to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:42 | 06.10.2013

Κοινωνία

Προβολή ταινίας στο Ραδιομέγαρο: Ούλοι εμείς εφέντη

Δευτέρα 7/10/2013, στις 20.00


 ΟΥΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΕΦΕΝΤΗ

«Η ενεργητική διάρκεια της μνήμης
Η ταινία στρέφει το βλέμμα της στα τέλη της δεκαετίας του '40 στο νησί της Ικαρίας. Όταν ο εμφύλιος πόλεμος τελειώνει, μια μικρή αντάρτικη ομάδα ερμηνεύει την απόφαση «το όπλο παρά πόδα» της κομματικής γραμμής με το δικό της τρόπο, δίνοντας το έναυσμα για μια περιπέτεια που θα λήξει μετά από έξι χρόνια. H ζωή των ανταρτών στη ρουτίνα τους αλλά και στις κρίσιμες καταστάσεις, η αλληλεγγύη αλλά και οι αντιθέσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους, η σχέση τους με τον πληθυσμό του νησιού και με έναν πολιτισμό που διατηρεί τη δύναμή του να λειτουργεί αυτόβουλα, πέρα από τις επιταγές της εξουσίας και τις πολιτικές ζυγαριές των καιρών, συνθέτουν το χρονικό της ταινίας, που επιζητά να ανασυστήσει μια στιγμή από τη νεότερη ελληνική ιστορία, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή για την παγίωση θεσμών και καταστάσεων στις επόμενες δεκαετίες.
Το φυσικό τοπίο της Ικαρίας που περιβάλει την πλειοψηφία των σκηνών, συμβάλει στην ανάπτυξη της πλοκής και των χαρακτήρων, λειτουργώντας ως προστατευτική κάλυψη και άλλοτε ως αδιέξοδη απομόνωση. Μέσα σε αυτό κινούνται και εναλλάσσονται οι 8 παράνομοι αντάρτες και οι κρατικές διωκτικές δυνάμεις σε μια συνεχή όσο και μάταιη προσπάθεια εντοπισμού  προσώπων ,επιβολής ιδεών εξύφανσης σχεδίων και πραγματοποίησης στόχων.

Μια ταινία πάνω στην ιστορία, η οποία προσπαθεί να συζεύξει την ιστορία με την πολιτική, μέσα από μια αίσθηση ποιητική! Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει ευθέως στην ιστορική μνήμη της Ικαρίας. Η θαλασσινή εκδοχή του... βουνού!!!

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.

Πρωταγωνιστούν: Φωτεινή Μελετέα, Τάσος Κοντραφούρης, Τάσος Αναγνώστου, Τάκης Χρυσούλης, Στέλιος Γκούτης,Ρήγας Αξελός, Περικλής Μουστάκης, Παντελής Μπαταγκίας, Νίκος Μοσχοβός, Νίκος Μαυρουδής, Μιχάλης Θεοδώρου,Κατερίνα Παπλωματά, Κατερίνα Καραγιάννη, Θοδωρής Γκράμπσας, Θανάσης Σκαρλίγκος, Δημήτρης Γεννηματάς,Γιώργος Ζιόβας, Γιάννης Τσική, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Βασίλης Κολοβός, Αντώνης Μαϊμπάτζης, Αντώνης Βλησίδης,Ανδρέας Βαρούχας, Αλέκος Ουδινότης

Έτος Παραγωγής: 1998, διάρκεια 108’

Η προβολή θα γίνει με την παρουσία του σκηνοθέτη.    

Θα ακολουθήσει συζήτηση!

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)