός αλλά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους αντισυνταγματικούς νόμους του κυρίου Θεοδωρικάκου και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Να καταθέσουμε και από τον απολογισμό τα στοιχεία των απορρήτων που δίνατε για παρακολουθήσεις. Και να μας πείτε γιατί δίνατε 50 εκατομμύρια υπέρβαση στα απόρρητα κάθε χρόνο.

Κοινή συνισταμένη μας στον ΣΥΡΙΖΑ η δημοκρατία, η λαϊκή κυριαρχία, το κράτος δικαίου, η ισονομία, η ισότητα

Αλλά είπε και αλλά, προκάλεσε. Είπε στον κύριο Σκουρλέτη για τραμπουκισμούς στην Κουμουνδούρου για το 3%. Κύριε Θεοδωρικάκο, στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία βρεθήκαμε άνθρωποι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το Συνασπισμό και έχουμε κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο και συνισταμένη πολιτική τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, το κράτος δικαίου, την ισονομία, τον σεβασμό, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, την ισότητα. Εσείς, η κυβέρνηση του 5036 C,D,E ποιο ιδεολογικό στίγμα έχετε;

Κύριε Θεοδωρικάκο στο ΣΥΡΙΖΑ, από όπου και αν είναι η πολιτική καταγωγή του καθένα μας, είτε από το ΚΚΕ είτε από τον Συνασπισμό, είτε από το ΠΑΣΟΚ κάπου σας συναντήσαμε. Εγώ σας συνάντησα στα γραφεία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην Κωλέττη. Τι δουλειά έχετε εσείς εκεί και μας λέτε για 3%;

Εμείς δεν θα σας κερδίσουμε για αυτά που λέγατε αλλά για αυτά που κάνατε

Εμείς θα σας κερδίσουμε όχι για αυτό που έλεγε ο κύριος Μητσοτάκης και η ακροδεξιά της Νέας Δημοκρατίας για αυτά που πιστεύετε, έχετε δικαίωμα να πιστεύετε ότι θέλετε, εμείς είμαστε προοδευτικοί άνθρωποι, θα σας κερδίσουμε για αυτά που κάνατε. Για τις αθλιότητες που κάνατε στον ελληνικό λαό και στη χώρα. Καλή χρονιά στον ελληνικό λαό και καλούς αγώνες το 2023.

Νίκος Συρμαλένιος: «Αντικοινωνικός προϋπολογισμός - Άγνωστο το κονδύλι για το Μεταφορικό Ισοδύναμο,  ελάχιστες δαπάνες για τις άγονες γραμμές»

Η κυβέρνηση της ΝΔ ζητά από το κοινοβουλευτικό σώμα να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, προβλέπει αυξήσεις μισθών και συντάξεων πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες και από την ακρίβεια που καλπάζει, που ενισχύει τους λίγους και εκλεκτούς, που διαιωνίζει τις κακοπληρωμένες δουλειές υποαπασχόλησης, που ιδιωτικοποιεί την υγεία και το κοινωνικό κράτος, δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού 2023.

Ειδικά για τα νησιά, δεν διακρίνεται ποιο είναι το περίφημο κονδύλι για το μεταφορικό ισοδύναμο, που είναι είναι ένα εμβληματικό μέτρο, το οποίο θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Σήμερα έχει απαξιωθεί και οι πληρωμές καθυστερούν πάνω από ένα χρόνο στις επιχειρήσεις. Μόλις χθες κάποιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαγκωνιζόμενοι ότι ήταν δική τους επιτυχία, προσπάθησαν να εμφανίσουν ότι θα πληρώσει η Κυβέρνηση. Όμως δεν στέκεται έτσι ένα τέτοιο εμβληματικό μέτρο. Ας μας πουν λοιπόν ποιο είναι το συγκεκριμένο κονδύλι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει 50 εκατομμύρια την πρώτη χρονιά, το 2018, 150 τη δεύτερη. Εδώ δεν υπάρχει καν συγκεκριμένος κωδικός.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, τους μειωμένους συντελεστές, υπάρχει Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πέρυσι, που λέει ότι θα εφαρμοστεί δυνητικά από το 2024. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αργοπορίας και συνεπώς η Κυβέρνηση μπορεί από τώρα να εφαρμόσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση που να το αποτρέπει.

Τέλος σε ό,τι αφορά την κάλυψη των άγονων γραμμών, το κονδύλι που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι 63,3 εκατομμύρια, έναντι υποσχέσεων 140 εκατομμυρίων, τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος.

Αναλυτικά η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κύριε Υπουργέ, πράγματι η προηγούμενη συνάδελφος έκανε μια προσπάθεια εποικοδομητικών προτάσεων, κυρίως για το τραπεζικό ζήτημα στο τέλος, αλλά βλέπω ότι ο Υπουργός λείπει σήμερα από την Αίθουσα. Φαίνεται ότι έφαγε πολύ ξύλο χθες από τους τραπεζίτες και δεν κατάφερε να φτάσει στην Ολομέλεια –λέω για τον κ. Σταϊκούρα- και έτσι συμφώνησε σε μια πρόταση η οποία είναι αχαρακτήριστη, θα έλεγα. Όταν συμφωνούμε ότι θα δώσουμε μόνο το 50% της αύξησης των επιδοτήσεων, κι αυτό σε ενήμερους δανειολήπτες, που αφορά τελικά είκοσι χιλιάδες πρόσωπα, καταλαβαίνουμε ότι μιλάμε για μια τουλάχιστον αστεία, θα τη χαρακτηρίσω, κατάσταση, όταν οι τράπεζες έχουν δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκατομμύρια και όταν έχει γίνει δύο φορές ανακεφαλαιοποίηση από τα λεφτά του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η κατάσταση.

Συζητάμε λοιπόν σήμερα έναν προϋπολογισμό σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα, που επιβαρύνεται από τον χαμό ενός δεκαεξάχρονου παιδιού από τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης, που μεταφέρει στην ελληνική αστυνομία αυτόν τον αυταρχισμό, με τη λογική ότι «έχετε λυμένα τα χέρια σας και άρα κάνετε ό,τι μπορείτε», και βεβαίως σε ένα κλίμα υπό το βάρος του σκανδάλου τέλεσης και συγκάλυψης των υποκλοπών. Και σε μια οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί.

Ο προϋπολογισμός αυτός παρουσιάζεται από την Κυβέρνηση ως μια εικονική πραγματικότητα, ως μια κοσμογονία, που δίνει ευημερία και ανάπτυξη.

Πάμε όμως να δούμε τώρα τα στοιχεία. Πληθωρισμός και Ακρίβεια. Λόγω έλλειψης χρόνου θα είμαι όσο γίνεται πιο επιγραμματικός. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή μείωση τον Νοέμβριο της ακρίβειας του πληθωρισμού με 8,5%, έναντι 12% τον Σεπτέμβριο. Όμως ο δείκτης ακρίβειας των τιμών των βασικών αγαθών τρέχει με ρυθμό αύξησης πάνω από 15%. Τα βασικά είδη, φυσικό αέριο 27,8%, γαλακτοκομικά 25,3%, ψωμί και δημητριακά 17,6%, κρέατα 16,7%, είδη άμεσης κατανάλωσης 14,5%, καφές τσάι και λοιπά 10,9%, πετρέλαιο θέρμανσης 10,6%, ένδυση-υπόδηση 10,2%, λαχανικά 11,6%. Και βεβαίως οι ανατιμήσεις αυτές στο ράφι νίκησαν το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» του κ. Άδωνι.

Για τις επενδύσεις, επειδή επαίρεστε για ορισμένα στοιχεία του προϋπολογισμού, πράγματι οι επενδύσεις κινούνται αυξητικά, 10% το 2022, 16% το 2023. Είναι όμως μικρότερος ο ρυθμός από τον προβλεπόμενο. Όπως επίσης πρέπει να δούμε όχι μόνο τα νούμερα, οι επενδύσεις δεν είναι μόνο νούμερα, αλλά είναι και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Διερωτώμαι, αυτές οι επενδύσεις συνάδουν όλες σε ένα μοντέλο βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο; Κατά την άποψή μας, εφόσον μιλάμε μόνο για επενδύσεις του τύπου «στρατηγικές επενδύσεις», που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης τα τελευταία τρία χρόνια, τριάντα δύο επενδύσεις ύψους 7,7 δις, κυρίως τουριστικές επενδύσεις πεντάστερων ξενοδοχείων και ενεργειακές επενδύσεις φαραωνικών αιολικών πάρκων, τα οποία γίνονται χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και χωρίς την πρόβλεψη φέρουσας ικανότητας. Άρα φέρνουν κέρδη μόνο στους επενδυτές και όχι κέρδη στις τοπικές κοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν προϋποθέσεις περιβαλλοντικής καταστροφής και αλλοίωσης της οικονομίας κλίμακας των συγκεκριμένων περιοχών.

Εξαγωγές: τεράστιο εμπορικό έλλειμμα 70,4% σε ετήσια βάση. Διότι ακριβώς δεν παράγουμε, αλλά εισάγουμε.

Η ανάπτυξη 5% για το 2022 και όλοι οι διεθνείς και οι λοιποί οργανισμοί λένε ότι θα κυμανθεί το 2023 από 1% έως 2%, και βεβαίως μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλης μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και μείωσης των κοινωνικών δαπανών.

Η ανεργία: Έχουμε σε απόλυτους αριθμούς μείωση, αλλά η υποαπασχόληση είναι το κύριο χαρακτηριστικό της απασχόλησης. Μιλάμε για μερική απασχόληση 57% έναντι πλήρους απασχόλησης 43%, ενώ στους νέους η ανεργία 15 έως 24 ετών είναι στο 27,3%.

Όσο για τη φορολογία, κι αυτή θα αυξηθεί στα 56 δις το 2023, από τα 54 εισπραχθέντα φέτος, με καθοριστική συμμετοχή των εισπράξεων από τον ΦΠΑ, που κατευθύνεται κατά κύριο λόγο στην αισχροκέρδεια των παρόχων.

Όσο για το ιδιωτικό χρέος, φέτος έχουμε αύξηση 5,7 δις, έναντι συνολικού χρέους προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες πάνω από 258 δισεκατομμύρια.

Επειδή ο χρόνος τρέχει, θα πω δυο λόγια για τη νησιωτικότητα. Για μια ακόμα χρονιά, επειδή μίλησε και χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, δεν διακρίναμε ποιο είναι το περίφημο κονδύλι για το μεταφορικό ισοδύναμο. Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα εμβληματικό μέτρο, το οποίο θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Σήμερα έχει απαξιωθεί και οι πληρωμές καθυστερούν πάνω από ένα χρόνο στις επιχειρήσεις. Μόλις χθες κάποιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαγκωνιζόμενοι ότι ήταν δική τους επιτυχία, προσπάθησαν να εμφανίσουν ότι θα πληρώσει η Κυβέρνηση. Όμως δεν στέκεται έτσι ένα τέτοιο εμβληματικό μέτρο. Ας μας πουν λοιπόν ποιο είναι το συγκεκριμένο κονδύλι. Εμείς είχαμε δώσει 50 εκατομμύρια την πρώτη χρονιά, το 2018, 150 τη δεύτερη. Εδώ δεν υπάρχει καν συγκεκριμένος κωδικός.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, τους μειωμένους συντελεστές, υπάρχει Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πέρυσι, που λέει ότι θα εφαρμοστεί δυνητικά από το 2024. Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος. Ιδού η Ρόδος. Η Κυβέρνηση μπορεί από τώρα να εφαρμόσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση που να το αποτρέπει.

Και σε ό,τι αφορά την κάλυψη των άγονων γραμμών, το κονδύλι που προβλέπει ο προϋπολογισμός είναι 63,3 εκατομμύρια, έναντι υποσχέσεων 140 εκατομμυρίων.

Ένας τέτοιος λοιπόν προϋπολογισμός, ο οποίος οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, προβλέπει αυξήσεις μισθών και συντάξεων πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες και από την ακρίβεια που καλπάζει, που ενισχύει τους λίγους και εκλεκτούς, που διαιωνίζει τις κακοπληρωμένες δουλειές υποαπασχόλησης, που ιδιωτικοποιεί την υγεία και το κοινωνικό κράτος, απέναντι σε αυτόν τον προϋπολογισμό απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, με το βλέμμα στην κοινωνική πλειοψηφία και στη διάσωση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της χώρας.

Ένα τέτοιο σχέδιο παρουσίασε ο Πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, με τις έξι εθνικές προτεραιότητες, που είναι ένα σχέδιο κοστολογημένο απόλυτα και ολιστικό, με έλεγχο της ΔΕΗ από το δημόσιο, με έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας από το δημόσιο, με αυξήσεις μισθών και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, με καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις, με αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες στα 10.000 ευρώ και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με σύσταση του νέου ΕΣΥ, με κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα, με ενίσχυση των ΑμεΑ, με επιδόματα μητρότητας, με στεγαστική πολιτική που δεν θα υπηρετεί τις τράπεζες και με ένα ριζικά διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης.

Ένα τέτοιο σχέδιο θα εφαρμόσει η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία».

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Προϋπολογισμός αδικίας για την πλειοψηφία του λαού μας

Στην τοποθέτηση της, η βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε στην έκθεση πληθώρας στοιχείων που δημιουργούν μία κατάσταση «αδικίας παντού», όπως η ίδια αναφέρει, ενώ την ομιλία της απασχόλησε εκτενώς το θέμα της αγροτικής παραγωγής, εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας. Παρακολουθήσε το βίντεο της ομιλίας και διαβάστε την αναλυτικά παρακάτω:

«Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με ένα αίσθημα χαρμολύπης. Χαράς γιατί είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός μιας κυβέρνησης που είναι κατώτερη των περιστάσεων και λύπης γιατί προδιαγράφει για άλλη μία φορά με μελανά χρώματα την ανεπαρκή και ανάλγητη κοινωνικά πολιτική της κυβέρνησης για το 2023.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αδικίας παντού. Αδικίας που βιώνει η ελληνική κοινωνία από τον Ιούλιο του 2019.

-Αδικία για τους εργαζόμενους που πασχίζουν για το μεροκάματο σε συνθήκες εργασιακής οπισθοδρόμησης, με την κατάργηση του 8ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες.

-Αδικία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα και κινδυνεύουν με λουκέτα.

-Αδικία για τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα τιμολόγια του ρεύματος της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας.

-Αδικία για τους νέους που αποκλείονται από το δικαίωμα στη μόρφωση.

-Αδικία για όσους χάνουν τη δουλειά τους, για τους συμπολίτες μας που ανήκουν στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, για όσους περιθωριοποιούνται από τις δημόσιες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

-Αδικία για τους συνταξιούχους που δεν παίρνουν την 13η σύνταξη και τα αναδρομικά.

-Αδικία για την ελληνική περιφέρεια, όπως και η δική μου εκλογική περιφέρεια η Καστοριά, που βιώνει μία τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση, χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια.

--Το 80% του μισθού πηγαίνει σε ενοίκιο και τρόφιμα.

--7 στους 10 πολίτες μειώνουν την αγορά βασικών αγαθών και αναζητούν προσφορές, που πολλές φορές είναι μεγαλύτερες ακόμη και από το «καλάθι του εμπαιγμού».

--Τα 2 στα 3 νοικοκυριά μειώνουν την κατανάλωση της ενέργειας.

--Το 28% του πληθυσμού μας σε κίνδυνο φτώχειας.

--1 στα 4 παιδιά ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης.

--Η ανεργία μόνο τον Οκτώβριο του 2022, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, από προσλήψεις και απολύσεις, χάθηκαν 116.000 θέσεις εργασίας. Η ανεργία των νέων δεύτερη χειρότερη στην ευρωπαϊκή ένωση 28%. Των γυναικών στο 15%.

--Από τον Ιούνιο του 2019 τα χρέη προς την εφορία έχουν αυξηθεί 8,5 δισεκατομμύρια.

--Τα αντίστοιχα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυξηθεί 10,4 δισεκατομμύρια.

--Τα κόκκινα δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 19 δισεκατομμύρια.

Αδικία παντού. Γιατί την ίδια ώρα που η κοινωνία οδηγείται σε μαρασμό και οι πολίτες σε απόγνωση, έχουμε συνολική αύξηση του ιδιωτικού χρέους 38%, αλλά η αισχροκέρδεια καλπάζει. Η ασυδοσία των funds και των εισπρακτικών, με την ευλογία του πτωχευτικού νόμου της κυβέρνησης και χωρίς καμία προστασία, στρέφεται κατά της περιουσίας των αδύναμων συμπολιτών μας. Τα κόκκινα δάνεια των πολιτών, που έχει αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση, αγοράζονται στο 1/15 της αξίας τους, όπως με τις εξωχώριες εταιρίες του κυρίου Πάτση.

Οι απευθείας αναθέσεις πλησιάζουν τα 8 δισεκατομμύρια. Και ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 6,8 δισεκατομμύρια, τα οποία προέρχονται κυρίως από έμμεσους φόρους, ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Επιδοτήσεις, όμως, στην ακρίβεια από τον προϋπολογισμό. Για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, που ανακυκλώνουν την κρίση προς όφελος των παρόχων και φτάνουν τα 8,1 δισεκατομμύρια, τα οποία προέρχονται από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Αδικία όμως και για τους ανθρώπους με τα ροζιασμένα χέρια. Γιατί, αν αυτή η κρίση αφορά συνολικά την ελληνική κοινωνία, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους αγρότες.

Κύριοι Υπουργοί, τόσες υποκλοπές έχουν γίνει. Υπουργοί σας, στελέχη σας ήταν υπό παρακολούθηση, το μισό υπουργικό συμβούλιο. Ούτε ένας από αυτούς δεν μίλησε ποτέ με κανέναν αγρότη για να ακούσετε, έστω μέσω των υποκλοπών, τις αγωνίες του και τα προβλήματά του; Ποτέ κανένας σας δεν καταδέχτηκε να μιλήσει με έναν άνθρωπο της υπαίθρου; Είναι προφανές πως όχι. Άλλοι είναι οι συνομιλητές σας.

Απέναντι σε αυτή την πολλαπλή κρίση που βιώνει η αγροτική παραγωγή, με την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την έκρηξη της ακρίβειας, αρνείστε να κατανοήσετε την πραγματικότητα.

Προτείνει, λέει, χθες ο Υπουργός να πάμε σε ένα μοντέλο από την οικογενειακή γεωργική επιχείρηση στην αγροτική επιχείρηση. Γενικά και αόριστα. Και υποκρύπτει αυτή η πρόταση, τη διάθεση σας και την στρατηγική σας επιλογή, να μην στηριχθούν οι μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, αλλά να πάμε στη βιομηχανοποίηση της γεωργικής παραγωγής, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, όσο και για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων ασφαλείας και ταυτότητας.

Η κυβέρνησή σας όχι μόνο δεν προτείνει την αντιστροφή αυτής της κατάστασης με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά δεν ήταν ικανή να κάνει ούτε κανονικές πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέσα σε 3 χρόνια έχει αλλάξει 4 Προέδρους. Ούτε μία κανονική πληρωμή χωρίς προβλήματα. Το μόνο που πάει καλά στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι οι απευθείας αναθέσεις.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το 2023 στην κατηγορία μεταβιβάσεις για την ακρίβεια στις ζωοτροφές στα λιπάσματα και τα αγροεφόδια.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μη καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή 6% στα τρόφιμα.

Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ανακατεύθυνση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. 117 εκατομμύρια προβλέπονται να διατεθούν από το ταμείο ανάκαμψης για 700.000 αγροτικές επιχειρήσεις, όταν 440 εκατομμύρια δίνονται σε 13 εταιρείες υμετέρων από το ίδιο ταμείο.

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός  ούτε για το σήμερα και ούτε για το τώρα. Παρά τα μεγάλα λόγια για τα δημόσια ΙΕΚ της αγροτικής εκπαίδευσης, όπου δεν λέγεται ότι και ο προϋπολογισμός τους και οι εκπαιδευτικοί τους και τα προσόντα τους, έχουν υποβιβαστεί.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί ο τόπος χρειάζεται δικαιοσύνη παντού, γιατί ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Ευχαριστώ».

Θ. Τζάκρη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει έναν προϋπολογισμό – λουκέτο για κοινωνία και οικονομία

«Η Κυβέρνηση που έχει χάσει τον λογαριασμό φέρνει για ψήφιση έναν προϋπολογισμό "κύκνειο άσμα"», σημείωσε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Θοδ. Τζάκρη, και τόνισε:

«Μελετώντας το νομοσχέδιο του Προϋπολογισμού κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι επικοινωνισμοί του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι, απλώς, μια πολιτική τακτική συγκάλυψης απροκάλυπτων σκανδάλων, αλλά έχουν περάσει στο DNA της απερχόμενης κυβέρνησης και κυριαρχούν στο σύνολο των νομοσχεδίων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν δόλιο σκοπό και στοχεύουν στην αποσυναρμολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας το Υπουργείο Οικονομικών ως εντολοδόχος του επιτελικού του προϊσταμένου δεν ανέμενα κάτι περισσότερο από μια απλή διαχειριστική και διεκπεραιωτική υπουργική θητεία.

Με αυτό τον προϋπολογισμό όμως ο κ. Σταϊκούρας αδικεί ακόμη και αυτή την στοιχειωδώς αξιοπρεπή παρουσία του στο κοινοβούλιο.

Πάμε λοιπόν με την σειρά: Για την οικονομία του λόγου θα απευθύνω τα ερωτήματά μου στον κ. Σταικούρα,  ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη.

Κύριε Σταϊκούρα, Παραλάβατε μια χώρα με ρυθμισμένο χρέος και 37 δις στο ταμείο. Παραλάβατε υπογεγραμμένες συμφωνίες που πέρα από τους πόρους ελάφρυνσης που εισπράττετε τακτικά και φτάνουν τα 800 εκατομμύρια τη φορά, εγγυήθηκαν εξαιτίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την εισροή άνω των 67 δις ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ της περιόδου 2022-2027.

Συνολικά δηλαδή σε τρεισήμισι χρόνια, χωρίς καμία δική σας συμμετοχή, κυβερνήσατε έχοντας ένα μαξιλάρι που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια. Και κατορθώσατε τα μεν 37 δις να τα διασπαθίσετε σε απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση του πελατειακού σας κράτους, τα δε 67 δις να τα κατευθύνετε, με μια σειρά εντεταλμένων νομοσχεδίων, στις τσέπες των Ολιγαρχών που σας βοήθησαν ως κόμμα να κάθεστε στα κυβερνητικά έδρανα.

Έρχεστε κ. Σταϊκούρα σε μια χώρα καθημαγμένη από την φτώχεια και την ανέχεια που εσείς προκαλέσατε, σε μια χώρα όπου πλέον για πρώτη φορά από την είσοδό μας στην ευρωζώνη βιώνει στασιμοπληθωρισμό σε τοξικό επίπεδο  πέριξ του 10% στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Οι πολίτες όμως ζουν με αυτά που έχουν. Κι αυτά που έχουν δεν τους φτάνουν ούτε μέχρι τις 15 του μήνα. Κι αν εφαρμοζόταν ο προϋπολογισμός που φέρνετε για ψήφιση δεν θα τους έφταναν ούτε μέχρι τις 10 του μήνα.

Κύριε Σταϊκούρα, Έχετε αντιληφθεί ως Υπουργός Οικονομικών ότι στην Ελλάδα το χρέος των πολιτών προς τα δημόσια ταμεία και το ΕΦΚΑ έχει υπερβεί τα 100 δισεκατομμύρια. Και εσείς καταργήσατε και αυτήν ακόμη την ρύθμιση των 120 δόσεων που ψηφίσαμε και εφαρμόσαμε σαν κυβέρνηση.

Έχετε αντιληφθεί ότι έχετε εγγυηθεί με 19 δισ. δημοσίου χρήματος τα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται όχι μόνο funds αλλά ακόμη και βουλευτές σας; Και ότι αν καταπέσουν αυτές οι εγγυήσεις του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ αυτά θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος; Για να ξανασώσετε τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης των απαιτήσεων των τραπεζών με δημόσιο χρήμα ώστε να δίνουν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων και να εκτοξεύουν τα επιτόκια δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Γιατί αυτός είναι ο στόχος σας να κλείσουν τα πάντα.

Βέβαια ακούσαμε χθες την συγκινητική ιστορία του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος ως ένας άλλος «Ρομπέν των φτωχών» προέταξε τα γενναία  και στιβαρά του μπράτσα ενώπιον των αθλίων τραπεζιτών, οι οποίοι παρεμπιπτόντως, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, διορίζονται από το δημόσιο, δηλαδή από τον ίδιο. Και από ότι ακούσαμε τελικά νικήθηκε και έπεσε εντίμως μαχόμενος για το δίκαιο των πολλών.

Υποθέτω ότι μέχρι τις εκλογές ο κ. Σταϊκούρας θα δημοσιεύσει και δεύτερο γύρο επεισοδίων με τους τραπεζίτες, όπου είμαι σίγουρη ότι με την σταθερή βούληση όλης της κυβέρνησης να τα βάζει με τα μεγάλα συμφέροντα, θα καταφέρει άλλη μια νίκη, όπως με αυτή του ρεύματος. Να αρμέγει δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους μέσω του προϋπολογισμού και μέσω των λογαριασμών τους και να τα δίνει στους παραγωγούς ρεύματος.

Έχετε αντιληφθεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ που εμφανίζεται στην αιτιολογική σας έκθεση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κατανάλωση και την υπερφορολόγηση στον κλάδο της ενέργειας και των καυσίμων; Και ότι στην ουσία το ΑΕΠ της χώρας συμπυκνώνεται. Που είναι κ. Υπουργέ τα έσοδα από τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό; Που είναι τα έσοδα από την μικρομεσαία μεταποιητική δραστηριότητα και πως εξελίσσεται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων που καταναλώνονται στην επικράτεια;

Και τολμάτε να έρχεστε με αυτόν τον προϋπολογισμό και να μηδενίζετε κάθε κονδύλι που θα μπορούσε να βοηθήσει την αγροτική παραγωγή να σταθεί στα πόδια της, τον εμπορικό κόσμο να σταθεί στα πόδια του, την ίδια στιγμή που στερείτε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά εργαλεία των τραπεζών και του Ταμείου Ανάκαμψης;

Ή μήπως δεν έχετε αντιληφθεί ότι μόνο το 6% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει θεωρητική πρόσβαση σε μικροποσά του ΕΣΠΑ, που ακόμη κι αν τα χρησιμοποιήσουν αρκούν μόνο για να ενισχύσουν τα Ταμεία των Ολιγοπωλίων που δημιουργήσατε; Δηλαδή δίνετε εγγυημένη πρόσβαση 20.000 ευρώ στους μικρομεσαίους και στις νεοφυείς επιχειρήσεις για να αποκτήσουν τι; Τι;

Κύριε Σταϊκούρα, Αυτός ο προϋπολογισμός δεν ξεφεύγει από τον κανόνα των δόλιων νομοσχεδίων σας. Γιατί οι εντολοδότες σας, αφού έλεγξαν την ενέργεια και τις τράπεζες, τώρα θέλουν να ελέγξουν και το σύνολο της παραγωγικής και εμπορικής διαδικασίας. Αφαιρέσατε ακόμη και τα κονδύλια 750 εκατομμυρίων που εσείς είχατε ψηφίσει πέρυσι και δεν εκταμιεύσατε για την δημιουργία μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων αυτοκατανάλωσης για τους αγρότες. Ακόμα και αυτά τα 750 εκ. τα καταργείτε και επίσημα. Ακόμη και τα κονδύλια του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ τα μεταφέρετε σε έναν κωδικό ενός θεωρητικού σχεδίου απόκτησης κατοικίας για 10.000 δικαιούχους με τις γνωστές διαδικασίες. Και σας προκαλώ να μου πείτε. Ποιος και που μπορεί να βρει όταν είναι 25, 30 ακόμη και 35 ετών σπίτι με 150.000 ευρώ σε αυτή την χώρα και ειδικά στα μεγάλα αστικά της κέντρα;

Μετατρέψατε δηλαδή ένα πρόγραμμα που ενίσχυε την μικροοικονομία κάθε περιοχής σε ένα πρόγραμμα REAL ESTATE προφανώς γοητευμένος από τις τιμές και την λογική απόκτησης ακινήτου της ελεγχόμενης από την βελγική δικαιοσύνη κυρίας Καϊλή.

Κύριε Σταϊκούρα, Αυτός ο προϋπολογισμός είναι το κύκνειο άσμα σας. Και η κλινική απόδειξη της αποτυχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Για να τρομάξει από το έλλειμμα των εξαγωγών και από την σύνθεση των δαπανών στον τομέα της κατανάλωσης αγαθών και υπηρεσιών. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα κονδύλια που προβλέπετε για το κοινωνικό κράτος. Για να συμπεράνει ότι σε μια περίοδο πρωτοφανούς υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης  τα μειώνετε. Γιατί μόλις πριν λίγες μέρες σε αυτή την αίθουσα ψηφίσατε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και ήδη άρχισαν να κλείνουν κρίσιμες κλινικές και νοσοκομεία όπως συνέβη στην Κρήτη και προσεχώς σε όλη την χώρα.

Και από πού θα δώσετε αυξήσεις στις συντάξεις όταν και αυτά τα κονδύλια μειώνονται; Οι μόνες αυξήσεις που θα δουν οι συνταξιούχοι, όπως ομολόγησε και ο κ. Χατζηδάκης στην τηλεόραση είναι αυτές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 2017 και δεν τις αναπροσαρμόσατε καν στο ύψος του πληθωρισμού, ενώ καθυστερήσατε τρεισήμισι χρόνια να τις δώσετε. Επιλέξατε να τις δώσετε λίγο πριν στηθούν οι κάλπες. Υποτιμώντας την νοημοσύνη των συνταξιούχων.

Από πού προκύπτουν τα κονδύλια κ. Σταϊκούρα από τα οποία θα προκύψουν αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της οικονομίας; Και αναφέρω τον δημόσιο τομέα γιατί στον ιδιωτικό ισχύουν οι γνωστές συνθήκες γαλέρας. Αλλά επειδή είστε η πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που επιχειρεί απροκάλυπτα την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών έχοντας ξεκινήσει από τον ΕΦΚΑ πριν λίγους μήνες. Κι αν δεν σας έκλεινε τον δρόμο το ΣΤΕ θα είχατε ιδιωτικοποιήσει και την ΕΥΔΑΠ.

Κύριε Σταϊκούρα, Δεν είστε ο Υπουργός στο νομοσχέδιο του οποίου χρειάζεται να σχολιάσουμε την έκπτωση των δημοκρατικών θεσμών λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών στην μακρά λίστα των οποίων έχετε κι εσείς τον δικό σας κωδικό. Θα ήταν άκομψο ενώ είστε θύμα να σας κατατάξω στους θύτες.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,  Το κυβερνητικό πρόγραμμα σωτηρίας της κοινωνίας και των θεσμών που διατύπωσε δημόσια ο Αλέξης Τσίπρας και κοστίζει λιγότερο από όσο οι απευθείας αναθέσεις σας σε ένα έτος, είναι η δική μας πρώτη απάντηση σε αυτό τον προϋπολογισμό γιατί ακολουθούν και άλλες απαντήσεις όπως οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και η εισαγωγή της Αυτόματης Τιμαρυθμικής Αναπροσαρμογής για όλους. Κι αν με ρωτήσετε που θα βρούμε τα λεφτά θα σας απαντήσω ευθέως. Εκεί που βρήκαμε και αυτά που σας παραδώσαμε και τα οποία εσείς πείσατε τον κόσμο ότι οφείλονταν στην υπερφορολόγηση ενώ στην πραγματικότητα οφείλονταν στην κατάργηση της μίζας και στην πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας. Είστε η κυβέρνηση ΗΡΩΔΗΣ των φορολογουμένων πολιτών. Γιατί τι άλλο, αν όχι φορολόγηση είναι η παράλογη και ασύδοτη ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα προϊόντα που καταναλώνουν τα νοικοκυριά.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη φορολογική, καταδρομική επιχείρηση των τελευταίων δεκαετιών. Κι αυτό δεν κρύβεται. Γιατί το ζει ο κόσμος στο πετσί του. Είστε Υπουργός Οικονομικών μιας χώρας στην οποία τα καταστήματα δεν κάνουν σεφτέ. Γιατί αυτή είναι η στόχευσή σας να τα κλείσετε όλα. Και να καταστήσετε αγρότες και μικρμεσαίους παρίες της οικονομίας και δουλοπάροικους των Ολιγαρχών φίλων σας.

Κύριε Σταϊκούρα, Μετά από 19 χρόνια θητείας σε αυτή την Βουλή έχω να σας πω αυτό που σκέφτεται κάθε μη εντεταλμένος βουλευτής σε αυτή την αίθουσα. Σε αυτά που σχεδιάζετε και σε αυτά που θέλετε να κάνετε με αυτόν τον προϋπολογισμό ούτε συμμετέχουμε ούτε πρόκειται να τα νομιμοποιήσουμε με την ψήφο μας. Γιατί εμείς συνένοχοι στο έγκλημα κατά του λαού και της εθνικής οικονομίας δεν θα γίνουμε. Θα ξηλώσουμε όλο το νομοθετικό υπόβαθρο λεηλασίας του εθνικού πλούτου και των περιουσιών των Ελλήνων που έχετε προγραμματίσει.

Εσείς είστε ένα απλό όργανο. Άρα, πείτε στον κ. Μητσοτάκη ότι φεύγοντας θα πάρει μόνο ευθύνες, τις οποίες η νέα ελληνική θεσμική δημοκρατία που θα εγκαταστήσουν οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου την επομένη των εκλογών με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα εντοπίσει και η απελευθερωμένη από τα δεσμά σας δικαιοσύνη θα αποδώσει στο ακέραιο. Τίποτα δεν θα μείνει αδιευκρίνιστο. Και κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος την επομένη των εκλογών.

Καταψηφίζω εκφράζοντας το δημόσιο αίσθημα. Καταψηφίζω γιατί πιστεύω ότι η Ελλάδα αξίζει καλύτερη κυβέρνηση  και καλύτερο μέλλον. Καταψηφίζω για να φύγει το άδικο και να επικρατήσει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ». 

Μ. Τζούφη: Προϋπολογισμός 2023, ο τελευταίος της αποτυχημένης και επιζήμιας κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Για τέταρτη συνεχή χρονιά συζητάμε έναν αντικοινωνικό, άδικο και μεροληπτικό προϋπολογισμό που θρέφει τις ανισότητες, συντηρεί την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία. Που αδιαφορεί για το βιοτικό επίπεδο και το διαθέσιμο εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και περιφρονεί κάθε σενάριο βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης» τόνισε η αν. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αρχή της ομιλίας της στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό.

Ένας ακόμα προϋπολογισμός απόλυτα ταιριαστός με τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μεταρρυθμίσεις που είναι στην ουσία απορρυθμίσεις: στην αγορά εργασίας, στα δημόσια αγαθά, στην άγρια ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και την άνθηση των κολλεγίων. Επίσης, στις απευθείας αναθέσεις, στην πολιτική για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση, στην κατεδάφιση του Κράτους Πρόνοιας.

Για αυτό άλλωστε είναι και ο τελευταίος της. Πρόκειται για πλήρη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα: στην ακρίβεια, τον πληθωρισμό, στη δίκαιη ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική, τη στέγη, τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, υπονομεύσατε κάθε δημόσια πολιτική, αδιαφορή​σατε για τους πιο αδύναμους, αυξήσατε την παιδική φτώχεια και αποτύχατε παταγωδώς με την πανδημία. Παράλληλα κάνατε ότι μπορούσατε για να κατεδαφίσετε το δημόσιο σύστημα υγείας, τη δημόσια παιδεία και την κοινωνική προστασία, ενώ επιβάλλατε σκοτάδι και ζόφο στον πολιτισμό.

Σε συνδυασμό με τον έλεγχο της ενημέρωσης, τον επηρεασμό της δικαιοσύνης, τη γενικευμένη διαφθορά, την καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το σκάνδαλο Πάτση και φυσικά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τραυματίζετε καθημερινά τη δημοκρατία μας και ξαναβάζετε τη χώρα μας στο μάτι της Ευρώπης. Να σημειώσουμε, ότι μετά τη χθεσινή απόφαση για άρση της ασυλίας της κα Σπυράκη στο ευρωκοινοβούλιο, η Ελλάδα θα είναι πιθανά η μόνη χώρα με τρεις υπόδικους ευρωβουλευτές. Προς το παρόν μετράμε ήδη δύο.

Είναι σαφές πως η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή παραδείγματος κι ένα νέο μοντέλο οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Πολιτικές ανάσχεσης της φτωχοποίησης του πληθυσμού, καταπολέμησης της αισχροκέρδειας, μείωσης της φορολογίας σε τρόφιμα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Χρειαζόμαστε επίσης ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αυξήσεις μισθών και μέτρα ανακούφισης των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των επαγγελματιών και  των νέων.

Παράλληλα, ριζικά μέτρα προστασίας και θωράκισης της ίδιας της Δημοκρατίας, ώστε να απαλλαγούμε από την αρνητική κληρονομιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αντιμετωπίζοντας την αναξιοκρατία των «αρίστων», τις πελατειακές σχέσεις και τις παρακρατικές πρακτικές.

Προϋπολογισμός για την Παιδεία

Οι πολλαπλές αποτυχίες της κυβερνητικής πολιτικής και των τεσσάρων προϋπολογισμών, συμπεριλαμβανομένου αυτού για το 2023, αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης. Ακούμε τους κυβερνητικούς βουλευτές, την υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό να αυτοσυγχαίρονται και υφαίνουν μια πλασματική εικόνα πως «η Παιδεία αλλάζει». Πράγματι αλλάζει, προς το χειρότερο και με την εκπαιδευτική κοινότητα να ασφυκτιά εδώ και 3,5 χρόνια.

Η κ. Κεραμέως στην ομιλία της περηφανεύτηκε -για μια ακόμη φορά- για τους περισσότερους φραγμούς και τις περισσότερες εξετάσεις, για την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από τα πανεπιστήμια, για τη μετατροπή των πανεπιστήμιων σε επιχειρήσεις με την αστυνομία σε ρόλο κρατικού σεκιουριτά.

Όπως και τα 3,5 τελευταία χρόνια, έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα: έδωσε τα διαπιστευτήριά της στους χορηγούς και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Κανείς δε ξεχνά το νόμο που συνέγραψε με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, το νόμο που της υπαγόρευσαν τα ιδιωτικά κολέγια, όπως και το νόμο που πέρασε για την παράδοση των δημόσιων πανεπιστημίων στις ορέξεις της αγοράς, της διαφθοράς και της τοπικής μικροπολιτικής.

Στη συνέχεια μας υπενθύμισε πως βρισκόμαστε πλέον εκτός μνημονίων. Βεβαίως παρέλειψε να αναφέρει ποιος μας οδήγησε στη χρεωκοπία και την επιτροπεία, όπως και ποιος έβγαλε τη χώρα από την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Παρέλειψε να αναφέρει επίσης τι παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση - από γεμάτα ταμεία μέχρι έτοιμους διορισμούς, που τους κρατούσε για ένα χρόνο στο συρτάρι της, προσπαθώντας να τους καθυστερήσει και να τους οικειοποιηθεί.

Στη συνέχεια παρουσίασε ένα γράφημα που δείχνει την αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία. Εσκεμμένα όμως έφτανε μέχρι το 2020, αποκρύπτοντας την κατακρήμνιση των δημόσιων δαπανών κατά 30-40% την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Είναι η περίοδος που απαγορεύτηκαν οι διορισμοί εκπαιδευτικών και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης με απόφαση του κ. Μητσοτάκη - τότε στη θέση του υπουργού διοικητικής μεταρρύθμισης. Τότε που έκλεισαν σχολεία, απολύθηκαν φύλακες από τα πανεπιστήμια, όπως και υπάλληλοι πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών.

Εσκεμμένα επίσης δε μας έδειξε την αύξηση του προϋπολογισμού από το 2016 μέχρι το 2019, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδινε χρόνο με το χρόνο 100 εκατομμύρια ευρώ, παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς και τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικα.

Περνώ στο σώμα του προϋπολογισμού. Παρά την αύξηση, η συνολική δαπάνη για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρεί, ενώ παρόμοια οι δαπάνες του υπουργείου Παιδείας είναι μειωμένες σε σχέση με το 2022, συγκριτικά με το σύνολο του προϋπολογισμού.

Όσον αφορά τον τακτικό, αυξάνονται μόνο οι δαπάνες για τα γραφεία υπουργού, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, για να θυμηθούμε άλλη μια προεκλογική «σημαία» της ΝΔ περί αύξησης των μετακλητών στα υπουργεία. Την ίδια στιγμή μείωση καταγράφουν οι κοινωνικές παροχές, οι πιστώσεις για τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης και οι αμοιβές για τα πανεπιστήμια. Επίσης μειωμένες είναι οι πιστώσεις για τις αμοιβές των υπαλλήλων των βιβλιοθηκών - και να θυμίσω εδώ το σύνθημα του Κυριάκου Μητσοτάκη: «με τις Βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες» στην περίπτωση του ΑΠΘ.

Μίλησε επίσης η υπουργός για καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν πως η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τα ενταγμένα έργα του υπουργείου Παιδείας είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Η μόνη ολοκληρωμένη δαπάνη αφορά τα έργα Ψηφιακή Μέριμνα Ι και ΙΙ, δηλαδή τα laptops και tablets στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης. Θυμίζω πως η παράδοση του εξοπλισμού έγινε μετά το τέλος της ψηφιακής διδασκαλίας και αφού οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία.

Επίσης, δύο έργα (eSchools και eUniversity) ανταγωνίζονται δημόσιες υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν με ελάχιστο κόστος. Με απόφαση της κυβέρνησης, τα έργα αυτά - συνολικού προϋπολογισμού 26,5 εκατ. €- περνούν σε ιδιώτες.

Παρόμοια προβλήματα έχουν και τα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία πρόκειται να λάβουν από το ΤΑΑ 15,9 εκατ. €. Βέβαια, οι διευθυντές των ΔΙΕΚ καταγγέλλουν πως δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Μάρτιο του 2022. Θυμίζω πως το υπουργείο Παιδείας και ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζονταν πως τα ΙΕΚ θα γίνουν αξιόπιστη επιλογή για όσες και όσους αποκλείονται από τα ΑΕΙ λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής…

Για μια ακόμη φορά, η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες που θα στηθούν πολύ σύντομα, όχι μόνο θα καταργήσει όλα τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια Κεραμέως / Μητσοτάκη, αλλά θα προχωρήσει και σε ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο συνάδελφος Νίκος Φίλης, παρουσίασε εχθές 16 προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα στην Παιδεία. Μεταξύ αυτών, η ενδυνάμωση με προσωπικό σε σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, ΙΕΚ και κάθε εκπαιδευτικό φορέα. Με αύξηση των δαπανών που θα αγγίξει επιτέλους τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα κατανέμει τις πιστώσεις προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας και δε θα μοιράζει δημόσιους πόρους στους ιδιώτες για επενδύσεις εντός, εκτός και εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αυτή είναι η στρατηγική μας για την επόμενη μέρα και ξέρουμε πως ο ελληνικός λαός δε θα αργήσει να στείλει το μήνυμά του, κλείνοντας τη δεξιά και αγοραία παρένθεση που άνοιξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θα «σχολάσει» την κυβέρνηση που για να κρατηθεί στην εξουσία, φίμωσε τον τύπο, έβαλε την ακροδεξιά στα υπουργεία, στηρίχθηκε στην αστυνομική βία και τη βρώμικη προπαγάνδα.

Θα «σχολάσει» μια κυβέρνηση καταστροφική και επιζήμια που για να κρατηθεί στην εξουσία στηρίχθηκε στις συμμαχίες με τους λίγους, προστάτεψε τα συμφέροντα, ξεπούλησε τη δημόσια περιουσία και εγκατέστησε παρακρατικούς μηχανισμούς παρακολούθησης, αδιαφορώντας για τους πολλούς, για τη δημοκρατία, για την ίδια τη χώρα και τη διεθνή της θέση.

Θα «σχολάσει» οριστικά τη συνολική θεσμική παρακμή που βιώνει η χώρα. Δικαιοσύνη παντού, με μια προοδευτική-αριστερή κυβέρνηση που θα υπηρετήσει με αξιοπρέπεια τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Α. Τριανταφυλλίδης κατά ΝΔ: «Προϋπολογισμός - αποχαιρετισμός της καρέκλας της εξουσίας που σφιχταγκαλιάσατε»

«Ο παρών προϋπολογισμός αποτελεί τον επιθανάτιο ρόγχο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν είναι προϋπολογισμός, είναι αποχαιρετισμός από την αγαπημένη σας καρέκλα της εξουσίας που την έχετε σφιχταγκαλιάσει και τη νανουρίζετε με μπίζνες και ρουσφέτια. Οι πολίτες κατάλαβαν πλέον ποιοι είστε, τι τους τάξατε και τι πράξατε. Σας κουνούν το μαντίλι που τολμήσατε να τους απειλήσετε πως όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει», τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, κατά την τοποθέτησή του επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023.

Αναφερόμενος στην εγκατάλειψη της Θεσσαλονίκης από την Κυβέρνηση της ΝΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Ο Μητσοτάκης βλάπτει σοβαρά τη Θεσσαλονίκη. Το καθεστώς Μητσοτάκη εγκατέλειψε την πόλη μου στον αυτόματο πιλότο των προβλημάτων της και των κάθε λογής «γαλάζιων» πολιτευτάδων διά τας εορτάς και τας παρελάσεις. Οι Θεσσαλονικείς βιώνουμε εδώ και τριάμισι χρόνια την εγκατάλειψη της πόλης από τον Μητσοτάκη και την κουστωδία του. Αυτή είναι η εικόνα της Θεσσαλονίκης από το Μετρό μέχρι τον ΟΑΣΘ και από τα αντιπλημμυρικά μέχρι τα Νοσοκομεία, όλα έχουν χτυπήσει πίσω. Το αποκορύφωμα, η Θεσσαλονίκη εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης».

Έβαλαν σε εφημερία νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που λειτουργούσε με γεννήτρια, τόνισε ο Αλ. Τριανταφυλλίδης και επισήμανε: «Έχουν περάσει εννέα μήνες από τη φωτιά στο Παπανικολάου στην πνευμονολογική κλινική», επεσήμανε ο κ.Τριανταφυλλίδης «όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στις δηλώσεις του τότε ο Πλεύρης σας υπογράμμισε τον Απρίλιο «Στον συγκεκριμένο όροφο θα γίνουν όλες οι εργασίες, ώστε να είναι ΑΜΕΣΑ λειτουργικός». Στο «άμεσα» και ενόψει του χειμώνα για την Κυβέρνηση της πολιτικής απάτης Μητσοτάκη δεν συμπεριλαμβάνεται το εννεάμηνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές το Νοσοκομείο Παπανικολάου δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, βάλατε γεννήτρια. Και όχι μόνο βάλατε γεννήτρια, είστε τόσο –τι να πω- ανεπίδεκτοι, άχρηστοι, που φθάσατε στο σημείο να βάλετε το Παπανικολάου που λειτουργούσε με γεννήτρια ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΑ. Εσείς, η Κυβέρνηση της οργάνωσης και του προγραμματισμού βάλατε σε εφημερία Νοσοκομείο που δεν είχε ρεύμα για να ταλαιπωρήσετε τον κόσμο. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείτε  να ανταποκριθείτε ούτε στα στοιχειώδη».

Για να καταλήξει ο κ.Τριανταφυλλίδης «Προϋπολογισμός - γαλάζιος αποχαιρετισμός». Οι πολίτες σας κουνούν το μαντήλι. Δικαιοσύνη παντού, με σταθερότητα για την επόμενη μέρα, με προοδευτική φιλολαϊκή Κυβέρνηση και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, σε πείσμα και κόντρα στους ολιγάρχες, τους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους. Εσύ αποφασίζεις!».

Ε. Τσακαλώτος: Τέτοια σταθερότητα έχουμε να δούμε από τότε που ο Αλογοσκούφης έλεγε ότι η ελληνική οικονομία είναι εντελώς προστατευμένη απέναντι στην  διεθνή κρίση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην τοποθέτησή του στη Βουλή αποδόμησε την σταθερότητα που διατείνεται η κυβέρνηση πως επικρατεί στην χώρα. Mίλησε επίσης για τις κοινωνικές ελευθερίες που καταστρατηγούνται με την αστυνομική βία, τα push backs και τις γυναικοκτονίες. Από το βήμα της βουλής, μάλιστα, έφερε τα κόμματα της Αριστεράς «προ των ευθυνών τους», καλώντας σε προγραμματικές συζητήσεις με σκοπό να φύγει αυτή η κυβέρνηση. 

«Ζούμε απίστευτες στιγμές σε όλα τα επίπεδα. Ακρίβεια, υπερκέρδη παρακολουθήσεις, σκάνδαλα. Κάθε μέρα έχουμε και καινούρια φαινόμενα.

Πώς απαντάει σε όλα αυτά η ΝΔ; Στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης είπες ότι εμείς είμαστε εγγυητές της σταθερότητας.

Αλήθεια θεωρείτε ότι αυτό που ζούνε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες κατάσταση την οποία πρέπει να διατηρήσουμε σταθερή;

Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει:

  • Σταθερότητα στο να μην μπορούν οι πολίτες να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να βγάλουν τον μήνα.
  • Σταθερότητα στο να πληρώνουν πάνω από 40% του εισοδήματος τους στην στέγαση.
  • Σταθερότητα στους χαμηλούς μισθούς και στην έλλειψη θέσεων εργασίας με προοπτική ανόδου. Στις κακές εργασιακές σχέσεις.
  • Σταθερότητα στην καταστολή και στη αστυνομική αυθαιρεσία.
  • Σταθερότητα στην αίσθηση των Ελλήνων ότι ποτέ δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση. Παράδειγμα τα κέρδη στο άρθρο της Ναυτεμπορικής, όπου 21 επιχειρήσεις αυξήσαν τα κέρδη από το 1,4 δις. στα 3,7 δις. Για να μην μιλήσουμε για τα διυλιστήρια, για να μην μιλήσουμε για τις τράπεζες, να μην μιλήσουμε για τα σουπερμάρκετ. Φανταστείτε τι θα γινόταν με τα κέρδη αν δεν έριχνε μπινελίκια ο κύριος Σταϊκούρας.
  • Σταθερότητα στη μη ενεργοποίηση ρυθμιστικών αρχών για τα ολιγοπώλια στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στους χονδρέμπορους για τα αγροτικά προϊόντα.
  • Σταθερότητα στο να παρακολουθούνται υπουργοί και σύμβουλοι. Και για να ελέγχεται και να παρακολουθείται το παιχνίδι των αναθέσεων και τα δωράκια από το επιτελικό κράτος. Ίσως στο μόνο πεδίο που υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός.

Και είχαμε νέες αποκαλύψεις από το Euractiv και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προσπαθεί να σταματήσει τις έρευνες και να λέει ο τελευταίος  ότι δεν βάζει φρένο αλλά είπε απλώς μια γνώμη λες και είναι απλός πολίτης

  • Σταθερότητα στο να βλέπουμε την δικαιοσύνη να δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους και να την βγάζουν λάδι οι ισχυροί.
  • Σταθερότητα σε υποστελεχωμένα σχολεία και ΕΣΥ.
  • Σταθερότητα να βλέπουμε πολιτικούς από συγκεκριμένα κόμματα να πλουτίζουν μέσω της διαφθοράς.
  • Σταθερότητα στο σκληρό και εκδικητικό κράτος της δεξιάς.

Τέτοια σταθερότητα έχουμε να δούμε από τότε που ο Αλογοσκούφης έλεγε ότι η ελληνική οικονομία είναι εντελώς προστατευμένη απέναντι στην  διεθνή κρίση.

Όλα τα παραπάνω φαίνονται σαν να είναι διάσπαρτα πράγματα, σαν να μην υπάρχει καμία ενότητα. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια.

Ποιο είναι το ενοποιητικό πλαίσιο όλων όσων είπα;

Είναι η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα .

Ποιες ήταν οι δύο υποσχέσεις του νεοφιλελευθερισμού τα τελευταία 20-30 χρόνια;

  1. Ότι είναι ο μονόδρομος για να επιτευχθεί ανάπτυξη και αυτή την ανάπτυξη θα την δούνε όλοι.
  2. Ότι θα διευρυνθεί η περίμετρος των ατομικών ελευθεριών.

Αρχίζω με το δεύτερο. Για τις ελευθερίες.

Μπορείτε να ισχυριστείτε ότι επί της δικής σας διακυβέρνησης υπάρχει διεύρυνση των ελευθεριών:

Έχει γίνει αυτό στις εργασιακές σχέσεις που η πρώτη σας ενέργεια ήταν να κάνετε πιο δύσκολες τις απεργίες, να μην μπορούν να κάνουν συλλογικές συμβάσεις, να μπορεί να υπάρχει μια ισονομία μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Παρόλο που όλοι ξέρουμε ότι η εργασία και το κεφάλαιο δεν έχουν την ίδια διαπραγματευτική δύναμη και πρέπει να στηριχθεί η εργασία.

  • Βλέπετε τι γίνεται με την αστυνομοκρατία; Τέτοια καταστολή, τόσο λυμένα χέρια δεν έχουμε δει στη μεταπολίτευση. Από τον Ινδαρέ μέχρι τον Κώστα Φραγκούλη και από την πλατεία των Εξαρχείων μέχρι της Νέας Σμύρνης.
  • Τα push-back στα σύνορα και η διαρκής παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που μας ντροπιάζουν όλους όχι μόνο ως Έλληνες αλλά και ως ανθρώπους που έχουν μια ευαισθησία για τους αδύναμους.
  • Στα δικαιώματα των γυναικών, θα νομοθετήσετε επιτέλους την αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία; Θα νομοθετήσετε το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια; Ή θα μας λέτε για εξωγήινους στον Υμηττό κάθε φορά που η συζήτηση θα πηγαίνει στα δικαιώματα;

Οικονομία. Δεν θέλετε ποτέ να μπείτε στη συζήτηση για τα αποτελέσματα, σε παγκόσμιο επίπεδο, του νεοφιλελευθερισμού.

  • Αμφισβητείτε ότι τα τελευταία 20-30 χρόνια η παγκόσμια οικονομία είχε ιστορικά χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας. Και χαμηλή ανάπτυξη.
  • Ότι είχε χαμηλές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ.
  • Υπάρχει στασιμότητα στους πραγματικούς μισθούς

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αυξάνονται οι ανισότητες. Όλων των ειδών.

Και η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά κάνει ότι δεν τα βλέπει.

Έχω ρωτήσει τον κ. Σταϊκούρα πολλές φορές ποια είναι η άποψή του για αυτά τα ζητήματα.

Ότι με τα στοιχεία της Eurostat οι ανισότητες μειώνονταν και άρχισαν να αυξάνονται από το 2019 και μετά.

Να σχολιάσει τα στοιχεία της Eurostat ότι μόνο 7% είδαν το διαθέσιμο εισόδημά τους να αυξάνεται μεταξύ 2020 και 2021.

Και σε όλα αυτά ο κ. Οικονόμου έλεγε ότι διορθώνετε τις ανισότητες της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα καλά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι για όλα αυτά υπάρχουν λύσεις.

Και αυτές οι λύσεις βασίζονται στη δικαιοσύνη παντού: Στην οικονομία, στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία.

Γιατί σταθερότητα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία δεν νοείται.

Η παλιά ιδεοληψία ότι πρώτα η οικονομία θα πάει καλά και μετά θα έρθει η δικαιοσύνη και η δημοκρατία είναι ξεπερασμένη

Γι’ αυτό εμείς αρχίζουμε με τον κατώτατο μισθό. Με τιμαριθμική αναπροσαρμογή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας και της φτώχειας.

Γι’ αυτό εμείς αντιμετωπίζουμε την κρίση στη στέγαση και από την πλευρά της ζήτησης και από την πλευρά της προσφοράς. Και επιδιώκουμε τη στήριξη των νοικοκυριών με τράπεζα στέγασης για να αυξηθεί η προσφορά κοινωνικής κατοικίας. Και δεν βασιζόμαστε στα χρήματα του ΟΑΕΔ και της Εργατικής Εστίας για να επιδοτήσουμε τις τράπεζες αλλάζοντας την έννοια της κοινωνικής στέγασης.

Γι’ αυτό εμείς θα επαναδιαπραγματευθούμε το Ταμείο Ανάκαμψης για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα τα κάνουμε αυτά μέσα από τη διαβούλευση με τους φορείς, κινήματα, τοπικές κοινωνίες και όχι ένα επιτελικό κράτος που νομίζει ότι τα γνωρίζει όλα.

Γι’ αυτό εμείς θα καταθέσουμε νομοσχέδια που αντιμετωπίζουν και τα χρέη της πανδημίας και έναν μόνιμο μηχανισμό για όλα τα χρέη που έχουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στον αντίποδα της προσέγγισής σας με τον πτωχευτικό που όχι μόνο αφαιρεί την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά έχει τη λογική της ρευστοποίησης και όχι της αναδιάρθρωσης.

Γι’ αυτό εμείς θα σταματήσουμε το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων.

Γι’ αυτό εμείς θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε και μπορούμε. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση που η ΝΔ και πάλι μας έβαλε .

Λύσεις υπάρχουν

Τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται είναι να μιλήσει η κοινωνία, να μιλήσει ο λαός.

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από τις προτάσεις των πολιτικών κομμάτων, αλλά χρειάζεται ένα μεγάλο κοινωνικό δημοκρατικό ρεύμα που απαιτεί μια διαφορετική κατεύθυνση για αυτή τη χώρα. Και στο χώρο της κοινωνίας, και στο χώρο της οικονομίας και στο χώρο της δημοκρατίας. Δεν πιστεύουμε εμείς οι αριστεροί ότι τέτοιου εύρους λύσεις μπορούν να έρθουν χωρίς ένα μεγάλο κίνημα που να μπορεί να προχωρήσει και να απαιτήσει μια άλλη χώρα. Μια άλλη χώρα με διαφορετικά προτάγματα με διαφορετικές πολιτικές, με διαφορετική κοινωνική ευαισθησία, με διαφορετική ιδεολογία.

Ήρθε η ώρα των κομμάτων της αριστεράς. Δεν μπορεί το άλλοθι τι κάνατε εσείς τι κάναμε εμείς, τι έκαναν οι άλλοι να σημαίνει ότι δεν σκύβουμε πάνω από τα πραγματικά προβλήματα όπως έχουν τεθεί από εμένα αλλά και από άλλους ομιλητές. Όλα τα κόμματα τα έβαλαν αυτά τα ζητήματα. Και από όλα τα κόμματα υπάρχει πίεση ότι πρέπει να αλλάξει ρότα η χώρα μας.

Στις στιγμές τις δύσκολες. Σε στιγμές που η κοινωνία δεν μπορεί να ανασάνει, σε στιγμές που υπάρχει οργή, σε στιγμές που υπάρχει απελπισία, δεν είναι αυτονόητο ότι η λύση θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση. Το σύστημα μπορεί να δώσει και άλλες λύσεις. Το βλέπουμε με τη νίκη της Μελόνι στην Ιταλία, με το φαινόμενο του Τραμπ, το βλέπουμε με το Μπρέξιτ, με μια κυβέρνηση της ΝΔ που ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια ακροδεξιά και φασιστικά φαινόμενα. Σε αντίθεση με τα τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ που δεν βγήκε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή.

Απευθύνομαι σε όλα τα κόμματα της αριστεράς και της προόδου. Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά της προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τις προτάσεις που θα καταθέσουν τα άλλα κόμματα, γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μετατρέψει την οργή σε πολιτική. Να πολεμήσουμε αυτή τη ματαιότητα που υπάρχει σε αυτή την κοινωνία: ότι όλοι είναι το ίδιο, ότι δεν αλλάζει τίποτα σε αυτή τη χώρα.

Να ενεργοποιήσουμε όλο τον κόσμο ότι υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος που δεν είναι πέρα από τη φαντασία των ανθρώπων να φτιάξουμε έναν κόσμο όπως των θέλουμε. Να τον φτιάξουμε όπως θέλουμε ξεκινώντας από τη σημερινή πραγματικότητα. Και όχι, δεν είναι σωστή απάντηση το τι καλά θα είμασταν να είμασταν σε ένα διαφορετικό σημείο. Είμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, συγκεκριμένα προβλήματα, με συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι

Και πρέπει να δουλέψουμε για να πέσει αυτή η κυβέρνηση, για να έρθει μια άλλη που θα δώσει λύσεις στα πολύ μεγάλα προβλήματα, τις πολύ μεγάλες κρίσεις.

Προς όλα τα κόμματα της Αριστεράς και της προόδου.

Σοβαρή συζήτηση στις προτάσεις που καταθέσαμε εμείς, στις προτάσεις που καταθέσατε εσείς.

Πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να αρχίσουμε να πηγαίνουμε.

Είμαστε στο σημείο με συγκεκριμένα προβλήματα και σε αυτό πρέπει να παλέψουμε για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη».

Γ. Τσίπρας: Το 2022 έχουμε δραματική μείωση εισοδήματος

«Πώς γίνεται μια οικονομία που πηγαίνει τόσο καλά να οδεύει προς στασιμοπληθωρισμό; Εάν η παρούσα Κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία για κάτι, είναι για δύο πράγματα: Το ένα ήταν το πόσο αδίστακτη ήταν με αποκορύφωμα το παρακράτος και τη δημοκρατική εκτροπή των παρακολουθήσεων και από την άλλη, για την εικονική πραγματικότητα που προβάλλει η ίδια, οι Βουλευτές της και τα φιλικά της κανάλια και μέσα ενημέρωσης.» τόνισε στην ομιλία της Βουλής ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ξέχασε ο Υπουργός Τουρισμού να πει το πιο βασικό ότι το ορόσημο του 2019 δεν το έχετε φτάσει, ούτε σε αφίξεις, ούτε σε έσοδα του κράτους. Προχωράω.

Η ελληνική οικονομία οδεύει για το 2023 σε στασιμοπληθωρισμό. Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για φοβερή και τρομερή ανάπτυξη και οδεύουμε σε ένα μείγμα οικονομικής στασιμότητας και υψηλού πληθωρισμού. Ο κ. Λαζαρίδης προηγουμένως μίλησε για εξαιρετική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Εκτός από αυτά που λέτε στον ελληνικό λαό, καλό είναι να ενημερώστε και όλες τις διεθνείς τράπεζες, τους οίκους και την Κομισιόν: «Deutsche Bank», η ελληνική οικονομία το 2023 θα κινηθεί στο όριο της ύφεσης με ισχνή θετική μεταβολή του ΑΕΠ, με υψηλό πληθωρισμό. «Morgan Stanley», άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,1% το 2023. Η «JP Morgan», ανάπτυξη 1%, ενώ ο πληθωρισμός στο 6%. Η «UniCredit», ΑΕΠ 0,7% και πληθωρισμός 6%. Και η Κομισιόν, από τις προβλέψεις του φθινοπώρου, ΑΕΠ 1% και πληθωρισμός 6%.

Πώς γίνεται μια οικονομία που πηγαίνει τόσο καλά να οδεύει προς στασιμοπληθωρισμό; Εάν η παρούσα Κυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία για κάτι, είναι για δύο πράγματα: Το ένα ήταν το πόσο αδίστακτη ήταν με αποκορύφωμα το παρακράτος και τη δημοκρατική εκτροπή των παρακολουθήσεων και από την άλλη, για την εικονική πραγματικότητα που προβάλλει η ίδια, οι Βουλευτές της και τα φιλικά της κανάλια και μέσα ενημέρωσης.

Θυμηθείτε τη φασαρία που είχε γίνει στο πρώτο κύμα της πανδημίας και από το οποίο γλιτώσαμε, όχι γιατί κάναμε κάτι διαφορετικό που άλλες χώρες, αλλά γιατί απλώς δεν μας είχε φτάσει. Θυμηθείτε πώς επιδείκνυε η Κυβέρνηση τους χαμηλούς ρυθμούς θανάτων, για να αυτοθαυμάζεται. Σήμερα έχουμε καταλάβει την πρώτη θέση σε θανάτους με διαφορά ανάμεσα σε χώρες δυτικής Ευρώπης. Από σημερινά στοιχεία έχουμε 3342 θανάτους με δεύτερη την Ιταλία με 3.000 -την Ιταλία του Μπέργκαμο, την Ιταλία που χτύπησε χειρότερα από όλους το πρώτο κύμα.

Στήθηκε, λοιπόν, μια εικονική πραγματικότητα προπαγάνδας ότι τα καταφέρατε καλύτερα από όλους, ενώ τελικά τα πήγαμε χειρότερα από όλους. Η προπαγάνδα έμεινε, ποιος νοιάζεται για τους θανάτους; Το μόνο που ενδιαφέρει είναι η εσωτερική κατανάλωση. Το μόνο που ενδιαφέρει και στην εικονική πραγματικότητα για την οικονομία που προπαγανδίζετε δεν είναι το πού πραγματικά βρίσκεται και βρισκόμαστε, αλλά το πώς θα παραμείνετε στις καρέκλες και στο φαγοπότι για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ανάπτυξη: Πανηγυρίζει η Κυβέρνηση για ανάπτυξη και λέγονται εδώ μέσα απίστευτα πράγματα. Ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για αύξηση του ΑΕΠ από 180 δισεκατομμύρια το 2019 σε 220 δισεκατομμύρια το 2022 που είναι το ονομαστικό ΑΕΠ –είναι και μηχανικός και έχει και μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά. Κρίμα για τις σπουδές που έκανε. Πόσο είναι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ από το 2019 στο 2022; Είναι 6,16%. Πόσο είναι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ιρλανδία 37%, Μάλτα 15%, Σλοβενία, Πολωνία, Κύπρος, Λιθουανία, Κροατία και Ουγγαρία 13%, Εσθονία, Ρουμανία και Βουλγαρία 11%. Δεν συνεχίζω. Η Ελλάδα είναι στη 17η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το 6%. Προς τι οι πανηγυρισμοί;

Θυμηθείτε το 4% ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη προεκλογικά. Ήταν 4% ετησίως. Τι έχουμε; Σε τέσσερα χρόνια έχουμε 6% και είναι για όλη την τετραετία. Θυμηθείτε το «Μητσοτάκης effect», όταν πρωτοαναλάβατε το 2019. Ποιο ήταν αυτό; Τρία συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης από το τέλος του 2019 έως τις αρχές του 2020, δηλαδή, πριν την πανδημία. Τρία συνεχόμενα χρόνια ύφεσης είχαμε να δούμε από το 2011. Τι λέγατε τότε; Ότι έχουμε «Μητσοτάκης effect» και η οικονομία πετάει.

Και μετά ήρθε πανδημία που ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για την Κυβέρνηση. Μπορούσε να φορτώνει όλα τα στραβά της οικονομίας στην πανδημία, έπαψε να ισχύει το σύμφωνο σταθερότητας, χρέωσε την οικονομία με ελλείμματα, αύξησε το χρέος, προχώρησε σε ένα πάρτι απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία, σε ένα πάρτι πελατειακών προσλήψεων και άλλα πολλά.

Κομπάζει η Κυβέρνηση και τα 50 δισεκατομμύρια που μοίρασε -δεν είναι 50 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν θα μείνω σε αυτό. Κομπάζει που έδωσε, λέει, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτον, δεν είναι δικά της λεφτά, είναι ελλείμματα που επιβαρύνουν το χρέος. Και δεύτερον, αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δαπανήθηκαν 50 δισεκατομμύρια σε δυόμισι χρόνια.

Εάν ισχύει, είναι 30% περίπου του ΑΕΠ και με τι αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα είναι 6% αύξηση του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια. Είναι πολύ μικρότερη η αύξηση από άλλες χώρες που δαπάνησαν λιγότερα. Ακόμη και σε έναν άσχετο να έδιναν 50 δισεκατομμύρια για να τα μοιράσει στην οικονομία, θα είχε ως αποτύπωμα πολύ περισσότερη ανάπτυξη. Συνεπώς, κάπως περίεργα μοιράστηκαν τα 50 δισεκατομμύρια, για να έχουν τόσο μικρό αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Χρέος: Πανηγυρίζετε που μειώνετε το χρέος. Το δημόσιο χρέος ως απόλυτο μέγεθος δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε. Από την Έκθεση του Προϋπολογισμού, από το 2019 μέχρι το 2023 θα είχε αυξηθεί κατά 26 δισεκατομμύρια χωρίς να υπολογίζουμε τα επιπλέον 19 δισεκατομμύρια που πιθανώς να εγγραφούν στο χρέος, αναλόγως με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ΗΡΑΚΛΗ. Συνολικά είναι 45 δισεκατομμύρια αύξηση. Εμείς δεν προσθέσαμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω χρέος, εάν υπολογίσετε και το μαξιλάρι. Το δημόσιο χρέος, λοιπόν, ως απόλυτο μέγεθος αυξάνεται, αλλά μειώνεται το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό συμβαίνει γιατί απλώς έχουμε υψηλό πληθωρισμό και κυρίως, γιατί το ίδιο συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Προχθεσινό σημείωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλάει για τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους ως προς το παγκόσμιο ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες. Αυτό προκαλείται από το «ριμπάουντ» που έγινε μετά την πανδημία και κυρίως, από τον υψηλό πληθωρισμό. Ποιο είναι, όμως, το πιο σημαντικό που λέει το ΔΝΤ; Το ΔΝΤ, λοιπόν, λέει έχοντας υπόψη πως μειώνεται το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ, ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουμε μέτρα ενάντια στον πληθωρισμό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ακόμη και αν έχουμε ποσοστιαία μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ -που είναι καλό- υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία. Ο πληθωρισμός είναι βόμβα για τις εθνικές, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Κόκκινα δάνεια: Πανηγυρίζετε που έφυγαν από τις τράπεζες. Από τις τράπεζες έφυγαν, αλλά έμειναν στην οικονομία. Τον Μάρτη του 2019 τα κόκκινα δάνεια ήταν 17,5 δισεκατομμύρια. Τον Δεκέμβριο του 2014 παραδίδει η Νέα Δημοκρατία 97 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου έξι φορές παραπάνω. Πόσα παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019; Παρέδωσε 92 δισεκατομμύρια, δηλαδή, πέντε λιγότερα. Πόσα έχουν φτάσει πάλι σήμερα; Τον Μάιο 103 δισεκατομμύρια και μάλλον έχουν φτάσει σήμερα στα 106 δισεκατομμύρια. Αύξηση, λοιπόν, των κόκκινων δανείων.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Στην εφορία τα χρέη είναι 8 δισεκατομμύρια παραπάνω από το 2019. Στον ΕΦΚΑ τα χρέη είναι 8,3 δισεκατομμύρια παραπάνω το 2019. Από το 2019 έχουν αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο οι οφειλέτες στον ΕΦΚΑ. Πώς γίνεται σε μια οικονομία που ανθεί, κατά τα λεγόμενα όλων σας, να αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια, να αυξάνονται τα χρέη στην εφορία και να αυξάνονται τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία; Βρείτε κι άλλες τέτοιες διεθνείς περιπτώσεις, να μας πείτε.

Διαθέσιμο εισόδημα: Ξεκίνησε ο κ. Σταϊκούρας τον Δεκέμβρη του 2021 –πέρυσι- να υποστηρίζει το παραμύθι ότι αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα. Ο ίδιος το σταμάτησε πολύ γρήγορα με το νέο έτος, όταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να το υποστηρίξει, το απέσυρε. Ευτυχώς, ήρθε ο κ. Σκυλακάκης χθες και μας διαβεβαίωσε ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα είναι στο υψηλότερο σημείο που έχει βρεθεί την τελευταία δεκαπενταετία από το 2007. Αυτά λέγονται μέσα στο Κοινοβούλιο. Τουλάχιστον να ενημερώσετε τον κόσμο που «νομίζει» ότι έχει επιδεινωθεί δραματικά το εισόδημά του από το 2007, να μην στεναχωριέται. Έκανε και μια λογιστική αλχημεία ακόμα, γιατί αναφέρθηκε μέχρι το 2021. Για το 2022 που έχουμε την πιο δραματική μείωση του εισοδήματος, δεν είπε κουβέντα.

Περνάω στα πιο μακροπρόθεσμα –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Με στοιχεία του 2021 στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης είναι στο 64% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 2009 ήταν στο 95%. Είμαστε μόνο πιο πάνω από τη Βουλγαρία. Το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας και είμαστε πιο πάνω μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία Στο ποσοστό της παιδικής φτώχειας είμαστε πάλι πιο πάνω μόνο από Ρουμανία και Βουλγαρία. Κάποτε λέγαμε να μην γίνουμε χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Έχουμε ήδη γίνει, απλώς υπάρχουν δυο-τρεις ακόμη να ξεπεράσουμε.

Και συνεχίζω…

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ παραμένει ο μεγαλύτερος όχι στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, πίσω από την Ιαπωνία. Το 2021 είχαμε την υψηλότερη αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση ως ποσοστό του ΑΕΠ μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα, έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, υψηλότερο δημόσιο χρέος, χαμηλή παραγωγικότητα, έλλειψη πραγματικών παραγωγικών επενδύσεων και χαμηλή τεχνολογικά παραγωγική βάση. Αυτά είναι συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, αλλά έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο οι εισαγωγές, ειδικά εάν αφαιρέσουμε τα καύσιμα. Τέλος εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι δείκτης των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως, αναφέρεται σε απαίτηση για θέσεις χαμηλής ειδίκευσης.

Ακόμη κι αν δεν είχατε καμία ευθύνη για όλα αυτά –λέμε, ακόμη και αν δεν είχατε- το γεγονός ότι δεν το αναγνωρίζετε αυτό και δεν αποτυπώνετε την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας, σημαίνει ότι είναι το τελευταίο που σας ενδιαφέρει και το μόνο που σας ενδιαφέρει και σας αφορά είναι η ανανέωση της θητείας.

Σ. Φάμελλος: Ο προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοστεί γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέφτει γρήγορα με δυσοσμία και με θόρυβο

«Η σημερινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή όπου η χώρα βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους. Η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με παραβιάσεις του κράτους δικαίου, ακραία κοινωνική αδικία και φτωχοποίηση, αισχροκέρδεια για λίγους και λεηλασία της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας, αλλά και με βήματα προς τα πίσω ακόμα και σε γεωπολιτικό επίπεδο. Το σκάνδαλο των υποκλοπών υποβαθμίζει και προσβάλλει την Ελληνική Δημοκρατία και μάς εκθέτει διεθνώς. Θίγει τον πυρήνα της Εθνικής Ασφάλειας και του Συντάγματος, ενώ φτάνουμε να περιμένουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο για να μάθουμε τους κωδικούς αριθμούς παρακολούθησης των υπόλοιπων Υπουργών, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ως Ειδικός Αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί του προϋπολογισμού.


Τόνισε ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το κράτος δικαίου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη διαφάνεια και την ισονομία ώστε, να γίνουν οι αναθέσεις και το πλιάτσικο με λίγους κολλητούς του Μεγάρου Μαξίμου και τα ρουσφέτια στα χρυσοπληρωμένα γαλάζια παιδιά.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, τις δημοσιευμένες συνομιλίες του σύμφωνα με την εφημερίδα «Documento», που επιβεβαιώνουν και το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και ένα σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ στην ανακύκλωση, με Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς που υποκύπτουν στις πιέσεις και τα συμφέροντα, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αναδείξει από το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΝΔ, αλλά η λίστα Πέτσα έθαψε. «Επιβεβαιώνονται ακόμη τα όσα ανέφερε η δημοσιογράφος των «New York Times» ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, παρότι γνωρίζουν ότι έπεσαν θύματα του παράνομου λογισμικού predator , δε βγάζουν τσιμουδιά για να μη δώσουν πλεονέκτημα στην αντιπολίτευση!».

«Όλα αυτά», σχολίασε, «σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαν οδηγήσει τον Πρωθυπουργό σε παραίτηση από το καλοκαίρι. Εδώ όμως η προτεραιότητα είναι η καρέκλα, οπότε πέρα βρέχει! Για τον κ. Μητσοτάκη, μυρίζουν εκλογές. Η κοινωνία όμως ξέρει πλέον ότι η κυβέρνησή σας μυρίζει άσχημα, βρωμάει και μάλιστα από το κεφάλι όπως λέει ο λαός μας».

Ο Σ. Φάμελλος έκανε στη συνέχεια, ειδική μνεία στην ενέργεια ως ένα από τα πεδία όπου έχουν αποκαλυφθεί οι πολιτικές προτεραιότητες και το κόστος της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ. «Στην Ελλάδα έχουμε την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, τη μεγαβατώρα Μητσοτάκη, τη ρήτρα Μητσοτάκη που εφάρμοσε η ΔΕΗ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και την αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη και την επιδότηση της ακρίβειας. Τα χρήματα από τα απαράδεκτα υπερκέρδη παραμένουν στα ταμεία των εταιρειών ενέργειας, ενώ τα νοικοκυριά γονατίζουν από τους λογαριασμούς και τα λουκέτα απειλούν τους επιχειρηματίες. Η επιδότηση της ακρίβειας με χρήματα των καταναλωτών δεν μειώνουν τις τιμές. Οι επιδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης αθροίζουν στον προϋπολογισμό 8,1 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η επιδότηση της αισχροκέρδειας από την κυβέρνηση».

Για τα υπερκέρδη υπογράμμισε ειδικότερα πως η κυβέρνηση «μαγείρεψε» τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή, ώστε να τα μειώσει , από τα 2,2 δισ. ευρώ σε 415 εκατ. ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021 - Ιουνίου 2022. «Μία επιλογή που ισοδυναμεί με κλοπή 1,8 δισ. ευρώ των καταναλωτών, νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα ανεχτεί τη φορολόγηση των κερδών των δύο διυλιστηρίων σε ποσοστό μικρότερο του 90%, όπως ακούγεται, ειδικά όταν παρουσίασαν το πρώτο εννιάμηνο του 2022 ρεκόρ κερδοφορίας συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ ενώ, η επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά έχουν άδεια ρεζερβουάρ».

Στάθηκε επιπλέον και στα αρνητικά αποτελέσματα της κυβέρνησης ΝΔ στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο έλλειμμα στη χωροταξία και στο σχεδιασμό όπου, η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού μετατρέπεται σε όνειρο θερινής νυκτός εφόσον κανένα πολεοδομικό σχέδιο δήμου δεν έχει ανατεθεί εδώ και 3,5 χρόνια και στην προσχηματική κατάργηση των παρεκκλίσεων στις μικρές ιδιοκτησίες της εκτός σχεδίου δόμησης, κρατώντας όμηρους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες, αλλά και στα σοβαρά προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, το κτηματολόγιο, κλπ.

«Βάζετε πλάτη ακόμα μία φορά στα συμφέροντα που θα αρπάξουν κοψοχρονιά τις μικρές ιδιοκτησίες για να κάνουν επενδύσεις με παρέκκλιση εκτός σχεδίου!», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ακόμη πως οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας αναζητούνται στον φετινό προϋπολογισμό, μετά τα μεγάλα λόγια στον πρώτο προϋπολογισμό του 2020, ενώ το πρόγραμμα εξοικονόμησης στα δημόσια κτίρια παραμένει παγωμένο επί τρεισήμισι χρόνια. «Το εξοικονομώ κατ’ οίκον του 2020 δεν πληρώνει, η κυβέρνηση δεν προκήρυξε πρόγραμμα για το 2021, δεν υπάρχει «Εξοικονομώ» για την επιχειρηματικότητα, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης από την πρώτη μέρα έπρεπε να αξιοποιεί τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Σ. Φάμελλος είπε: «Η κυβέρνηση μάς ζητάει να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν θα εφαρμοστεί γιατί η κυβέρνηση θα πέσει γρήγορα και με θόρυβο. Είναι τέλος αναγκαίο να έρθει πολύ σύντομα, με τη θέληση της κοινωνίας, μία κυβέρνηση δικαιοσύνης, μία προοδευτική κυβέρνηση και για αυτή θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Αλέκος Φλαμπουράρης:

Προϋπολογισμός που ανατροφοδοτεί την μεγάλη κρίση και χτυπά την κοινωνική πλειοψηφία

«Σχεδιάζετε, επιβάλλετε και υλοποιείτε αυτές τις δεξιές πολιτικές που ανατροφοδοτούν τη μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση που χτυπά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» επισήμανε ο Αλ. Φλαμπουράρης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Αλέκος Φλαμπουράρης

Ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε τον προϋπολογισμό του 2023. Ένα κορυφαίο γεγονός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατά την οποία αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Από τη μια μεριά τα κόμματα της Αριστεράς, τα προοδευτικά κόμματα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ενός κόσμου, του κόσμου της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, όλων αυτών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, των φτωχών, των ανέργων, τον κόσμο του μισού μεροκάματου καθώς και τον κόσμο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

Από την άλλη το κόμμα της ΝΔ, της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μια ΝΔ που υποκλίνεται σε όλες τις θελήσεις τους, αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις επί της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Όχι μόνο αδιαφορείτε κύριοι της πλειοψηφίας, αλλά είσαστε εσείς οι ίδιοι, που μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, σχεδιάζετε, επιβάλλετε και υλοποιείτε αυτές τις δεξιές πολιτικές που ανατροφοδοτούν τη μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση που χτυπά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Κι αυτή η διάκριση έγινε ολοφάνερη στις τρεις μέρες συζήτησης.

Και θα αναφέρω κάποιες απ’ αυτές.

Ενώ σοβούσε η ενεργειακή κρίση εσείς προχωρήσατε στην  ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων, και αφήσατε πλήρη ελευθερία στους παραγωγούς και τους παρόχους να καθορίζουν την τιμή στη χονδρική και λιανική, εκτινάσσοντας τα κέρδη τους τρεις, τέσσερις και πέντε φορές περισσότερα απ’ αυτά που είχαν πριν από 1,5 χρόνο

Επίσης, ανάλογα αυξήθηκαν τα κέρδη στον κλάδο της διύλισης, αλλά και στον κλάδο των τραπεζών. Κι αυτά τα οικονομικά αποτελέσματα προσμετρώνται στην «ανάπτυξη», που όχι μόνο δεν αναδιανέμεται, αλλά αντίθετα επιβαρύνουν τους αδύναμους.

Γιατί έχουμε τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 750€, να έχουν χάσει έως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και ο πραγματικός μισθός να έχει μειωθεί κατά 12% μόνο το πρώτο τρίμηνο  του 2022.

Η δε, ακρίβεια τραβάει την ανηφόρα και η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο διατροφικό τραστ για να τη φρενάρει, δεν προχωράει στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, πλην της επικοινωνιακής παρουσίασης κυβερνητικών στελεχών μαζί με το καλάθι του νοικοκυριού.

Ο δε πληθωρισμός, που φαίνεται να κλείνει στο 10% για το 2022, θα είναι από τους υψηλότερους προβλεπόμενους στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, πιέζοντας κατά πολύ την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Στον τομέα της εργασίας τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και κάθε επιπλέον μέρα που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας, η θέση των εργαζομένων επιδεινώνεται. Σύμφωνα δε, με τα στοιχεία της Eurostat, κατέχουμε:

- τη δεύτερη χειρότερη θέση συνολικά στην ανεργία,

- τη δεύτερη χειρότερη θέση στην ανεργία των νέων

- τη χειρότερη θέση στην ανεργία των γυναικών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, ιδιαίτερα στις νέες προσλήψεις από τον Ιούνιο και μετά,  κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές εργασίας με ποσοστό 53%, έναντι της πλήρους απασχόλησης με ποσοστό 47%.

Η Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κατακρημνίζεται αφού οι Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες βρίσκονται στη μέγγενη των χρεών και χωρίς πρόσβαση ούτε καν σε κεφάλαιο κίνησης.

Κυρίες και κύριοι,

Σε αυτό το δύσκολο πολιτικό πλαίσιο όπου, το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί κατά 40δις € με τις τράπεζες και τους servicers να προχωράνε μέχρι το τέλος του χρόνου σε χιλιάδες πλειστηριασμούς στους οποίους περιλαμβάνονται και πρώτες κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών, αποκαλύπτεται και εξελίσσεται επί πέντε μήνες το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Παρακολουθήσεις που σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε το καθεστώς του επιτελικού κράτους, και απλώθηκε σε όλους όσους θεωρούσε ότι με το να τους κρατάει ‘’φακελωμένους’’ θα μπορεί να επιβάλλει τους  «στόχους» του καθεστώτος,  ενώ μόλις  ‘’αποκαλύφθηκε’’ ξεκίνησε η επιχείρηση συσκότισης.

Παρά τις προσπάθειες συγκάλυψης, οι αποκαλύψεις που συνεχίζονται δυσκολεύουν την μετατόπιση των ευθυνών οπουδήποτε αλλού με ένα μόνο στόχο. Να βγει από το κάδρο ο κ. Μητσοτάκης και για να επιτευχθεί αυτό βιώνουμε την απαξίωση του κοινοβουλίου, καθώς και της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.

Με αποτέλεσμα πια να αμφισβητείται κάτι που θεωρήθηκε μεταπολιτευτικά αυτονόητο, το ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ. Δηλαδή όλα τα θέματα Δημοκρατίας, διαφάνειας, ελευθερίας, δικαίου και τα Ατομικά δικαιώματα.

Ολοκληρώνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να υποσχεθώ στον Ελληνικό λαό που υποφέρει ότι μια νέα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα προκύψει από τις εκλογές, όποτε κι αυτές γίνουν, με πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα, θα ασκήσει μια πολιτική που 

- Θα τεθεί στην υπηρεσία της Πατρίδας και των ανθρώπων της

- Θα εγγυάται την τήρηση του Συντάγματος

- Θα θωρακίσει το κράτος πρόνοιας

- Θα αποτρέψει τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας

- Θα θέσει στη διάθεση της κοινωνίας και απέναντι στο έγκλημα τις αστυνομικές δυνάμεις

- Θα αντιμετωπίσει τη λαίλαπα του ιδιωτικού χρέους

- Θα προστατεύσει τους δανειολήπτες από την βαρβαρότητα των funds και των μηχανισμών τύπου Πάτση

- Θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία και θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ. Το νέο κανονιστικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει δυνατότητες βιώσιμων ρυθμίσεων και με δικαστικές εγγυήσεις. Και με διευρυμένη περίμετρο δικαιούχων από το νόμο του 2019, το λεγόμενο «νόμο Φλαμπουράρη».

Και υποσχόμαστε ότι θα είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη πράξη της νέας Κυβέρνησης, γιατί εμείς δεν έχουμε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι των funds, των servicers και των τραπεζιτών.

Δημ. Χαρίτου: Ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης που όσο και να τον θαμπώσετε δεν μπορείτε να κρύψετε ότι έχετε φτωχοποιήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2023 τόνισε αρχικά ότι «ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης που όσο και να τον θαμπώσετε δεν μπορείτε να κρύψετε τη φτώχεια στην οποία έχετε οδηγήσει την πλειοψηφία της κοινωνίας, ενώ εξασφαλίσατε συσσωρευμένα υπερκέρδη σε μια κρατικοδίαιτη οικονομική ελίτ.».

Ο ίδιος συνέχισε την ομιλία του αναφέροντας τα εξής:

«Μιλάτε για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά ξεχνάτε να πείτε ποιος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και αποκρύπτετε ποιος την έβαλε στα αυτά.

Βρήκατε μια χώρα με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος, με ένα μαξιλάρι 37 δις που το κάνατε φύλλο και φτερό με τις αναθέσεις των 8,5 δις σε ημετέρους, Στήσατε ένα πελατειακό κομματικό κράτος.

Και ανάμεσα σε αυτά αναδύεται η δυσώδης υπόθεση των υποκλοπών που τραυματίζει την Δημοκρατία. Εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο τον πρωθυπουργό που πανικόβλητος πολώνει το πολιτικό κλίμα και διχάζει την κοινωνία. Ο αυταρχισμός της διακυβέρνησης σας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, γίνεται επικίνδυνος με θύμα του ένα 16χρονο παιδί Ρομά».

Και συνέχισε λέγοντας με έμφαση πως «3,5 χρόνια τώρα αθετήσατε ό,τι είχατε υποσχεθεί στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αλλά κυρίως στη νέα γενιά.

Βρήκατε βολικές δικαιολογίες σε όλα. Μόνο οι άλλοι ευθύνονται. Η υγειονομική κρίση ήταν παγκόσμια, εσείς δεν ευθύνεστε που είχαμε τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές;

Έχουμε την πιο ακριβή τιμή της  βενζίνης σε όλη την Ε.Ε. ο Πούτιν ή εσείς ευθύνεστε; Όταν αρνείστε πεισματικά να μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Όταν αφήνετε αφορολόγητα τα υπερκέρδη 1,8 δις στα πετρελαιοειδή μόνο στο α’ εξάμηνο του 2022.

Έχουμε  ως χώρα την πιο υψηλή τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε. Ποιος ευθύνεται άλλος όχι εσείς;  Αντί να βάλετε πλαφόν στα κέρδη της χονδρικής και της λιανικής, επιδοτείτε τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από τους αυξημένους έμμεσους φόρους των πολιτών.

Για τις υψηλές τιμές στα βασικά είδη διατροφής άλλοι ευθύνονται, όχι εσείς; Όταν αρνείστε να μειώσετε το ΦΠΑ και να εντείνετε ταυτόχρονα τους ελέγχους στην αγορά. Αφήστε τα καλάθια της επικοινωνίας και πάρτε μέτρα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ακρίβεια αλλά αισχροκέρδεια.

Διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Είμαστε δεύτεροι από το τέλος σε κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ε.Ε.  Μόνο για το 7% του πληθυσμού έχει αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή; Όταν 2 στα 3 νοικοκυριά έχουν περικόψει δαπάνες για βασικά είδη διατροφής.

Η μικρή επιχειρηματικότητα συσσωρεύει χρέη. Αν δεν υπάρξει άμεση ρύθμιση τους. Αν δεν αποκτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, η επιβίωσή τους είναι αδύνατη».

Ο βουλευτής στάθηκε με έμφαση στο ότι ο προϋπολογισμός υποθηκεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ενώ η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο ζοφερή για την ελληνική Περιφέρεια και ιδιαίτερα για τη Ροδόπη: «Ο πρωθυπουργός υποσχόταν ότι η Ροδόπη θα γινόταν το πρότυπο ανάπτυξης όλης της χώρας. Τίποτα μηδέν εις το πηλίκο.

Έχουμε τους μεγαλύτερους ρυθμούς αποεπένδυσης, συρρίκνωσης της βιομηχανίας και κλείσιμο μονάδων όπως η Palco. Ενώ η υπόσχεση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι θα επαναλειτουργήσει η βιομηχανία Σέλμαν διαψεύστηκε. Οι επενδύσεις και τα κίνητρα έμειναν μόνο λόγια στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής.

Απογοητεύσατε τον αγροτικό κόσμο. Αποδιαρθρώνονται κλάδοι, όπως η καπνοκαλλιέργεια, η κτηνοτροφία και  μειώνονται εισοδήματα. Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε «για ποιο εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας κάνετε λόγο; Ούτε τις κοινοτικές ενισχύσεις δεν είστε σε θέση να διαχειριστείτε.

Αναμένουν οι δικαιούχοι τις πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, ενώ είναι μεγάλη η αβεβαιότητα και η άγνοια που επικρατεί με τη νέα ΚΑΠ» Απευθυνόμενος στον υπουργό ανέφερε «για ποια αρδευτικά έργα υποδομής μιλάτε; Αποκλείσατε από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα αρδευτικό έργο πνοής όπως το φράγμα του Κομψάτου στον Ίασμο»

Ο βουλευτής στη συνέχεια της ομιλίας του απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα στην παριστάμενη υπουργό Παιδείας ανέφερε: «εγκαταλείψατε την ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης ενός πυλώνα της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Έχετε παγώσει τα 6 νέα τμήματα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα έπρεπε να λειτουργούν. Ενώ με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής απειλούνται να κλείσουν υπάρχοντα τμήματα»

Ο βουλευτής τέλος αναφέρθηκε στις 15 ερευνητικές γεωτρήσεις που εγκρίθηκαν για το χρυσό στις Σάπες. Στο σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Θράκης τα τρία τελευταία χρόνια. Στην επιθετικότητα του τραπεζικού συστήματος σε βάρος των παλιννοστούντων ομογενών για στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «η κλεψύδρα της διακυβέρνησής σας έχει πλέον αδειάσει.  Μια νέα προοδευτική κυβέρνηση είναι προ των πυλών και έρχεται μάλιστα με ορμή για να δώσει ελπίδα στην κοινωνία και προοπτική στον τόπο μας. Καταψηφίζω τον προϋπολογισμό μιας κυβέρνησης που απέρχεται».

Γ. Ψυχογιός: Ο τελευταίος Προϋπολογισμός μιας κυβέρνησης των λίγων. Υπάρχει άλλος δρόμος για να αναπνεύσει η κοινωνία!

Ο κος Ψυχογιός αναφερόμενος στα όσα είπε ο Υπουργός Υποδομών περί, δήθεν, υπεύθυνης στάσης  της ΝΔ όσο ήταν στην αντιπολίτευση, θύμισε το περιβόητο «Γερούν γερά» στις μάχες που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης ζητούσε εκλογές από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την προεδρία, τον εναγκαλισμό με την ακροδεξιά στη Συμφωνία των Πρεσπών που τώρα «τηρείτε και τιμάτε», τη στάση στο προσφυγικό που δηλητηρίαζε την κοινωνία και εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών προς την ενδοχώρα.

Συνέχισε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις υποδομές στην Κορινθία που ενώ στα χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολλά αντιπλημμυρικά, σιδηροδρομικά, οδικά και αρδευτικά έργα που ολοκληρώθηκαν και δρομολογήθηκαν, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των κατοίκων, τα τελευταία 3,5 χρόνια δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα.

Σχετικά με τον Προϋπολογισμό, σχολίασε ότι αυτός έρχεται μέσα σε μία βαθιά κρίση δημοκρατίας με το σκάνδαλο υποκλοπών πολιτικών αντιπάλων, υπουργών, αρχηγών ΕΔ, δημοσιογράφων, με τεράστιες ευθύνες του Πρωθυπουργός και της κυβέρνησης που σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα θα είχαν ήδη παραιτηθεί, ενώ κατά την ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στα απανωτά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος πολιτών, την απαξίωση του Μηχανισμού για την παρακολούθηση περιστατικών αυθαιρεσίας με τον Συνήγορο του Πολίτη που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των αστυνομικών και ασκώντας κριτική στην σοβαρή υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων στην Κορινθία.​

στις προβλέψεις για το επόμενο έτος ανέφερε ότι η πραγματική οικονομία είναι σε οριακό επίπεδο, και πιο πέρα από αυτό, με την ακρίβεια στην ενέργεια, στα είδη πρώτης ανάγκης, με τη διαλυμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, με το λεγόμενο καλάθι του νοικοκυριού, που υποτίθεται θα συγκρατούσε τις τιμές, να έχει αποτύχει παταγωδώς.

Κατέδειξε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μη μειώσει το ΦΠΑ στο 6%, να πριμοδοτεί τα σούπερ μάρκετ οδηγώντας δύο στους τρεις συμπολίτες μας να μειώνουν την κατανάλωση σε βασικά είδη διατροφής. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι πρώτη στην τιμή της βενζίνης, στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την ίδια ώρα που χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν καταφέρει να επιβάλλουν έλεγχο στις τιμές.

Επισήμανε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που με τις επιλογές της επιβαρύνει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στην εστίαση, το λιανικό εμπόριο κλπ, οδηγώντας τους στο κλείσιμο και αρέσκεται να παρουσιάζει την ευημερία των αριθμών, κάτι το οποίο θυμίζει εφιαλτικά το 2014.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εμπαίζει τους πολίτες διαγράφοντας το 0,58% των εισφορών της τελευταίας δεκαετίας και θεσπίζοντας 24 δόσεις αντί για 120, την ίδια στιγμή που όπως σημείωσε «η αύξηση των συντάξεων που τόσο διαφημίζετε είναι νομοθετημένη από το 2017, ενώ καταργήσατε τη 13η σύνταξη και δώσατε κουτσουρεμένα τα αναδρομικά».

Τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση αρνήθηκε να συνεχίσει το έργο του ΣΥΡΙΖΑ που, με πολλές δυσκολίες κατάφερε να κρατηθεί η κοινωνία όρθια και στον αντίποδα προωθεί την αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω, την περικοπή σημαντικών κοινωνικών επιδομάτων λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές για δικηγόρους, αγρότες, επαγγελματίες και μικρομεσαίους. Απαξιώνει τα δημόσια νοσοκομεία, έχουν δρομολογηθεί 50.000 πλειστηριασμοί χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας, στους παιδικούς σταθμούς χιλιάδες λιγότερα παιδιά μέσω του προγράμματος, ενώ δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα vouchers.

Αναφερόμενος στα θέματα που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή ο βουλευτής έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της λέγοντας πως οι παραγωγοί είναι στα όρια της επιβίωσης, αναγκάζονται να πουλάνε όσο-όσο και πληρώνονται όποτε θέλουν τα μεγάλα σουπερμάρκετ και οι μεσάζοντες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κος Ψυχογιός είπε: Για την πλειοψηφία της κοινωνίας γιγαντώνεται ένα αίσθημα αδικίας και αυτός θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Κυβέρνησής σας. Γιατί μετά την ύβρη, η οποία είναι η προσβολή των άλλων και των νόμων της Πολιτείας, έρχεται η άτις, η νέμεσις και η τίσις, δηλαδή η πτώση. Και αυτό είναι για να αναπνεύσει η κοινωνία, γιατί το μέλλον και οι σύγχρονες ανάγκες υπηρετούνται από την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις. Εμείς έχουμε το σχέδιο και είμαστε έτοιμοι, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών πρακτικά, με ριζοσπαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι! Δεν υπάρχει περίπτωση να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε έναν εναλλακτικό δρόμο, γιατί αυτή η κοινωνία, που έχει περάσει τόσα, αξίζει πολύ καλύτερα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)