to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:45 | 18.12.2021

Πολιτική

158 «ναι» στον Προϋπολογισμό όξυνσης των ανισοτήτων - Δεν σήκωσε το γάντι ο Μητσοτάκης, καμία μεταμέλεια για τα ψεύδη σχετικά με τις ΜΕΘ

Με 158 «ναι» έναντι 142 «όχι» κυρώθηκε ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ζήτησε νωρίτερα εκλογές «για να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων» ενώ ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «ουδέποτε έλαβε τη μελέτη» των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα - Στρίβειν δια της... «ευθύνης» από τον πρωθυπουργό που δείλιασε να κάνει αποδεκτή την πρόταση Τσίπρα και δεν απάντησε επί της ουσίας για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που τον εκθέτει πολιτικά και ηθικά για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ


Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε περίπου στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάρου 18/12 η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2022, με τον Αλ. Τσίπρα να ζητά από το βήμα της Ολομέλειας από τον Κυρ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, «για να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων» όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Με  158 ψήφους υπέρ, έναντι 142 κατά, κυρώθηκε στη συνέχεια από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, ο κρατικός προϋπολογισμός ενώ με ισχυρή πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της προεδρίας.

Ισχυρή πλειοψηφία καταγράφηκε στις δαπάνες του  Εθνικής 'Αμυνας  τις οποίες υπερψήφισαν 191 βουλευτές ενώ καταψήφισαν 109 βουλευτές.

Ευρύτερη πλειοψηφία καταγράφηκε και στα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με 263 «ναι» και «37» όχι» ενώ τα έξοδα της προεδρίας της κυβέρνησης υπερψηφίστηκαν με 160 ψήφους υπέρ έναντι 140 κατά.

Να σημειωθεί ότι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού είθισται να χαρακτηρίζεται ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς τη κυβέρνηση.

Κατά την πενθήμερη συζήτηση του, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας η Ολομέλεια συνεδρίασε 61 ώρες, ενώ πήραν το λόγο συνολικά 225 βουλευτές.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ,  6 γενικοί και 12 ειδικοί  εισηγητές ,  έξι  κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι , 36 μέλη της κυβέρνησης και οι έξι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Επεισόδιο από τον Γεραπετρίτη

Πριν από την ομιλία Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε αρχικά να κρυφτεί πίσω από τον υπ. Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ο τελευταίος προκάλεσε επεισόδιο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Επικρατείας επιχείρησε να ξεκινήσει την ομιλία του χλευάζοντας τον Αλέξη Τσιπρα λέγοντας «ώρα να πηγαίνετε κύριε Πρόεδρε». 

Σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας του επεσήμανε ότι ως αρχηγός κόμματος θα ακούσει και θα απαντήσει στο πρωθυπουργό και του υπενθύμισε τη δήλωση του ότι: «αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε πολύ περισσότερους νεκρούς» για την οποία πρέπει να απολογηθεί.

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα: Παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη, προκηρύξτε εκλογές - Να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων

«Πατάτε δυόμισι χρόνια στον λαιμό της χώρας, να δώσετε δικαίωμα στον ελληνικό λαό να σας κρίνει. Παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη και προκηρύξτε εκλογές. Καλούμε το λαό να διεκδικήσει να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων»: Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής σήκωσε το γάντι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φέρνοντάς του προ των ευθυνών του για τη διαχείριση στα ζητήματα της πανδημίας και της οικονομίας του ζήτησε να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές (αναλυτικά)

«Ο προϋπολογισμός αγνοεί την πανδημία και την ακρίβεια»

Ο Αλ.Τσίπρας χαρακτήρισε εικονικό και εκτός πραγματικότητας τον προϋπολογισμό, που «λαμβάνει ψευδώς ως δεδομένο ότι η πανδημία έληξε και ταυτόχρονα έναν προϋπολογισμό που αγνοεί την κρίση ακρίβειας και ανατιμήσεων», που προβλέπει μείωση του ελλείματος «κατά 6 μονάδες μέσα στο 2022. Δεσμευθήκατε μέσα σε χρονιά πανδημίας, ότι θα κάνετε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το 2024. Εννέα μονάδες - σχεδόν 11 δισ. δηλαδή - μέσα σε μια διετία».

 

«Αυτό που προϋπολογίζεται η φούσκα της παραπλάνησης» είπε συνέδοντάς την με τις δεσμεύσεις σε μεγάλα συμφέροντα και τη μέριμνα να μην πληγούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεγάλες πλατφόρμες, οι τράπεζες. «Αυτοί με τους οποίους ντιλάρετε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκανε εκτεταμένη αναφορά στη μείωση των δαπανών για την Υγεία. «Γιατί, κύριε Μητσοτάκη κόβετε εν μέσω πανδημίας 820 εκατομμύρια από το Υπουργείο Υγείας, όταν ακόμα και όσα δαπανήθηκαν φέτος αποδείχτηκαν ανεπαρκή; Γιατί, ακόμα και τα έκτακτα κονδύλια για την πανδημία που φέτος ήταν 1,25 δισ, γίνονται για το 2022, 736 εκατομμύρια; Αφήνετε σήμερα κενά στο ΕΣΥ, ώστε να φέρετε αύριο τους κερδοσκόπους της Υγείας να τα καλύψουν. Υποχρηματοδοτείτε σήμερα τη δημόσια Υγεία για να επιχορηγήσετε αύριο την ιδιωτική».

 

Η υπόσχεση για αύξηση κατώτατου και διαγραφή χρεών των ΜμΕ

Επέκρινε επίσης την καθήλωση των μισθών σε επίπεδα πείνας και ταπείνωσης για να δεσμευτεί ότι «το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

 

«Υπολογίζετε και διαφημίζετε μάλιστα μεγάλη αύξηση των εσόδων από φόρους. Λέτε το απλοϊκό ότι αυτό θα είναι συνέπεια της ανάπτυξης και θα έλθει κυρίως μέσα από τον ΦΠΑ. Τι μαθηματικά της αριστείας είναι αυτά κύριε Μητσοτάκη; Η ανάπτυξη για τον επόμενο χρόνο υπολογίζεται με βάση τις εκτιμήσεις σας στο 4,5%. Η αύξηση των εσόδων από φόρους στο 7,5%. Ποιοι θα κληθούν να κλείσουν αυτή την τρύπα του 3%; Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Προφανώς τα συνήθη υποζύγια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα» τόνισε.

Μιλώντας για την δική του διακυβέρνηση ανέφερε ότι «παρόλο που δίναμε τη μάχη να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία που οι κυβερνήσεις σας την οδήγησαν, σας παραδώσαμε τα νοσοκομεία όχι με έλλειμα αλλά με 260 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα. Επίσης, παραλάβαμε έναν ΕΟΠΥ που το 14 είχε 3,4 δισ. έσοδα από τον ΕΦΚΑ και παραδώσαμε έναν ΕΟΠΥ που το 2018 είχε 4,65 δισ. έσοδα από τον ΕΦΚΑ. Που το 2015 είχε 2 δισ. 150 εκατ. ληξιπρόπρόθεσμα και τον παραδώσαμε χωρίς χρέη. Και που το 2018 είχε δυνατότητα να διανείμει 840 εκατ. σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ. Αφήστε λοιπόν αυτό το καλαμπούρι.

Image

Δεν σήκωσε το γάντι ο πρωθυπουργός στο αίτημα Τσίπρα για εκλογές

Στρίβειν δια της... «ευθύνης» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δείλιασε να κάνει αποδεκτή την πρόταση Τσίπρα για πρόωρες εκλογές.

«Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας» είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλούμενος την «ευθύνη» που τον βαραίνει για μην διακινδυνεύσει «την πορεία της χώρας».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε και απάντηση στο ερώτημα γιατί ζήτησε εκλογές ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα, αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα» είπε.

Προχώρησε μάλιστα και στην εκτίμηση πως αν σήμερα πηγαίναμε σε εκλογές «ένας πολιτικός στη χώρα θα είχε ουσιαστικό όφελος «αυτός δεν θα ήσασταν εσείς αλλά εγώ» ανέφερε προδικάζοντας τη βούληση του ελληνικού λαού. «Υπήρχαν ευκαιρίες και στο παρελθόν που θα οδηγούσαν με βεβαιότητα σε καλύτερο αποτέλεσμα από τις εκλογές. Δεν το έκανα αισθανόμενος την ευθύνη που έχω και δεν θα διακινδυνεύσω την πορεία της χώρας.

«Δεν περίμενα καμία μελέτη, κανενός καθηγητή...»

Με ύφος χιλίων καρδιναλίων και αυτοθαυμαζόμενος πως όλα τα ξέρει, όλα τα ελέγχει, ο πρωθυπουργός επιχείρησε στη συνέχεια να απαντήσει για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που τον εκθέτει πολιτικά και ηθικά για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ.

«Πρόκειται για δεδομένα τα οποία πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες, πολύ νωρίτερα από την δήθεν παράδοση της μελέτης στην κυβέρνηση, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου» είπε ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας».

Πιστός στη γραμμή που χαράχθηκε από την αρχή που η «καυτή πατάτα» έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, ο πρωθυπουργός, θέλησε να υποβαθμίσει τη μελέτη και να απαξιώσει την επιστημονική κοινότητα. «Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το Σύστημα Υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ» ανέφερε και επανέλαβε πως είχε εντοπίσει και ίδιος το πρόβλημα πριν την μελέτη.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι εξαγγελίες Σταϊκούρα για «στήριξη» νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τι τόνισαν οι πολιτικοί αρχηγοί της ήσσονος αντιπολίτευσης

Μ. Κατρίνης (ΚΙΝΑΛ) για προϋπολογισμό: Επιχειρείται «βίαιος ανασχεδιασμός» της οικονομίας

Ο Μιχάλης Κατρίνης είπε ότι πρόκειται για ένα συντηρητικό, μεταβατικό και διαχειριστικό προϋπολογισμό και γι' αυτό το Κίνημα Αλλαγής τον καταψηφίζει. Πλην βέβαια των αμυντικών δαπανών, όπως είπε, αφού σε τέτοια ζητήματα δεν επιτρέπονται σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, «όπως προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κ.Ο του ΚΙΝΑΛ [σ.σ.: που μίλησε στη θέση του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, καθώς ο νεοκλεγείς πρόεδρος του κόμματος, Ν. Ανδρουλάκης, δεν είναι βουλευτής] «ο προϋπολογισμός του 2022 αναδεικνύει τις μεγάλες διαφορές που έχουμε σε σχέση με τις προτεραιότητες για τη χώρα, σε σχέση με το μεγάλο ερώτημα "για ποιους και με ποιους". Ουσιαστικά, επιχειρείται ένας βίαιος ανασχεδιασμός της δομής της ελληνικής οικονομίας. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο, οδηγούνται στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Το σχέδιο της ΝΔ είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, να απορροφηθούν οι μικρές επιχειρήσεις ή και να κλείσουν».

Για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, επεσήμανε ότι «συκοφαντήθηκε και λοιδορήθηκε σε μια προσπάθεια πολιτικής και εκλογικής του λεηλασίας, όμως η δημοκρατική παράταξη επέστρεψε, κι είναι εδώ». «Επέστρεψε για να ξανακερδίσει την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προόδου. Μια Ελλάδα που υπερασπίζεται μαχητικά και δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η δημοκρατική παράταξη επέστρεψε για να γίνει η εναλλακτική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης σε μια σύγχρονη Ελλάδα. Σε μια χώρα ανθεκτική που μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, με έναν λαό κυρίαρχο, σίγουρο και αισιόδοξο για το μέλλον του. Και γι' αυτό θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης (διαβάστε αναλυτικά).

Δ. Κουτσούμπας: Το «Όχι» του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό να γίνει πολύ πιο δυνατό από τον λαό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι ο Προϋπολογισμός «είναι εντός των απαιτήσεων που έχουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα στην δεδομένη χρονική στιγμή για να κατοχυρώσουν τα τεράστια κέρδη τους την ώρα που ο λαός υποφέρει».

   Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση «κλείνει το μάτι» στους «λίγους του κεφαλαίου που προσδοκούν ασφάλεια για τις επενδύσεις τους και άλλες εγγυήσεις για τα κέρδη τους» και ταυτόχρονα «καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες στους εργαζόμενους ότι αυτή η ανάπτυξη θα είναι για όλους».

   Τόνισε ότι «η «μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη», για την οποία «κοκορεύεται» η κυβέρνηση, είναι το αποτέλεσμα «της συνέχισης, διατήρησης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης» καθώς η κυβέρνηση «έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει».

   Όπως εξήγησε, μιλά για «ολόκληρο το αντεργατικό οπλοστάσιο που αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, βασική προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης» (διαβάστε αναλυτικά). 

Κάλεσμα Βαρουφάκη στον Αλ. Τσίπρα να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας

Κάλεσμα στον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής κατά της επικίνδυνης κυβέρνησης, όπως την χαρακτήρισε, απεύθυνε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό του 2022 ως ιδανική ευκαιρία.

«Aυτός ο προϋπολογισμός είναι ιδανική ευκαιρία να αναλάβουμε την ευθύνη να καταθέσουμε μομφή σε αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση. Μομφή για τα «Τroiko-Greek Statistics. Μομφή που με πρόθεση άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ. Μομφή για τη νέα λιτότητα που φέρνει η ακρίβεια, για την νέα έξαρση της κρίσης χρέους που είναι προ των πυλών, την παράδοση κομβικών υπουργείων στην Ακροδεξιά για τη σπατάλη μεγάλων ευκαιριών μιας φιλο-λαϊκής πράσινης βιομηχανικής επανάστασης. Μομφή εν τέλει για την αισθητική σας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του κρατικού προϋπολογισμού 2022. Κύριε Τσίπρα, εμείς, το ΜέΡΑ25, δεν έχουμε τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για να καταθέσουμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Εσείς τους έχετε. Αν όχι τώρα, πότε;» είπε ο κ. Βαρουφάκης (διαβάστε αναλυτικά).

Τι είπαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

«Δεν παραχωρούμε ούτε ένα χιλιοστό ευαισθησίας σε κανένα κόμμα για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αδύναμους» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2022. Ο κ. Βρούτσης, υπογράμμισε πως «στον πυρήνα της ιδεολογίας, των αρχών και των αξιών της ΝΔ ήταν πάντα ο άνθρωπος. Έχουμε όμως μια διαφορά στην προσέγγιση του στόχου της κοινωνικής πολιτικής. Εσείς κάνετε μακροχρόνιες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Όμως, για να στηρίξεις τον άνθρωπο θα πρέπει να δημιουργηθεί πλούτος και εδώ είναι που εμείς έχουμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, υπευθυνότητα και συνέπεια, σε αντίθεση με εσάς». «Εμείς», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «είμαστε ρεαλιστές και ο προϋπολογισμός αυτός είναι ρεαλιστικός». Σημείωσε ότι «πέρυσι η κριτική στην ανάλογη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2021, ήταν πως ήταν εικονικός, ανεφάρμοστος και ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην πράξη γιατί υπήρχε η πανδημία, και προβλέπατε ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε κατάρρευση της οικονομίας, λουκέτα και ανεργία. Αλλά όλα αυτά έπεσαν στο κενό! Όχι μόνο ο προϋπολογισμός του '21 εφαρμόσθηκε πλήρως αλλά "έπεσε" και έξω προς το καλύτερο στους δείκτες ανάπτυξης και μείωσής της ανεργίας, που είναι δύο σημαντικοί δείκτες». «Έτσι», είπε, «και ο προϋπολογισμός αυτός, όχι μόνο θα εφαρμοστεί αλλά θα ξεπεράσει προς το καλύτερους όλους τους δείκτες σε ανάπτυξη». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας πως «ο προϋπολογισμός αυτός θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί. Μακάρι να τον ψήφιζε και η αντιπολίτευση αλλά καταλαβαίνουμε τις πολιτικές αγκυλώσεις που έχουν».

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε την κρισιμότητα τόσο της πανδημίας όσο και της οικονομικής και της κλιματικής κρίσης, είπε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού. Πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες του κόσμου και να μετατρέψουμε τον φόβο και την ανασφάλειά του σε κοινωνικές πολιτικές που δίνουν ελπίδα και περισσότερα δικαιώματα. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν είναι σοσιαλισμός αλλά είναι μια καλή αρχή είπε ο κ. Τσακαλώτος. Απευθυνόμενος μάλιστα στο ΚΚΕ είπε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν προοδευτικές πολιτικές που διεύθυναν την ατζέντα, προς το Κίνημα Αλλαγής ότι πρέπει να βρει το νήμα με τις κοινωνικές δυνάμεις και προς το ΜέΡΑ25 ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για τα δικαιώματα και την οικολογία ακόμα και εάν δεν έχει λυθεί το χρέος.

«Προϋπολογισμό αφηρημένης αισιοδοξίας και αμφίβολης βάσης μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον» χαρακτήρισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2022, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει μόνο τις αμυντικές δαπάνες. «Στη κυβέρνηση αυτοθαυμάζονται, όμως οι πολίτες ανησυχούν. Η δυσφορία τους δεν καθησυχάζεται με κηρύγματα, ενέσεις μιας αστήρικτης υπεραισιοδοξίας, αλλά απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση διαλαλεί την ανάπτυξη, την κάνει σημαία της με τυμπανοκρουσίες αλλά δεν βλέπει ότι δεν βελτιώνει αισθητά τις ζωές των πολιτών με μισθούς που παραμένουν Βαλκάνιοι. Γι΄ αυτό όχι μόνο δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα αλλά οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση γιατί η ανάπτυξη είναι φαινομενική». Μίλησε ακόμα για «πρωτοφανή εξάντληση της μικρής και μεσαίας τάξης από τις πολιτικές τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ». «Οι πολιτικές δεν είναι απλά αριθμοί αλλά συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων. Γι΄ αυτό πρέπει να σέβονται τους ανθρώπους, να τους έχουν στον πυρήνα τους, να προστατεύον τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα νοικοκυριά, ισότιμα. Δεν έχω πειστεί ότι οδεύομε σε ένα τέτοιο σχέδιο στήριξης τους», είπε και συμπλήρωσε: «Οι σημερινές συνθήκες επιβάλουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη φάση που βρισκόμαστε, όπου επικρατεί ανησυχία για το μέλλον της χώρας λόγω της πανδημίας, της ακρίβειας και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας».

Με "σκυλοκαβγά" των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, πάνω στα "συντρίμμια" του ΕΣΥ, παρομοίασε την αντιπαράθεση των κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού 2022 στην ολομέλεια της Βουλής. Τα κόμματα αυτά, που είναι υπεύθυνα για την κατάσταση στην Υγεία, επιδόθηκαν σε μια αντιπαράθεση για να αποκτήσουν άλλοθι, και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, την ώρα που συμφωνούν σε όλα τα κεντρικά ζητήματα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές, υπήρχαν και πριν την πανδημία και σήμερα "φούντωσαν".

Όπως είπε ο κ. Καραθανασόπουλος παραμένουν τα προβλήματα με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ, με τις ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, τις ελλείψεις σε μηχανήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό, με την υποχρηματοδότηση και τη μεταφορά των βαρών στις πλάτες των ασφαλισμένων. «Το μόνο που κάνουν είναι να κουβεντιάζουν για το πόσα δίνει ο προϋπολογισμός. Εμείς μιλάμε για τις ανάγκες και όχι για το εάν δίνετε "ένα πάνω και ένα κάτω"», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι προχωρά στην εμπορευματοποίηση, στη λογική της ατομικής επιλογής, ενώ στα τα λαϊκά στρώματα λέει "βολέψου και στα ράντσα".

«Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες είναι ότι πάμε καλά» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2022. Ο προϋπολογισμός, είπε «από την εγγραφή του είναι ελλειμματικός, δεν μπορεί να εφαρμοστεί και δεν έχει προοπτική». Σήμερα, σημείωσε, που «είναι μια παγωμένη ημέρα, τι δίνει ο προϋπολογισμός και πώς θα ζεσταθεί ο παππούς και η γιαγιά όταν δεν μπορεί να πληρώσει το φυσικό αέριο ή το ρεύμα, που έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τιμολόγια. Ψίχουλα που τους δίνετε. Φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες είναι ότι πάμε καλά». Απέρριψε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας «σας είχαμε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, και φωνάζαμε προσοχή έρχεται ενεργειακή κρίση. Σας είχαμε κάνει προτάσεις και κυρίως σας είχαμε πει να μην κλείσετε τους λιγνίτες. Γιατί από αυτόνομοι στο ηλεκτρικό ρεύμα γίναμε επαίτες. Και από το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη, τώρα έχουμε το ακριβότερο. Εσείς, τώρα, με τους λιγνίτες πετάτε τον πλούτο μας».

"Διαδικασία - εθνική φάρσα", χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, την ψήφιση του προϋπολογισμού κάθε χρόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, με την συλλογιστική ότι υπάρχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί. "Καθώς υποταχθήκαμε, συνθηκολογήσαμε κι έχουμε πει ως χώρα οτι εμείς έχουμε παραδοθεί, έχουμε αυτομάτως απωλέσει την εθνική μας κυριαρχία. Επομένως κάθε χρόνο διαδραματίζεται εδώ μια φάρσα. Μια εθνική φάρσα. Είναι όπως κάθε χρόνο, βάφουμε αυγά το Πάσχα και στολίζουμε δέντρο τα Χριστούγεννα, ερχόμαστε εδώ να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό που δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί" είπε ο κ. Γρηγοριάδης, υποστηρίζοντας πως έτσι κι αλλιώς ο προϋπολογισμός βασίζεται σε σουρεαλιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ενδεικτικά ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός είναι μικρότερος από το 2008 και η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι μικρότερη από το 2008. Οι εργαζόμενοι είχαν εισόδημα 122 δισ. ευρώ το 2008, ενώ σήμερα μόλις 75 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια συντριπτική απώλεια. "Το μόνο που σας τρομοκρατεί όλους εσάς τους μνημονιακούς από όλα όσα λέτε, είναι η Δημοκρατία. Και γι αυτό κάνετε ότι είναι δυνατόν για να εναλλάσσονται στην εξουσία των χωρών, που έχουν γίνει προτεκτοράτα, κόμματα ταγμένα στην ολιγαρχία.  Τέλος, απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών για να πει πως δεν μπορείς να απαντήσεις αν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος 23 δισ. εγγυήσεων που έχεις πάρει για τα κόκκινα δάνεια, σημαίνει ότι έχεις απωλέσει κάθε όπλο, "δεν υπάρχει φύλλο συκής για να κρύψεις την γύμνια μιας κυβέρνησης".

Υψηλοί τόνοι στη χθεσινή συνεδρίαση (17/12)

Oι τόνοι ανέβηκαν μετά την ομιλία του Υπουργού Υγείας ο οποίος με δημιουργικά μαθηματικά παρουσίασε μια στρεβλή εικόνα για τη κατάσταση στις ΜΕΘ. Στον Θ. Πλεύρη απάντησε ο Α. Ξανθός λέγοντας «επαναλαμβάνετε τις ίδιες αλχημείες και κάνετε και κάνετε τις ίδιες ανακρίβειες Επειδή συστηματικά το αποκρύπτετε αυτό: Ξέρετε πόσες κλίνες παρέδωσε η ΝΔ το 2015; Επειδή ξέρετε και δεν το λέτε, θα το πούμε εμείς: 440 ήταν το 2015. Πραγματικά χαμηλό στην ιστορία της εντατικής στη χώρα».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ψεύτης διότι από βήματος της Βουλής πριν λίγες μέρες είχε πει πως δεν έχει στα χέρια του καμία μελέτη» τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη δική του παρέμβαση. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Δημ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αύξηση του σε διπλάσιο ποσοστό από το ποσοστό ανάπτυξης. «Αν, λοιπόν, κ. Σταϊκούρα δεν αυξήσετε 12% το μισθό τον Ιανουάριο τότε είστε και εσείς ψεύτης, όπως ο κ. Μητσοτάκης». «Έχετε εισάγει τη χώρα στα προεόρτια λιτότητας που θα βαρύνει την κοινωνική πλειοψηφία. Είστε επικίνδυνοι, πρέπει να φύγετε» κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)