to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:05 | 18.10.2018

Οικονομία

Γ. Χουλιαράκης: Ένα το σενάριο, η πρόθεση της κυβέρνησης για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική (ενημέρωση)

«Ένα σενάριο υπάρχει στο προϋπολογισμό και αποτυπώνει τη πρόθεση κυβέρνησης να κατανέμει ισόρροπα σε στοχευμένες δράσεις το δημοσιονομικό χώρο» ανέφερε την Πέμπτη ο Γ. Χουλιαράκης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευ. Τσακαλώτος: Ένα μήνα σπεκουλάρετε για τις τράπεζες, πρέπει να ντρέπεστε (βίντεο)

«Δεν μιλάμε και δεν υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφασίσει η κυβέρνηση σε ποιο θα καταλήξει και θα υιοθετήσει. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ένα σενάριο και αυτό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για το επόμενο έτος».

Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, διαψεύδοντας εκ νέου ότι υπάρχουν δύο σενάρια για την εκτέλεσή του. Παράλληλα, έκανε λόγο για δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου ένα δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί ισόρροπα, όπως είπε, σε στοχευμένες δράσεις.

«Από φέτος έχουμε τη πολυτέλεια να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί για να αλλάξει το πρόσημο και έτσι, μετά από μια παρατεταμένη δημοσιονομική στενότητα, πάμε σε περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης μέχρι το 2022. Το 2019 είναι μόνο το πρώτο βήμα. Έχουμε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό χώρο της τάξεως του 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή ένα δισ. ευρώ και θα κατανεμηθεί ισόρροπα με στοχευμένες δράσεις, όπως φοροελαφρύνσεις, καταπολέμηση της ανεργίας και της παιδικής φτώχειας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όλα όσα έχει εξαγγείλει στη ΔΕΘ, είναι εκτός πραγματικότητας. «Η ΝΔ περιγράφει μια δέσμη μέτρων που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι που θα βρει τους πόρους για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ή θα μειώσει δραστικά τα μισθολόγια και τις συντάξεις ή θα ρίξει σε νέα περιπέτεια τη χώρα. Μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και κουρέματος. Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι που ανοίγονται με τις προτάσεις της ΝΔ στη ΔΕΘ», υποστήριξε.

Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ακόμα ότι το προσχέδιο λαμβάνει υπόψη του το νέο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται σε ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο. «Το προσχέδιο που καταθέσαμε λαμβάνει υπόψη του αυτό το νέο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται, τηρεί τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν και επιδιώκει στροφή ώστε να πάμε από μια στενή και περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα, σε μια λελογισμένη επέκταση. Για πρώτη φορά η χώρα, στη σύγχρονη ιστορία της, καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα και η πρόβλεψη είναι ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το κόστος του δανεισμού έχει αποκλιμακωθεί και από 11% πήγε στο 4%. Παραμένει υψηλό λόγω των διεθνών συγκυριών αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που παραλάβαμε και είναι σε τροχιά σταθεροποίησης» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κανείς να κάνει όλα όσα θέλει. Δεν γίνεται στη ζωή πάντα. Υπάρχουν διλήμματα. Στο προϋπολογισμό εμείς προτείνουμε στοχευμένες δαπάνες στην κατεύθυνση της ανάπτυξης χωρίς να αμφισβητούμε την τήρηση των στόχων».

«Η χώρα εισέρχεται στην κανονικότητα»

«Με αυτόν τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό που κατάφερε και κατέθεσε η σημερινή κυβέρνηση, η χώρα εισέρχεται πλέον στην κανονικότητά της. Και μέσα από μια συνετή και προσεκτική δημοσιονομική επέκταση, διασφαλίζεται ταυτόχρονα η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2019-2022».Αυτό υπογράμμισε την Τετάρτη 17/10 ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, ανοίγοντας τη συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2019 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Έμφαση έδωσε ο κ. Δ. Βέττας, «στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών», τονίζοντας ότι «μας επιτρέπει τη σταδιακή αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για να στηριχθούν κυρίως οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να καλυφθούν τα ελλείμματα που υπάρχουν στην κοινωνική προστασία».

«Όλες οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στοχευμένα, δεν περιλαμβάνουν περικοπές και πετυχαίνουν δύο στόχους: Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και να ισχύσουν ταυτόχρονα δημοσιονομικά αντίμετρα», επεσήμανε.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι η κατάθεση του πρώτου μεταμνημονιακού ισορροπημένου προϋπολογισμού καταρρίπτει το επιχείρημα της για καταστροφική οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

«Μέχρι το 2014 είχε καταρρακωθεί η χώρα από τις δημοσιονομικές πολιτικές προσαρμογής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πλέον, περάσαμε σε ένα ολιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που εμπλουτίζεται συνεχώς», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό το προσχέδιο του προϋπολογισμού συνιστά το κύκνειο άσμα της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κλείνει ο κύκλος τετραετούς αυταπάτης, ανευθυνότητας, τυχοδιωκτισμού, αναποτελεσματικότητας και ιδεοληψιών», αντέτεινε από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο δεσμεύοντας για πολλά χρόνια τη χώρα η οποία, όπως είπε, θα τελεί σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας, κάτι που σε καμία άλλη χώρα δεν συμβαίνει.

«Το τρίτο πρόγραμμα απέτυχε γιατί δεν επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος για ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Η Ελλάδα, εξαιτίας ενδογενών και εξωγενών λόγων βρίσκεται εκτός αγορών. Συνεπώς, δεν υφίσταται επιστροφή στην κανονικότητα», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Επίσης, τόνισε ότι «η χρήση του αποθέματος απαιτεί υψηλή προσοχή», σημειώνοντας ότι χρειάζεται προσεκτική διαχείριση του πλεονάσματος μέσα από κινήσεις υψηλής προσοχής για να μην σταλεί αρνητικό μήνυμα στις αγορές».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε «για ένα ρεαλιστικό σχέδιο που έχει καταθέσει η ΝΔ με βασικό άξονα τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση της για διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης και διεύρυνση των κριτηρίων.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, απαντώντας την Τετάρτη στον ειδικό αγορητή της ΔΗΣΥ Γιάννη Κουτσούκο που έθεσε το θέμα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν δύο σενάρια στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ούτε δημοσιονομικές διαφορές με αυτό που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε διευκρινίσεις, καθώς, όπως είπε, εμφανίζονται δημοσιονομικές διαφορές στη μορφή του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου με το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 του ίδιου μήνα.

«Δεν διαφέρει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή με το προσχέδιο που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι διαφορετικά. Είναι ίδιο και το αυτό. Με την ίδια δομή και τα ίδια δημοσιονομικά μεγέθη», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης. Προσέθεσε ακόμα ότι από φέτος και για κάθε χρόνο η κάθε χώρα της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να καταθέτει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της ως κομμάτι του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΕ.


Επικρίσεις από την ελάσσονα αντιπολίτευση

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ολοκληρώθηκε την Τετάρτη με τους εισηγητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια, και τον ειδικό αγορητή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστα Κατσίκη, να υποστηρίζει ότι η χώρα μπαίνει επιτέλους στην κανονικότητα, ολοκληρώθηκε 

«Είναι ο τέταρτος κρατικός προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αυτό είναι το πρώτο προσχέδιο προϋπολογισμού τής μεταμνημονιακής πλέον περιόδου, σε πείσμα όλων εκείνων που επένδυσαν συστηματικά στην αποτυχία αυτής της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Κατσίκης και πρόσθεσε: «Η επιτυχής έξοδος της χώρας από το οικονομικό τέλμα και η μεταστροφή του κλίματος προς το θετικότερο είναι σήμερα μια πραγματικότητα, καθώς η μακρά περίοδος κατά την οποία δοκιμάστηκαν στο έπακρο οι αντοχές του ελληνικού λαού έχει περάσει ανεπιστρεπτί». 

«Ο κρατικός προϋπολογισμός 2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ενσωματωμένα όλα τα μνημονιακά μέτρα και τα συμπληρωματικά τους, που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια. Το κυβερνητικό αφήγημα για προϋπολογισμό χωρίς μέτρα καταρρίπτεται από τη βαριά κληρονομιά φόρων-εισφορών και περικοπών, που ανέρχονται σωρευτικά πάνω από 20 δισ. ευρώ» σημείωσε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.

«Συντάξατε ένα δήθεν εναλλακτικό σενάριο, προκειμένου να παιχθεί το επικοινωνιακό σας παιχνίδι με τους συνταξιούχους. Έχετε θεσμοθετήσει ένα μνημόνιο διάρκειας με υψηλά πλεονάσματα», τόνισε ο κ. Κουτσούκος, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση «ψήφισε έναν νόμο λαιμητόμο για τους συνταξιούχους, με μείωση των συντάξεών τους 30%». 

«Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα και στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των λαϊκών αναγκών» επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. 

Σχολιάζοντας το σενάριο για μη περικοπή των συντάξεων, ο κ. Καραθανασόπουλος αντέτεινε ότι στην ουσία «πρόκειται για αναδιανομή της φτώχειας, αφού ή θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά ή θα καταργηθούν τα "αντίμετρα"». «Ακόμα και με την καλή εκδοχή του προϋπολογισμού -διατήρηση της προσωπικής διαφοράς- συνεχίζονται η φοροεπιδρομή και το πάγωμα των κοινωνικών δαπανών, ενώ και στις δύο εκδοχές διατηρούνται οι φοροαπαλλαγές και τα άλλα προκλητικά προνόμια του κεφαλαίου» πρόσθεσε. 

«Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για πρώτη φορά ο αστερίσκος είναι πιο σημαντικός από το κείμενο ή καλύτερα το σενάριο Β είναι πιο σημαντικό από το σενάριο Α. Κυριαρχούν η αβεβαιότητα και ο ετεροκαθορισμός. Όλα βρίσκονται στον αέρα. Η συμφωνία των Πρεσπών, η οικονομία, οι συντάξεις, η χρηματοδότηση της χώρας και το αύριο των πολιτών» υπογράμμισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις αποφάσεις της επιδεινώνει το κλίμα στην οικονομία, αναστέλλει επενδυτικές πρωτοβουλίες και επιβαρύνει την καθημερινότητα των νοικοκυριών και «αυτό δεν λέγεται επιστροφή στην κανονικότητα αλλά αύξηση της ανασφάλειας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)